Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dwa problemy: szarpanie i sonda

Featured Replies

Napisano

witam:) mam wlasnie takie dwa problemy:

1. przy dodawaniu gazu najpierw obroty spadna, a dopiero potem wzrastaja frown.gif po puszczeniu gazu auto szarpie frown.gif sprawdzilem czujnik polozenia przepustnicy i niby wszystko jest w normie.

2. sonda.... sam juz nie wiem co mam z tym robic... na luzie (na benzynie) pokazuje caly czas 0.63-0.65V, przy dodawaniu gazu napiecie troche rosnie, potem spada do ok 0.1 i znow rosnie do 0.65 i tak stoi :/ podczas dzisiejszych testow ani razu napiecie nie osiagnelo np. 0.8V :/ na gazie jest podobnie, ale to moze byc wina zlej regulacji. i teraz nie wiem czy to jest dobrze czy zle, wydaje mi sie ze napiecie powinno zmieniac sie czesniej, kieys nawet na luzie oscylowalo w granicach 0.2-0.8, a teraz stoi:( chyba pojade do mechanika zeby to sprawdzil bo nie wiem co mam robic frown.gif

auto ogolnie slabo reaguje na gaz(za bardzo nie ma sie co dziwic bo ma az 60KM). na luzie chodzi nierowno, obroty bardzo delikatnie faluja.

jak macie jakies rady to piszcie smile.gif

pozdrawiam!

Napisano

1. Czy jeśli od razu depniesz gaz na maxa to efekt też występuje?

2. Rzeczywiście coś jest nie tak. Nie ma w pamięci kodu usterki sondy?

Napisano
  • Autor

> 1. Czy jeśli od razu depniesz gaz na maxa to efekt też występuje?

> 2. Rzeczywiście coś jest nie tak. Nie ma w pamięci kodu usterki

> sondy?

ad.1. tez tak jest :/ jak dodam gazu to najpierw "pierdzi" z tlumika, a dopiero potem wzrastaja obroty :/ nawet jak dodam gaz i szybko puszcze, to jest tak samo, i obroty wzrastaja jak mam juz puszczony gaz :/

ad.2. jeszcze nie sprawdzalem, ale jak jezdze to nigdy nie zauwazylem zeby zapalila mi sie lampka.

Napisano
  • Autor

> ad.1. tez tak jest :/ jak dodam gazu to najpierw "pierdzi" z tlumika,

> a dopiero potem wzrastaja obroty :/ nawet jak dodam gaz i szybko

> puszcze, to jest tak samo, i obroty wzrastaja jak mam juz

> puszczony gaz :/

> ad.2. jeszcze nie sprawdzalem, ale jak jezdze to nigdy nie zauwazylem

> zeby zapalila mi sie lampka.

bylem u mechanika i powiedzial mi ze sprawdzenie sondy kosztuje 40 zl:/ troche mi sie to nie usmiecha, ale chyba w inny sposob nie bede mial pewnosci :/

dowiadywalem sie tez ile kosztuje u mnie sonda, i jakas manetti mirelli (czy jakos tak) kosztuje 120 zl, i teraz nie wiem czy to dobra cena czy dowiadywac sie gdzies indziej.

pozdro

Napisano

> bylem u mechanika i powiedzial mi ze sprawdzenie sondy kosztuje 40

> zl:/ troche mi sie to nie usmiecha, ale chyba w inny sposob nie

> bede mial pewnosci :/

że co ? za samo sprawdzenie sondy ? shocked.gif

kup sobie najtańszy multimetr z hipermarketu za 10pln i zmierz sobie sam na benzynie na rozgrzanej sondzie i będziesz wiedział. Mechanik nic innego nie zrobi, zaoszczedzisz 30pln a miernik Ci sie przyda. Jak będzie chodzic od tych 0,1-0.2 do 0,7-0,8 w miarę szybko raz na sekundę to sonda dobra a ustawienie lpg do bani.

Lepiej do gazownika niz mechanika, to po sprawdzeniu sondy wyreguluje instalke przy okazji

> dowiadywalem sie tez ile kosztuje u mnie sonda, i jakas manetti

> mirelli (czy jakos tak) kosztuje 120 zl, i teraz nie wiem czy to

> dobra cena czy dowiadywac sie gdzies indziej.

jakby co to w podwieszonym wątku ze sklepami znajdziesz namiar na sklep z oryginalnymi GM za około 120 pln

Napisano
  • Autor

> że co ? za samo sprawdzenie sondy ?

> kup sobie najtańszy multimetr z hipermarketu za 10pln i zmierz sobie

> sam na benzynie na rozgrzanej sondzie i będziesz wiedział.

> Mechanik nic innego nie zrobi, zaoszczedzisz 30pln a miernik Ci

> sie przyda. Jak będzie chodzic od tych 0,1-0.2 do 0,7-0,8 w

> miarę szybko raz na sekundę to sonda dobra a ustawienie lpg do

> bani.

> Lepiej do gazownika niz mechanika, to po sprawdzeniu sondy wyreguluje

> instalke przy okazji

> jakby co to w podwieszonym wątku ze sklepami znajdziesz namiar na

> sklep z oryginalnymi GM za około 120 pln

dzieki za odp. ale chyna nie przeczytales calego mojego watku smile.gif multimetr mam i sonde sprawdzalem, i w pierwszym poscie wszystkie obserwacje napisalem. pomiarow dokonywalem na benzynie smile.gif

pozdro

Napisano

> dzieki za odp. ale chyna nie przeczytales calego mojego watku

no tak, ale w związku z tym jak ten mechanik chce tą sondę sprawdzić ? jeszcze za 40pln ? jakieś czary nad nią odprawi ?

Nic innego niż Ty mierząc na benzynie nie zrobi.

Tak sobie myślę może czujnik temperatury dający info do kompa benzynowego Ci wariuje i komp ustala złą mieszankę czego efekty widać po napięciach sondy na benzynie hmm.gifGdzieśtu kiedys czytałem jak sprawdzic poprawnosc czujnika temperatury, poszukaj w archiwum albo na stronie astra.autokacik.pl

Może to on krzaczy ? Jakby co to kosztuje chyba jakies 20-30 pln.

W dodatku to szarpanie hmm.gif moze to on ?

Oscylacje sondy na gazie to już inna bajka zależna od regulacji, oczywiscie pod warunkiem ze sonda poprawnie cyka na benzynie.

Napisano
  • Autor

> no tak, ale w związku z tym jak ten mechanik chce tą sondę sprawdzić

> ? jeszcze za 40pln ? jakieś czary nad nią odprawi ?

> Nic innego niż Ty mierząc na benzynie nie zrobi.

> Tak sobie myślę może czujnik temperatury dający info do kompa

> benzynowego Ci wariuje i komp ustala złą mieszankę czego efekty

> widać po napięciach sondy na benzynie Gdzieśtu kiedys czytałem

> jak sprawdzic poprawnosc czujnika temperatury, poszukaj w

> archiwum albo na stronie astra.autokacik.pl

> Może to on krzaczy ? Jakby co to kosztuje chyba jakies 20-30 pln.

> W dodatku to szarpanie moze to on ?

> Oscylacje sondy na gazie to już inna bajka zależna od regulacji,

> oczywiscie pod warunkiem ze sonda poprawnie cyka na benzynie.

jezeli chodzi o ten czujnik co jest od strony kabiny, z taka niebieska wtyczka, to jakis czas temu go wymienilem i nic sie nie zmienilo, wiec stary tez raczej byl ok, ale moge podmienic i sprawdzic.

o wartosciach z sondy na gazie nie ma co gadac, poki zle chodzi na benzynie ;p jak przeczytales pierwszy post, to mozesz mi powiedziec czy moja sonda jest zepsuta?

jadac do mechanika mysle ze podlaczy to pod jakis oscyloskop, albo cos, bo pod mienik to sobie przeciez sam podlaczam 270751858-jezyk.gif

Napisano

> jezeli chodzi o ten czujnik co jest od strony kabiny, z taka

> niebieska wtyczka, to jakis czas temu go wymienilem i nic sie

> nie zmienilo, wiec stary tez raczej byl ok, ale moge podmienic i

> sprawdzic.

to chyba ten, ale może się upewnij

> o wartosciach z sondy na gazie nie ma co gadac, poki zle chodzi na

> benzynie ;p jak przeczytales pierwszy post, to mozesz mi

> powiedziec czy moja sonda jest zepsuta?

no wygląda, ze tak frown.gif

jak masz kumpla w pobliżu ze sprawną astrą to zamiencie się sondami i pomierzcie miernikiem obie

> jadac do mechanika mysle ze podlaczy to pod jakis oscyloskop, albo

> cos, bo pod mienik to sobie przeciez sam podlaczam

no w sumie można pod oscyloskop, otrzymasz dokładne pomiary i przebieg (sinusoidę przy sprawnej sondzie) ale jak już miernik pokazuje, ze spierdzielona jest to chyba oscyloskop nie pokaże dużo innych wyników, w sumie te 40pln mógłbyś już do nowej sondy dołożyć, nie wiem co Ci doradzić niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> to chyba ten, ale może się upewnij

> no wygląda, ze tak

> jak masz kumpla w pobliżu ze sprawną astrą to zamiencie się sondami i

> pomierzcie miernikiem obie

> no w sumie można pod oscyloskop, otrzymasz dokładne pomiary i

> przebieg (sinusoidę przy sprawnej sondzie) ale jak już miernik

> pokazuje, ze spierdzielona jest to chyba oscyloskop nie pokaże

> dużo innych wyników, w sumie te 40pln mógłbyś już do nowej sondy

> dołożyć, nie wiem co Ci doradzić

zadnego kumpla z astra nie mam frown.gif popatrze jeszcze w ten miernik, moze sie bardziej utwierdze w przekonaniu ze sonda do wymiany.

przed chwila odpalilem auto i zauwazylem ze obroty normalnie rosna zaraz po wcisnieciu gazu, nie ma efektu mulenia, efekt taki wystepuje tylko na cieplym silniku:/ moze teraz ktos podpowie mi cos wiecej?

edit:

przed chwila odpalilem go jeszcze raz, zagrzalem do 90 st, i nadal dobrze reaguje na gaz, ale zauwazylem cos jeszcze stojac przed silnikiem... jak dodam troche gazu i puszcze, to jak obroty zblizaja sie do ok 1000 to silnikiem troche trzesie:/ i w ogole jak chodzi na wolnych to slychac takie cykanie, moze to normalne, ale wydaje mi sie ze wczesniej tego nie slyszalem :/

wszelkie sugestie mile widziane smile.gif

pozdro

Napisano

> zadnego kumpla z astra nie mam popatrze jeszcze w ten miernik, moze

> sie bardziej utwierdze w przekonaniu ze sonda do wymiany.

> przed chwila odpalilem auto i zauwazylem ze obroty normalnie rosna

> zaraz po wcisnieciu gazu, nie ma efektu mulenia, efekt taki

> wystepuje tylko na cieplym silniku:/ moze teraz ktos podpowie mi

> cos wiecej?

> edit:

> przed chwila odpalilem go jeszcze raz, zagrzalem do 90 st, i nadal

> dobrze reaguje na gaz, ale zauwazylem cos jeszcze stojac przed

> silnikiem... jak dodam troche gazu i puszcze, to jak obroty

> zblizaja sie do ok 1000 to silnikiem troche trzesie:/ i w ogole

> jak chodzi na wolnych to slychac takie cykanie, moze to

> normalne, ale wydaje mi sie ze wczesniej tego nie slyszalem :/

> wszelkie sugestie mile widziane

> pozdro

mam podobny problem i chyba wymienie cewke

Napisano
  • Autor

> mam podobny problem i chyba wymienie cewke

a dlaczego cewke?

Napisano

> podpowiedzcie mi cos

to cykanie to pewnie praca wtrysku więc spoko nie przejmuj się, a jeśli chodzi o problem to tak sobie myślę, czy Ci może zapłony nie wypadają i okresowo jakiś gar wypada hmm.gif jak u Ciebie z kablami i świecami ? Skoro piszesz, ze silnikiem zatrzęsie hmm.gif

Napisano

Witaj!

Po analizie całego wątku widać, że przyczyną niestabilnej jazdy jest za uboga mieszanka. Potwierdza to fakt, że na zimnym silniku jedzie normalnie (bo wtedy ECU wzbogaca mieszankę)

Jeśli dzieje sie tak na benzynie i LPG to wina leży po stronie:

a. sondy lambda - zamulona lub zestarzała lub niedostatecznie podgrzana

b. nieszczelności w układzie dolotowym powietrza, np. pęknięty przewód dolotowy powietrza za filtrem, pęknięty kolektor dolotowy, niedokręcona świeca itp.

c. uszkodzony czujnik temperatury powietrza

Jeśli jest źle tylko na LPG lub tylko na benzynie - zapchany jest odpowiedni filtr paliwa

Na razie nie mam innych pomysłów.

W załączeniu fotki mojego dolotu, jego budowa z kolanek PCV fi 50 mm do kanalizacji jest prosta. Zasada jest jedna: koniec dolotu musi być przed chłodnicą i skierowany w bok pojazdu lub lepiej pionowo w dół jak najniżej, ale nie za blisko ziemi, bo będzie zasysał wodę w deszczowy dzień.

277240037-Dolotb.JPG

Jeśli ktoś się dziwi, dlaczego kolanka PCV, a nie np. rura karbowana fi 50mm, wyjaśniam: aspekt ekonomiczno-techniczny: rura karbowana ok. 30 zł i trudność sztywnego zamocowania zakończenia, a te kolanka z rurką PCV ok. 12-15 zł, dokładnie nie pamiętam, konstrukcja bardzo sztywna, mocowanie na paski zaciskowe do elementówsamochodu.

Pozdrawiam.

post-65098-14352472552082_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

dzisiaj sprawdzilem sonde jeszcze raz, i wydaje mi sie ze teraz jest oki, napiecie caly czas sie zmienia (nie wiem tylko dlaczego czasami na mierniku pokaze mi sie minus),ale maksymalne napiecie do jakiego doszlo to 0,78V, wiec wydaje mi sie ze to dobrze.

w takim razie nie wiem dlaczego ta sonda raz chodzi tak a raz inaczej:(

i nie wiem jeszcze dlaczego po dodaniu gazu obroty nie wzrastaja od razu tylko po chwili frown.gif

Napisano

> no w sumie można pod oscyloskop, otrzymasz dokładne pomiary i

> przebieg (sinusoidę przy sprawnej sondzie) ale jak już miernik

Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie sygnału jaki wychodzi z sondy lambda.

Jakiego rodzaju to sygnał? Mam wątpliwości co do tego że jest to sygnał sinusoidalnie zmienny.

Proszę o rozwianie moich wątpliwości.

Napisano

Witam!

Sprowokowany częstymi skargami kącikowiczów na sondę lambda, wczoraj uruchomiłem Amona i pooglądałem sobie przebieg oscylacji mojej sondy. I stwierdziłem, że jak bym nie regulował mieszanki, to w najlepszym przypadku napięcie na sondzie wahało się między 0V, a max. 0,6V i nie chciało dojść do tych "podręcznikowych" 0,8V. Teoretyczny przebieg powinien oscylować w granicach 0,2 - 0,8V. Wychodzi na to, że mam albo zestarzoną sondę, albo zanieczyszczoną. Czytałem tutaj, że zużywająca się sonda zaniża wskazania. Efektem tego jeżdżę na zbyt bogatej mieszance (bo zarówno ECU jak i komp gazowy odczytując zaniżone napięcie sondy nadmiernie wzgogacają mieszankę, aby uzyskać przebieg idealny), na co wskazuje trochę za wysokie spalanie.

Zastanawiam się, czy nie podpiąć na próbę "z drugiej strony" sondy diodę germanową, albo jakiś rezystor, aby "podnieść" nieco wskazania sondy o te "brakujące" 0,2V, bo na kupno nowej nie mam ochoty tym bardziej, że nie jestem w 100% pewien co do jej uszkodzenia.

Drugim wyjściem jest eksperymentalna zmiana "progu zmiany mieszanki" w Amonie (ci co mają, wiedzą o co chodzi) z fabrycznych 0,449V na np. 0,249V (bo na mojej sondzie takie jest napięcie przy mieszance stechiometrycznej) i albo będzie oki, albo komputer LPG do reszty zgłupieje, czyż nie?

Zachęcam do oceny moich pomysłów (tylko, proszę, bez pukania się w czoło, bo nie wszyscy to lubią). A może ktoś ma jakiś inny pomysł na rozwiązanie mojego (i nie tylko) problemu?

Pozdrawiam.

Napisano

> Mam wątpliwości co do tego że jest to

> sygnał sinusoidalnie zmienny.

Nie jest tak. Sonda wytwarza napięcie zależne od zawartości tlenu w spalinach. Sinusoidalny harakter wynika ze sterowania mieszanką przez ECU (bogata, uboga i tak w kółko)

Master22221 co masz na myśli mówiąc z drugiej strony? (masa?)

Wszystko, poza źródłem napięcia, co podepniesz szeregowo w tor sondy raczej obniży jej wskazania.

Może gdzieś na masie sonda-kolektor-silnik-ECU jest słaby styk.

Napisano

Masz rację, przebieg napięcia na wyjściu sondy lambda może mieć, ale wcale nie musi kształt sinusoidy. Wszystko zależy od prędkości sterowania mieszanką przez komputer. Jeśli prędkości zubażania i wzbogacania będą równe, to przebieg będzie bardzo zbliżony do sinusoidy. Ale jeśli prędkości będą znacznie różne, otrzymamy przebieg bardziej piłokształtny.

Łatwo można uzyskać taki niesymetryczny przebieg regulując mieszankę LPG w Autronicu AL-700: w jednej z zakładek programu Amon, można ustawić prędkości zamykania i otwierania silnika krokowego (atuatora), nawet osobno dla wysokich obrotów, a osobno dla biegu jałowego, w dość szerokich granicach. Oczywiście rozważamy przypadek całkowicie sprawnej sondy lambda, o podręcznikowej, symetrycznej charakterystyce, bo jak mamy uszkodzoną, to już cuda możemy zobaczyć na oscyloskopie.

Możemy także uzyskać kształt linii prostej, czyli stałe napięcie0,8 lub 1V, albo 0V wyłączając mechanizm regulacji składu mieszanki i uzyskując mieszankę cały czas bogatą lub cały czas ubogą.

Widać z tego, że kształty przebiegów na sondzie lambda mogą być rozmaite, niekoniecznie sinusoidalne.

Pozdrawiam.

Napisano

Myślałem o podłączeniu między sondę, a masę, ale po zastanowieniu stwierdzam, że rzeczywiście, masz rację, tylko źródło napięcia 0,2V podniesie wskazania sondy, co jest oczywiście też do zrobienia. Dzięki za poprawkę.

Napisano

> 1. przy dodawaniu gazu najpierw obroty spadna, a dopiero potem

> wzrastaja

Przeanalizowałem jeszcze raz tę wypowiedź i coś mi się przypomniało: zauważyłem kiedyś u siebie na LPG, że jak na biegu jałowym uregulowałem zbyt ubogą mieszankę, to przy dodawaniu gazu obroty nieznacznie spadały, a dopiero później szły do góry. Po wzbogaceniu nieznacznym śrubką na parowniku efekt ten już nie występował. Było to w moim poprzednim aucie z gaźnikiem i z instalką I generacji. Tam regulacja odbywała się "na słuch", a parownik nie miał regulacji czułości membrany, tylko był sterowany podciśnieniem, więc nie było idealnej regulacji składu mieszanki. Ale u ciebie przyczyną nie może być zbyt uboga mieszanka na jałowych , ponieważ:

> 2. sonda.... sam juz nie wiem co mam z tym robic... na luzie (na

> benzynie) pokazuje caly czas 0.63-0.65V...

.. z czego wynika, że na jałowym masz mieszankę stale bogatą. Więc być może występuje tu efekt dodatkowego wzbogacania (normalne) i tak już bogatej mieszanki przy zwiększaniu obrotów, co w konsekwencji chwilowo zalewa ci silnik i występuje spadek obrotów. Nie wiem jak u ciebie regulowane są obroty biegu jałowego, ale jak masz silnik krokowy, jak ja, to go sprawdź, czy działa, ewentualnie wyczyść. Może przyczyna tkwi właśnie w źle wyregulowanym składzie mieszanki biegu jałowego?

Pozdro.

Napisano
  • Autor

> Przeanalizowałem jeszcze raz tę wypowiedź i coś mi się przypomniało:

> zauważyłem kiedyś u siebie na LPG, że jak na biegu jałowym

> uregulowałem zbyt ubogą mieszankę, to przy dodawaniu gazu obroty

> nieznacznie spadały, a dopiero później szły do góry. Po

> wzbogaceniu nieznacznym śrubką na parowniku efekt ten już nie

> występował. Było to w moim poprzednim aucie z gaźnikiem i z

> instalką I generacji. Tam regulacja odbywała się "na słuch", a

> parownik nie miał regulacji czułości membrany, tylko był

> sterowany podciśnieniem, więc nie było idealnej regulacji składu

> mieszanki. Ale u ciebie przyczyną nie może być zbyt uboga

> mieszanka na jałowych , ponieważ:

> .. z czego wynika, że na jałowym masz mieszankę stale bogatą. Więc

> być może występuje tu efekt dodatkowego wzbogacania (normalne) i

> tak już bogatej mieszanki przy zwiększaniu obrotów, co w

> konsekwencji chwilowo zalewa ci silnik i występuje spadek

> obrotów. Nie wiem jak u ciebie regulowane są obroty biegu

> jałowego, ale jak masz silnik krokowy, jak ja, to go sprawdź,

> czy działa, ewentualnie wyczyść. Może przyczyna tkwi właśnie w

> źle wyregulowanym składzie mieszanki biegu jałowego?

> Pozdro.

z tym wszystkim moge sie zgodzic, tylko ze u mnie taki efekt wystepuje i na benzynie i na gazie:/ zastanawiam sie czy to moze byc czujnik polozenia przepustnicy, musze poszukac gdzies jakis uzywany i podmienic na chwile, moze wtedy sie cos wyjasni.

ale dzieki za podpowiedz smile.gif

pozdro

Napisano

> podpowiedzcie mi cos

Ja bym sugerował posprawdzac wszystkie styki a w szczegolnosci masy i sprawdz napiecie na klemach .pozdr.

Napisano

Być może, że to TPS ma uszkodzoną ścieżkę. Ale zamiast szukać używanego i podmieniać, można sprawdzić twój w kilkanaście minut podpinając omomierz między wyjście, a masę i mierząc rezystancję dla różnych położeń przepustnicy - zwłaszcza w początkowym zakresie otwarcia - czy nie ma przerw! Można też mierzyć napięcie względem masy na wyjściu TPS przy pracującym silniku, powinno zmieniać się płynnie, bez żadnych zaników.

Napisano
  • Autor

> Być może, że to TPS ma uszkodzoną ścieżkę. Ale zamiast szukać

> używanego i podmieniać, można sprawdzić twój w kilkanaście minut

> podpinając omomierz między wyjście, a masę i mierząc rezystancję

> dla różnych położeń przepustnicy - zwłaszcza w początkowym

> zakresie otwarcia - czy nie ma przerw! Można też mierzyć

> napięcie względem masy na wyjściu TPS przy pracującym silniku,

> powinno zmieniać się płynnie, bez żadnych zaników.

niedawno sprawdzalem w taki sposob TPS, zgodnie z opisem na stronie Charly'ego i wszystko bylo w normie, ale sprawdze to jeszcze raz, moze ostatnio cos sie zmienilo.

Napisano
  • Autor

sprawdzilem TPS i wszystko niby w normie :/

Napisano

ja mam ten sam problem co kolega, autor wątku, czytalem wiele, kombinowałem i co ? nic ! dalej to samo, błąd sondy - brak sygnału, uboga mieszanka i zamuł, walcze z tym od roku, i poddaje sie powoli, więc lada dzień zalicze mechanika ze słowami " zrobcie to, nie obchodzi mnie jak. " wymienialem sondy, sprawdzalem dolot, wydech, masy, napiecia, i nie ma tam zadnej logicznej odpowiedzi.DLatego jak sie tym zajme zamieszcze osobny wątek i mam nadzieje że on pomoże bo inaczej zezłomuje te auto angryfire.gif

Napisano

Podejrzewam, że to wina lpg - nie napisałeś jaką masz instalację - kompa lpg(czy regulowaną laptopem czy testerem) - przy tych regulowanych testerem często daje złą emulację i po pewnym czasie komp PB łapie błędy przez co na PB staje się muł i świruje na wolych obrotach. Zrob reseta i przegoń auto tochę na PB - jeżęli się poprawi to LPG do regulacji.

-----------------

Astra F X16SZ lpg

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam, że to wina lpg - nie napisałeś jaką masz instalację -

> kompa lpg(czy regulowaną laptopem czy testerem) - przy tych

> regulowanych testerem często daje złą emulację i po pewnym

> czasie komp PB łapie błędy przez co na PB staje się muł i

> świruje na wolych obrotach. Zrob reseta i przegoń auto tochę na

> PB - jeżęli się poprawi to LPG do regulacji.

> -----------------

> Astra F X16SZ lpg

mam stag2-L :/ wiem ze od zlej emulacji moze lapac bledy, ale jak zrobilem reseta to bylo to samo :/ instalke mialem regulowana juz kilka razy, za kazdym razem mowia ze jest dobrze, a auto pali mi 12 l po miescie. juz sie do tego przyzwyczailem bo nikt nie wie o co chodzi :/ mialem nadzieje ze to sonda, ale okazalo sie ze chodzi raczej ok (sprawdzalem miernikiem, tylko nie wiem dlaczego czasami na mierniku pokazuje mi sie minus). chyba oddam go do mechanika bo nie wiem co jeszcze moge zrobic frown.gif

pozdro

Napisano

> nie wie o co chodzi :/ mialem nadzieje ze to sonda, ale okazalo

> sie ze chodzi raczej ok (sprawdzalem miernikiem, tylko nie wiem

> dlaczego czasami na mierniku pokazuje mi sie minus). chyba oddam

A ja mam jeszcze laickie pytania jeszcze. W jaki sposób dokonuje się pomiaru sondy miernikiem.

Czy muszę rozciąć izolację na kablu?

Czy do pomiaru mogę rozpiąć wtyczkę i dopiero dokonać pomiaru.

Czy jeśli rozepnę wtyczkę pomiar będzie prawidłowy, czy będzie się zmieniał wraz ze zmianą obrotów?

Napisano
  • Autor

> A ja mam jeszcze laickie pytania jeszcze. W jaki sposób dokonuje się

> pomiaru sondy miernikiem.

> Czy muszę rozciąć izolację na kablu?

> Czy do pomiaru mogę rozpiąć wtyczkę i dopiero dokonać pomiaru.

> Czy jeśli rozepnę wtyczkę pomiar będzie prawidłowy, czy będzie się

> zmieniał wraz ze zmianą obrotów?

wtyczki nie odpinasz, sonde sprawdzasz podlaczona do kompa. musisz zdjac izolacje albo wbic igle i podlaczyc miernik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.