Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wrangler 2.8

Featured Replies

Napisano

Miałem okazję się przejechać trochę wranglerem 2.8 CRD i mam kilka pytań 
-ten silnik, jakoś tak dziwnie się jechało, mało gazu to prawie nie jechał, dużo gazu jechał ale wiadomo trochę piłowany, nie mogłem znaleźć jakoś pośredniego stanu ;) da się to wyczuć po czasie czy to taki zero jedynkowy diesel?

-pozycja, gaz miał jakiś długi skok, żeby go deptać do końca musiałem się przysunąć bliżej ale wtedy kiera trochę za blisko - to tak w każdym?

-na postoju na P miał jakiś dziwny objaw od czasu do czasu na 1-2sekundy zachowywał się jakby miał zgasnąć i za chwilę znowu pracował normalnie - czym to może być spowodowane?

@jimbo22 pewnie Ty będziesz mógł tu pomóc ;] 

Napisano

Hmmm.

1. Terenówki mają specjalnie bardzo długi skok gazu zazwyczaj - no bo wiadomek, w offie dawkowanie momentu i mocy jest ważne, plus telepie autem, musisz mieć komfort deptania po tym nawet jak rzuca budą tak ze plomby wypadają. Czyli: tak ma być. dlatego właśnie :)

2. To jest diesel z Iveco. Zamontowany tam juz jak Fiat przejął Jeepa. Pod Europę. To nie jest najbardziej kulturalna jednostka. Co więcej jest wybitnie niekręcąca się - nie lubi obrotów - BMW to nie jest. Nie grzeszy kulturą, ewidetnie przebieg momentu poprowadzili jak w TIR... i bardzo trzeba uważać na stan układu chłodzenia i wskazówkę temperatury (trochę za małą chłodnicę producent montuje, bez zapasu). Ale... nawija kilometry.
3. To Wrangler - takze mozesz sobie z części złożyć z jednego dwa ;) To oznacza ze za parę misek ryżu kupujesz taki adapterek do przewodu podpiętego pod pedał gazu - ktory zmienia zakres pracy. I daje wrażenie... że się lepiej zbiera.

4. Do powyzszego CHIP ;) daje mało koni gratis (no bo - patrz pkt 2) - ale mi wypluło ok. 220 KM i 540Nm. Poprawiło tez reakcję na gaz i ogolnie dynamikę.
5. Tu nie wiem o co chodzi na P. jakis feler. moze brak komunikacji ze skrzynią, albo chip był robiony? mi tak robił po chipie jak był na "ssaniu" i chodziła klima. jak sie zagrzał to problem ustępował
Jest aplikacja JSCAN (chyba jakis polak napisał), gdzie kupujesz OBD na bluetooth. płacisz 100 PLN za licencję do Twojego VIN i mozesz sobie konfigurowac co chcesz przez telefon (wyłąćzać pipacz od pasów, zmieniac rozmiar kół, wyłączac biper od swiateł, nawet niektóre komponenty (np. kontrolkę popsutego dynksa od rozpinania stabilizatora - cos co pada co 2 lata) ;) No i OFC sprawdzać błędy w kompach.

Ja tam Wranglera dobrze wspominam :) Na pusto (bez namiotu na dachu i szpeju offroadowo kampingowego) potrafił zejsc ponizej 10l/100. Jak dbasz o podstawowe słabe punkty (chłodzenie silnika i skrzyni) to służy dzielnie. Na wyprawach dosawał wpierdziel, wylewały amortyzatory (wina amortyzatorów źle dobranych), przegrzały sie jakies kostki ciorane pod podwoziem o szuter (naprawione na krótko), przy 35 calowym kole, pogiąłem drążek kierowniczy (naprawiony przy piwku wieczorem regulacją - wmieniony chwile potem w 20 min). Zawsze wrócił sam na kołach. Wiele razy ciągał towarzyszy którzy padali na poważnie.

Edytowane przez jimbo22

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, jimbo22 napisał(a):

1. Terenówki mają specjalnie bardzo długi skok gazu zazwyczaj - no bo wiadomek, w offie dawkowanie momentu i mocy jest ważne, plus telepie autem, musisz mieć komfort deptania po tym nawet jak rzuca budą tak ze plomby wypadają. Czyli: tak ma być. dlatego właśnie

ok rozumiem, w ZJ trochę lepiej to było ale jasne ma sens

2. To jest diesel z Iveco. Zamontowany tam juz jak Fiat przejął Jeepa. Pod Europę. To nie jest najbardziej kulturalna jednostka. Co więcej jest wybitnie niekręcąca się - nie lubi obrotów - BMW to nie jest. Nie grzeszy kulturą, ewidetnie przebieg momentu poprowadzili jak w TIR... i bardzo trzeba uważać na stan układu chłodzenia i wskazówkę temperatury (trochę za małą chłodnicę producent montuje, bez zapasu). Ale... nawija kilometry.
3. To Wrangler - takze mozesz sobie z części złożyć z jednego dwa ;) To oznacza ze za parę misek ryżu kupujesz taki adapterek do przewodu podpiętego pod pedał gazu - ktory zmienia zakres pracy. I daje wrażenie... że się lepiej zbiera.

4. Do powyzszego CHIP ;) daje mało koni gratis (no bo - patrz pkt 2) - ale mi wypluło ok. 220 KM i 540Nm. Poprawiło tez reakcję na gaz i ogolnie dynamikę.

Ja jestem właśnie mało dieslowy, także nie mam z tym do czynienia, takie to dziwne było ale może tak jest w dieslach. Grunt że można ulepszyć fabrykę.

5. Tu nie wiem o co chodzi na P. jakis feler. moze brak komunikacji ze skrzynią, albo chip był robiony? mi tak robił po chipie jak był na "ssaniu" i chodziła klima. jak sie zagrzał to problem ustępował

Coś tam googlałem że może od temperatury zależeć itd jak się rozgrzeje to jest lepiej.

A ile tam wtryski wytrzymują jak się leje normalnego diesla ze stacji? Też jakieś spore narzekania czytałem. W terenie nie brakowało Ci trochę mocy? Przy -10 jak odpalasz z dworu to po ilu kilometrach się kabina nagrzeje jako tako? Po ilu km leci ciepło? DPF jakoś mocno upierdliwy?

Napisano
7 godzin temu, bielaPL napisał(a):

ok rozumiem, w ZJ trochę lepiej to było ale jasne ma sens

ZJ to SUV :)

7 godzin temu, bielaPL napisał(a):

A ile tam wtryski wytrzymują jak się leje normalnego diesla ze stacji? Też jakieś spore narzekania czytałem. W terenie nie brakowało Ci trochę mocy? Przy -10 jak odpalasz z dworu to po ilu kilometrach się kabina nagrzeje jako tako? Po ilu km leci ciepło? DPF jakoś mocno upierdliwy?

Nic z silnikiem sie nie działo zupełnie. DPF nie wiedzialem ze wogole to istnieje. zrobilem przebieg od 20kkm do 90kkm jak sprzedawalem. Nic sie nie działo z silnikiem zupełnie, ani osprzętem.

220 KM i 550 Nm i ma brakować mocy? No co Ty. Zawsze mozna wziąć 280 konne V6... Ale ja wzialem specjalnie diesla zeby miec 600km zasiegu na baku. Rubikon ma 4:1 reduktor. Robi wiatrak z wiekszosci aut w górach :)
W kolumnie ludzie walczyli żeby tylko nie stanąć na podjazdach 15 st... bo wtedy jarali sprzęgła zeby ruszyc. a ja robilem wkoło kółka ;) obecny Hilux dla porównania ma reduktor chyba 2,5:1. 

Nagrzewanie? nie wiem. mało tym jeździłem zimą. Duzy i ciezki diesel, to nagrzewnica pewnie miala troche bezwładnosci... ale - to Wrangler. tam odsniezanie robisz od srodka i od zewnątrz (bo nie ma wranglera gdzie woda nie leci do srodka)... a potem cieplo od razu ucieka przez ten styropianowy dach ;) To auto to jest cała instytucja wyżeczeń :)

Ale ludzie na ulicy machają za to ;)

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 19.09.2025 o 09:39, jimbo22 napisał(a):

. To jest diesel z Iveco. Zamontowany tam juz jak Fiat przejął Jeepa. Pod Europę.

To jest Vm motori a nie żadne Iveco,

Jeep korzystał z ich silników od dawna, chyba od lat 90 (Cherokee 2.5 TD).

Ogólnie ich silniki to kibel jakich mało, ale faktycznie o tym 2.8 słyszy się najmniej.

Napisano
W dniu 13.10.2025 o 15:09, Piotrus napisał(a):

To jest Vm motori a nie żadne Iveco,

oj tak tak. To skrót myślowy mający na celu pokazanie "charakteru jednostki". Cos co pasuje do busa nie koniecznie sprawdzi sie idealnie w osobowce. Fiat srednio tutaj dobrał silnik. To ciężki kloc o bardzo "ciężarowym" przebiegu momentu/obroty. Kulturą nie grzeszy. 2.8 od Toyoty jest duzo łagodniejszy. pomijam juz TDCI lub BMW...

Napisano
39 minut temu, jimbo22 napisał(a):

oj tak tak. To skrót myślowy mający na celu pokazanie "charakteru jednostki". Cos co pasuje do busa nie koniecznie sprawdzi sie idealnie w osobowce. Fiat srednio tutaj dobrał silnik. To ciężki kloc o bardzo "ciężarowym" przebiegu momentu/obroty. Kulturą nie grzeszy. 2.8 od Toyoty jest duzo łagodniejszy. pomijam juz TDCI lub BMW...

Nie to że się czepiam, ale to nie Fiat wybierał ten silnik. ;)

Pierwsze JK były przecież robione i projektowane jeszcze za czasów Daimlera. O tyle to dziwne, bo mogli spokojnie wrzucić tam coś z Mercedesa tak jak to robili w ówczesnym Grandcherokee. 

Napisano
17 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Pierwsze JK były przecież robione i projektowane jeszcze za czasów Daimlera. O tyle to dziwne, bo mogli spokojnie wrzucić tam coś z Mercedesa tak jak to robili w ówczesnym Grandcherokee. 

Mogli pewnie, ale kogo w Chryslerze obchodzi diesel ;) Ewidetnie zrobilii to "bylejak" pod Europę (olali nawet to jak "niedoszacowany" jest układ chłodzenia i nie poprawili tego przez całą produkcję).

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, jimbo22 napisał(a):

Mogli pewnie, ale kogo w Chryslerze obchodzi diesel ;) Ewidetnie zrobilii to "bylejak" pod Europę (olali nawet to jak "niedoszacowany" jest układ chłodzenia i nie poprawili tego przez całą produkcję).

tak jak projektowanie stron www, sprawdzało się na ie, chrome, firefox a już opera średnio kogo interesowała ;] 

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 14.10.2025 o 17:46, Piotrus napisał(a):

jeśli chodzi o diesla to 3.0 V6 CRD to jedyny słuszny diesel w JEEPie

Napisano
1 godzinę temu, SieneK napisał(a):

jeśli chodzi o diesla to 3.0 V6 CRD to jedyny słuszny diesel w JEEPie

Tak, bo to silnik Mercedesa :oki:

Ale uwaga, w WK2 tez jest 3.0V6 ale już od VM, omijać szerokim łukiem.