Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kociol gazowy

Featured Replies

Napisano
4 godziny temu, luccass napisał(a):

Co jak sprawdziłem? Bo nie kumam…

Kocioł działa 12h/dobę w cyklu 30min ON / 30min OFF. 

Napisano
7 godzin temu, technix napisał(a):

Kocioł działa 12h/dobę w cyklu 30min ON / 30min OFF. 

Przekaźnik czasowy.

Napisano
Godzinę temu, luccass napisał(a):

Przekaźnik czasowy.

Aha, rozumiem, to nie instalacja tak pracuje (projekt -wykonanie), tylko Ty tak jej pozwalasz 🤔

Ciekawe podejście 😔

Napisano
49 minut temu, technix napisał(a):

Aha, rozumiem, to nie instalacja tak pracuje (projekt -wykonanie), tylko Ty tak jej pozwalasz 🤔

Ciekawe podejście 😔

To, ze idealnie jest.tylko u Ciebie, to juz wiemy.

Nawet krzywe ściany i sufity u Ciebie są OK. :ok:

Napisano
48 minut temu, technix napisał(a):

Ciekawe podejście 😔

Tak, pracując ciągle, w cieplejsze dni kocioł miał problem ze zbyt małą różnicą temperatury zasilania vs powrotu i wyrzucał błąd. Z drugiej strony zależy mi na tym, aby temperatura wody w obiegu była stabilna (komfort termiczny). Więc wymyśliłem sobie, że pozwolę, aby woda nieco ostygła, ale kontrolowanie i nie za bardzo. Role sterownika pokojowego przejął przekaźnik działający w tempie ON/OFF co 30min zmieniający stan. Kilka zim za mną i działa jak złoto.

Napisano
2 minuty temu, maras77 napisał(a):

Idealnie to byłoby mieć połowę mniejszy kocioł (moc) z jeszcze mniejszą mocą minimalną, ale nie mam. Poza tym ta wysoka moc przydaje się jednak do ogrzewania CWU. 

Napisano
3 minuty temu, luccass napisał(a):

Idealnie to byłoby mieć połowę mniejszy kocioł (moc) z jeszcze mniejszą mocą minimalną, ale nie mam. Poza tym ta wysoka moc przydaje się jednak do ogrzewania CWU. 

Tylko nie ma potrzeby sterować kotłemz zewnątrz, bo sam sobie tym steruje.

Napisano

Tylko nie ma potrzeby sterować kotłemz zewnątrz, bo sam sobie tym steruje.

Tym to znaczy czym dokładnie?

Napisano
Teraz, luccass napisał(a):

Tym to znaczy czym dokładnie?

Taktowaniem, aby utrzymać zadana temperaturę.

Napisano

Taktowaniem, aby utrzymać zadana temperaturę.

A co jak pracując z mocą minimalną przekracza zakładaną temperaturę?

Napisano
1 minutę temu, luccass napisał(a):

To znaczy, ze go ktoś źle ustawił, np.  nie przeczytał instrukcji, albo kocioł jest zepsuty, lub tak stary, że nie ma takiej funkcji jak trzymanie zadanej temperatury.

Sprawdź w instrukcji, pod hasłem blokada taktowania.

Napisano

To znaczy, ze go ktoś źle ustawił, np.  nie przeczytał instrukcji, albo kocioł jest zepsuty, lub tak stary, że nie ma takiej funkcji jak trzymanie zadanej temperatury.

Napisano

Napisano
23 minuty temu, maras77 napisał(a):

Może faktycznie są ustawienia serwisowe, które pozwolą, aby kocioł się wychłodził przez pewien dłuższy czas zanim ponownie włączy palnik, ale jakoś z rezerwą podchodziłem do tych ustawień (a na serwisanta, któremu mógłbym zaufać nie trafiłem). Trochę też mnie serce bolało, że pompka będzie działała non stop, więc opcja z tym przekaźnikiem wydawała się niegłupia.

Napisano
16 minut temu, luccass napisał(a):

Może faktycznie są ustawienia serwisowe, które pozwolą, aby kocioł się wychłodził przez pewien dłuższy czas zanim ponownie włączy palnik, ale jakoś z rezerwą podchodziłem do tych ustawień (a na serwisanta, któremu mógłbym zaufać nie trafiłem). Trochę też mnie serce bolało, że pompka będzie działała non stop, więc opcja z tym przekaźnikiem wydawała się niegłupia.

Daj model kotla.

Napisano
33 minuty temu, maras77 napisał(a):

Daj model kotla.

Ecocondens Gold 

Napisano
10 godzin temu, maras77 napisał(a):

Rozwiniesz?

Bo nie łapię 

Napisano
Parametry modulacji palnika są w menu serwisowym i można sobie samemu ogarnąć. Chodzi m.in o dawkowanie gazu, tego nie zrobi się bez sondy.
Piszesz o składzie mieszanki?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
Ecocondens Gold 
Jaka moc jest ustawiona i na jakiej twmperaturze zwykle kocioł chodzi? Grzejniki czy podłogówka? Tak, jest blokada palnika, ja mam ustawione pół godziny, żeby właśnie w cieplejsze dni nie odpalał się co 5 minut.

Napisano
W dniu 26.09.2025 o 09:57, luccass napisał(a):

Ecocondens Gold 

Też mam Gold, tylko  Plus.

Nigdy nie miałem problemu z za wysoką temperaturą - po prostu wyłącza wtedy płomień i czeka, aż woda wracająca do kotła ostygnie.

Instrukcja serwisowa

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16782312#16782312

Poeksperymentuj z mocą startową, maksymalną, czasem pracy na mocy startowet, predkością pompy w obiegu.

Napisano

Też mam Gold, tylko  Plus.
Nigdy nie miałem problemu z za wysoką temperaturą - po prostu wyłącza wtedy płomień i czeka, aż woda wracająca do kotła ostygnie.

Instrukcja serwisowa
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16782312#16782312

Poeksperymentuj z mocą startową, maksymalną, czasem pracy na mocy startowet, predkością pompy w obiegu.

Przekopałem ostatnio całą Elektrodę i nie mogłem jej znaleźć. Są różne wersje, ale tą z 28 parametrami ciężko znaleźć. Nawet Chat GPT wymiękł.

Ja mam z tego co pamiętam moc ograniczoną do 40 albo 30%, pompa też chodzi na 40%. Histerezę mam chyba na 8, dzięki czemu nawet jak się wietrzy, to sam sobie dźwiga moc i stara się podnieść temperaturę, ale pomału. Moc na CWU mam 50%. Ostatnio mi serwisant obniżył minimalną moc do 3.2Kw, bo fabrycznie chodzą na 3.4Kw co jeszcze zmniejszyło taktowanie. Także generalnie jak temperatura na zewnątrz jest ~12°C to wyłączamy go zazwyczaj bo jest za ciepło. Wczoraj żona odpaliła na 32°C bo już zimno było. Blokadę palnika mam na 30 minut żeby się zdążył wychłodzić, żeby się nie odpalał co 5 minut jak osiągnie temperaturę.

Napisano
8 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

Przekopałem ostatnio całą Elektrodę i nie mogłem jej znaleźć. Są różne wersje, ale tą z 28 parametrami ciężko znaleźć. Nawet Chat GPT wymiękł.

Ja mam z tego co pamiętam moc ograniczoną do 40 albo 30%, pompa też chodzi na 40%. Histerezę mam chyba na 8, dzięki czemu nawet jak się wietrzy, to sam sobie dźwiga moc i stara się podnieść temperaturę, ale pomału. Moc na CWU mam 50%. Ostatnio mi serwisant obniżył minimalną moc do 3.2Kw, bo fabrycznie chodzą na 3.4Kw co jeszcze zmniejszyło taktowanie. Także generalnie jak temperatura na zewnątrz jest ~12°C to wyłączamy go zazwyczaj bo jest za ciepło. Wczoraj żona odpaliła na 32°C bo już zimno było. Blokadę palnika mam na 30 minut żeby się zdążył wychłodzić, żeby się nie odpalał co 5 minut jak osiągnie temperaturę.

Jakoś nie czuje Twojego problemu.

Kocioł przecież działa cichutko, nic nie przeszkadza, że sobie palnik włączy lub wyłączy. Naprawdę nie ma po co go obserwować :ok:  A za temperaturę w domu powinien odpowiadać regulator pokojowy.

U mnie regulatory pokojowe mają histerezę 0,2 C, a woda na grzejniki - 42 stopnie. Razem daje to bardzo fajny efekt, że temperatura jest stabilna i nie czuć, kiedy grzejniki działają lub nie.

Napisano

Jakoś nie czuje Twojego problemu.

Kocioł przecież działa cichutko, nic nie przeszkadza, że sobie palnik włączy lub wyłączy. Naprawdę nie ma po co go obserwować default_ok.gif  A za temperaturę w domu powinien odpowiadać regulator pokojowy.

U mnie regulatory pokojowe mają histerezę 0,2 C, a woda na grzejniki - 42 stopnie. Razem daje to bardzo fajny efekt, że temperatura jest stabilna i nie czuć, kiedy grzejniki działają lub nie.

Ja nie mam z niczym problemu, piszę, bo wyżej się żalili.[emoji846] Każdy powinien sobie ustawić tak jak lubi. Jeden chce żeby mu się włączał i wyłączał, ja lubię żeby chodził jak najdłużej.

Napisano
W dniu 26.09.2025 o 08:01, luccass napisał(a):

U mnie kocioł działa w całym zakresie mocy, od 25 kW do 2.5 kW.

Jak startuje i ma nagrzać cała wodę w układzie, to działa na 25 kW, ale jak zaczyna wracać ciepła, to schodzi szybko do 2,5 kW. A woda ma temperaturę zadaną  42 stopnie.

Mam mocne pompy obiegowe, bo dzięki temu nie muszę przewymiarowywać grzejnikow, i mogą działać na niskiej temperaturze, bo są całe równomiernie ciepłe.

Edytowane przez maras77

Napisano

Vailant i sterowanie pogodowe, czyli czujnik na zewnątrz i czujnik bezprzewodowy w domu. Ustawione  na początku i tak działa .

Napisano
W dniu 27.09.2025 o 13:46, vlad1431 napisał(a):

Jaka moc jest ustawiona i na jakiej twmperaturze zwykle kocioł chodzi? Grzejniki czy podłogówka? Tak, jest blokada palnika, ja mam ustawione pół godziny, żeby właśnie w cieplejsze dni nie odpalał się co 5 minut.

Moc taka jaka przyszła z fabryki, chodzi na temperaturach z tej ‘niskiej’ krzywej grzewczej (dla podłogówki) i tylko podłoga jest ogrzewana. 
Być może ta blokada palnika zdałaby egzamin, ale to by też znaczyło, że pompka chodziłaby 24/7. Z obecnych ustawień i rozwiązania jestem zadowolony 👍🏻

Napisano
5 godzin temu, maras77 napisał(a):

U mnie kocioł działa w całym zakresie mocy, od 25 kW do 2.5 kW.

Jak startuje i ma nagrzać cała wodę w układzie, to działa na 25 kW, ale jak zaczyna wracać ciepła, to schodzi szybko do 2,5 kW. A woda ma temperaturę zadaną  42 stopnie.

Mam mocne pompy obiegowe, bo dzięki temu nie muszę przewymiarowywać grzejnikow, i mogą działać na niskiej temperaturze, bo są całe równomiernie ciepłe.

Masz instalację o zupełnie innej charakterystyce. U mnie temperatury zasilania i powrotu są niemal stałe przez całą zimę, woda nigdy nie stygnie 👍

Napisano
Moc taka jaka przyszła z fabryki, chodzi na temperaturach z tej ‘niskiej’ krzywej grzewczej (dla podłogówki) i tylko podłoga jest ogrzewana. 
Być może ta blokada palnika zdałaby egzamin, ale to by też znaczyło, że pompka chodziłaby 24/7. Z obecnych ustawień i rozwiązania jestem zadowolony [emoji1303]
Pompa powinna chodzić non stop jak nie chcesz wychłodzić całej instalacji. Jak kocioł dostaje zimną wodę z obiegu to odpala się na max mocy, żeby ją jak najszybciej dogrzać, szybko ją dogrzewa na max mocy i się wyłącza i tak wkoło Macieju, a ja uważam że powinno być dokładnie odwrotnie. Poza tym, jak nawet w zimie taktuje, to często nawet nie zdąży dogrzać całego zładu bo nie zdąży obrócić wody w całej instalacji i się wyłącza. Często o takich przypadkach słyszałem.

Napisano
Masz instalację o zupełnie innej charakterystyce. U mnie temperatury zasilania i powrotu są niemal stałe przez całą zimę, woda nigdy nie stygnie [emoji106]
W takim razie ratuje Cię tylko obcięcie mocy i obserwacja powrotu, jeżeli spadnie temperatura na powrocie, zwiększyć max moc o 10%. Ja mam duże grzejniki, więc różnica u mnie na powrocie jest chyba 5-6° wtedy jest dużo lepsza kondensacja niż przy różnicy temperatury równej 0. Nie wiem jak przy podłogówce, bo ja nie mam prawie nigdy całych ciepłych grzejników. Ale przy podłogówce pasuje żeby cały zład wody miał taką samą temperaturę, więc i na powrocie tak jak piszesz nie będzie różnicy, oczywiście j.w. kosztem słabej kondensacji, ale przy dzisiejszych niskich cenach gazu to pomijalne. J.w. spróbuj obciąć moc na początek na 50% i zobacz jak będzie. Poza tym taktowanie właśnie według mnie tym jest spowodowane, że nie masz prawie w ogóle różnicy na powrocie i pewnie niską histerezę. Ja mam bardzo nisko ustawioną moc na pompie, więc tylko delikatnie sobie zazwyczaj na 40% cyka.