Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MG HS vs Omoda 9

Featured Replies

Napisano

Wracałem dzisiaj z salonu MG, w którym niemal zamówiłem HSa (żona kazała się jeszcze wstrzymać aż przyjedzie i zdecyduje się co do koloru tapicerki - bo auto dla niej) i ponieważ na S8 korek, postanowiłem wracać zakolem przez Bródno. Jak już byłem w okolicy mostu Gdańskiego, to pomyślałem, że niedaleko jest salon Omody (obok Arkadii). Zajadę, popatrzę (z ciekawości, bo nie takiego auta szukam) skoro jestem blisko. Zajechałem, popatrzyłem i ... narobiłem sobie dylematu. Porównując do MG HS, Omodę 9 nazwałbym autem kompletnym i spełnionym. To czego mi w HS brakuje, w Omodzie wszystko jest. Napęd na 4 koła - jest, tapicerka z naturalnej skóry - jest, wentylacja tejże - jest, szyberdach - jest. Siedzenia? Boże, jakie wygodne! Nawet tylne wygodne (uwaga - z elektryczną regulacją kąta oparcia i grzaniem). Jakość i design kokpitu - mi się bardzo podoba. Tylko bagażnik mnie zawiódł. W takiej kolubrynie dość niewielki, na pewno mniejszy niż w MG HS, nie mówiąc już o autach porównywalnej wielkości (np. Kia Sorento).

Sprzedawca namówił mnie na jazdę próbną. No, przyjemnie się jeździ... Cicho (chodzi głownie na silnikach elektrycznych, ale spalinowy również ledwo słyszalny), komfortowe miękkie zawieszenie. Osiągi - takie jakie powinno dostojne auto posiadać. Od dołu solidnie [kurza twarz]...cie (elektryk), potem już nieco gorzej ale do przyjęcia. Powiedziałbym tak - rusza jak hrabina, która nagle poczuła rozwolnienie ale po chwili przypomina sobie, że jednak biec hrabinie nie wypada i nieco się tonuje. Generalnie - moc do sprawnej jazdy wystarczy ze sporym naddatkiem, a na ekscesy i tak nie pozwala miękkie zawieszenie.

No i mam problem. Zawsze starałem się jeść życie łyżeczką w mniejszym rozmiarze niżbym mógł. Więc rozsądek mówi - HS (za 142k). Ale serce mówi bierz Omodę (za 220k). Liczę, że umówiona na środę jazda HSem przekona mnie, że jednak jest wystarczająco dobry. Jeśli nie, to będziemy mieli Omodę na forum. Panowie, co robić?

Napisano
11 godzin temu, torelek napisał(a):

No i mam problem. Zawsze starałem się jeść życie łyżeczką w mniejszym rozmiarze niżbym mógł. Więc rozsądek mówi - HS (za 142k). Ale serce mówi bierz Omodę (za 220k). Liczę, że umówiona na środę jazda HSem przekona mnie, że jednak jest wystarczająco dobry. Jeśli nie, to będziemy mieli Omodę na forum. Panowie, co robić?

Nie żebym cokolwiek doradzał/odradzał. Ale za 220 nie dostaniesz czegoś innego? Np. wspomnianiej wyżej Kii Sorrento? Która będzie jednak bardziej dopracowanym samochodem?

Napisano
  • Autor
12 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Nie żebym cokolwiek doradzał/odradzał. Ale za 220 nie dostaniesz czegoś innego? Np. wspomnianiej wyżej Kii Sorrento? Która będzie jednak bardziej dopracowanym samochodem?

Obejrzyj tą Omodę z bliska. Sorento nie ma podejścia. No i nowe kosztuje pod 300.

My nawet takiego dużego auta nie szukamy, Omoda 9 po prostu mnie urzekła tym, że ma wszystko o czym mógłbym pomyśleć. Oczywiście z perspektywy osoby, która nigdy nie użytkowała aut luksusowych. Być może właściciel jakiejś E-klasy albo BMW 7 miałby inne zdanie.

Napisano
6 minut temu, torelek napisał(a):

Obejrzyj tą Omodę z bliska. Sorento nie ma podejścia. No i nowe kosztuje pod 300.

Widziałem. Nawet jeździłem. Auto jak najbardziej OK. Tylko bardziej mi chodzi o to ze to nowość, na części się czeka miesiącami, wartość odsprzedaży niewiadoma, tak naprawdę niewiele wiadomo.

Z ciekawości sprawdziłem i Sorrento HEV zaczyna się od 227. Więc za 220 pewnie by był. Ale też nie namawiam :) 

6 minut temu, torelek napisał(a):

My nawet takiego dużego auta nie szukamy, Omoda 9 po prostu mnie urzekła tym, że ma wszystko o czym mógłbym pomyśleć. Oczywiście z perspektywy osoby, która nigdy nie użytkowała aut luksusowych. Być może właściciel jakiejś E-klasy albo BMW 7 miałby inne zdanie.

No właśnie przy pierwszym kontakcie masz takie uczucie. Potem ponoć ten hurraoptymizm mija bo kupujesz auto a nie gadżet. I masz super gadżety a auto jako auto jest bardzo przeciętne. Plus niewiadome o jakich pisałem wyżej. A 220 kzł to przynajmniej dla mnie furmanka pieniędzy.

Tak jak pisałem - nie namawiam ani nie zniechęcam. Ale warto jednak to przemyśleć na chłodno. Zwłaszcza że w tym momencie to jest praktycznie niesprzedawalne. Więc jak Ci się później nie spodoba to z tym zostaniesz.

Napisano
  • Autor
W dniu 4.11.2025 o 09:24, marcindzieg napisał(a):

Widziałem. Nawet jeździłem. Auto jak najbardziej OK. Tylko bardziej mi chodzi o to ze to nowość, na części się czeka miesiącami, wartość odsprzedaży niewiadoma, tak naprawdę niewiele wiadomo.

Z ciekawości sprawdziłem i Sorrento HEV zaczyna się od 227. Więc za 220 pewnie by był. Ale też nie namawiam :) 

No właśnie przy pierwszym kontakcie masz takie uczucie. Potem ponoć ten hurraoptymizm mija bo kupujesz auto a nie gadżet. I masz super gadżety a auto jako auto jest bardzo przeciętne. Plus niewiadome o jakich pisałem wyżej. A 220 kzł to przynajmniej dla mnie furmanka pieniędzy.

Tak jak pisałem - nie namawiam ani nie zniechęcam. Ale warto jednak to przemyśleć na chłodno. Zwłaszcza że w tym momencie to jest praktycznie niesprzedawalne. Więc jak Ci się później nie spodoba to z tym zostaniesz.

Prawdopodobnie wybierzemy jednak to, co rozum podpowiada i co jest bardziej odpowiednie rozmiarowo i wystarczające dobre w pozostałych kwestiach, czyli MG HS. Ja się przespałem, ochłonąłem i jeśli będę omijał salon Omody, to dam radę nie kupić 😉 

Edit: No i będzie Omoda 🙂

Edytowane przez torelek

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i jest Omoda. Dzisiaj odebraliśmy z Gdańska. Ależ to jest wielkie bydlę...

IMG_20251129_115745s.jpg

Napisano
  • Autor

Po drodze do domu zjazd z S7 po wędzoną rybkę do Kątów Rybackich.

IMG_20251129_140259s.jpg

Napisano

Super, mi tez to wpadło w oko... zdaj relacje z dłuższej jazdy :)

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, jaceq napisał(a):

Super, mi tez to wpadło w oko... zdaj relacje z dłuższej jazdy :)

Dłuższa jazda i jedyna na razie to był przyjazd od dealera w Gdyni to Warszawy ze zjazdem do Kątów Rybackich pod drodze. Niecałe 400km. Jedno słowo, które to auto dobrze określa: kareta. Ciche, dość miękkie, wystarczająco żwawe jak na takiego klocka. Pomimo sporej deklarowanej mocy nie jest narowiste, zachęca raczej do spokojnej jazdy niż do szaleństw. Może dlatego, że nie jestem do niego przyzwyczajony, no i jechałem na letnich oponach stabilnie 130 na tempomacie. Na szczęście pogoda nie była złośliwa i nie padał śnieg. Zimówki czekają w garażu na założenie.

Przeszkadzacze typu ostrzeganie o opuszczeniu pasa ruchu czy przekroczeniu prędkość. są już chyba w każdym nowym modelu dopuszczonym na rynek EU. Czekam, aż ktoś opracuje na to sposób, co na pewno nastąpi. Tempomat aktywny - do dupy. Wyhamowuje dużo wcześniej, niż zmieniam pas ruchu przy dojeżdżaniu do wolniejszego pojazdu. Czyli do wyboru albo noga na gaz i pokonać tempomat albo zjechać na lewy 100 metrów przed wyprzedzanym i blokować lewy pas jak jakiś Ryb. 

Wrażenie po przesiadce w domu do mojego BMW: jakie ono jest głośne, oraz: mój fotel kierowcy dużo bardziej mi odpowiada niż w ten Omodzie. Na szczęście Omoda ma być autem dla żony, głównie do dojazdów do pracy. Pewnie przejmie też funkcję auta na wspólne rodzinne wyjazdy, bo jednak jest dużo większa niż trójka BMW. Dzieci docenią grzane i wentylowane, z regulowanym kątem oparcia tylne fotele. 

Napisano
No i jest Omoda. Dzisiaj odebraliśmy z Gdańska. Ależ to jest wielkie bydlę...

Spóźniłem się... inaczej bym jeszcze namawiał na testa BJ30
Jestem ciekaw jakby wypadł w porównaniu z HS i 9

Napisano
W dniu 30.11.2025 o 20:56, torelek napisał(a):

Tempomat aktywny - do dupy. Wyhamowuje dużo wcześniej, niż zmieniam pas ruchu przy dojeżdżaniu do wolniejszego pojazdu. Czyli do wyboru albo noga na gaz i pokonać tempomat albo zjechać na lewy 100 metrów przed wyprzedzanym i blokować lewy pas jak jakiś Ryb. 

A w BMW masz aktywny tempomat?

wedlug mnie (juz chyba 5 czy 6 samochod z tym udogodnieniem) w każdym samochodzie trzeba sie „nauczyć” jak dziala w danym konkretnym

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, akisel napisał(a):

A w BMW masz aktywny tempomat?

wedlug mnie (juz chyba 5 czy 6 samochod z tym udogodnieniem) w każdym samochodzie trzeba sie „nauczyć” jak dziala w danym konkretnym

Nie mam i jest to jeden z powodów, dla których auta nie zmieniam - obecne nie ma pikających przeszkadzaczy i ma zwykły pasywny tempomat. Z aktywnym dość często się spotykam w autach z wypożyczalni (powiedzmy, że minimum kilkanaście razy w roku) i w zasadzie zawsze jest to samo: wyhamowuje dużo za wcześnie. W niektórych można regulować odległość, w innych nie ale tak czy inaczej nie widzę praktycznego zastosowania dla siebie, w którym aktywny byłby lepszy od pasywnego.. Ponieważ nie jestem ch.jkiem, który blokuje lewy pas gdy ma ciężarówkę do wyprzedzenia na horyzoncie, musiałbym się stale pilnować, by nacisnąć gaz zanim mnie tempomat wyhamuje. 

Napisano
12 godzin temu, torelek napisał(a):

Nie mam i jest to jeden z powodów, dla których auta nie zmieniam - obecne nie ma pikających przeszkadzaczy i ma zwykły pasywny tempomat. Z aktywnym dość często się spotykam w autach z wypożyczalni (powiedzmy, że minimum kilkanaście razy w roku) i w zasadzie zawsze jest to samo: wyhamowuje dużo za wcześnie. W niektórych można regulować odległość, w innych nie ale tak czy inaczej nie widzę praktycznego zastosowania dla siebie, w którym aktywny byłby lepszy od pasywnego.. Ponieważ nie jestem ch.jkiem, który blokuje lewy pas gdy ma ciężarówkę do wyprzedzenia na horyzoncie, musiałbym się stale pilnować, by nacisnąć gaz zanim mnie tempomat wyhamuje. 

W sumie sie zgadzam, jak jest gęsto, to wyłączam aktywny tempomat, ale jak jest w miarę pusto, to bardzo sobie cenie :) 

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, akisel napisał(a):

W sumie sie zgadzam, jak jest gęsto, to wyłączam aktywny tempomat, ale jak jest w miarę pusto, to bardzo sobie cenie :) 

Bo jak jest pusto to aktywny i pasywny zachowują się tak samo. :skromny:

Napisano
W dniu 3.11.2025 o 21:16, torelek napisał(a):

Wracałem dzisiaj z salonu MG, w którym niemal zamówiłem HSa (żona kazała się jeszcze wstrzymać aż przyjedzie i zdecyduje się co do koloru tapicerki - bo auto dla niej) i ponieważ na S8 korek, postanowiłem wracać zakolem przez Bródno. Jak już byłem w okolicy mostu Gdańskiego, to pomyślałem, że niedaleko jest salon Omody (obok Arkadii). Zajadę, popatrzę (z ciekawości, bo nie takiego auta szukam) skoro jestem blisko. Zajechałem, popatrzyłem i ... narobiłem sobie dylematu. Porównując do MG HS, Omodę 9 nazwałbym autem kompletnym i spełnionym. To czego mi w HS brakuje, w Omodzie wszystko jest. Napęd na 4 koła - jest, tapicerka z naturalnej skóry - jest, wentylacja tejże - jest, szyberdach - jest. Siedzenia? Boże, jakie wygodne! Nawet tylne wygodne (uwaga - z elektryczną regulacją kąta oparcia i grzaniem). Jakość i design kokpitu - mi się bardzo podoba. Tylko bagażnik mnie zawiódł. W takiej kolubrynie dość niewielki, na pewno mniejszy niż w MG HS, nie mówiąc już o autach porównywalnej wielkości (np. Kia Sorento).

Sprzedawca namówił mnie na jazdę próbną. No, przyjemnie się jeździ... Cicho (chodzi głownie na silnikach elektrycznych, ale spalinowy również ledwo słyszalny), komfortowe miękkie zawieszenie. Osiągi - takie jakie powinno dostojne auto posiadać. Od dołu solidnie [kurza twarz]...cie (elektryk), potem już nieco gorzej ale do przyjęcia. Powiedziałbym tak - rusza jak hrabina, która nagle poczuła rozwolnienie ale po chwili przypomina sobie, że jednak biec hrabinie nie wypada i nieco się tonuje. Generalnie - moc do sprawnej jazdy wystarczy ze sporym naddatkiem, a na ekscesy i tak nie pozwala miękkie zawieszenie.

Znajomy kupił Omodę i już jej nie lubi bo za nowoczesna ;) więc zastanów się :)

Napisano
14 godzin temu, pij napisał(a):

Znajomy kupił Omodę i już jej nie lubi bo za nowoczesna ;) więc zastanów się :)

za późno ;] 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

za późno ;] 

Luzik, to jest auto dla żony, która za główną cechę pojazdu uważa kolor nadwozia. A jeśli mi się spodoba, to zawsze mogę kupić drugi egzemplarz dla siebie.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 3.12.2025 o 23:40, torelek napisał(a):

Bo jak jest pusto to aktywny i pasywny zachowują się tak samo. :skromny:

Jak dla mnie, to aktywny odciąża moją uwagę od prowadzenia ;)

Miałem na myśli nie całkiem pusto, a taki normalny ruch. Na S-kach, czyli nie czas wyjazdów / powrotów w wakacyjny i świąteczny czas 

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jest nowy ciekawy film o HS HEV. Na autostradę lipa, zwłaszcza zimą, ale pomiar na hamowni ładnie wyszedł. Z drugiej strony ten kto tak zaprojektował wydech to chyba miał zły dzień....