Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mały, tani automat - 10-15k

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

Ale jak masz obejrzeć 20 letnie Renault, które praktycznie wszystkie wychodziły w ocynku a dowolnego japońca to jednak można założyć że francuskie będzie w lepszym stanie.

Niekoniecznie. 20-letnie (szczególnie VAG) są najczęściej powypadkowe. Do tego zwykle ten ocynk jest wytłuczony. Elegancko to u kolegi w Lagunie z 2008 wychodzi. To stare auta. Mam japończyki z 2008 i 2010 i tam nie ma więcej rdzy od tej Laguny.

20 lat to kawał czasu. I trzeba takie rzeczy po prostu sprawdzić a nie sugerować się krajem pochodzenia :) 

Napisano
23 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Niekoniecznie. 20-letnie (szczególnie VAG) są najczęściej powypadkowe. Do tego zwykle ten ocynk jest wytłuczony. Elegancko to u kolegi w Lagunie z 2008 wychodzi. To stare auta. Mam japończyki z 2008 i 2010 i tam nie ma więcej rdzy od tej Laguny.

20 lat to kawał czasu. I trzeba takie rzeczy po prostu sprawdzić a nie sugerować się krajem pochodzenia :) 

Sprawdzić trzeba każde, ale statystyki nie oszukasz.

Napisano
11 minut temu, bizz napisał(a):

Sprawdzić trzeba każde, ale statystyki nie oszukasz.

Statystyka jest taka że w 20-letnim aucie może być absolutnie wszystko :) 

Francuzy się chwali za zabezpieczenie ale prawda jest taka że zwykle nie dożywają wieku, w którym mogłyby zardzewieć. Choćby z braku części.

A 10 lat to wszystko nowe wytrzyma. Nawet bez dodatkowych zabezpieczeń.

Niech każdy robi jak uważa ale z doświadczenia wiem że na takim myśleniu można się bardzo przejechać.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
18 godzin temu, swienty napisał(a):

Osobiście szukałbym jakiegoś vaga z okolic 2000-2005 z tiptronikiem.

Godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

A założenie że stary triptronik będzie w dobrym stanie jest jeszcze bardziej ryzykowne niż rdza w japończyku :) 

Za 10-15k bez problemu kupi się coś ze skrzynią manualną co po włożeniu 2-3kpln pojeździ ze 2-3 lata, ale umówmy się - to nie jest budżet na auto ze skrzynią automatyczną. Co by nie kupić, trzeba się liczyć z tym, że ta skrzynia się po prostu za jakiś czas rozsypie i wkalkulować to w ryzyko.

Napisano
Godzinę temu, swienty napisał(a):

Za 10-15k bez problemu kupi się coś ze skrzynią manualną co po włożeniu 2-3kpln pojeździ ze 2-3 lata, ale umówmy się - to nie jest budżet na auto ze skrzynią automatyczną. Co by nie kupić, trzeba się liczyć z tym, że ta skrzynia się po prostu za jakiś czas rozsypie i wkalkulować to w ryzyko.

Miałem na myśli automat. Z manualem to wiem że bez problemu znajdziesz. Natomiast co do Subaru - skrzynie do tego zaczynają się od 1000 zł. Sprawne. A kosztują tyle bo się nie psują i nikt tego nie chce. Więc jak znajdziesz egzemplarz niepordzewiały to masz fajne auto z automatem. A znajdziesz - to akurat wiem bo kolega ostatnio szukał.

Napisano

No bo tak jest, Prius za 15k kwalifikuje się już tylko na złomowisko. Samochód zużyty do granic możliwości. Wiele sprowadzonych jeździło już za zagranicą jako taxi. Tłuczone są wiele lat i sprzedawane są za czapkę śliwek z przebiegiem 200tys. ;] raczej 1.200 ;] mam w rodzinie kogoś kto się tym interesuje, nawet lekko uszkodzonym. Tutaj nie ma już czego zbierać. 

Niestety, ale za 10-15k będzie ciężko kupić coś że sprawną skrzynią automatyczną, nawet można powiedzieć że jest to praktycznie niemożliwe. A jak już coś wysypie się w skrzyni, to naprawa może kosztować tyle co wartość samochodu, trzeba brać to pod uwagę. Bo samochod za 15k, po włożeniu 15k w skrzynie nadal jest warty 15. ;]

A remont za 6k jest nierealny nawet przy starej skrzyni, bo dochodzi demontaż/montaż, sprzęgło i jeszcze czasem coś co przy okazji warto zrobić, a warsztaty już nie pracują po 50zł/h. Czasem jakaś nietypowa część się zużyje i jest problem, bo naprawa już nieopłacalna.

Osobiście szukałbym jakiegoś vaga z okolic 2000-2005 z tiptronikiem.

O jakiej skrzyni piszesz w przypadku priusa ?

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
6 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Tak po prawdzie, to np passaty B6 gniły dosć mocno. nie wiem jak inne modele.

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał(a):

O jakiej skrzyni piszesz w przypadku priusa ?

W którym miejscu pisałem o skrzyni w Priusie?

Napisano

W którym miejscu pisałem o skrzyni w Priusie?

Ok źle zrozumiałam kontekst

Da się kupić ale trzeba szukać super pancernych hydraulików

Np picanto i i10 ma takie 4 biegowe !

Wysłane za pomocą Tapatalk