Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mandat/ srednio-dlugie

Featured Replies

Napisano

Czesc,

sytuacja wygladala tak:

2 w nocy, pusto na ulicach, remont na jezdni. Sa swiatla, zapala sie zielona strzalka , kierowca skreca.

Nagle po ilustam metrach pojawia sie radiowoz, policjanci w starym polonezie twierdza ze kierowca zlamal prawo, ze skrecil na czerwonym swietle. Na argumenty o zielonej strzalce nie reaguja bo twierdza ze strzalka dotyczyla wylaczonego pasa (oznakowianie swiadczylo raczej o zwezeniu jezdni, w zaden sposob strzalka nie byla zaklejona itp). Mandat 500 zl i 6 pktow karnych. O probie wyludzenia lapowki pisac nie bede bo tego sie nie da udowodnic. Kierowca mandatu nie przyjal, stwierdzili ze w takim razie kieruja sprawe do sadu grodzkiego.

I teraz pytania:

Czy mozna w jakis sposob udowodnic ze skrzyzowanie bylo nieodpowiednio oznakowane (i czy jest sens)?

Po ilu dniach takie wezwanie moze przyjsc pod adres zamieszkania? W sumie to ile czasu maja na przyslanie takiego czegos?

Ewentualne koszty sprawy itd.. Jak to fizycznie wyglada?

To chyba tyle.. thx za jakiekolwiek odpowiedzi.

Napisano

> Po ilu dniach takie wezwanie moze przyjsc pod adres zamieszkania? W

> sumie to ile czasu maja na przyslanie takiego czegos?

> Ewentualne koszty sprawy itd.. Jak to fizycznie wyglada?

> To chyba tyle.. thx za jakiekolwiek odpowiedzi.

afaik to do sadu raczejnie wezwa, po prostu wydadza wyrok i go przesla. potem mozna sie odwolywac/skarzyc (nie wiem konkretnie).

udowodnic mozna, wystarczy pojechac i porobic fotki, najlepiej jak najszybciej.

generalnie, troche sobie polecieli..

btw, widze ze nie tylko u mnie o 2 dziala wiekszosc swiatel.

anyway, powodzenia!

pozdro

fosfor

Napisano
  • Autor

zdjecia dzisiaj zrobimy,

co do swiatel.. zadnego samochodu nie bylo, zadnego zagrozenia (juz pomijajac wszystko inne)

wygladalo tak jakby policjanci specjalnie na kogos czekali

ehh nc

Napisano

> zdjecia dzisiaj zrobimy,

> co do swiatel.. zadnego samochodu nie bylo, zadnego zagrozenia (juz

> pomijajac wszystko inne)

> wygladalo tak jakby policjanci specjalnie na kogos czekali

> ehh nc

bo napewno czekali ...

wink.gif

Napisano
  • Autor

> bo napewno czekali ...

jakos mnie to nie pocieszylo smile.gif

eh

tak czy tak, jesli ktos ma jakies propozycje "do czego mozna sie tu przyczepic" to z gory dzieki

Napisano

powodzenia... 2 policjantów i ich zeznania, przeciw zeznaniom 2 cywilów, brak jakichkolwiek dowodów = dos*** jeszcze więcej

ok.gif zamiast się kłócić, trzeba było dać w łapę... i za 100 byłby święty spokój, bo brakowało im do flaszki...

tak wiem, to są moje metody... tak, wiem, potępiasz je, zobaczymy jak teraz będziesz wierzyć w sprawiedliwość w sądzie...

Napisano

> tak czy tak, jesli ktos ma jakies propozycje "do czego mozna sie tu

> przyczepic" to z gory dzieki

do zdrowego rozsądku, bądż dobrej mysli , nie panikuj, w sądzie daj powiedzieć innym a potem spokojnie i rzeczowo swoje . Bedzie OK

Napisano

jesli nie brałeś ich numerów itp tzn że nie wiesz z kim miałeś do czynienia to może okazać sie że zadnej sprawy nie będzie

Napisano

> do zdrowego rozsądku, bądż dobrej mysli , nie panikuj, w sądzie daj

> powiedzieć innym a potem spokojnie i rzeczowo swoje . Bedzie OK

hahahahahahahahaha wink.gif JEDEN człowiek, 2 świadków POLICJANTÓW... głodny system z brakami finansowymi... chłopie... o czym ty mówisz w ogóle, gdybym ich nie znał to powiedziałbym, że ma szanse jakieś... w tym wypadku ŻADNYCH NAWET NAJMNIEJSZYCH SZANS

edit: no chyba, że kolega z innego kraju jakiegoś albo mocno w cuda wierzący zlosnik.gif

Napisano

> edit: no chyba, że kolega z innego kraju jakiegoś albo mocno w cuda

> wierzący

powiedzmy że mający pewne doświadczenie wink.gif a poza tym decyduje nie policjant a człowiek szkolony aby ważyć racje obu stron. Jestem pewien że wybrnął bym z tego przed sadem. Gdybym podielał Twój pogląd trzeba by było brać kałacha i sprzątać na własny rachunek.

Coby nie było, stawiam piwko że wygra albo sprawy wcale nie bedzie

Napisano
  • Autor

Oki..

widzialam miejsce i hmm wedlug mnie policjanci mieli racje oslabiony.gif (tyle ze kierowca ze mnie slaby, moze sie myle..)

Mam teraz inne pytanie.. czy jesli kierowca nie zgadza sie na mandat to musi cos podpisac?

Kierowca nie dostal zadnego dokumentu, nie spisal nr odznak policjantow, nigdzie sie nie podpisal, po prostu powiedzieli mu ze wezwanie przyjdzie poczta i tyle.

Huh..

pad.gif

Napisano

> zdjecia dzisiaj zrobimy,

> co do swiatel.. zadnego samochodu nie bylo, zadnego zagrozenia (juz

> pomijajac wszystko inne)

> wygladalo tak jakby policjanci specjalnie na kogos czekali

> ehh nc

Przydaloby sie notarialne potwierdzenie tych zdjec.

Napisano

> Przydaloby sie notarialne potwierdzenie tych zdjec.

Wiesz, aparat to jeszcze w bagażniku można wozić, ale notariusz by Ci się w te upały udusił zlosnik.gif

Napisano

Mam teraz inne pytanie.. czy jesli kierowca nie zgadza sie na mandat to musi cos podpisac?

Kierowca nie dostal zadnego dokumentu, nie spisal nr odznak policjantow, nigdzie sie nie podpisal, po prostu powiedzieli mu ze wezwanie przyjdzie poczta i tyle.

Huh..

Dobra,spokojnie, nie panikuj. Powiem po krótce jak to wygląda,kiedy odmawiasz przyjęcia mandatu,nic nie podpisujesz i nie ma żadnego dla ciebie dowodu,że taka sytuacja wogóle miała miejsce,teraz wszystko zależy od policjantów,to znaczy czy będzie im się chciało sporządzić wniosek o ukaranie do sądu grodzkiego,bardzo często policjanci tylko straszą,że sporządzom taki wniosek,a później tego nie robią (spotkałem już takie sytuację). Jeżeli doidzie do sprawy w sądzie,wczęsniej będziesz przesłuchiwany przez policję (już to przerabiałem) na okoliczność sprawy,wtedy możesz dobrowolnie poddać się karze, będzie mniejsza,równowartość mandatu za dane wykroczenie. Jeśli doidzie do sprawy w sądzie,tak jak wcześniej mówili koledzy, spokojnie powiem w czym rzecz,przedstaw swoje argumenty,wszystko wtedy zależy od sędziego,jeżeli chodzi o wymiar kary na tym etapie, to mandat do min. dwukrotna suma mandatu + koszty sądowe. Powodzenia.

Napisano

> Wiesz, aparat to jeszcze w bagażniku można wozić, ale notariusz by Ci

> się w te upały udusił

Zawsze mozna jechac do notariusz z prosba o potwierdzenie, tudziez wziasc notariusza na miejsce zdarzenia.

Sek w tym, ze to dodatkowe koszta i stracony czas, ale takie potwierdzone notarialnie zdjecia bylyby zdecydowanie lepszym dowodem niz zwykle.

PS Moj znajomy wygral sprawe z policjantami przed sadem - goscie sie zamotali w zeznaniach i mu sie udalo.

Napisano
  • Autor

> Dobra,spokojnie, nie panikuj. Powiem po krótce jak to wygląda,kiedy

> odmawiasz przyjęcia mandatu,nic nie podpisujesz i nie ma żadnego

> dla ciebie dowodu,że taka sytuacja wogóle miała miejsce,teraz

> wszystko zależy od policjantów,to znaczy czy będzie im się

> chciało sporządzić wniosek o ukaranie do sądu grodzkiego,bardzo

> często policjanci tylko straszą,że sporządzom taki wniosek,a

> później tego nie robią (spotkałem już takie sytuację). Jeżeli

> doidzie do sprawy w sądzie,wczęsniej będziesz przesłuchiwany

> przez policję (już to przerabiałem) na okoliczność sprawy,wtedy

> możesz dobrowolnie poddać się karze, będzie

> mniejsza,równowartość mandatu za dane wykroczenie. Jeśli doidzie

> do sprawy w sądzie,tak jak wcześniej mówili koledzy, spokojnie

> powiem w czym rzecz,przedstaw swoje argumenty,wszystko wtedy

> zależy od sędziego,jeżeli chodzi o wymiar kary na tym etapie, to

> mandat do min. dwukrotna suma mandatu + koszty sądowe.

> Powodzenia.

thx za opisanie sytuacji, juz nie panikuje

jesli tak rzeczywiscie jest to jakos to bedzie

dzieki

smile.gif

Napisano

Kolega ma trochę racji z tym notariuszem i sporządzeniem odpowiedniej dokumentacji potrzebnej w sądzie,ale taki krok, tylko wtedy,kiedy napewno będziesz wiedział,że będzie sprawa w Grodzkim i 100% pewność,że nie popełniłeś zarzuconego wykroczenia w ruchu drogowym i możesz to udowodnić,w przeciwnym razie nie ma to zbyt wielkiego sensu,tylko poniesiesz dodatkowe koszty. Czasami lepiej od razu przyjąć mandat, a następnie od razu się od niego odwołać,bo według polskiego prawa,za niepopełnione wykroczenie, nałożony mandat się cofa. Nie było wykroczenia,nie ma mandatu-sprawa prosta. zlosnik.gif

Napisano

To jesli podpisuje mandat - nie przyznaje sie automatycznie do winy?

Napisano

Sa swiatla, zapala sie

> zielona strzalka , kierowca skreca.

> Nagle po ilustam metrach pojawia sie radiowoz, policjanci w starym

> polonezie twierdza ze kierowca zlamal prawo, ze skrecil na

> czerwonym swietle. Na argumenty o zielonej strzalce nie reaguja

> bo twierdza ze strzalka dotyczyla wylaczonego pasa (oznakowianie

> swiadczylo raczej o zwezeniu jezdni, w zaden sposob strzalka nie

> byla zaklejona itp).

Jeżeli zwężenie drogi (oznakowane) jest tak duże że trzeba przejechać na drugi pas jezdni to wtedy obowiązują przepisy takie jak są na danym pasie. A przepisy mówią że w prawo można skręcać tylko z prawego pasa. Jeżeli kierowca skręca z innego niż prawy ( w prawo oczywiście) to łamie przepisy. W tym przypadku jest to przejazd przez skrzyżowanie na czerwonym świetle. Małe natężenie ruchu może być tylko okolicznością łagodzącą wysoki mandat np: zamiast 500 mogli dać 200 lub mniej. Jeśli dojdzie do rozprawy mandat + koszta sądowe są pewne i to już pomijając braki w kasie państwowej ale dla poprawności naszego skrzywionego prawa.

Powodzenia życze w poruszaniu się w prawniczym bełkocie blah.gif

Napisano

> Zawsze mozna jechac do notariusz z prosba o potwierdzenie, tudziez

> wziasc notariusza na miejsce zdarzenia.

> Sek w tym, ze to dodatkowe koszta i stracony czas, ale takie

> potwierdzone notarialnie zdjecia bylyby zdecydowanie lepszym

> dowodem niz zwykle.

IMHO wystarczym, jeżeli weźnmiesz ze sobą dorosłą niespokrewnioną osobę, która przed sądem jako świadek potwierdzi, że zdjęcie odzwierciedla rzeczywistośc i nie jest manipulowane.

> PS Moj znajomy wygral sprawe z policjantami przed sadem - goscie sie

> zamotali w zeznaniach i mu sie udalo.

Bo na pewno nie wygrywa tylko ten, kto nie próbuje.

Pamiętasz jak Mosze modlił się do pana Boga, żeby ten mu dał milion wygranej na loterii?

Aż w końcu któregoś dnia chmury się rozchyliły i pan Bóg zagrzmiał w dół - Mosze, ty mnie daj szansę, ty chociaż kup jeden los zlosnik.gif

Napisano

> afaik to do sadu raczejnie wezwa, po prostu wydadza wyrok i go

> przesla. potem mozna sie odwolywac/skarzyc (nie wiem

> konkretnie).

> udowodnic mozna, wystarczy pojechac i porobic fotki, najlepiej jak

> najszybciej.

> generalnie, troche sobie polecieli..

> btw, widze ze nie tylko u mnie o 2 dziala wiekszosc swiatel.

> anyway, powodzenia!

> pozdro

> fosfor

no to jest u nas piękne że takie rozprawy odbywają się zaocznie smile.gif

Napisano

Ale z tego co piszesz to jeszcze dochodzi skręt z pasa do jazdy na wprost czyli złamanie kolejego przepisu co jest ewidenta bzdura o ile nie było tam znaku zakazu skrętu , bo jak ma ktoś skrecić skoro pas do skrętu jest "naprawiany" rotfl.gif

Napisano

> To jesli podpisuje mandat - nie przyznaje sie automatycznie do winy?

Nie koniecznie,możesz spokojnie podpisać,a następnie się od niego odwołać, według polskiego prawa podstawową przesłanką musi być nie popełnienie wykroczenia lub ukaranie za czyn który nie jest wykroczeniem,wtedy mandat zostanie cofnięty. Stara maksyma prawnicza mówi :"Nieznajomość prawa szkodzi" zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.