Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

4 rowery na dachu? Jeśli tak to jakie uchwyty?

Featured Replies

Napisano

Hejo,

Planuję zabrać 4 rowery na wakacje (2*28' plus 2*26') tyle że zaczynam mieć wątpliwości czy to się da. Łączna waga rowerów i bagażnika mieści się w limicie nośności dachu i bagażnika bazowego. Auto niezbyt duże - megane IV 2020r. Praktykował ktoś coś takiego zamieniając kierunki mocowania rowerów - przód/tył na zmianę?

I drugi temat: Jakie uchwyty nie za miliony?

Nadal najlepsze bedzie Thule freeride albo Aguri acuda III? Czy coś nowego doszło do max 400PLN za sztukę?

Napisano

Powiem tak, w latach 90tych jezdzilismy z 4 MTB na CC 700 na zawody ;) pewnie zalezy jaka baza będzie. W tym CC poprzeczki wystawały chyba ciut poza obręb karosertii a na pewno za łapy bagażnika. Oczywiście na mijankę, a w razie koniecznosci kierownice skręcane do transportu/sztyce opuszczane/wyjmowane z rowerów.

Obecnie część bagażników bazowych jest mocno aero, łapy są mocno pochylone i siłą rzeczy dostępna szerokość poprzeczek może być być ograniczona

Napisano
47 minut temu, Jaruga napisał:

Hejo,

Planuję zabrać 4 rowery na wakacje (2*28' plus 2*26') tyle że zaczynam mieć wątpliwości czy to się da. Łączna waga rowerów i bagażnika mieści się w limicie nośności dachu i bagażnika bazowego. Auto niezbyt duże - megane IV 2020r. Praktykował ktoś coś takiego zamieniając kierunki mocowania rowerów - przód/tył na zmianę?

Nadal najlepsze bedzie Thule freeride albo Aguri acuda III? Czy coś nowego doszło do max 400PLN za sztukę?

Przewozilem tak 4 rowery na dachu passata.

Co więcej, miałem krótkie belki, gdybym miak dluzsze, wystajace poza obrys bagaznika to byloby jeszcze latwiej i luzniej.

20240530_191828_Original.jpeg

Edytowane przez komandos80

Napisano
  • Autor
49 minut temu, Filipfm napisał:

Powiem tak, w latach 90tych jezdzilismy z 4 MTB na CC 700 na zawody ;) pewnie zalezy jaka baza będzie. W tym CC poprzeczki wystawały chyba ciut poza obręb karosertii a na pewno za łapy bagażnika. Oczywiście na mijankę, a w razie koniecznosci kierownice skręcane do transportu/sztyce opuszczane/wyjmowane z rowerów.

Obecnie część bagażników bazowych jest mocno aero, łapy są mocno pochylone i siłą rzeczy dostępna szerokość poprzeczek może być być ograniczona

No właśnie mam oryginalny bagażnik Renault i tam jest do dyspozycji 92cm :D Czyli wejdą na styk

Napisano
  • Autor
29 minut temu, komandos80 napisał:

Przewozilem tak 4 rowery na dachu passata.

Co więcej, miałem krótkie belki, gdybym miak dluzsze, wystajace poza obrys bagaznika to byloby jeszcze latwiej i luzniej.

20240530_191828_Original.jpeg

A zmierzył byś użytkową szerokość belek jeśli masz jeszcze ten bagażnik? Bo wydaje sie podobny a nawet mniej szy od mojego.

Napisano
W dniu 3.03.2026 o 12:14, Jaruga napisał:

Hejo,

Wszystko będzie pasować, od najtańszych po najdroższe.

Z najtańszych rowery spadają powyżej 120 kmh

Napisano
W dniu 3.03.2026 o 12:14, Jaruga napisał:

Auto niezbyt duże - megane IV 2020r. Praktykował ktoś coś takiego zamieniając kierunki mocowania rowerów - przód/tył na zmianę?

Woziłem Golfem i Mitsubishi Lancerem cztery górale.

Tak, musiałem przemieniać przód/tył, bo kierownice ze sobą kolidują.

O nośność się nie martw.

Bagażnik i uchwyty Thule, w moim przypadku model 598 o ile pamiętam.

Napisano
W dniu 3.03.2026 o 13:36, Jaruga napisał:

A zmierzył byś użytkową szerokość belek jeśli masz jeszcze ten bagażnik? Bo wydaje sie podobny a nawet mniej szy od mojego.

Tak, wciaz go mam.

Szerokosc, w ktorej musialy zmiescic sie belki rowerowe to niewiele ponad 90cm

IMG_1350.jpeg