Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ekran solarny

Featured Replies

Napisano

Da to radę zasilić żarówkę grzewczą i lampę UVB (80+24W)? Czy za słabe i lepiej czasowy taki ustawiacz do zwykłej sieci?

Napisano

Da albo nie da.

Kwestia jaki ekran i pogoda.

Napisano
11 minut temu, Alanka napisał(a):

Da to radę zasilić żarówkę grzewczą i lampę UVB (80+24W)? Czy za słabe i lepiej czasowy taki ustawiacz do zwykłej sieci?

A ma zasilać coś w nocy i w zimie?

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, delco napisał(a):

A ma zasilać coś w nocy i w zimie?

Nie, w ciągu dnia te dwie lampy. W nocy żółw śpi, zimą też. 

Napisano
9 godzin temu, Alanka napisał(a):

Da to radę zasilić żarówkę grzewczą i lampę UVB (80+24W)?

Można pokombinować, jeden panel i jakiś mikroinwerter albo gotowy zestaw balkonowy. Koszt 1000 w górę. Żółwie długo żyją, więc jest szansa, że to się kiedyś zamortyzuje :phi:

Napisano
W dniu 19.07.2025 o 20:06, Alanka napisał(a):

Co to jest ekran solarny?

Napisano
  • Autor
13 minut temu, open napisał(a):

Co to jest ekran solarny?

Coś co światło słoneczne na prąd przerabia. 

Napisano
59 minut temu, Alanka napisał(a):

Coś co światło słoneczne na prąd przerabia. 

Panel fotowoltaiczny.

Gdybyś te odbiorniki miała na 12/24V prądu stałego to pewnie po taniości można być coś zrobić...

Jeśli ma być na 230V to już grubsza sprawa, najtańszy gotowiec z allegro dla zobrazowania co mniej więcej potrzeba poniżej. Ale ta przetwornica to hałas + raczej krótka żywotność jeśli będziesz tego używała po 10h dziennie. Poważniejsze rozwiązania to już "normalne" inwertery ale i cena w górę.

Tak w ogóle - to idź z tym na kącik SV lub zrób to sam, bo tutaj to poważnych rad raczej nie dostaniesz.

https://allegro.pl/oferta/zestaw-kamper-panel-sloneczny-415w-mppt-zestaw-montazowy-lifepo4-100ah-230v-17728604567

Napisano
W dniu 20.07.2025 o 05:18, amazaque napisał(a):

Można pokombinować, jeden panel i jakiś mikroinwerter albo gotowy zestaw balkonowy. Koszt 1000 w górę. Żółwie długo żyją, więc jest szansa, że to się kiedyś zamortyzuje :phi:

Bez szans ta kwota - musisz doliczyć jakiś zestaw akumulatorów, no chyba że żółwie lubią dyskotekę i zmiany temperatury w zależności czy akurat świeci słońce, czy nadciągnęła chmura  ;]

A akumulatory, jeśli to ma pożyć dłużej niż 2 lata, to niestety tylko LiFePO4.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, open napisał(a):

Panel fotowoltaiczny.

Gdybyś te odbiorniki miała na 12/24V prądu stałego to pewnie po taniości można być coś zrobić...

Jeśli ma być na 230V to już grubsza sprawa, najtańszy gotowiec z allegro dla zobrazowania co mniej więcej potrzeba poniżej. Ale ta przetwornica to hałas + raczej krótka żywotność jeśli będziesz tego używała po 10h dziennie. Poważniejsze rozwiązania to już "normalne" inwertery ale i cena w górę.

Tak w ogóle - to idź z tym na kącik SV lub zrób to sam, bo tutaj to poważnych rad raczej nie dostaniesz.

https://allegro.pl/oferta/zestaw-kamper-panel-sloneczny-415w-mppt-zestaw-montazowy-lifepo4-100ah-230v-17728604567

Generalnie to szukam na przyszły sezon, na wybieg zewnętrzny. 

Rozglądam się powoli co można zrobić, jak zrobić. 

Jeszcze będę szukać małej lodówki żeby móc przezimować żółwia w odpowiednich warunkach. 

Napisano
W dniu 22.07.2025 o 12:34, Alanka napisał(a):

Generalnie to szukam na przyszły sezon, na wybieg zewnętrzny. 

Rozglądam się powoli co można zrobić, jak zrobić. 

Jeszcze będę szukać małej lodówki żeby móc przezimować żółwia w odpowiednich warunkach. 

Witaj, co to za żółw? Będąc w podstawówce miałem 4 żółwie stepowe w domu. Takie wielkości dużej dłoni dorosłego człowieka. Mieszkały w kuwecie takiej metr na metr 30, w kuwecie trociny zima, latem trawa. Do podgrzewania w warunkach zimowych lampka z żarówką 60W. W domu 22st. Latem słoneczko lub cień, zawsze 22st do 28st. Miały się dobrze :oki:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Pipper napisał(a):

Witaj, co to za żółw? Będąc w podstawówce miałem 4 żółwie stepowe w domu. Takie wielkości dużej dłoni dorosłego człowieka. Mieszkały w kuwecie takiej metr na metr 30, w kuwecie trociny zima, latem trawa. Do podgrzewania w warunkach zimowych lampka z żarówką 60W. W domu 22st. Latem słoneczko lub cień, zawsze 22st do 28st. Miały się dobrze :oki:

Grecki. 

Kuweta 120x60, codziennie spacery. 

Dogrzewanie grzewczą 8OW (bez światła, tylko grzanie) i do tego UVB T5 24W- cały sezon (poza zimą, bo hibernuje)

Na ziemi, dosadzone rośliny(takie, które może jeść), basenik, kryjówki. 

Karmienie ziołami (urozmaicone), wapno, sepia, od czasu do czasu Biorept L i Testudo. 

Kąpanie 2x w tygodniu. 

Latem chcę mu zrobić wybieg 2,5x1,5m ze szklarnią itd. 

Edit. Czy się miały dobrze to Twoja opinia... Stepowe hibernują, potrzebują UVB i grzania... Trociny mogą spowodować zaczopowanie. 

Edytowane przez Alanka

Napisano
9 godzin temu, Alanka napisał(a):

Grecki. 

Kuweta 120x60, codziennie spacery. 

Dogrzewanie grzewczą 8OW (bez światła, tylko grzanie) i do tego UVB T5 24W- cały sezon (poza zimą, bo hibernuje)

Na ziemi, dosadzone rośliny(takie, które może jeść), basenik, kryjówki. 

Karmienie ziołami (urozmaicone), wapno, sepia, od czasu do czasu Biorept L i Testudo. 

Kąpanie 2x w tygodniu. 

Latem chcę mu zrobić wybieg 2,5x1,5m ze szklarnią itd. 

Edit. Czy się miały dobrze to Twoja opinia... Stepowe hibernują, potrzebują UVB i grzania... Trociny mogą spowodować zaczopowanie. 

W wakacje miały na działce wygrodzone 5x5m tylko od razu uwaga, deskę trzeba wkopać na 25cm w grunt, inaczej idzie dołem. Ja miałem wersję bez komplikacji. Ty robisz na bogato. Ja miałem żółwie 35 lat temu ;)

Co do szklarni, uważaj, żeby nie przeginać w drugą stronę, jeden z żółwi mi się na słońcu ugotował :(

Napisano
  • Autor
48 minut temu, Pipper napisał(a):

W wakacje miały na działce wygrodzone 5x5m tylko od razu uwaga, deskę trzeba wkopać na 25cm w grunt, inaczej idzie dołem. Ja miałem wersję bez komplikacji. Ty robisz na bogato. Ja miałem żółwie 35 lat temu ;)

Co do szklarni, uważaj, żeby nie przeginać w drugą stronę, jeden z żółwi mi się na słońcu ugotował :(

Mam go od koleżanki. Warunki tam miał kiepskie (szklane Terra, łupki bukowe, karmiony sałatą i parę innych grzechów). Podszkoliłam się w tym co można, co nie, co trzeba - pogadałam z gościem z Fundacji Zła Podłoga i z Radkiem (chłopak pracuje w Niemczech przy żółwiach). Oni mi dużo wyjaśnili. Zarejestrowałam też w Starostwie.  

Szklarnia- z podnoszonym dachem (zautomatyzowana) jest planowana. 

Napisano
36 minut temu, Alanka napisał(a):

Mam go od koleżanki. Warunki tam miał kiepskie (szklane Terra, łupki bukowe, karmiony sałatą i parę innych grzechów). Podszkoliłam się w tym co można, co nie, co trzeba - pogadałam z gościem z Fundacji Zła Podłoga i z Radkiem (chłopak pracuje w Niemczech przy żółwiach). Oni mi dużo wyjaśnili. Zarejestrowałam też w Starostwie.  

Szklarnia- z podnoszonym dachem (zautomatyzowana) jest planowana. 

No to super :oki: