Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprawa alarmu - pomocy

Featured Replies

Napisano

Może ktoś doradzi czy jest sens montowania z alarmem czujnika położenia (przechyłu) razem z czujnikiem uderzeniowym ?

I jeszcze jedno pytanie czy lepiej montować syrene alarmową bez własnego zasilania czy z własnym zasilaniem (podobno bardziej awaryjna) ?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi i wszelkie sugestie bow.gif

Napisano

Zdecydowanie syrenka z własnym zasilaniem- co do większej awaryjności to nic o tym nie wiem. Masz astrę II więc pewnie płacisz AC, zainstaluj alarm który jest w wykazie ubezpieczeń. Przy syrence bez zasilania mogą być w razie czego kłopoty z odszkodowaniem.

Czy czujnik przechyłu? raczej nie potrzeba, czujnik wstrząsowy i czujnik ruchu w kabinie ( mikrofala lub ultradżwięk) w zupełności wystarczą.

Im więcej czujników tym trudniej zweryfikować usterkę lub fałszywe alarmy.

Pozdrawiam

Napisano

Może pomyśl o takim zabezpieczeniu:

277223041-2320_imobilizer.jpg

Pozdro

Napisano

Witam!

Bierz z wlasnym zasilaniem syrenke.

Dlaczego, tej zimy bylo malo jezdzone i pewnego popoludnia syrenka zaczela sie wlaczac. Dawala znac ze konczy sie akumulator. Nie wiem czy wszystkie autoalarmy maja ta funkcje, moj ma.

Napisano
  • Autor

> Czy czujnik przechyłu? raczej nie potrzeba, czujnik wstrząsowy i

> czujnik ruchu w kabinie ( mikrofala lub ultradżwięk) w

> zupełności wystarczą.

> Im więcej czujników tym trudniej zweryfikować usterkę lub fałszywe

> alarmy.

Skoro czujnika przechyłu nie potrzeba to myślę, że w momęcie lewarkowania auta (alufelgi) lub wciągania na lawete alarm nie zadziała. Czujnik wstrząsowy nie jest od tego. Czy mam rację ?

Piszesz przy większej liczbie czujników o fałszywych alarmach, ale nie muszą one nastąpić, przecież każdy czujnik ma ustawianie czułości.

Napisano

Jeżeli chodzi o lawetę to myślę że jak już podjedzie pod twoją Astrę (czego oczywiście nie życzę) to wszystkie alarmy świata razem wzięte nie pomogą. Jest blokada elektroniczno mechaniczna, która blokuje układ hamulcowy - wszystkie cztery koła, lecz mocna wciągarka na lawecie chyba też da radę. Co do felg to postawiłbym na zabezpieczenie mechaniczne, jakieś dobre i nietypowe śruby zabezpieczające, może dwie różne na jedno koło zniechęcą złodzieja.

Napisano

> miałem taką skode 10lat temu

Teraz nie wiem o co chodzi ?? frown.gif

Na alu felgi, oczywiscie sruby. Jak zobacza pojda do innego autka. Stoi ich tyle ze maja z czego wybierac. Ale najlepsza "fala 56" co siedzi w oknie przez 24 godziny i wszystko widzi. Nie zadzierac z nia a autko moze stac bez alarmu smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli chodzi o lawetę to myślę że jak już podjedzie pod twoją Astrę

> (czego oczywiście nie życzę) to wszystkie alarmy świata razem

> wzięte nie pomogą.

Myślę, że pomogą zwracając uwagę na to co się dzieje - niezbyt ciekawie by wyglądała laweta wioząca samochód z wyjącym alarmem przez centrum miasta. wink.gif

Napisano

U mnie wystarczy ze wlasciciel zapomni o wylaczeniu alarmu i otworzy auto a syrena sie wlaczy to widze w paru oknach ruch rolet lub zaslon. Ale to jest tylko w tzn. starych dzielnicach, gdzie prawie wsyscy sie znaja.

Napisano

Przytocze jedną sytuację:

Laweta z napisem "pogotowie alarmowe" na górze samochód z wyjącym i błyskającym alarmem. Kontrola policyjna - pan z lawety ubrany w ciuchy robocze stwierdził że ściąga do warsztatu samochód z uszkodzonym systemem alarmowym na polecenie właściciela. Na pytanie policji dlaczego nie rozłączył alarmu stwierdził że jest tylko kierowcą i takie dostał zlecenie. Laweta pojechała dalej.

Jest to sytuacja autentyczna sprzed około dwóch lat.

A co do czujników to czujnik wstrząsowy też powinien wywołać alarm na lawecie i przy próbie wciągnięcia.

Napisano

> Przytocze jedną sytuację:

> Laweta z napisem "pogotowie alarmowe" na górze samochód z wyjącym i

> błyskającym alarmem. Kontrola policyjna - pan z lawety ubrany

> w ciuchy robocze stwierdził że ściąga do warsztatu samochód z

> uszkodzonym systemem alarmowym na polecenie właściciela. Na

> pytanie policji dlaczego nie rozłączył alarmu stwierdził że jest

> tylko kierowcą i takie dostał zlecenie. Laweta pojechała dalej.

> Jest to sytuacja autentyczna sprzed około dwóch lat.

> A co do czujników to czujnik wstrząsowy też powinien wywołać alarm na

> lawecie i przy próbie wciągnięcia.

Moze nie wstrzasowy a wewnetrzny jak bedzie bardzo czule ustawiony tez da ten efekt. Przez okolo 1,5 roku moj alarm stawial na nogi wszystkich (oczywiscie zainteresowanych) sasiadow. Wystarczyla pilka dzieci, kot wskakujacy na maske, a nawet chyba mucha latajaca wewnatrz auta.

Napisano
  • Autor

> A co do czujników to czujnik wstrząsowy też powinien wywołać alarm na

> lawecie i przy próbie wciągnięcia.

Powinien wywołać alarm, a wywoła alarm "robi wielką różnicę" zlosnik.gif

Czujnik wstrząsowy ma nieco inne przeznaczenie i myślę, że się mylisz. mad.gif

Napisano

Być może się myle, przy alarmach pracuje dopiero 16 lat, ale cóż nikt nie jest nieomylny. To jest Twój samochód i zrobisz to co będziesz chciał.

Napisano
  • Autor

Alster nie ma się co obrażać. cool.gif

Jako potencjalny klient myślę, że chciałbyś w warsztacie usłyszeć pewne konkrety (za to płacisz) niż słowa "powinien wywołać alarm" blush.gif

Zdecydowałem się założyć multiczujnik, który posiada czujnik przechyłu, czujnik uderzeniowy i czujnik spadku napięcia. Kolega ma ten multiczujnik zamontowany i jest bardzo zadowolony. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.