Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odzyskiwanie kasy za karte pojazdu, odpowiedz starostwa

Featured Replies

Napisano

Wyslalem niedawno podanie do starostwa aby oddali mi pieniazki ktore nieprawnie musialem zaplacic przy odbiorze karty pojazdu, myslalem ze nie bedzie z tym problemu ale sie mylilem angryfire.gif Niedawno dostalem taka odpowiedz:

"W nawiązaniu do Pana wniosku o zwrot nadpłaty za wydanie karty pojazdu z dnia 05 lipca 2006 r. Starostwo Powiatowe w Kłodzku Wydział Komunikacji, Transportu i Dróg Publicznych pragnie poinformować, że kwotę opłaty jaką od Pana pobrano dnia 30 lipca 2004 r. przy rejestracji samochodu osobowego marki Opel Astra o nr. rej. ………. naliczono na podstawie § 1 ust 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 r. w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu ( Dz. U. Nr 137, poz. 1310 z póź. zm. ). Rozporządzenie to wydał Minister Infrastruktury na podstawie art 77 ust. 4 pkt 2 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. -Prawo o ruchu drogowym (tj. Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 z póź. zm. ).

Art 7 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej stanowi, że organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa oraz zawiera normę zakazującą domniemania kompetencji takiego organu i tym samym nakazuje, aby wszelkie działania organu władzy publicznej były oparte na wyraźnie określonej normie kompetencyjnej. Każde zatem zagadnienie prawne wniesione przed organy zobligowane do stosowania prawa organy te muszą rozstrzygać na podstawie norm należących do systemu prawnego i takowe w związku z powyższym przy rejestracji Pana auta zastosowano.

Prawdą jest, że dnia 17 stycznia 2006 r. Trybunał Konstytucyjny stwierdził, że przepis rozporządzenia jest niezgodny z ustawą - Prawo o ruchu drogowym, ponieważ zawyża wysokość opłaty, gdyż rzeczywiste koszty produkcji i dystrybucji kart są dużo niższe niż wartość określona w rozporządzeniu co wykracza poza zakres upoważnienia zawartego w ustawie. Ponadto Trybunał uznał, że opłata za kartę pojazdu jest niezgodna z Konstytucją, gdyż jest swego rodzaju podatkiem a takowy może być nałożony wyłącznie w drodze ustawy a nie rozporządzenia.

Pomimo tych argumentów Trybunał nie zakazał organom zaniechania pobierania tej opłaty a jedynie nakazał Ministrowi Transportu i Budownictwa do dnia 01 maja 2006 r. wydanie nowego rozporządzenia w którym określić ma nową wysokość opłaty za wydanie karty pojazdu uwzględniającą rzeczywiste koszty produkcji i dystrybucji tych druków.

Mając powyższe na uwadze dnia 10 kwietnia 2006 r. Minister Transportu i Budownictwa wydał rozporządzenie w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu ( Dz. U. Nr 59, poz. 421 )ustalając od dnia 15 kwietnia 2006 r. nową opłatę za wydanie karty pojazdów w kwocie 75 zł.

W związku z tym, że rejestracja Pana samochodu nastąpiła przed tą datą zwrot należności o którą Pan wnosi nie jest możliwy. Niemniej jednak nie zamyka to Panu drogi do roszczenia zwrotu tej kwoty ale w związku z tym, że sprawa ta została zakończona decyzją administracyjną ostateczną oraz nie zachodzą okoliczności określone w art 145a § 2 k.p.a. mogące być podstawą do wznowienia postępowania przez organ administracji który wydał decyzję z roszczeniem należy wystąpić do sądu powszechnego w oparciu o przepisy kodeksu cywilnego."

I tu pojawia sie pytanie... Co zrobic? hmm.gif Sadzic sie? Jesli tak to jak to sie je no i z czym, bo nigdy nawet w sadzie nie bylem... niewiem.gif Z gory dzieki za pomoc!

Napisano

Szlachcic na zagrodzie rowny wojewodzie sciana.gifprawo sobie zycie sobie klnie.gif

Napisano

Również my możemy powiedzieć to samo o PJ , zostao wydane wcześniej niż rozporzadzenie o jego zmianie , czyli PJ jest nadal aktualne , i możemy Panu busted.gif przy kontoli że:

związku z tym, że moje PJ zostało wydane przed tą datą o którą Pan policial.gif mówi nie jest możliwe cofniecie mi waznosci PJ . Niemniej jednak nie zamyka to Panu busted.gif drogi do roszczenia mandatu na moją nie korzyśc ale w związku z tym, że sprawa jakis teks .....oraz nie zachodzą okoliczności określone w art xxxxx mogące być podstawą do nałozenia mandatu należy wystąpić do sądu "powszechnego" w oparciu o przepisy kodeksu cywilnego itp itd hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

widzisz bo chodzi o to zebys olał sprawe , a wlasnie powinienes złozyc sprawe do sądu

Napisano

> Również my możemy powiedzieć to samo o PJ , zostao wydane wcześniej

> niż rozporzadzenie o jego zmianie , czyli PJ jest nadal aktualne

> , i możemy Panu przy kontoli że:

> związku z tym, że moje PJ zostało wydane przed tą datą o którą Pan

> mówi nie jest możliwe cofniecie mi waznosci PJ . Niemniej

> jednak nie zamyka to Panu drogi do roszczenia mandatu na moją

> nie korzyśc ale w związku z tym, że sprawa jakis teks .....oraz

> nie zachodzą okoliczności określone w art xxxxx mogące być

> podstawą do nałozenia mandatu należy wystąpić do sądu

> "powszechnego" w oparciu o przepisy kodeksu cywilnego itp itd

brawo! dobre dobre

boozing.gifhehe.gif

Napisano

Widzisz, polska ustawa o TK jest o tyle kuriozalna, że mija się z podstawową zasadą prawa wymagającą naprawienia szkody. A u nas mimo iż TK stwierdza, że dany przepis jest niezgodny z konstytucję, to nie dosyć, że nie obliguje organu do naprawy szkody (oddania nieprawnie pobranych pieniedzy), to jeszcze pozwala mu przez jakiś czas stosować "nielegalne prawo".

To w uproszczeniu tak, jakby facet okradł pięć sklepów i przy szóstej kradzieży zozstał złapany przez policję, a potem osądzony przez sąd. Do chwili uprawomocnienia się wyroku, formalnie złodziejem nie jest. A więc, nie kradł. No to powinien się domagać pozostawienia mu zysków z poprzednich kradzieży, bo przecież w myśl prawa wtedy jeszcze nie był uzanny za złodzieja, nie? Mało tego, sąd powinien mu nakazać zmienić postępowanie w ciągu 3 miesięcy, co by oznaczało, że przez te trzy miesiące może dalej bezkarnie kraść. O dziwo tak się nie dzieje, złodziejowi się odbiera wszystkie fanty i od razu zasądza wyrok za wszystkie kradzieże. Bo wiesz, czym się te dwie sprawy różnią? Raz złodziejem jest państwo, a raz "prywatny".

Wykonałeś pierwszy krok na drodze prawnej. Musiałbyś się spytać prawników, czy w celu skierowania sprawy do ETS wymagane jest wyczerpanie tylko drogi admnistracyjnej w kraju, czy także wszelkich innych przysługujących dróg dochodzenia roszczeń (obawiam się, że tak). Ale wtedy - jeżeli masz energię - rób sprawy w sądach aż do najwyższej instancji, a potem kieruj sprawę do ETS. Bo rzund liczy, że nikomu się nie będzie chciało, szczególnie przy obdzieraniu ludzi po plasterku na indywidualnie niewielkie kwoty, ale globalnie potężne.

Zobacz, że w wypadku akcyzy znalazł się w końcu człowiek który się zapienił i zawlókł Polskę przed ETS. A ETS normalnie nakazuje naprawę całej szkody do samego początku - tym się rózni od polskich władz.

Napisano
  • Autor

Mam troszke czasu, wiec to ze pojde do sadu juz zdecydowane biglaugh.gif Pytanie tylko jak i gdzie... Nie mam zadnego znajomego prawnika, a nie usmiecha mi sie placic za porade jakiemus nieznajomemu 100zl...

Napisano
Tak wszyscy powinni zrobić. Może wtedy każdy - czy to kaczka, czerwony kogucik, piwo tuskie, lub też endriu - dwa razy by strelił się w pusty łeb zanim wydał na świat kulawe prawo .
  • 3 tygodnie później...
Napisano

> Mam troszke czasu, wiec to ze pojde do sadu juz zdecydowane Pytanie

> tylko jak i gdzie... Nie mam zadnego znajomego prawnika, a nie

> usmiecha mi sie placic za porade jakiemus nieznajomemu 100zl...

Przykładowy pozew jest na stronie autoswiat.redakcja.pl.

Też przymierzam się do wysłania pisma do Starostwa, a w zasadzie przejścia się tam, bo jakoś pewniej się czuję wychodząc z urzędu gdy mam w ręce kopię pisma z pieczątką potwierdzającą jego odbiór...

Pozdrawiam,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.