Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobór płynu wspomagania kierownicy - ciężki temat: jaki? (Ford)

Featured Replies

Napisano

Chodzi o Ford Fusion 2007 1.4 benz (JU2).

Jedno źródło mówi że czerwony, inne że zielony a w sklepie powiedzieli że maja żółty i jest OK.

Wsadziłem palec do zbiornika i kolor jest szary, konsystencja prawie jak woda, zero wycieków, wspomaganie działa ale nie mam punktu odniesienia czy lekko czy ciężko.

Chcę ten płyn częściowo wymienić ale metoda chałupniczą: odsysam - dolewam i tak do zużycia butelki.

Jak nie pomożecie to będę zmuszony kupić litr w ASO Forda...

Napisano
6 minut temu, electrofinger napisał:

Chodzi o Ford Fusion 2007 1.4 benz (JU2).

Jedno źródło mówi że czerwony, inne że zielony a w sklepie powiedzieli że maja żółty i jest OK.

Wsadziłem palec do zbiornika i kolor jest szary, konsystencja prawie jak woda, zero wycieków, wspomaganie działa ale nie mam punktu odniesienia czy lekko czy ciężko.

Chcę ten płyn częściowo wymienić ale metoda chałupniczą: odsysam - dolewam i tak do zużycia butelki.

Jak nie pomożecie to będę zmuszony kupić litr w ASO Forda...

Skoro wszystko dziala i nie ma wyciekow, to po co ruszac cos co dziala dobrze, w tak starym aucie?

Napisano

Poszukaj instrukcji w pdf, tam będą dane o materiałach eksploatacyjnych.

A jak chcesz inaczej, to ja zaczynam od dopasowania płynu ze strony Ravenola. Oni produkują tyle tego do wielu aut, że prawie zawsze mają coś rekomendowanego. Szukasz wg. modelu.

Kolorem się nie sugeruj. Może się różnić w zależności od producenta, a nie rodzaju płynu.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Skoro wszystko dziala i nie ma wyciekow, to po co ruszac cos co dziala dobrze, w tak starym aucie?

Jeżeli silnik działa to też nie wymieniasz oleju? Jeżeli skrzynia biegów "chodzi" to też nie wymieniasz oleju? Jeżeli auto hamuje to też nie wymieniasz płynu?

Tu ewidentnie płyn nie był latami wymieniany i trzeba to w końcu zrobić co nie podlega żadnym dyskusjom czy wątpliwościom.

Napisano
2 minuty temu, electrofinger napisał:

Jeżeli silnik działa to też nie wymieniasz oleju? Jeżeli skrzynia biegów "chodzi" to też nie wymieniasz oleju? Jeżeli auto hamuje to też nie wymieniasz płynu?

Tu ewidentnie płyn nie był latami wymieniany i trzeba to w końcu zrobić co nie podlega żadnym dyskusjom czy wątpliwościom.

Nie moj cyrk i nie moje malpy... Ja bym w takim starym grzmocie nie ruszal i tyle.

Skoro wytrzymal 19 lat, to i wytrzyma jeszcze kilka zanim trafi na zlom.

Analogia to oleju silnikowego jest zupelnie nietrafiona, a plyn hamulcowy wymieniam co 2 lata zgodnie z zaleceniami.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Analogia to oleju silnikowego jest zupelnie nietrafiona, a plyn hamulcowy wymieniam co 2 lata zgodnie z zaleceniami.

Po co-przecież wytrzyma kilka razy dłużejhehe