Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co lepsze - Tuscon czy Qashqai

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, zenek111 napisał:

i później z nudów czesto obserwuje sobie dla róznych predkosci spalanie chwilowe, gdyby zbierął i notował te dane zrobiłbym szczegółowe tabele co jak wpływa na spalanie.

Podawanie spalania chwilowego jest kompletnie bez sensu. Jadąc autostradą przecież hamujesz, przyspieszasz, jedziesz za samochodem (nie mówiąc o tirze), obok samochodu. Nie mówiąc już o wietrze, ukształtowaniu terenu itd. Jak chcesz podawać wartości to podaj średnią z dłuższego odcinka (50 - 100 - 500 km).

Napisano
19 minut temu, GoldFinger napisał:

Podawanie spalania chwilowego jest kompletnie bez sensu. Jadąc autostradą przecież hamujesz, przyspieszasz, jedziesz za samochodem (nie mówiąc o tirze), obok samochodu. Nie mówiąc już o wietrze, ukształtowaniu terenu itd. Jak chcesz podawać wartości to podaj średnią z dłuższego odcinka (50 - 100 - 500 km).

Nie hamuje i nie przyśpieszam bo ruch nie jest za duży o "moich porach", jeśli byłem zmuszony do takich manewrów to nie obserwowałem wtedy spalania.

Ukształtowanie terenu biorę pod uwagę, generalnie płasko jak na stole co widac po spalaniu chwilowym, są długe odcinki gdzie bywa bardzo stabilne

Podałem wartości średnie z tysiecy km, bo 4 razy w tygodniu tą droge pokonuje w te i z powrotem od 2,5 roku i wielokrotnie były idealne bezwietrzne warunki i sucha jezdnia - w sam raz do takich pomiarów

Wiatr powiadasz..... teraz jest odwrotnie :) znaczy troche podobnie jak z ocena nachylenia na podstawie spalania chwilowego tak samo mozna oceniac wiatr, po tych setkach przejazdów to ja moge powiedziec czy jade lekko pod wiatr wiejacy 10km/h czy moze jade z wiatrem w plecy 10km/h czy moze jednak jest bezwietrznie, nie muszę mierzyć wiatru, wystarczy ze widzę chwilowe spalanie :)

Edytowane przez zenek111