Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Malowanie felg Alu

Featured Replies

Napisano

Kupiłem cztery felgi w tym jedną bardzo podrapaną od krawężnika a drugą bardzo mało. Trzeba pomalować przynajmniej tą bardzo podrapaną i moje pytanie jest Jaką techniką to zrobić? Pierwsza możliwość to zmatowienie frontu, lakier i klar. Druga opcja to chemiczne usunięcie całości lakieru czyli kompletna renowacja. W obu przypadkach zleciłbym wykonanie odpowiednim osobom bo sam się nie podejmuje. Metoda Pierwsza jest dwa razy tańsza niż metoda druga ale pytanie czy warto?

Pierwsze foto to felga zaraz po kupnie a na drugim po moich próbach przeszlifowania.

Screenshot_20251223_143415_Gallery.jpg.0b9f481b66c9839178fcaabbcc88036b.jpg

Screenshot_20251223_143521_Gallery.jpg.72d167f84c104c15ad44d0f0ef1d3e1f.jpg

Napisano
26 minut temu, electrofinger napisał(a):

Metoda Pierwsza jest dwa razy tańsza niż metoda druga ale pytanie czy warto?

Ostatnio tu pisałem. Miałem takie przydrapane felgi na Corsie, poszpachlowalem, wyszlifowalem i w warunkach garażowych machnąłem baza + klar 2 składnikowy. Robiłem pierwszy raz w życiu lakierowanie, jeździły bez żadnych odprysków kolejne 6 albo 7 lat, zima i lato. Proszkowo pewnie lepiej, ale to moje lakierowanie było zadziwiająco trwałe, nie spodziewałem się. 

Napisano

Najtaniej-papier ścierny, spray podkład, spray kolor, spray klar.

Najdrożej-oddać do punktu specjalistycznego na pełną renowację.

Zależy od oczekiwań i budżetu - można tanio i jako-tako a można drogo i bardzo dobrze. 

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

Zależy od oczekiwań i budżetu - można tanio i jako-tako a można drogo i bardzo dobrze. 

Można też drogo i jako-tako :) 

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

Można też drogo i jako-tako :) 

Można.

Za to ciężko o tanio i bardzo dobrze :phi:

Napisano

Tu robiłem. Nie wiem jaka technika. Dwie zimy przeżyły i jest OK.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, marcindzieg napisał(a):

Tu robiłem. Nie wiem jaka technika. Dwie zimy przeżyły i jest OK.

Też tu robiłem ale komplet innych. O jakości się nie wypowiem bo niedawno odebrałem i będę jeździł w lecie chyba że wcześniej sprzedam. Dzwoniłem zapytać o malowanie jednej ale jakoś tak wyszło że jednej to nie bo coś tam, nie pamiętam już co.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Najtaniej-papier ścierny, spray podkład, spray kolor, spray klar.

Najdrożej-oddać do punktu specjalistycznego na pełną renowację.

Nie pytałem o "najtaniej". Bardziej pytam "najlepiej". A czy dam tyle czy tyle to się zobaczy. Napisałem też że sam się nie podejmuję bo nie mam gdzie...

Napisano
3 godziny temu, electrofinger napisał(a):

Też tu robiłem ale komplet innych. O jakości się nie wypowiem bo niedawno odebrałem i będę jeździł w lecie chyba że wcześniej sprzedam. Dzwoniłem zapytać o malowanie jednej ale jakoś tak wyszło że jednej to nie bo coś tam, nie pamiętam już co.

Jednej nie chcą bo kolor może byc inny i ludzie reklamuja. To poniekąd rozumiem choć można zrobić na własną odpowiedzialność.

Napisano
W dniu 23.12.2025 o 14:42, electrofinger napisał(a):

Kupiłem cztery felgi w tym jedną bardzo podrapaną od krawężnika a drugą bardzo mało. Trzeba pomalować przynajmniej tą bardzo podrapaną i moje pytanie jest Jaką techniką to zrobić? Pierwsza możliwość to zmatowienie frontu, lakier i klar. Druga opcja to chemiczne usunięcie całości lakieru czyli kompletna renowacja. W obu przypadkach zleciłbym wykonanie odpowiednim osobom bo sam się nie podejmuje. Metoda Pierwsza jest dwa razy tańsza niż metoda druga ale pytanie czy warto?

Pierwsze foto to felga zaraz po kupnie a na drugim po moich próbach przeszlifowania.

Screenshot_20251223_143415_Gallery.jpg.0b9f481b66c9839178fcaabbcc88036b.jpg

Screenshot_20251223_143521_Gallery.jpg.72d167f84c104c15ad44d0f0ef1d3e1f.jpg

Patrz na YT jak koles renowacje felg.od porsche w garazu robi... 

Jak masz gdzie, to robic samemu. Gorzej nie bedzie.

Napisano
W dniu 23.12.2025 o 17:53, electrofinger napisał(a):

Nie pytałem o "najtaniej". Bardziej pytam "najlepiej". A czy dam tyle czy tyle to się zobaczy. Napisałem też że sam się nie podejmuję bo nie mam gdzie...

To bym nie naprawiał wcale. 

Napisano

Jak chcesz robić dwie z czterech to obojętnie jak i tak będzie różnica. 

Oddaj komplet na proszek i będzie git. Teraz robią szybko, dobrze i tanio. 

Kiedys odnowiłem komplet jedną puszka farby w sprayu, komplet jeździł z zimowkami 5 lat zanim oddałem na proszek. Tak dobrze wyszło i nie odpadało że nie było sensu nic robić. W końcu kolor mi się znudził ;) 

Edytowane przez G.O.A.T.