Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

XC60 - podsumowanie po 3latach

Featured Replies

Napisano
  • Popularny post

W weekend minął mi 3-ci rok z Volvo XC60. W sumie przejechałem 80kkm. Wersja to Ultra bright B5 264KM mild hybrid. Aut takich sporo na ulicach stolicy. Często nawet mijam identyczną wersję i kolor.

Auto używane głównie miasto i szybkie trasy. Stąd średnie spalanie 9.3l. Może nie jest jakieś mega niskie, ale IMO przy masie bliskiej 2ton i dość żwawej jeździe jest ok. Czasami może zaskoczyć, bez problemu na trasie przy spokojnej jeździe udaje się zejść poniżej 7l. W mieście bez ciśnięcia ok8l. Bywało też tak, że pojawiało się spalanie pod 15l, np jazda zimą pow 150kmph + korki. Z lawetą ok 10l, co na plus to uciąg ma 2300kg.

XC60 przez ten okres absolutnie bezawaryjne. Przeglądy olejowe co rok/30kkm w cenie ok 1900zł, w tym auto odebrane pod domem i oddane po kilku godzinach wymyte i wysprzątane. W sumie to moje trzecie z kolei Volvo i w żadnym nie miałem awarii. Nie liczę tutaj uszkodzenia opony o wystającą krawędź studzienki, co skończyło się lawetą.

Chyba to moje najlepsze auto jakie miałem. Silnik jest wystarczająco mocny i bardzo elastyczny, w połączeniu z 8biegowym automatem jeździ się bajecznie. Niby elektryk w tym aucie daje tylko 14KM, ale daje to odczucie natychmiastowej reakcji na gaz. Jest znacznie lepiej niż w poprzednim V90 T4 (190KM). W mojej wersji są fotele z nappą, więc trudno znaleźć bardziej komfortowe warunki podróżowania. Mam problemy z kręgosłupem, wiec dość szybko się męczę. Ostatnio zrobiłem na raz trasę Paryż-Warszawa (1600km) i nie wyszedłem połamany. Mocną stroną są też multimedia oparte o system Googla. NIe trzeba sie bawić w zewn nawigacje czy aplikacje, wszystko już tam jest :). Oczywiście od początku nie było tak kolorowo bo system żył swoim życiem, pojawiały się niedociągnięcia typu brak możliwości przełączenia stacji radiowej (-/+) z kierownicy. Te problemy Volvo rozwiązała po kilku miesiącach licznymi upgraidami. W sumie to dalej co jakiś czas dostaje powiadomienie o kolejnej wersji softu, dotyczącego całego auta. Tu taka ciekawostka, że kolega z pracy ma też XC60 kilka miesięcy starsze i po takim jednym upgaidzie auto ... pojechało już na lawecie, wcieło kierunki :phi:. U mnie jakoś nie miało to miejsca. Mam średnią półkę audio (były 3 do wyboru) i gra to bardzo dobrze. Do wyboru Spotify, YT, radio czy inne aplikacje do muzyki/radia.

Z wad to na pewno wkurzający niemiłosiernie system hamujący auto przy cofaniu. Parkowanie prostopadłe do ulicy czy parkowanie tyłem przy chodniku z tym systemem nie jest możliwe. Od razu mamy hamowanko awaryjne. Niestety nie da się tego wyłączyć na stałe, jedynie poprzez kliknięcie na wyświetlaczu (przy cofaniu pojawia się odrazu na głównym ekranie). Mimo, że wszystkie inne nastawy jak światła, temp, auto hold Volvo pamięta po zgaszeniu. Czujnik deszczu szczególnie przy małych opadach też reaguje z małą precyzją, czasem trzeba mu pomóc. Z wad też nie wiedzieć czemu Volvo zmniejszyło Vmax jazdy na Autopilocie do 140kmph.

Odnośnie pozostałych systemów to są spoko, można z nimi śmiało jeździć. Nie są wkurzające, działają jak powinny.

Zobaczymy jak będzie sprawować się w 4tym, ostatnim roku. Jak kolejne będzie musiało być EV to może zostanie jednak na dłużej.

Czasem nie ma ze mną łatwo :)

20250412_165635.jpg.c337859ed3d148bebc5117965dde1a49.jpg

Napisano

U mnie czy tam żony przebieg po 2 latach zdaje się ok 85 kkm i też bezawaryjnie. Z tym, że to dizel B5 MH 250 KM

Tzn była awaria jakiś tydzień po odebraniu z salonu. Zawieszenie pneumatyczne wywalało błąd i nie działała regulacja.Okazało się, że w fabryce luźno kabel masowy gdzieś za tapicerką w bagażniku dokręcili. 
Większość km to trasy, więc spalanie pokazuje 7,3

Auto jest świetne, może emeryckie dla niektórych, ale ta prostota, która wolno się starzeje, jak dla mnie jest ok. 
Zostawiłbym sobie to auto po 5 latach ale boję się, że wtedy zacznie się sypać mając 150 kkm🤔

Napisano
  • Autor
Teraz, Rado_ napisał(a):

U mnie czy tam żony przebieg po 2 latach zdaje się ok 85 kkm i też bezawaryjnie. Z tym, że to dizel B5 MH 250 KM

Tzn była awaria jakiś tydzień po odebraniu z salonu. Zawieszenie pneumatyczne wywalało błąd i nie działała regulacja.Okazało się, że w fabryce luźno kabel masowy gdzieś za tapicerką w bagażniku dokręcili. 
Większość km to trasy, więc spalanie pokazuje 7,3

Auto jest świetne, może emeryckie dla niektórych, ale ta prostota, która wolno się starzeje, jak dla mnie jest ok. 
Zostawiłbym sobie to auto po 5 latach ale boję się, że wtedy zacznie się sypać mając 150 kkm🤔

Może tak być, słyszałem że z tym dieslem przy przebiegach 200kkm i więcej różnie bywa. To nie jest stare, dobre 2.4 :).

Z nopb znowu są problemy z paskiem pompy oleju. W tyc latach na przełomie T6/B5 wprowadzili właśnie pasek. Poprawili to, ale auta dalej jeżdzą. Znajomemu T6 się wysypało, ale było na przedłużonej gwarancji, więc w kilka dni wymienili silnik. Co ciekawe Volvo zablokowało możliwość sprawdzenia po VIN czy jest pasek czy łańcuch. Awarie się zdarzają, ale przy znacznie wyższych przebiegach (info z ASO). Jedynie co można zrobić to sprawdzić kamerą co jest na aucie. Set zmieniający na łańcuch w ASO to AFAIR 6kzł i problem rozwiązany.

Napisano
3 minuty temu, sherif napisał(a):

Może tak być, słyszałem że z tym dieslem przy przebiegach 200kkm i więcej różnie bywa. To nie jest stare, dobre 2.4 :).

Z nopb znowu są problemy z paskiem pompy oleju. W tyc latach na przełomie T6/B5 wprowadzili właśnie pasek. Poprawili to, ale auta dalej jeżdzą. Znajomemu T6 się wysypało, ale było na przedłużonej gwarancji, więc w kilka dni wymienili silnik. Co ciekawe Volvo zablokowało możliwość sprawdzenia po VIN czy jest pasek czy łańcuch. Awarie się zdarzają, ale przy znacznie wyższych przebiegach (info z ASO). Jedynie co można zrobić to sprawdzić kamerą co jest na aucie. Set zmieniający na łańcuch w ASO to AFAIR 6kzł i problem rozwiązany.

Znam temat tego paska. Znajomy w XC90 T6 jakieś pół roku temu miał też wymianę silnika;] Przebieg chyba 110 kkm w czwartym roku i też miał jeszcze gwarę😀 

Napisano
28 minut temu, Rado_ napisał(a):

Jak cena wykupu z firmy sporo ponizej rynkowej, to nie ma co sie zastanawiac :ok:

Zrobic porzadny serwis pozakupowy i jezdzic, ewentualnie za jakis czas pojdzie do ludzi bez wiekszej straty.

PS. Ochajtales sie jednak ponownie? ;]

Napisano
27 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jak cena wykupu z firmy sporo ponizej rynkowej, to nie ma co sie zastanawiac :ok:

Zrobic porzadny serwis pozakupowy i jezdzic, ewentualnie za jakis czas pojdzie do ludzi bez wiekszej straty.

PS. Ochajtales sie jednak ponownie? ;]

Zobaczymy, bo nie wiem czy mi wokół komina potrzebna taka krowa🤔

P.S. Si;]

Napisano
8 minut temu, Rado_ napisał(a):

Zobaczymy, bo nie wiem czy mi wokół komina potrzebna taka krowa🤔

P.S. Si;]

Diesel do jazdy wkolo komina to bez sensu faktycznie. Gratki ;]

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Diesel do jazdy wkolo komina to bez sensu faktycznie. Gratki ;]

No wlasnie a jak sie nic nie zmieni to ja teraz max 3000 robię rocznie

Napisano
W weekend minął mi 3-ci rok z Volvo XC60. W sumie przejechałem 80kkm. Wersja to Ultra bright B5 264KM mild hybrid. Aut takich sporo na ulicach stolicy. Często nawet mijam identyczną wersję i kolor.

Auto używane głównie miasto i szybkie trasy. Stąd średnie spalanie 9.3l. Może nie jest jakieś mega niskie, ale IMO przy masie bliskiej 2ton i dość żwawej jeździe jest ok. Czasami może zaskoczyć, bez problemu na trasie przy spokojnej jeździe udaje się zejść poniżej 7l. W mieście bez ciśnięcia ok8l. Bywało też tak, że pojawiało się spalanie pod 15l, np jazda zimą pow 150kmph + korki. Z lawetą ok 10l, co na plus to uciąg ma 2300kg.

XC60 przez ten okres absolutnie bezawaryjne. Przeglądy olejowe co rok/30kkm w cenie ok 1900zł, w tym auto odebrane pod domem i oddane po kilku godzinach wymyte i wysprzątane. W sumie to moje trzecie z kolei Volvo i w żadnym nie miałem awarii. Nie liczę tutaj uszkodzenia opony o wystającą krawędź studzienki, co skończyło się lawetą.

Chyba to moje najlepsze auto jakie miałem. Silnik jest wystarczająco mocny i bardzo elastyczny, w połączeniu z 8biegowym automatem jeździ się bajecznie. Niby elektryk w tym aucie daje tylko 14KM, ale daje to odczucie natychmiastowej reakcji na gaz. Jest znacznie lepiej niż w poprzednim V90 T4 (190KM). W mojej wersji są fotele z nappą, więc trudno znaleźć bardziej komfortowe warunki podróżowania. Mam problemy z kręgosłupem, wiec dość szybko się męczę. Ostatnio zrobiłem na raz trasę Paryż-Warszawa (1600km) i nie wyszedłem połamany. Mocną stroną są też multimedia oparte o system Googla. NIe trzeba sie bawić w zewn nawigacje czy aplikacje, wszystko już tam jest [emoji4]. Oczywiście od początku nie było tak kolorowo bo system żył swoim życiem, pojawiały się niedociągnięcia typu brak możliwości przełączenia stacji radiowej (-/+) z kierownicy. Te problemy Volvo rozwiązała po kilku miesiącach licznymi upgraidami. W sumie to dalej co jakiś czas dostaje powiadomienie o kolejnej wersji softu, dotyczącego całego auta. Tu taka ciekawostka, że kolega z pracy ma też XC60 kilka miesięcy starsze i po takim jednym upgaidzie auto ... pojechało już na lawecie, wcieło kierunki :phi:. U mnie jakoś nie miało to miejsca. Mam średnią półkę audio (były 3 do wyboru) i gra to bardzo dobrze. Do wyboru Spotify, YT, radio czy inne aplikacje do muzyki/radia.

Z wad to na pewno wkurzający niemiłosiernie system hamujący auto przy cofaniu. Parkowanie prostopadłe do ulicy czy parkowanie tyłem przy chodniku z tym systemem nie jest możliwe. Od razu mamy hamowanko awaryjne. Niestety nie da się tego wyłączyć na stałe, jedynie poprzez kliknięcie na wyświetlaczu (przy cofaniu pojawia się odrazu na głównym ekranie). Mimo, że wszystkie inne nastawy jak światła, temp, auto hold Volvo pamięta po zgaszeniu. Czujnik deszczu szczególnie przy małych opadach też reaguje z małą precyzją, czasem trzeba mu pomóc. Z wad też nie wiedzieć czemu Volvo zmniejszyło Vmax jazdy na Autopilocie do 140kmph.
Odnośnie pozostałych systemów to są spoko, można z nimi śmiało jeździć. Nie są wkurzające, działają jak powinny.

Zobaczymy jak będzie sprawować się w 4tym, ostatnim roku. Jak kolejne będzie musiało być EV to może zostanie jednak na dłużej.

Czasem nie ma ze mną łatwo [emoji4]
20250412_165635.jpg.c337859ed3d148bebc5117965dde1a49.jpg

Czemu nie EV ? Taka teselka Y umie to wszysko ww. + koszt użytkowania = zero

Więc?

A tak na poważnie to szczere Zazdro za zarząd korpo że na głowę nie upad i nie wcisnął Ci EV

U mnie na szczęście się już wycofują i czekam na plug-in od toyoty - mam nadzieję że
1. będzie się odpychać ja EV
2. nie będzie zawracać dupy ładowaniem przy NORMALNYM użytkowaniu.

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
13 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Czemu nie EV ? Taka teselka Y umie to wszysko ww. + koszt użytkowania = zero

Więc?

A tak na poważnie to szczere Zazdro za zarząd korpo że na głowę nie upad i nie wcisnął Ci EV

U mnie na szczęście się już wycofują i czekam na plug-in od toyoty - mam nadzieję że
1. będzie się odpychać ja EV
2. nie będzie zawracać dupy ładowaniem przy NORMALNYM użytkowaniu.

To nie tak. Dotychczas (firma US) mieliśmy wolną rękę w wyborze auta. Tzn był limit raty leasingu w którym teoretycznie musieliśmy się zmieścić. Każdy wybierał co mu pasuje .. w sumie ja i kolega :). Mamy więc 2x XC60 bo nam tak obu podpasowało a ja załatwiłem rabaty. Niestety firma zmieniła właściciela na EU i chwalimy się, że jesteśmy Eco i mam zielone logo :). Auto ma być EV i tyle. Rozmawiałem z kolegami z innych biur i nie da się tego zmienić czy obejść bo tak sobie babka z zarządu postanowiła. NIe ma to oczywiście uzasadnienia ekonomicznego czy technicznego.

Ja EV jako główne auto nie chcę, za dużo jeżdzę, za daleko jeżdzę. Służbowo ogarniam całą Europę środkowo-wsch i nie chce mi się kombinować jak będe musiał jechać. Jedno EV w domu starczy na kręcenie się po mieście :). Także w ok końca roku podejmuje temat zmiany auta, pewnie skończy się tak, że albo dalej jeźdzę tym samym (za te same $$$) albo dostane ekwiwalent co też nie bardzo chce bo od tego uciekałem kilka lat temu.

Jeszcze odnośnie wyboru EV to przy budżecie XC60 po rabatach pewnie rata byłaby na poziomie EV6, bo takie auta mają w innych krajach.

Napisano
W dniu 30.09.2025 o 10:53, sherif napisał(a):

dostane ekwiwalent co też nie bardzo chce bo od tego uciekałem kilka lat temu.

kilka lat temu była inna sytuacja. Jaki masz car allowance?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bergerac napisał(a):

kilka lat temu była inna sytuacja. Jaki masz car allowance?

Car allowance miałem równy racie leasingu(najmu) netto. Może teraz by się więcej wyciągnęło. Miałem tak, bo poprostu jak zmieniłem pracę miałem prywatne auto. Nie bardzo to się opłacało. Wolałem przejść na nowe auto służbowe z kartą paliwową. Fakt, że od kilku lat już umowy o pracę są inaczej skonstruowane i nikt nie ma auta służbowego, tylko jeżeli jest taka potrzeba to car allowance. Ja mam jeszcze wybór.

Napisano
21 minut temu, sherif napisał(a):

Car allowance miałem równy racie leasingu(najmu) netto. Może teraz by się więcej wyciągnęło. Miałem tak, bo poprostu jak zmieniłem pracę miałem prywatne auto. Nie bardzo to się opłacało. Wolałem przejść na nowe auto służbowe z kartą paliwową. Fakt, że od kilku lat już umowy o pracę są inaczej skonstruowane i nikt nie ma auta służbowego, tylko jeżeli jest taka potrzeba to car allowance. Ja mam jeszcze wybór.

ale oprócz tego koszty użytkowania pokrywają czy tylko car allowance i radź sobie sam? Bo jeśli tak, to rzeczywiście nie ma to sensu jak ktoś używa auta do pracy, a nie jako benefit.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, bergerac napisał(a):

ale oprócz tego koszty użytkowania pokrywają czy tylko car allowance i radź sobie sam? Bo jeśli tak, to rzeczywiście nie ma to sensu jak ktoś używa auta do pracy, a nie jako benefit.

Car allowance + kilometrówka przy delegacjach. Przy droższym aucie (czyt z mocniejszym napędem) to nie ma sensu. Przy używce może się coś wysypać za co płaci się z własnej kieszeni, przy nówce utrata wartości czy ewentualny kredyt lub leasing się nie opłaca. Dlatego wolę auto pracodawcy. Sam sobie wyrabiam karty paliwowe jakie chce.  Przeglądy, opony, ubezpieczenia i naprawy to kwestia właściciela czyli f. leasingowej. Pracodawca dostaje fakturę na ratę leasingu +paliwo. Dla mnie koszt jest ustawowy czyli dopisanie do dochodu używanie auta służbowego.

Po okresie wynajmu nowe auto. Tak to działało, tylko teraz wymyślili sobie EV :(.