Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak możliwości podjazdu pod górę - czy zadziała assistance

Featured Replies

Napisano

Wracałem wczoraj z gór (naszych) i mapy google prowadziły takimi objazdami że głowa mała.

Trzeba dodać że w nocy z sobotę na niedzielę posypało solidnie

Trafiłem na miejsce gdzie był ostry zjazd, chwila wypłaszczenia i ostry kręty podjazd z wyjazdem na drogę główną.

Jak zjeżdżałem do tego wypłaszczenia, jedno auto już jechało w moją stronę i nie mogło podjechać (nie mogło wrócić tam skąd ja nadjeżdżałem). Potem zaczął się niezły teatr ponieważ kolejne auta podejmowały próby podjazdu, kapitulowały i zsuwały się nieco próbując zawrócić. Dodam że były to auta tylnonapędowe (mercedesy, bmw) i nie jakieś trupy tylko nowe samochody.

Na moje oko, podjazd w stronę przeciwną (tam skąd przyjechałem) wcale nie był łatwiejszy niż ten gdzie musiały skapitulować więc nie wiem jak sobie poradziły. Ja pojechałem ale ja nie miałem tylnego napędu.

Pytanie:

Czy w takiej sytuacji (utknięcie bez możliwości wyjazdu) wchodzi w zakres assistance?

Auta nie były zakopane, nie były uszkodzone - po prostu zjechały w miejsce gdzie ani w tę ani nazad :-)

I drugi pytanie kogo takie assistance przyśle? Laweta z tylnym napędem to byłby bardzo zły pomysł.

Generalnie dość ciekawa sytaucja

Napisano

Raczej czekanie do ocieplenia, asistance nie zadziala.

Niezle jak na przednim napadzie wjechales totalszok

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
  • Autor
6 minut temu, PawelWaw napisał:

Raczej czekanie do ocieplenia, asistance nie zadziala.

Niezle jak na przednim napadzie wjechales totalszok

Gdyby nie to całe zamieszanie z czekaniem na swoją kolej i obserowaniem tańca cofających to nawet bym nie zauważył.

Jechałem jednostajnie, kilka razy zamrugała kontrolka od kontroli trakcji i tyle.

Opony mają tyle co auto czyli 15k km

Napisano
15 godzin temu, Marko33 napisał:

Gdyby nie to całe zamieszanie z czekaniem na swoją kolej i obserowaniem tańca cofających to nawet bym nie zauważył.

Jechałem jednostajnie, kilka razy zamrugała kontrolka od kontroli trakcji i tyle.

Opony mają tyle co auto czyli 15k km

Jakaś pomoc lokalnego 4x4 ogarniętego w terenie najlepiej.

Napisano

Assistance zadziała, nie możesz kontynuować jazdy, po to ono jest. Kierowcy ciężarówek nawet często z tego korzystają. Sam kiedyś wzywałem assistance jak nie mogłem wyjechać z garażu pod blokiem bo podjazd był śliski i nie dało rady samemu wyjechać. A do tego wyjazd był wąski na szerokość bramy, jakieś filary z boku i już nie było opcji samemu próbować poprawić się na podjeździe.

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, rwIcIk napisał:

W takich przypadkach zakładałem łańcuchy i zawsze udawało się.

Trzeba mieć a ostatnie zimy (z wyłączeniem tej) nie skłaniały do posiadania

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał:

Jadąc w góry warto jednak mieć łańcuchy.

Wczoraj w Istebnej widziałem tylko jednego kierowcę z założonymi łańcuchami ( Dacia Jogger). Pewnie jakiś podjazd go czekał do kwatery.

Blachy miał z Limanowej.

Napisano
W dniu 16.02.2026 o 16:06, Marko33 napisał:

Opony mają tyle co auto czyli 15k

Jakie masz opony (typ, marka)?

Napisano
  • Autor
W dniu 17.02.2026 o 20:17, Pito napisał:

nie wiem, muszę spojrzeć zlosnik

Napisano
W dniu 16.02.2026 o 15:46, Marko33 napisał:

Wracałem wczoraj z gór (naszych) i mapy google prowadziły takimi objazdami że głowa mała.

Trzeba dodać że w nocy z sobotę na niedzielę posypało solidnie

Trafiłem na miejsce gdzie był ostry zjazd, chwila wypłaszczenia i ostry kręty podjazd z wyjazdem na drogę główną.

Jak zjeżdżałem do tego wypłaszczenia, jedno auto już jechało w moją stronę i nie mogło podjechać (nie mogło wrócić tam skąd ja nadjeżdżałem). Potem zaczął się niezły teatr ponieważ kolejne auta podejmowały próby podjazdu, kapitulowały i zsuwały się nieco próbując zawrócić. Dodam że były to auta tylnonapędowe (mercedesy, bmw) i nie jakieś trupy tylko nowe samochody.

Na moje oko, podjazd w stronę przeciwną (tam skąd przyjechałem) wcale nie był łatwiejszy niż ten gdzie musiały skapitulować więc nie wiem jak sobie poradziły. Ja pojechałem ale ja nie miałem tylnego napędu.

Pytanie:

Czy w takiej sytuacji (utknięcie bez możliwości wyjazdu) wchodzi w zakres assistance?

Auta nie były zakopane, nie były uszkodzone - po prostu zjechały w miejsce gdzie ani w tę ani nazad :-)

I drugi pytanie kogo takie assistance przyśle? Laweta z tylnym napędem to byłby bardzo zły pomysł.

Generalnie dość ciekawa sytaucja

Obstawiam, że pomóc polegalaby raczej na dostarczeniu łańcuchów niz targaniu na lawecie. Cos jak przy braku paliwa hmm

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał:

Obstawiam, że pomóc polegalaby raczej na dostarczeniu łańcuchów niz targaniu na lawecie. Cos jak przy braku paliwa hmm

Pomoc polegać będzie na tym, że albo gość wjedzie na górę i wciągnie cię wyciągarką na górę, albo na linie zrobi asekurację w dół i powie żebyś znalazł sobie inną drogę (jeżeli inna jest).

Napisano
5 minut temu, spad napisał:

Pomoc polegać będzie na tym, że albo gość wjedzie na górę i wciągnie cię wyciągarką na górę, albo na linie zrobi asekurację w dół i powie żebyś znalazł sobie inną drogę (jeżeli inna jest).

Tez git oki

Napisano
  • Autor
W dniu 17.02.2026 o 20:17, Pito napisał:

Dobra, spojrzałem wczoraj przy tankowaniu

Firestone Winterhawk

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, zinger napisał:

Tez git oki

Z tym ciężko bo podjazd był długi kręty