Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Patelnia z odpinaną rączką

Featured Replies

Napisano

Tefal, Gerlach, Zwieger. Może są też inne.

Polećcie do solidnego fi 28.

Napisano
55 minut temu, tomeq77 napisał(a):

Używam Tefala.

Rączkę mam od 2021 roku.

Mam głęboką patelnię, rondel i teraz jedziemy na trzeciej 'normalnej' patelni. Tzn mam na stanie 'drugą', już trochę dojechaną i ostatnio kupiłem trzecią. 

Nic złego powiedzieć nie mogę. Z drugiej strony - nie mam porównania do innych tego typu sprzętów.

Ale nie wróciłbym do rączkowej :)

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, tomecki napisał(a):

Używam Tefala.

Rączka nie obdrapuje brzegu patelni?

16 godzin temu, tomecki napisał(a):

Ale nie wróciłbym do rączkowej :)

W mojej Biedrze pojawił się 2pak Ambition 20+24cm+rączka.

Kupiłem. Potestuję.

Dzięki

Napisano
17 minut temu, tomeq77 napisał(a):

nieeee :)

17 minut temu, tomeq77 napisał(a):

Kupiłem. Potestuję.

:oki:

Napisano
8 godzin temu, tomeq77 napisał(a):

obdrapuje, obdrapuje 👍
https://www.tefal.pl/p/zestaw-patelni-tefal-ingenio-ultimate-3-elementy/2100124964

to powinno być ok, najmocniejszy teflon z Tefala

IKEA teraz też wypuściła swoją serię z rączkami, inaczej są mocowane niż w Tefalu, bezinwazyjnie dla powłoki patelni, ale przez to nie da się ich tak fajnie sztaplować

Napisano

Miałem Tefal, była spoko, do czasu aż nie zmieniłem kuchni na indukcję. O dziwo nie działała:(.

Na gazie trzeba uważać bo wysoka temp może jej zaszkodzić, na indukcji raczej nie będzie z tym problemu.

Edytowane przez irishpiter

Napisano
W dniu 14.11.2025 o 20:30, irishpiter napisał(a):

Miałem Tefal, była spoko, do czasu aż nie zmieniłem kuchni na indukcję. O dziwo nie działała:(.

Na gazie trzeba uważać bo wysoka temp może jej zaszkodzić, na indukcji raczej nie będzie z tym problemu.

Bardzo dziwne co piszesz, Tefal Ingenio działa normalnie na indukcji. Na indukcji również można bez problemu spalić/przepalić taką patelnię, myślę że szybciej niż na gazie, nie pytaj skąd wiem. 🤦‍♂️😭

Napisano
58 minut temu, DamianB napisał(a):

Bardzo dziwne co piszesz, Tefal Ingenio działa normalnie na indukcji. Na indukcji również można bez problemu spalić/przepalić taką patelnię, myślę że szybciej niż na gazie, nie pytaj skąd wiem. 🤦‍♂️😭

Też się zdziwiłem. To była patelnia kupiona w Lidl, może tam puścili jakaś inna serie. Mówiąc o rączce miałem na myśli że na gazie dużo łatwiej ja uszkodzić , wystarczy za.duzy płomień. 

Napisano
W dniu 13.11.2025 o 18:49, DamianB napisał(a):

Od ok roku mam dokładnie ten zestaw, bardzo intensywnie używany (częściej patelnia 24 cm) i jak na razie nie ma śladu uszkodzeń od rączki.

Napisano
Od ok roku mam dokładnie ten zestaw, bardzo intensywnie używany (częściej patelnia 24 cm) i jak na razie nie ma śladu uszkodzeń od rączki.
Mi ten jeszcze też nie się nie odrapał, ale miałem z gorszą powłoką i drapało wszystko. Mam też dwie różne rączki, jedna chyba ma punkt styku metalowy, a druga plastikowy. Przy mocnym machaniu patelnią albo wokiem z ciężką zawartością nawet mnie nie dziwią te uszkodzenia
Napisano

Gerlach rondle, nie bardzo działało na indukcji.

Napisano
W dniu 15.11.2025 o 22:30, DamianB napisał(a):

Każde Ingenio, które miałem działało na indukcji.

Kupuję te niby najlepsze, ze srebrną powłoką na zewnętrznej stronie. Co kilka lat wymieniam jak się powłoka już zużywa.

Wg mnie bardzo dobre patelnie i w rozsądnej cenie, a patent z odpinaną rączką genialny. 

Napisano
59 minut temu, bergerac napisał(a):

Kupuję te niby najlepsze, ze srebrną powłoką na zewnętrznej stronie

Chyba faktycznie niby najlepsze, bo najlepsze, Unlimited, są z czarną powłoką na zewnątrz :)

image.png.04617bb4727a8009d623a527fdf2949d.png

Napisano
16 minut temu, DamianB napisał(a):

Chyba faktycznie niby najlepsze, bo najlepsze, Unlimited, są z czarną powłoką na zewnątrz :)

być może, sprawdzę w domu jakie mam :ok: 

Napisano

Uważaj tylko z bardzo mocnym nagrzewaniem. Bo mamy jedną która ma rączkę już nie odczepianą :phi: Chyba zbyt duży był płomień i musiało coś nadtopić w rączce bo nie można jej ściągnąć.

Obecnie w kolejnych 2 patelniach albo mniejszy płomień albo jak musi być ostre smażę to ściągamy rączki.

Edytowane przez Elephant

Napisano
  • Autor
W dniu 21.11.2025 o 20:17, Elephant napisał(a):

Uważaj tylko z bardzo mocnym nagrzewaniem. Bo mamy jedną która ma rączkę już nie odczepianą :phi: Chyba zbyt duży był płomień i musiało coś nadtopić w rączce bo nie można jej ściągnąć.

Mam indukcję, więc ten problem chyba mnie nie dotyczy :)

Do tej pory od jakichś 3-4 lat używałem TYLKO patelni z Ikei. 

Teraz, jak mam dwie nowe innej firmy, to chyba już nigdy do ikejowych nie wrócę.

Moje Ambition (i pewnie inne Tefale też) nagrzewają się dużo szybciej i potrzebują dużo mniejszej mocy, żeby uzyskać taką samą temperaturę.

PS. Kupiłem na Alie za 32 zł drugą rączkę do patelni i dałem obie żonie, żeby wskazała oryginał. Nie udało jej się, są identyczne.

Napisano
W dniu 12.11.2025 o 14:47, tomeq77 napisał(a):

Tefal nawet najlepszy też po iluś tam latach będzie odłazić. Mamy od 2011 roku i garnek tylko jeden się ostał z  tych 6x lepszą powłoką, patelnie co jakiś czas wymieniamy. Rączka też skapitulowała ale właśnie ją napsikałem smarem silikonowym i ożyła.