Napisano 1 godzinę temu1 godzina Zrobiłem dla Was z okazji dnia SI fajne podsumowanie tego watu:Teza z początkuOcena po rokuChińskie marki będą szybko zwiększać sprzedaż mimo ceł.Tak. W 2025 r. podwoiły udział w europejskim rynku do około 6%. W Polsce osiągnęły 8,2%, a w I kwartale 2026 r. dwie chińskie marki znalazły się w pierwszej dziesiątce marek popularnych. Cła dotyczą głównie chińskich BEV, nie obejmując w ten sam sposób spalinówek i hybryd. (Reuters)Australia pokazuje przyszłość Europy.Kierunek się zgadza, skala jeszcze nie. W czerwcu 2026 r. BYD niemal zrównał się miesięczną sprzedażą z Toyotą w Australii, a BYD, GWM, MG i Chery były w pierwszej dziesiątce. W Europie udział chińskich marek jest nadal znacznie mniejszy i bardzo nierówny — w Niemczech i Francji wynosił niewiele ponad 2%. (carsales | Business)Chińskie auta nie są już z definicji tandetne ani niebezpieczne.Zasadniczo tak. Wiele modeli BYD, XPeng i Zeekr zdobyło pięć gwiazdek Euro NCAP, również według zaostrzonych zasad z 2026 r. Nie oznacza to jednak, że każdy model i każda marka prezentują ten sam poziom. (Euro NCAP)Chińska konkurencja uderzy w dawnych liderów.Tak, choć nie jest jedyną przyczyną ich problemów. Volkswagen mierzy się z presją chińskich konkurentów i rozważa głębokie ograniczenie zatrudnienia, mocy produkcyjnych oraz gamy modeli. Równocześnie działają jednak wysokie koszty produkcji, słaby popyt w Europie, taryfy amerykańskie i wojna cenowa w Chinach. (Reuters)Niższe ceny oznaczają już pełną jakość i bezproblemową eksploatację.Nieudowodnione. Sprzedaż rośnie szybciej niż możliwość zebrania wieloletnich danych o awaryjności. Rozbudowa salonów i serwisu postępuje, ale właśnie części, obsługa i tempo wycofywania modeli pozostają największą niewiadomą. (Polski Związek Przemysłu Motoryzacyjnego)Konkurencja automatycznie obniży ceny i klient zawsze wygra.Częściowo. Presja cenowa niewątpliwie wzrosła, ale nie da się każdej promocji czy obniżki przypisać wyłącznie Chińczykom. Działają także niższy popyt, nadprodukcja, regulacje, kursy walut i walka o wykorzystanie fabryk.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 9 minut temu, zenek111 napisał:Ty uważałeś ze prąd w baterii Toyoty nigdy sie nie kończy, to dzieki mnie dowiedziałeś sie ze ten prad z tej baterii sie zużywa, a Gemini pro policzył ci po jakim czasie sie zużyje jak bedziesz gazował na maksa. Wcześniej byłeś przekonay ze to perpetuum mobileDziękuję bardzo. Dzięki AI dowiedziałem się jak jeździ moje auto. W końcu to ona jeździ moim autem, a nie ja. Na koniec zdradzę ci sekret Toyoty: moce silników spalinowego i elektrycznych(bo są 2 silniki-generatory) nie sumują się i przekładnia e-cvt ma trochę więcej niż jeden tryb. Dlatego twoje uproszczenia z oczywistych względów są błędne.Ale to już inny temat i nie chce mi się tłumaczyć, bo się pogubisz jeszcze bardziej.