Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piaskarka

Featured Replies

Napisano

Naszlo mnie kupić (choć juz nie mam gdzie tych narzedzi trzymac nawet :P) piaskarkę. Najlepiej syfonową i kabinową, żeby mozna robic tematy grube i drobniejsze. Nigdy w zyciu nic nie piaskowalem, wiec wszystkie uwagi mile widziane. Jak rozumiem w kabinowej odzyskuje niemalze 100% materialu i moge go uzywac wielokrotnie? Czy jednak nie?

A w syfonowej gdybym cos piaskowal w takiej wiacie co ma wszystkie sciany zabudowane, ale bez bramy to tez daloby rade potem to pozamiatac i odzyskac material?

No i cos na jutubach narzekaja na jakosc dysz, sa jakies rozne rozmiary - o co z tym chodzi? Mniejsza i wieksza przepustowosc, czy do czego one sa? I jak sie zuzywaja? dziura coraz wieksza sie robi, czy jak?

Napisano

Jak chcesz zamiatać ze ścian i sufitu to pewnie się da. Ja kupiłem sobie taką ręczną, tanią za ok 100zł. Do tego piasek z piaskownicy dzieci. Miało być na próbę :). Piaskowałem kilka sprzętów do auta, i bardzo fajnie to szło. Niestety syf był straszny, całą szopę miałem uwaloną. Robiłem też na dworze, ale wszystko w promieniu 10m w pyle. 

Imho przy domu tylko kabinowa, mój brat ma taką małą i się fajnie robi. Co prawda po chwili mało co tam widać, ale po chwili przerwy można znów działać.

Napisano

Pamiętajcie, że piaskowanie piaskiem jest zakazane ze względu na kiepskie następstwa zdrowotne - krzemica płuc.

Do piaskowania używa się szlaki pomiedziowej. To w zasadzie jest materiał jednokrotnego użycia. Wielokrotnie możesz używać śrutu i to opłaca i trzeba zbierać. 

Napisano
7 godzin temu, Harp napisał(a):

Pamiętajcie, że piaskowanie piaskiem jest zakazane ze względu na kiepskie następstwa zdrowotne - krzemica płuc.

Do piaskowania używa się szlaki pomiedziowej. To w zasadzie jest materiał jednokrotnego użycia. Wielokrotnie możesz używać śrutu i to opłaca i trzeba zbierać. 

Pewnie jakbym robił to zawodowo to bym się zastanowił, a amatorsko od święta i w masce to Imho bez znaczenia dla zdrowia.

Ludzie od aut nadal piaskują piachem. Przy kabinowej można dawać z powodzeniem różne środki, jak np szkiełkowałem alu i wyszło super.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, sherif napisał(a):

Imho przy domu tylko kabinowa, mój brat ma taką małą i się fajnie robi. Co prawda po chwili mało co tam widać, ale po chwili przerwy można znów działać.

Jak to dziala w praktyce? Poogladalem troche filmikow, to kazdy mowi, ze trzeba odciag podlaczyc, najlepiej profesjonalny, bo nawet odkurzacze przemyslowe nie bardzo daja rade, jakies montuja odwirotywacze pylu (jakos inaczej to nazywali, ale zapomnialem) i dopiero odciag - strasznie duzo dodatkowego szpeja, zwazywszy, ze gotowe zestawy w ogole tego nie zawieraja - da rade bez tego?

I co z szyba? Jak pleksi to pewnie zaraz sie zamgli, a zwykle szklo da rade, czy tez sie zamgli? Niby sa jakies folie, ale to dodatkowe koszta, jesli by sie to szybko zuzywalo...

Napisano

A mi w domu najlepiej się sprawdza piaskarka wodna, jako dysza do myjki ciśnieniowej.

Zakłada się ja na lancę, rurkę do wiadra z piaskiem i zasysa ona piasek, ktory leci wraz z wodą. Działa to całkiem nieźle, i czysto. Bramę wypiaskowalem, przy okazji uzupełniły się ubytki piasku w kostce pod bramą.

Napisano
8 godzin temu, maras77 napisał(a):

A mi w domu najlepiej się sprawdza piaskarka wodna, jako dysza do myjki ciśnieniowej.

Zakłada się ja na lancę, rurkę do wiadra z piaskiem i zasysa ona piasek, ktory leci wraz z wodą. Działa to całkiem nieźle, i czysto. Bramę wypiaskowalem, przy okazji uzupełniły się ubytki piasku w kostce pod bramą.

piaskowanie z wodą ma ten minus, że szybko rdza się chyta piaskowanego elementu

Napisano
W dniu 12.12.2025 o 22:36, Josyp napisał(a):

co z szyba? Jak pleksi to pewnie zaraz sie

Ramkę szyby robisz na "szybki montaż",np. na motylki,naciągacz zwykły stretch z rolki,kładziesz szyba,zakrecasz ramkę i piaskujesz.

Testowane codziennie, działa 👍