Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano

Zrobiłem dla Was z okazji dnia SI fajne podsumowanie tego watu:

Teza z początku

Ocena po roku

Chińskie marki będą szybko zwiększać sprzedaż mimo ceł.

Tak. W 2025 r. podwoiły udział w europejskim rynku do około 6%. W Polsce osiągnęły 8,2%, a w I kwartale 2026 r. dwie chińskie marki znalazły się w pierwszej dziesiątce marek popularnych. Cła dotyczą głównie chińskich BEV, nie obejmując w ten sam sposób spalinówek i hybryd. (Reuters)

Australia pokazuje przyszłość Europy.

Kierunek się zgadza, skala jeszcze nie. W czerwcu 2026 r. BYD niemal zrównał się miesięczną sprzedażą z Toyotą w Australii, a BYD, GWM, MG i Chery były w pierwszej dziesiątce. W Europie udział chińskich marek jest nadal znacznie mniejszy i bardzo nierówny — w Niemczech i Francji wynosił niewiele ponad 2%. (carsales | Business)

Chińskie auta nie są już z definicji tandetne ani niebezpieczne.

Zasadniczo tak. Wiele modeli BYD, XPeng i Zeekr zdobyło pięć gwiazdek Euro NCAP, również według zaostrzonych zasad z 2026 r. Nie oznacza to jednak, że każdy model i każda marka prezentują ten sam poziom. (Euro NCAP)

Chińska konkurencja uderzy w dawnych liderów.

Tak, choć nie jest jedyną przyczyną ich problemów. Volkswagen mierzy się z presją chińskich konkurentów i rozważa głębokie ograniczenie zatrudnienia, mocy produkcyjnych oraz gamy modeli. Równocześnie działają jednak wysokie koszty produkcji, słaby popyt w Europie, taryfy amerykańskie i wojna cenowa w Chinach. (Reuters)

Niższe ceny oznaczają już pełną jakość i bezproblemową eksploatację.

Nieudowodnione. Sprzedaż rośnie szybciej niż możliwość zebrania wieloletnich danych o awaryjności. Rozbudowa salonów i serwisu postępuje, ale właśnie części, obsługa i tempo wycofywania modeli pozostają największą niewiadomą. (Polski Związek Przemysłu Motoryzacyjnego)

Konkurencja automatycznie obniży ceny i klient zawsze wygra.

Częściowo. Presja cenowa niewątpliwie wzrosła, ale nie da się każdej promocji czy obniżki przypisać wyłącznie Chińczykom. Działają także niższy popyt, nadprodukcja, regulacje, kursy walut i walka o wykorzystanie fabryk.

Napisano
9 minut temu, zenek111 napisał:

Ty uważałeś ze prąd w baterii Toyoty nigdy sie nie kończy, to dzieki mnie dowiedziałeś sie ze ten prad z tej baterii sie zużywa, a Gemini pro policzył ci po jakim czasie sie zużyje jak bedziesz gazował na maksa. Wcześniej byłeś przekonay ze to perpetuum mobile

Dziękuję bardzo.

Dzięki AI dowiedziałem się jak jeździ moje auto. W końcu to ona jeździ moim autem, a nie ja. rotfl

Na koniec zdradzę ci sekret Toyoty: moce silników spalinowego i elektrycznych(bo są 2 silniki-generatory) nie sumują się i przekładnia e-cvt ma trochę więcej niż jeden tryb. Dlatego twoje uproszczenia z oczywistych względów są błędne.

Ale to już inny temat i nie chce mi się tłumaczyć, bo się pogubisz jeszcze bardziej.