Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie, a leasing

Featured Replies

Napisano

Za miesiąc kończy mi się 1 w życiu leasing i deko zdezorientowany jestem jak będzie wyglądać sprawa z ubezpieczeniem samochodu.

Tak się złożyło, że ubezpieczenie kończy mi się 1 dzień wcześniej (01.07.2026) niż leasing (02.07.2026).

Mam juz opłacone wszystkie raty leasingowe i wykupową fakturę pro forma. Fakturę końcową dostanę jednak w ciągu 24h od daty konca leasingu.

Do tej pory ubezpieczenie od agenta salonu wykupowałem ja na auto będące własnością leasingu na dość słabych zasadach finansowych w porównaniu do rynkowych ofert. Nie bawiłem się w zgody na zmianę, ale teraz pomyślałem że płacić za 1 dzień jak za zboże to słaby temat.

Bo kumam, że jak zrobię jak zawsze, to zawrę to ubezpieczenie na 1 rok i po otrzymaniu faktury końcowej będę je musiał przepisać na siebie?

Czy w takim wypadku, po oficjalnym wykupieniu auta, zawrzeć nową umowę na siebie, a starą wypowiedzieć?

Myślę, że rozchodzi się mniej więcej o 1-1,5kzł za polisę na aucie watym pewnie z 70kzł, a to już coś.

Próbowałem się dodzwonić do leasingu, ale byłem 1000000500100900-tny w kolejce.

@AkuQ jestes w stanie coś skrobnąć, bo i tak uderzę z tym do Ciebie. zlosnik

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Leasing pomimo, że to tylko 1 dzień będzie wymagał zgodnie z umową by właścicielem był leasing, ale możesz zrobić swoją polisę z wymaganiami leasingu (i z Twoimi własnymi jak np asst którego leasing nie wymaga), a po wykupie i otrzymaniu dokumentów o zmianie własności ogarnąć w danym towarzystwie usunięcie z polisy leasingu i wtedy cały zakres polisy zostaje dla Ciebie na takich warunkach.

Napisano
  • Autor

Tyle wiem, ale nie chce mi się ciągać ze zgodą.

Nie prościej będzie jak zawrę to "ich ubezpieczenie" i nic nie będę mieszał to AC wygaśnie w momencie zmiany właściciela, OC wypowiem, zwrócą mi proporcjonalnie do okresu składkę i zawrę nowe?

Źle kombinuję.

Napisano
7 godzin temu, AkuQ napisał:

Leasing pomimo, że to tylko 1 dzień będzie wymagał zgodnie z umową by właścicielem był leasing, ale możesz zrobić swoją polisę z wymaganiami leasingu (i z Twoimi własnymi jak np asst którego leasing nie wymaga), a po wykupie i otrzymaniu dokumentów o zmianie własności ogarnąć w danym towarzystwie usunięcie z polisy leasingu i wtedy cały zakres polisy zostaje dla Ciebie na takich warunkach.

Ja juz tych zakończeń leasingów trochę przerobiłem i każdy leasingodawca i też TU maja inaczej

Dziwne, ze fakturę docelową dostaniesz tylko po dacie zakończenia leasingu…

Pogadaj z leasingiem. Ja kilka ostatnich umów, po zakończeniu, dostawałem fakture kilka dni po zaksięgowaniu ostatniej raty i kwoty wykupu, czyli przed data zakończenia

No i pogadaj tez z TU, jak do tego się zabrać lepiej, powinni doradzić

Chyba ze właśnie sa ustawieni na to, zeby koniecznie zawrzeć te odnowienie poliszynela nadzieja na to, ze człowiekowi nie będzie się chciało kombinować.

Napisano

w grudniu konczyłem leasing. Też miałem zakładkę kilku dni. Po uzgodnieniu z biurem klienta leasingu, polisa już była na mnie i bez cesji. Nie miałem tez już opłaty za polisę obcą (maiełm zewnętrzne polisy przez cały okres trwania leasingu, bo znajoma ogarniała ceny lepsze niz to co leasing - nawet po uwzględnieniu opłaty za obsługę, a jednym roku cena wychodziła na równo ale miałem lepszy pakiet).

Chwile pozniej dostałem maila z prosba o przedstawienie ważnego OC.

Wysłałem im OC - stwierdzili, ze chcą całe ubezpieczenie. Więc odpisałem, ze skoro w mailu proszą o OC, to dostają OC. Odpisali, ze przyjeli polise.

I tym sie skonczyła przygoda.

Edytowane przez Filipfm

Napisano
2 godziny temu, akisel napisał:

Ja juz tych zakończeń leasingów trochę przerobiłem i każdy leasingodawca i też TU maja inaczej

Dziwne, ze fakturę docelową dostaniesz tylko po dacie zakończenia leasingu…

Pogadaj z leasingiem. Ja kilka ostatnich umów, po zakończeniu, dostawałem fakture kilka dni po zaksięgowaniu ostatniej raty i kwoty wykupu, czyli przed data zakończenia

No i pogadaj tez z TU, jak do tego się zabrać lepiej, powinni doradzić

Chyba ze właśnie sa ustawieni na to, zeby koniecznie zawrzeć te odnowienie poliszynela nadzieja na to, ze człowiekowi nie będzie się chciało kombinować.

Tu jest sytuacja, że polisa kończy się dzień przed umową, więc pojazd dalej będzie we własności leasingu, więc polisa też musi. Co do pogadanek z leasingiem napisał jak wyglądają...z resztą z większością nie ma o czym gadać, spełniasz warunki lub nie i tyle. Na przestrzeni ostatnich kilku lat to firmy leasingowe to co raz większy ściek się robi w temacie obsługi klienta, z jakimi potyczkami spotykają się klienci to oczy dęba stają do tego stopnia lawiracje są, że klient potrafi handlowcowi powiedzieć-"to spie...z tym samochodem, już go nie chcę, kupię gdzie indziej", prawdopodobnie presje sprzedażowe powodują, że klienta, który zostawia nie małe pieniądze często traktuje się przedmiotowo i że coś "ma wziąć" bez gadania.

Napisano
Godzinę temu, AkuQ napisał:

Tu jest sytuacja, że polisa kończy się dzień przed umową, więc pojazd dalej będzie we własności leasingu, więc polisa też musi. Co do pogadanek z leasingiem napisał jak wyglądają...z resztą z większością nie ma o czym gadać, spełniasz warunki lub nie i tyle. Na przestrzeni ostatnich kilku lat to firmy leasingowe to co raz większy ściek się robi w temacie obsługi klienta, z jakimi potyczkami spotykają się klienci to oczy dęba stają do tego stopnia lawiracje są, że klient potrafi handlowcowi powiedzieć-"to spie...z tym samochodem, już go nie chcę, kupię gdzie indziej", prawdopodobnie presje sprzedażowe powodują, że klienta, który zostawia nie małe pieniądze często traktuje się przedmiotowo i że coś "ma wziąć" bez gadania.

Zgadza sie, tez z taki rzeczami spotykałem sie.