Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Domek] Zamiana aktualnego domku na inny

Featured Replies

Napisano

Fakty:
-działka z możliwością zabudowy (podobno, wg relacji Ojca);

-aktualnie dom letniskowy typu chyba Pilawa w podstawie 4,8 x 7,20
-na słupkach / bez fundamentu

-media (woda, prąd, szambo)

-aktualnie dom "zarejestrowany", odprowadzane podatki, wrysowany w lokalne plany,

-niezgodność: za blisko granicy z sąsiadem jest ściana z oknem - jakiś "inspektor" zalegalizował to, pod warunkiem że okno będzie "zabite deskami" - no, nie jest, a sąsiad ma wyrąbane bo to zalesiona część jego działki, a dom ma po drugiej stronie.
-domek powstawał w czasach gospodarki wiecznego niedoboru, więc ma swoje wady/dziwne rozwiązania, itp

Chciałbym/marzy mi się:
- wymiar ten sam w podstawie (spokojnie wygospodaruję salon i kuchnię, małą sypialnię i łazienkę z WC), antresola na połowie, otwarta z łóżkiem podwójnym
- ocieplony/całoroczny z piecem typu koza / lub coś "estetycznego" na pellet
- działka jest zalesiona, słońce nie operuje bezpośrednio, a że jestem leniem, to elewacja ma być maksymalnie bezobsługowa, co w moim przypadku oznacza blacha na dachu i dłuższych ścianach, + jakaś deska "syntentyczna" na ścianie tylnej i frontowej;
- przykłady: #Forreston THOR (pasuje mi bryła do działki); #Wierzba Modern B

Kłopoty/problemy:
-co z istniejącym domkiem? Nowy musiałbym wpasować w dokładnie to samo miejsce, nie mogę zatem używać "starego" jako magazynu; Ktoś to kupi za psi pieniądz, rozbierze i posprząta po sobie?
-dojazd jest utrudniony, nie może być mowy o dowiezieniu na miejsce dużych elementów "na lawecie" - szerokość drogi dojazdowej to max 3,5-4m, jeden zakręt 90*, dookoła las/drzewa, laweta się "nie złamie"
-działka ma spadek. który wyklucza pełny fundament, nie ma mowy o wyrównywaniu gruntu bo musiałbym zbudować jakąś ścianę oporową od strony sąsiada. Czyli albo jestem ponownie skazany na "słupki" albo z jednej strony fundament będzie miał 30cm, a z drugiej 80cm (tak, jakieś 50-60cm spadku na 5m).

image.png

Jakieś podpowiedzi?

Edytowane przez el_guapo

Napisano
40 minut temu, el_guapo napisał:

co z istniejącym domkiem? Nowy musiałbym wpasować w dokładnie to samo miejsce, nie mogę zatem używać "starego" jako magazynu; Ktoś to kupi za psi pieniądz, rozbierze i posprząta po sobie

jak będziesz miał szczęście... cieszyłbym jak ktoś to za darmo w ramach uprzątnięcia weźmie

41 minut temu, el_guapo napisał:

dojazd jest utrudniony, nie może być mowy o dowiezieniu na miejsce dużych elementów "na lawecie" - szerokość drogi dojazdowej to max 3,5-4m, jeden zakręt 90*, dookoła las/drzewa, laweta się "nie złamie"

da radę mniejszym opędzić budowę, po prostu będzie trochę drożej, jak betoniara się zmieści to jest ok

43 minuty temu, el_guapo napisał:

-działka ma spadek. który wyklucza pełny fundament, nie ma mowy o wyrównywaniu gruntu bo musiałbym zbudować jakąś ścianę oporową od strony sąsiada. Czyli albo jestem ponownie skazany na "słupki" albo z jednej strony fundament będzie miał 30cm, a z drugiej 80cm (tak, jakieś 50-60cm spadku na 5m).

budujesz podobnie jak w górach, pooglądaj sobie rozwiązania i dopasuj coś dla siebie

Napisano

Nie da rady zrobić kapitalnego remontu tego co jest?

Zamiast desek w oknie można dać luksfery lub jest coś takiego jak witryna/fix ppoż.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

jak betoniara się zmieści to jest ok

Mieści się szabiarka, ale droga gruntowa "klęka" po takim przejeździe.

Napisano
  • Autor
53 minuty temu, ccLot napisał:

Nie da rady zrobić kapitalnego remontu tego co jest?

Pewnie się da, tylko po co?

Kilka lat temu był "liftingowany" - nowy dach, powiększony taras, ocieplenie sufitu, wymiana podłogi wewnętrznej, obicie wewnątrz na nowo... dalej jest to domek z PRL ze wszystkimi wadami: - małe okna, brak ocieplenia ścian i podłogi, itp ...
Konstrukcja podłogi jest w b.dobrym stanie, ale dalsze inwestycje w to, topienie $$$ w coś co nigdy nie będzie takie jak nowy domek.

image.png

Napisano

A co mówią przepisy np na temat fundamentu na tej działce?

Napisano
13 minut temu, el_guapo napisał:

Mieści się szabiarka, ale droga gruntowa "klęka" po takim przejeździe.

Dużo tej drogi? Wykorytować i wsypać gruz to tak minimum. Inaczej wszystko z towarem będzie miało problem.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

Dużo tej drogi? Wykorytować i wsypać gruz to tak minimum. Inaczej wszystko z towarem będzie miało problem.

Ja się pytam o pomysły na domek, a Ty mi wykłady z inżynierii lądowej robisz... no weź się.
Warunki są jakie są, nie będę remontował drogi sąsiadom, a kolektywnie to ja raz pomost robiłem i więcej nie zamierzam skrzykiwać społeczności i pędzić ich batem a) do roboty, b) do składek, c) do opłaty za pomost dzierżawcy jeziora... pewnie d), e) i kolejne literki alfabetu też by się znalazły. idea

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, zzzz napisał:

A co mówią przepisy np na temat fundamentu na tej działce?

A co mają mówić?
Może być słupkowy, może być lany/murowany - nie o przepisy tu chodzi, bo mam dużą swobodę w tym zakresie, a o pragmatyczne podejście do: jak najmniejszego bałaganu i zniszczenia drzewostanu, ograniczeń dojazdu, logistyki/rozwiązań usunięcia istniejącego domku...

Napisano
29 minut temu, el_guapo napisał:

Ja się pytam o pomysły na domek, a Ty mi wykłady z inżynierii lądowej robisz... no weź się.
Warunki są jakie są, nie będę remontował drogi sąsiadom, a kolektywnie to ja raz pomost robiłem i więcej nie zamierzam skrzykiwać społeczności i pędzić ich batem a) do roboty, b) do składek, c) do opłaty za pomost dzierżawcy jeziora... pewnie d), e) i kolejne literki alfabetu też by się znalazły. idea

Nie wiem... nie znam się... mi kiedyś towar zostawił na asfalcie bo właśnie błotko się zrobiło na wewnętrznej ulicy i powiedział że nie wjedzie bo później nie wyjedzie zlosnik
Ps. A rozważasz sprzedaż działki i kupno innej?

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, bielaPL napisał:

A rozważasz sprzedaż działki i kupno innej?

Nie ma takiej opcji.
Działka w lesie, pomiędzy 2ma jeziorami, po przeciwnej stronie sąsiedzi, którzy wyprowadzili się z Warszawy i dozorują mi 365 dni w roku działkę.

Napisano
5 godzin temu, el_guapo napisał:

A co mają mówić?
Może być słupkowy, może być lany/murowany - nie o przepisy tu chodzi, bo mam dużą swobodę w tym zakresie, a o pragmatyczne podejście do: jak najmniejszego bałaganu i zniszczenia drzewostanu, ograniczeń dojazdu, logistyki/rozwiązań usunięcia istniejącego domku...

Ile metrow jest od drogi do najdalszego fundamentu? Moze pompogruszka z drogi zaleje caly fundamet. Szalunki rozstawic izalac. Jesli bez obslugowy to cegla na elewacji. Klinkier janka lub ceramiczna ceglawacyjna, po 1.9zl za sztuke moze znajdziesz.