Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup astry I - Dylemat

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie uzytkownikow Astry.

Mam maly problem z kupnem Astry I Kombi i potrzebuje porady.

Szukam drugiego (taniego) auta do transportu i trafila mi sie okazja, moj znajomy z niemiec chcial sprzedac I Kombi za dobre pieniadze.

Autko zarejestowano po raz pierwszy 12.93 i pochodzi z pierwszej reki. Bylo serwisowane na biezaco.

Dane: Astra F Kombi, Motor 1700 TD (Isuzu), 82KM, przejechane ok 200.000 km.

Niestety pech chcial i przedwczoraj mial wypadek tym samochodem. Uderzyl lekko przodem w drzewo.

Na szczescie nie jechal zbyt szybko i nikomu sie nic nie stalo. Samochod wyglada jak widac na zdjeciach ponizej.

I teraz sie zastanawiam czy oplaca sie jeszcze go kupic i zrobic.

Po pierwszych ogledzinach wczoraj:

Maska, plastki i lampy do wymiany, belka z przodu tez, bloniki przednie odstaja lekko przy laczeniu z drzwiami przednimi.

chlodnica wody wyglada na cala aczkolwiek jest przesunieta i wyciekl z niej plyn.

Silnik jest tez raczej sprawny go po uderzeniu jeszcze chodzil, az do wylaczenia kluczykiem.

Po lewej stronie pod silnikiem wygiela sie jedna belka (polozona wzdluznie) tak ze znajduje sie jakies 10 cm nad nawierzchnia.

Ciezko mi powiedziec czy cos jeszcze jest uszkodzone. Ciekawostka ze airbag nie wypalil.

astra1br8.th.jpg

astra2fg4.th.jpg

astra3pl7.th.jpg

Poczytalem troche na forach i wiem, ze ten silnik jest dosyc dobry, dynamiczny i trwaly. Auto jest zadbane. Niemniej jednak mam dylemat,

czy jest sens takie paskudne uderzenie naprawiac i czy oplaca sie inwestowac?

Moj znajomy nie wezmie duzo za to auto.

Za same czesci bede musial zaplacic okolo 700-1000 PLN.

Sam nie kupowalem jeszcze auta powypadkowego dlatego pytanie do ludzi, ktorzy maja doswiadczenie z naprawa powypadkowa astry.

Z gory dziekuje za informacje.

Napisano

naprawdę szkoda ładnej asterki frown.gif

musiałbyś policzyć czy naprawa z częściami nie wyjdzie Cie za dużo w porównaniu z normalnymi cenami asterek. czy sie opłaca nie powiem bo nie jestem specjalistą od tego, sam by się chyba nie zdecydował ale to raczej z niechęci do klepanych aut.

Napisano

Jeśli cena autka dobra i dobry mechanik dobrze zrobi autko cool.gif to warto brać.

Wszystko zależy od ceny i co powie znający się mechanior na temat naprawy. Cóż można więcej napisać... jak autko będzie porządnie zrobione to nie powinno byś problemów tym bardziej, że nie jest bardzo uszkodzone. Podejrzewam, że większość fur z niemiec miało gorsze spotkania z drzewami i słupami, a ludzie nawet o tym nie wiedzą i chwalą swoje bryki.

Napisano

No ładna. Mimo, że caravan... wink.gif (wiem, wiem: chaja.gif )

Niech właściciel naprawia i niech proponuje cenę taką jak ta, którą proponował przed dzwonem a ty ją zbij bo przecież autko bite wink.gif

Napisano
  • Autor

@andrzej80

Wiem ze szkoda. W tym tygodniu ja mialem wziac od kolegi frown.gif

W sumie to jego dziewczyna prowadzila ... ekh ..wracali z imprezy.

Najgorsze w tym jest jednak to, ze astra ma od groma nowych rzeczy w sobie

np. 2 miesiace temu dostala nowa tarcze sprzegla (wymiana w Niemczech ..skromne 600 euro, do tego sprezyny i amorki, alu w swietnym stanie)

Moj kolega jest pierwszym wlascicielem i serwisowal ja regularnie...

a tutaj taki zonk sie przytrafil

Z kupnem w Polsce tez juz sie zastanawialem, ale wolalbym jednak cos z zachodu. Mam lepsze doswiadczenie z autami uzytkowanymi na dobrych drogach.

Napisano
  • Autor

@ lelek

Ja potrzebuje caravan'a wink.gif

Naprawa przez wlasciciela odpada, po wstepnej kalkulacji w Niemczech wyszlo kolo 3000 - 3500 Euro za wszystko, dlatego nie ma szans na naprawe.

@ Zubu

Mysle, ze cena bedzie dobra (relatywnie dobra do ceny szacunkowej auta niebitego) Wartosc oszacowana przed wypadkiem to bylo cos kolo 900 Euro, czyli mysle ze na dzien dzisiejszy cos kolo 1/3 tej ceny. Dla mnie w sumie jest najwazniejszy silnik - czy jest sprawny. Pojutrze sprobujemy go na chwile odpalic i zobaczyc czy chodzi.

Przod jak widac na zdjeciach jest troszke pogiety. Drzewa sa w koncu malo elastyczne smile.gif. Aczkolwiek dziwnie "dostal", bo pod zderzakiem jest bardziej wklesle jak przy atrapie. Miska jest cala, olej nigdzie nie cieknie, intercooler tez caly. Jak mowilem za dwa dni wezmiemy go do garazu, zrobie kilka zdjec pod maska i sprawdzimy co jeszcze sie przesunelo oprocz chlodnicy.

Napisano

myśle, że jak podłużnice zdrowe, silnik z osprzętem też, i w zasadzie ucierpiała tylko blacha/lampy ewentualnie jakieś drobnostki to za odpowiednio niższe pieniądze warto ok.gif

Napisano

Jeśli byś sie nie zdecydował na nią a twój kolega chciałby w miarę tanio sprzedać te oponki z aluskami to bym się pokusił na nie

cool.gif

Napisano

> @ lelek

> Ja potrzebuje caravan'a

To taki nasz kącikowy żart. Jak ktoś pokaże np. hatchbacka to zaraz mu piszą: "szkoda, że nie caravan", jak pokaże caravana to mu jadą: "szkoda, że nie hachtback" zlosnik.gif

> Naprawa przez wlasciciela odpada, po wstepnej kalkulacji w Niemczech

> wyszlo kolo 3000 - 3500 Euro za wszystko

Sorry, nie doczytałem, że autko jeszcze niemieckie. Jeżeli autko rzeczywiście pójdzie za 300 euro a naprawa wyniesie Cię 2000 - 3000 zł a to i tak daje niezła cene. Uszkodzenia nie są poważne, po kraju jeżdża auta zrobione z gorszych szrotów. Po naprawie najwazniejsze jest sprawdzić geometrię.

Napisano
  • Autor

@ AstraC

Wlasnie sie zastanawiam czy to wygiete do dolu z jednej strony (mniej wiecej na wysokosci kola) to nie jest wlasnie jedna z podluznic. Taka listwa z boku silnika ktora po uderzeniu odstaje w formie V tak ze prawie haczy o ziemie.

@ dudixx

Jak jej nie wezme to dam Ci znac, nie ma sprawy.

Napisano
  • Autor

@ lelek

Spoko, kazde forum ma swoj jezyk i zarty

Ogolnie autokacik to bardzo fajne forum. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony szybkoscia odpowiedzi.

Napisano

no to jest krzywa- jeśli dobrze rozumiem - poszukaj na alledrogo... bo bywają i to raczej nie drogo

Napisano

a nie wydaje wam sie ze wszystko cacy pieknie ladna astra troszke bita ale w ekstra stanie tylko czemu rocznik 93 (prosto z niemiec) i ma juz zmieniony grill (atrape) i lampy przod oraz kierunki... moze juz raz w niemczech zaliczyla podobnego dzwona..? to tylko taka moja sugestia ze mozna by to tez wyjasnic. Wiem ze my na kaciku lubimy sobie wymienic atrape i kierunki na nowsza ale wiem z autopsji ze niemcuchom raczej nie chce sie w to bawic... zastanow sie nad tym...

Napisano

> @ AstraC

> Wlasnie sie zastanawiam czy to wygiete do dolu z jednej strony (mniej

> wiecej na wysokosci kola) to nie jest wlasnie jedna z podluznic.

> Taka listwa z boku silnika ktora po uderzeniu odstaje w formie V

> tak ze prawie haczy o ziemie.

> @ dudixx

> Jak jej nie wezme to dam Ci znac, nie ma sprawy.

ja również na aluski jestem chętny grinser006.gif

Napisano

jeśli astera pójdzie na częsci 270751858-jezyk.gif to bym się pisał na fotel kierowcy bo widzę ze to wersja sportive 270751858-jezyk.gif

Napisano

> jeśli astera pójdzie na częsci to bym się pisał na fotel kierowcy bo

> widzę ze to wersja sportive

Jak widzisz ściągasz auto, rozbierasz na kawałki i sprzedajesz

sępom. A może elektryke szyb toto ma (zamawiam za rozsądną

cenę), albo klimę (ścigaj szybko, pójdzie od ręki)

Chyba klaruje ci sie obraz czy warto biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Ta astra moze i Sportive (nie ma pojecia) w kazdym razie to jest gola wersja, bez elektryki i bez klimy.. jedynie szyberdach ma i na tym sie "luksus" konczy.

Jest troszke obnizona (sportowe sprezyny).

Dla mnie jest wazne ze to jezdzi, a raczej jezdzilo i ze z pierwszej reki od znajomego ktory go kupil w salonie.Auto jest zatem niezajezdzone. Zaraz jestem umowiony z kolega na transport auta do niego do garazu pod dom. Tam otworzymy zaklinowana maske i zobaczymy co w trawie piszczy. Zrobie pare zdjec i wrzuce do oceny ludziom ktorzy sie na tym znaja. Sprobujemy go raz odpalic na chwilke.

Tak na marginesie: Mozna w ogole rozbitki na lawecie przez granice sciagac?

Wiem, ze kiedys musialy na wlasnych kolach przejechac tudziez na zoltych badz czerwonych blachach. Natomiast nie orientuje sie jak to wyglada dzisiaj. Musialbym go i tak przewiezc na lawecie, bo nie jest w stanie sam jechac.

@rwIcIk

Chodzi ci o przestawienie rozrzadu??

Po uderzeniu silnik chodzil, nie zgasl, nie szarpnal, normalnie zostal wylaczony. Takze nie wiem. Sprobujemy dzisiaj czy odpali.

@bllipek

Dzieki za sugestie zapytam sie czy mial wczesniej jakies bliskie spotkania 3-go stopnia. Autko jest z konca 93 dokladnie z grudnia, nie wiem jaka wtedy astra miala atrape.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi

Napisano

> @rwIcIk

> Chodzi ci o przestawienie rozrzadu??

> Po uderzeniu silnik chodzil, nie zgasl, nie szarpnal, normalnie

> zostal wylaczony. Takze nie wiem. Sprobujemy dzisiaj czy odpali.

ogólnie daje się słyszeć że diesle nie lubią stłuczek

ale jak silnik pracował, to pewnie mocno nie dostał

Napisano

wygląda na to, że poprzedni właściciel przednie kierunkowskazy zmienił lub to nie pierwsza stłuczka

Napisano
  • Autor

Sciagnelismy autko pod dom. Otworzylismy maske. Silnik nie ruszony. Wiatrak i chlodnica przesunieta wyglada na zdrowa, poszly weze. Termolacznik od wiatraka tez wypadl. Do tego wyrwalo waz od serwa i caly plyn zlecial. Pod spodem podluznica wygieta do dolu w ksztalcie litery V. Drzwi kierowcy zaczely ocierac. Mozliwe ze cos jest z lewym kolem ...

Reszta nie ruszona. Jednym slowem jak dla mnie za duzo przebojow.

Mieliscie racje co do przednich swiatel i grilla. Auto mialo juz wczesniej stluczke i bylo robione na voll-casco, caly pas przedni byl wymieniony.

Dla informacji: jak jest ktos chetny na jakies czesci, albo cala astre to prosze pisac na pw. Z tym ze auto raczej nie bedzie w calosci sprowadzone do Polski (koszty przesylki). Znajduje sie w Niemczech i pewnie pojdzie na szrott albo do turasa.

Za felgi na zdjeciu razem z 3 miesiecznymi nowymi oponami (dla chetnych) kolega zaspiewal 200 euro, mysle ze to troche wyjatkowo malo okazyjna cena, no ale to jego auto ...

Zdjecia z autopsji jakos w tygodniu, bo zapomnialem aparatu

Napisano

> Za felgi na zdjeciu razem z 3 miesiecznymi nowymi oponami (dla

> chetnych) kolega zaspiewal 200 euro, mysle ze to troche

> wyjatkowo malo okazyjna cena, no ale to jego auto ...

Jaki to rozmiar alusków... bo po zdjęciu trudno stwierdzić... 14 czy 15?? I wogóle prosiłbym o opinię w jakim są stanie... ile na nich już przejechał?? Jaka firma opon i też jaki to dokładnie rozmiar?? Ale po zdjęciach wygląda mi to na 14 i jakieś 65 profilu... ale oczywiście mogę się mylić. No 200 Euro to on nie dostanie za nie... jak powiedziałeś... mało to okazyjna cena.

Ale proszę o odpowiedź bo jak się dogadam z Twoim kolegą co do ceny to mogę być zainteresowany.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

@daroszn

Felgi Rial 14",

opony Vredestein HiTrack 185/60 R14

Jak mowiesz ze sie dogadasz o cene z Niemcem...

Napisano

> @daroszn

> Felgi Rial 14",

> opony Vredestein HiTrack 185/60 R14

> Jak mowiesz ze sie dogadasz o cene z Niemcem...

No ładne te aluski (widziałem takie na żywo w aucie u mnie pod pracą). Mam jeszcze pytanko co do ich stanu bo na zdjęciach nie da się za bardzo tego stwierdzic?? Ile Twój kumpel na nich przejechał?? No i ta cena... pogadaj z nim za ile tak naprawdę chciałby je opchnąc... Zaproponuj mu z mojej strony 100 EURO... a nóż się zgodzi:)

Jakby co to zostawię Ci mojego emaila [email protected]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.