Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drzewa ładne ale szybkorosnace

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje posadzić 4 drzewa od strony drogi.

Warunki :

ładne, w sensie mogą kwitnąć na wiosnę, mieć barwne liście etc.

Szybki przyrost, tak zeby 3-4 lata z sadzonki 1,5m urosly najlepiej na 4m przy dużej koronie. Nie mogą to być drzewa które rosną strzeliście a na szerokość. 

paulownia, czy inne katalpy odpadaja. 

Myślałem nad sliwa wisniowa ale może znacie inne fajne modele 😁

Napisano

Robinie wszelakie, taka szczeciniasta z różowymi kwiatami w dwa lata potrafi tyle urosnąć co piszesz (zależy od warunków pogodowych, gleby, nasłonecznienia)

Napisano

Wierzba mandżurska. W 5 lat mam 10-metrowe drzewo z koroną na jakieś 7m szeroką. Świetnie znosi cięcie, więc możesz wysokość ograniczyć. Tyle, że w razie W ciężko wyciąć, więc jeśli chcesz mieć wolną rękę ze strony urzędników, to lepiej owocowe.

Edytowane przez Olleo

Napisano
W dniu 28.12.2025 o 11:41, Swider napisał(a):

Robinie wszelakie, taka szczeciniasta z różowymi kwiatami w dwa lata potrafi tyle urosnąć co piszesz (zależy od warunków pogodowych, gleby, nasłonecznienia)

Szybko soe rozprzestrzenia 

Napisano
W dniu 28.12.2025 o 11:07, Chalek napisał(a):

Potrzebuje posadzić 4 drzewa od strony drogi.

Warunki :

ładne, w sensie mogą kwitnąć na wiosnę, mieć barwne liście etc.

Szybki przyrost, tak zeby 3-4 lata z sadzonki 1,5m urosly najlepiej na 4m przy dużej koronie. Nie mogą to być drzewa które rosną strzeliście a na szerokość. 

paulownia, czy inne katalpy odpadaja. 

Myślałem nad sliwa wisniowa ale może znacie inne fajne modele 😁

Lipa w tym czasie ci ładnie wyrośnie na zakładaną wysokość. Sadziłem z pół metrowej sadzonki, co prawda dzisiaj ma już z 8 lat, ale ma ponad 10 metrów i już nie przyrasta mocno. W 4 lata spokojnie 5 metrów osiągnie. 

Śliwę też mam, taką 10-letnią. Piękne duże drzewo, też ma coś około 10 metrów. Ale weź pod uwagę, że zdrowy okaz mocno obradza śliwą i potem zrzuca. W zasadzie przy śliwie masz trzy razy w roku zrzucanie, pierwsze lecą w kwietniu kwiaty, sierpień/wrzesień owoce, listopad liście. O ile kwiaty olejesz, to reszta do sprzątania, szczególnie owoce. 

Edytowane przez spad

Napisano

Ty, ale lipa to spokojnie do 15 i więcej metrów dojdzie?

A może orzech włoski? Nie wiem, jak to szybko rośnie, no i problem jest z liśćmi i tym, żeby coś rosło pod orzechem, ale za to orzechów będzie miał dużo, a zdrowe są i nie są tanie. No i wyciąć można zawsze bez pozwolenia.

Napisano
W dniu 28.12.2025 o 11:41, Swider napisał(a):

Robinie wszelakie,

Robinia akacjowa zakazana i grożą kary za nowe nasadzenia. Szczeciniasta nie, ale jest nie zalecana jako mocno inwazyjna.

Napisano
9 godzin temu, shapyr napisał(a):

Robinia akacjowa zakazana i grożą kary za nowe nasadzenia. Szczeciniasta nie, ale jest nie zalecana jako mocno inwazyjna.

Posadziłem z 10 tych szczeciniastych z cienkich 1,5 sadzonek i po 1 sezonie największe są naprawdę duże, koronami tak 3 na 3, powinienem się czegoś bać w tym roku? Rosną przy ogrodzeniu aby zasłaniać, pod spodem regularnie koszony trawnik, szybko rosły to i poleciłem, nie wiedziałem, że mogą z nic być kłopoty. Będą? 

Napisano
1 godzinę temu, Swider napisał(a):

Będą? 

Formalne nie. Utrzymanie być może. Trzeba usuwać młode odrosty korzeniowe, jeśli nie chcesz aby się rozlazła po terenie.

Napisano
W dniu 30.12.2025 o 22:58, Olleo napisał(a):

Ty, ale lipa to spokojnie do 15 i więcej metrów dojdzie?

A może orzech włoski? Nie wiem, jak to szybko rośnie, no i problem jest z liśćmi i tym, żeby coś rosło pod orzechem, ale za to orzechów będzie miał dużo, a zdrowe są i nie są tanie. No i wyciąć można zawsze bez pozwolenia.

No może dojść, ale jak potrzebujesz 4-5 metrów to potem formujesz jak osiągnie zadaną wysokość. 

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 1.01.2026 o 01:52, shapyr napisał:

Robinia akacjowa zakazana i grożą kary za nowe nasadzenia.

A podasz jakąś podstawę prawną tych rewelacji?

owszem nie jest zalecana bo inwazyjna ale o takim kategorycznym zakazie i jeszcze karach to nie wiedziałem...