Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leasing, wykup, zatrzymanie auta, a podatki

Featured Replies

Napisano

Jak juz pisalem kończę 1 leasing w życiu, przeżywam to jak mrówka okres i kombinuję by nie oddać za wiele państwu.

W związku z tym mam pytanie do znawców, czy dobrze myślę.

Przy założeniu, że chcę zatrzymać auto w domu mam do wyboru 2 drogi (przynajmniej tak mi się wydaje):

1. Fakturę wykupową wciągnąć w koszty, auto zrobić środkiem trwałym i potem standardowo, przy ewentualnym wycofaniu na cele prywatne rozliczyć VAT, a przy sprzedaży do 6 lat PIT.

2. Faktury nie wciągać w koszty, auto stanie się prywatnym, nie ma podatków do momentu sprzedaży w ciągu 6 lat.

Przy kolejnym założeniu, że wziąłbym w tym roku kolejny leasing (ewentualnie nie miał żadnego auta w kosztach), a to wykupione trzymał długo dzięki ścieżce z pkt. 2 byłbym do przodu o VAT konieczny do oddania z pkt. 1.

Dobrze kombinuję czy coś popierwiastkowałem?

Nie miem czy to temat bardziej na MK czy HP, ale wydaje mi się, że jednak tu. Jak M uznają inaczej niech przeniosą, przynajmniej będzie śmiesznie.

Napisano

image.png

To że faktury wykupowej nie wciągniesz w koszta to nie znaczy że nie masz płacić PIT. To weszło niedawno i trzeba bulić. Chyba jeszcze działa po wykupie prywatnym darowizna w grupie zero i potem sprzedaż po pół roku bez żadnych podatków.

Napisano
  • Autor
40 minut temu, bielaPL napisał:

To że faktury wykupowej nie wciągniesz w koszta to nie znaczy że nie masz płacić PIT. To weszło niedawno i trzeba bulić. Chyba jeszcze działa po wykupie prywatnym darowizna w grupie zero i potem sprzedaż po pół roku bez żadnych podatków.

Widzę, że AI weszło.

Ale kumasz, że ja go nie chcę sprzedawać i trzymać minimum te 6 lat (fakt, trochę dziwnie to napisalem w 1 poście) albo ostatecznie sprzedać gdy będzie warte czapkę śliwek?

Nawet to co wstawiłeś mówi, ze PIT przy sprzedaży do 6 lat, potem nie i dokladnie tak samo ja se to wykminiłem.

Jakiś czas temu wyciągałem auto z ŚT i korygowałem VAT, PIT=0 jak dotąd bo go ciągle nie sprzedałem.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
7 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Ale kumasz, że ja go nie chcę sprzedawać i trzymać minimum te 6 lat (fakt, trochę dziwnie to napisalem w 1 poście) albo ostatecznie sprzedać gdy będzie warte czapkę śliwek?

Nie kumałem, to zostaw w firmie, będziesz dalej sobie robił różne koszta

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, bielaPL napisał:

Nie kumałem, to zostaw w firmie, będziesz dalej sobie robił różne koszta

Kosztów z niego za wiele nie będzie poza paliwem i ubezpieczeniem.

Ma jeszcze 2 lata gwarancji z wykupionym pełnym pakietem serwisowym, VAT 50%.

Ewentualny zakup innego auta (w miarę szybko/wcześnie) i późniejsze wypisanie tego z ŚT spowoduje więcej "straty" niż niezrealizowane koszty.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
9 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Jak juz pisalem kończę 1 leasing w życiu, przeżywam to jak mrówka okres i kombinuję by nie oddać za wiele państwu.

W związku z tym mam pytanie do znawców, czy dobrze myślę.

Przy założeniu, że chcę zatrzymać auto w domu mam do wyboru 2 drogi (przynajmniej tak mi się wydaje):

1. Fakturę wykupową wciągnąć w koszty, auto zrobić środkiem trwałym i potem standardowo, przy ewentualnym wycofaniu na cele prywatne rozliczyć VAT, a przy sprzedaży do 6 lat PIT.

2. Faktury nie wciągać w koszty, auto stanie się prywatnym, nie ma podatków do momentu sprzedaży w ciągu 6 lat.

Przy kolejnym założeniu, że wziąłbym w tym roku kolejny leasing (ewentualnie nie miał żadnego auta w kosztach), a to wykupione trzymał długo dzięki ścieżce z pkt. 2 byłbym do przodu o VAT konieczny do oddania z pkt. 1.

Dobrze kombinuję czy coś popierwiastkowałem?

Nie miem czy to temat bardziej na MK czy HP, ale wydaje mi się, że jednak tu. Jak M uznają inaczej niech przeniosą, przynajmniej będzie śmiesznie.

Jesli chcesz auto zatrzymac i uniknac PIT + VAT to opcja nr 2.

Ewentualnie manewr z darowizna w grupie 0, gdybys chcial sprzedac wczesniej niz przed uplywem 6 lat.

Napisano
12 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Jak zostawisz w firmie to sprzedaż będzie słabo opłacalna bo oddajesz 100% VATu a odliczałeś 50%. No i PIT ze sprzedaży. To ekonomicznie zabija tą formę zbycia.

Prywatnie musisz odczekać 6 lat żeby nie płacić podatków.

Najlepiej wychodzi darowizna na grupę 0 i po 6 miesiącach obdarowany sprzedaje bez podatku jeśli auto jest przeniesione z leasingu. Polecam zlosnik

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, komor napisał:

Najlepiej wychodzi darowizna na grupę 0 i po 6 miesiącach obdarowany sprzedaje bez podatku jeśli auto jest przeniesione z leasingu. Polecam zlosnik

Darowizna znana rzecz, ale w moim przypadku bezcelowe zamieszanie, bo auto spodobało się żonie na tyle, że chce nim jeździć długo.

Ja nie lubię zamieszania ze zmianą, więc bardzo mi to pasuje.

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Darowizna znana rzecz, ale w moim przypadku bezcelowe zamieszanie, bo auto spodobało się żonie na tyle, że chce nim jeździć długo.

Zrobilem w ubieglym tygodniu 1500km takim Capturem i naprawde bardzo sympatyczne auto ok

Napisano
3 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Każdy robi to co jemu się opłaca zlosnik Zamiesznie przy tym mniejsze niż pójscie do notariusza.