Napisano 1 godzinę temu1 godzina 2 godziny temu, zenek111 napisał:i później z nudów czesto obserwuje sobie dla róznych predkosci spalanie chwilowe, gdyby zbierął i notował te dane zrobiłbym szczegółowe tabele co jak wpływa na spalanie.Podawanie spalania chwilowego jest kompletnie bez sensu. Jadąc autostradą przecież hamujesz, przyspieszasz, jedziesz za samochodem (nie mówiąc o tirze), obok samochodu. Nie mówiąc już o wietrze, ukształtowaniu terenu itd. Jak chcesz podawać wartości to podaj średnią z dłuższego odcinka (50 - 100 - 500 km).
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 19 minut temu, GoldFinger napisał:Podawanie spalania chwilowego jest kompletnie bez sensu. Jadąc autostradą przecież hamujesz, przyspieszasz, jedziesz za samochodem (nie mówiąc o tirze), obok samochodu. Nie mówiąc już o wietrze, ukształtowaniu terenu itd. Jak chcesz podawać wartości to podaj średnią z dłuższego odcinka (50 - 100 - 500 km).Nie hamuje i nie przyśpieszam bo ruch nie jest za duży o "moich porach", jeśli byłem zmuszony do takich manewrów to nie obserwowałem wtedy spalania.Ukształtowanie terenu biorę pod uwagę, generalnie płasko jak na stole co widac po spalaniu chwilowym, są długe odcinki gdzie bywa bardzo stabilnePodałem wartości średnie z tysiecy km, bo 4 razy w tygodniu tą droge pokonuje w te i z powrotem od 2,5 roku i wielokrotnie były idealne bezwietrzne warunki i sucha jezdnia - w sam raz do takich pomiarówWiatr powiadasz..... teraz jest odwrotnie :) znaczy troche podobnie jak z ocena nachylenia na podstawie spalania chwilowego tak samo mozna oceniac wiatr, po tych setkach przejazdów to ja moge powiedziec czy jade lekko pod wiatr wiejacy 10km/h czy moze jade z wiatrem w plecy 10km/h czy moze jednak jest bezwietrznie, nie muszę mierzyć wiatru, wystarczy ze widzę chwilowe spalanie :) Edytowane 1 godzinę temu1 godzina przez zenek111