Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płytki rowek w ziemi na przewód ograniczający robota koszącego

Featured Replies

Napisano

Muszę czymś wykonać rowek w trawniku na 3 - 4 cm żeby schować płytko przewód ograniczający od robota koszącego.

Mam do schowania 200m przewodu i szukam rozwiązania żeby nie spędzić na kolanach całej majówki.

Myślałem o czymś w rodzaju noża do pizzy czym bym kroił i od razu układał przewód.

Gdyby jakość nadać nacisk na ten nóż (przez obciążenie czymś konkretnym to bym nie musiał naciskać na suchą ziemię)

Wiem że gotowego rozwiązania raczej nie znajdę ale szukam inspiracji w stylu Mc Gyvera, jak z domowych/garażowych rzeczy zbudować zagłębiarkę do gleby

Napisano

Nacinak do trawy - naciąć z 2 stron na ok. 3-4 cm, wyjąć pasek trawy, ułożyć kabel i włożyć z powrotem trawę.

Napisano
  • Autor
W dniu 3.05.2026 o 22:45, Adam___ napisał:

Coś takiego ?

Taka maszyna była na filmie z linku powyżej.

Szukałem, chciałem wypożyczać i ostatecznie pojechałem do Brico.

Tak kupiłem coś w stylu pługa (wielkości A5), założyłem to na trzonek i ciągnąc trzonek do Siebie, zagłębiam ten pług w ziemię.

Głebokość reguluję pochyleniem trzonka - zdało egzamin.

Napisano

Ale tego kabla nie trzeba zakopywać jak go dobrze wybierzesz. Zresztą, po sezonie sam znika w trawie.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, format napisał:

Ale tego kabla nie trzeba zakopywać jak go dobrze wybierzesz. Zresztą, po sezonie sam znika w trawie.

Wiem ale:

mam dość nierówny trawnik i w miejscach gdzie często chodzę żeby kabel nie unosił się nad ziemią (nad niewielkim zagłębieniem) musiałbym dawać kołki co 10cm żeby się o kabel nie potknąć więc wolę to klika metrów go zakopać (5 cm nie więcej i robot widzi go elegancko)

Miejsca gdzie przez kabel przejeżdżam samochodem - na zdrowie tego kabla to jakoś dobrze nie wpłynie - też wolałem w kliku miejsach zrobić rowek i puścić kabel tuż pod ziemią

W innych miejscach już zarasta trawą a generalnie nawet nierówny trawnik, koszony codziennie przez robota (nawet takiego Parkside jak mój wygląda super i mam wrażenie że szybko się zagęszcza)

Mój robot zyskał też imię zlosnik

image.png

image.png

Gdyby ktoś nie skojarzył genezy imienia to tu jest wszystko wyjaśnione