Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymienilem tuleje w tylnej belce

Featured Replies

Napisano

> Ja się za bardzo nie znam, ale wczoraj zdjełem koła tylne i

> zobaczyłem na wewnętrznej stronie opony jakieś czarne zacieki ze

> strony prawej (tam gdzie mi stuka).

Tuleje o ktorych mowa znajduja sie PRZED kolem - wiec jesli cieknie cos do wnetrza kola to najprawdopodobniej to jest plyn hamulcowy (jesli nie jest to cos w co wjechales podczas jazdy). Z tym nie ma zartow - jedz do serwisu niech ktos na to rzuci okiem ok.gif

Napisano

> Chociaż wydaje się mi, że to może być z AMORKA.

Mi nie cieknie nic ale perzy skręcie na nierównościach mam taki dźwięk jak by mi kto młotem prz********ł

byłem sprawdzić amortyzatory i sa jeszcze dobre bodajże koło 60%. i powiedzieli mi zebym jeszcze nie wymieniał smile.gif

Napisano

> Mi nie cieknie nic ale perzy skręcie na nierównościach mam taki

> dźwięk jak by mi kto młotem prz********ł

> byłem sprawdzić amortyzatory i sa jeszcze dobre bodajże koło 60%. i

> powiedzieli mi zebym jeszcze nie wymieniał

To moze byc wlasnie tuleja w belce zlosnik.gif

Szarpak amortyzatorow jej nie pokaze.... po prostu glosno wali na dziurach grinser006.gif

Napisano

> Dokładniej!! Naciek jest na rancie opony, nie na feldze.

Kaszpirowskim nie jestesmy hehe.gif

Trzeba popatrzec co jest jeszcze mokre oprocz opony grinser006.gif

Napisano

Chyba moja "czerwona strzała" wyląduje u doktoresa niech służba zdrowia się wykaże tym bardziej, że cos z hamulcami tylnymi jest nie tak. Dzięki!!!!! mlotek.gif

Napisano

> byłem sprawdzić amortyzatory i sa jeszcze dobre bodajże koło 60%. i

> powiedzieli mi zebym jeszcze nie wymieniał

rotfl.gif

Widziałem definitywnie uszkodzony amortyzator (nie było oleju, po wymontowaniu po prostu się rozpadł), który na badaniu miał ponad 70%. grinser006.gif Z drugiej strony komplet nowych amortyzatorów w tym samym dniu w kilku różnych miejscach wykazywał się skutecznością od 90% z hakiem do 19% hehe.gif - zależnie od miejsca, w którym pomiaru dokonywano. zlosnik.gif

Wynik takiego badania nie świadczy dokładnie o niczym ok.gif - właściwie to nawet nie wiadomo po co się takie badanie wykonuje, bo takie marudzenie że jak x% to OK, a jak y% to już nie OK to jest wróżenie z fusów i nic więcej. no.gif

Jeśli coś się tłucze z tyłu, to albo amortyzator, albo ta belka - dużego wyboru nie ma. biglaugh.gif

Napisano

Wszystko zostanie sprawdzone po powrocie gdyż już nie ma czasu bo dziś w nocy wyjeżdzam na upragnione wakacje rotfl.gif

Amortyzatory mam u znajomego za 100 zł (regenerowane) w Bravie wymieniłem przy 50 kkm a człowiek teraz sprzedawał ten samochód i miała przebiegu 120kkm i amortyzatorów z tyłu nie wymieniał wink.gif

Tuleje tez wymienię 200-300 zł to nie sa az tak duże pieniądze wink.gif tu chodzi o moje bezpieczeństo i komfort jazdy wink.gif

Napisano

Taaaaaa

Dyskusji o skutecznosci badania amrotyzatorow bylo juz troche.... z mojego doswiadczenia jesli badanie wypada kiepsko to amortyzatory faktycznie byly do wymiany zlosnik.gif

Ale na wynik wplywa kilka czynnikow - dociazenie samochodu, ilosc powietrza w oponie (mozna przy jej pomocy niezle oszukiwac dlatego dobrzy diagnosci sprawdzaja cisnienie przed badaniem zlosnik.gif) czy nawet twardosc sprezyny zlosnik.gif

Dlatego chyba niedlugo wymienie tez tyl... badanie wykazuje ze jest OK ale mam twarde sprezyny i do tego jesli amortyzator sie zuzywa to tego nie czujemy bo dzieje sie to stopniowo... hmm.gif

Napisano

> To moze byc wlasnie tuleja w belce

> Szarpak amortyzatorow jej nie pokaze.... po prostu glosno wali na

> dziurach

oj wali wali az radio podgłaszam hahaha.gif

no wiadomo takie nasze polskie drogi pad.gif

a jeżeli chodzi o szarpak to spec najpierw sprawdził je na szarpaku i powiedział że można jeszcze ojeździć wink.gif

drugi raz jak byliśmy sprawdzał ręcznie i też powiedział ze można jeszcze jeździć wink.gif

Napisano

paliwo? przetarty kolnierz odpowietrzenia baku?

Napisano

> A w którym to jest miejscu i od czego się przetarł???

widac to od dolu w postaci karbowanego weza, przeciera sie od wiekszych kamieni

Napisano

> Dokładniej!! Naciek jest na rancie opony, nie na feldze.

od zewnatrz czy od wewnatrz?

Napisano

> bo byly zmiany konstrukcyjne... ogolnie w starych odklejala sie guma

> od metalu (mam gdzies zdjecia takich tulei po zdjeciu ich z

> belki)

Z tym się zgodzę , tylko , że jak się takie zmiany wprowadza to z założeniem kompatybilności do starszych wersji innymi słowy parametry zewnętrzne nie mogą się zmienić , no chyba że belka wersji np 2003 jest zupełnie inna niż wersji 2005 , ale obaj w to nie uwierzymy bo taka zmiana to są KOSZTY . Innymi słowy nie ma podstaw do wiary by tuleja wyprodukowana w 2005 czy 2006 nie pasowała do belki z 2003 a u mnie pasowała i nikt eperem się nie przejmował tylko tymi strzałkami orientacyjnymi do prawidłowego montażu tuleji .

Napisano

> Płyn hamulcowy? Olej z amortyzatora? Innych źródeł substancji

> ciekłych to w tamtych okolicach raczej nie ma

Jak to nie ma cfaniaczek.gif mógł wyciec smar, którym ASO przesmarowało wczesniej by nie skrzypiało rotfl.gif

Napisano

witam ostatnio wymieniałem tyleje tylniej belki w MW,

koszt około 400zł razem z tulejami najtaniej jak znalazłem. co do wycieków są możliwe z tuleji gdzyż mają one w środku żel i jak sie rozwali to wycieka i wtedy już napeno jest do wymiany, a słychać było głuche walenie na dołkach jak młotkiem o blachę, na pocztu podejrzewałem amory a dokładniej gumy amortyzatorów ale okazały się to nieszczęśliwe tuleje.

Napisano

> witam ostatnio wymieniałem tyleje tylniej belki w MW,

> koszt około 400zł razem z tulejami najtaniej jak znalazłem. co do

> wycieków są możliwe z tuleji gdzyż mają one w środku żel i jak

> sie rozwali to wycieka i wtedy już napeno jest do wymiany, a

> słychać było głuche walenie na dołkach jak młotkiem o blachę, na

> pocztu podejrzewałem amory a dokładniej gumy amortyzatorów ale

> okazały się to nieszczęśliwe tuleje.

Czyli mam tuleje do wymiany, akurat miałem okazję spojrzeć na spód auta i tak dziwne wydawało mi sie to zapocenie na tuleii confused.gif teraz juz wiem frown.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> w tym byly dwa przewody hamulcowe (sztywne) i butelka

> plynu hamulcowego TOP4.

A to po co? hmm.gif Płyn hamulcowy to wiadomo - trzeba było zdjąć całą belkę, ale przewody? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A to po co? Płyn hamulcowy to wiadomo - trzeba było zdjąć całą

> belkę, ale przewody?

przy demontazu sie uszkodzily

Napisano

> od wewnątrz

moze byc paliwo, plyn hamulcowy lub ta zawartosc tuleji...

sprawdz organoleptycznie wink.gif

Napisano

> Przy jakim przebiegu zmieniałeś tuleje??? PS Jakie sa objawy zużytych

> tulei???

Mi umarły przy 36000km. sciana.gif Śmiać się czy płakać - sam nie wiem. Czekam na części i oddaję dziada do ASO.

Jeśli chodzi o objawy to po prostu słychać walenie w tylniej zawiszce oslabiony.gif Jest to widoczne - wyciek żelu z tuleji na łączeniach belki z powoziem.

Napisano

> Mi umarły przy 36000km. Śmiać się czy płakać - sam nie wiem. Czekam

> na części i oddaję dziada do ASO.

> Jeśli chodzi o objawy to po prostu słychać walenie w tylniej zawiszce

> Jest to widoczne - wyciek żelu z tuleji na łączeniach belki z

> powoziem.

Ja wymieniłem wczoraj rotfl.gif

2 x tuleja po 65 zł = 130zł z przesyłką rotfl.gif kupione na allegro u MMARKET polecam.

wymiana 200zł udało mi się stargowac do 180 zł rotfl.gif

ale roboty przy tym mieli dużo crazy.gif

Napisano

> Ja wymieniłem wczoraj

> 2 x tuleja po 65 zł = 130zł z przesyłką kupione na allegro u MMARKET

> polecam.

> wymiana 200zł udało mi się stargowac do 180 zł

> ale roboty przy tym mieli dużo

Gdzie wymieniales ??? W ASO ?

pzdr...

/kustosz

Napisano

> Gdzie wymieniales ??? W ASO ?

> pzdr...

> /kustosz

jeżeli chodzi o zawieszenie to robię je tutaj

Naprawdę polecam wink.gif facet ma cały czas kolejke wink.gif na to żeby raz sprawdzić co się dzieje w moim aucie czekałem 2 godz wink.gif nie ma zapisywania się ! kto pierwszy w warsztacie ten lepszy wink.gif

Napisano

> Ja wymieniłem dzisiaj tuleje w ASO (przebieg 40 kkm), łączny koszt z robocizną 400 zł, teraz jest zdecydowanie lepiej, przede wszystkim ciszej wybiera nierówności.

Napisano

> > Ja wymieniłem dzisiaj tuleje w ASO (przebieg 40 kkm), łączny koszt

> z robocizną 400 zł, teraz jest zdecydowanie lepiej, przede

> wszystkim ciszej wybiera nierówności.

To prawda wink.gif żadnego pukania z tyłu wink.gif wogóle niemam żadnego pukania teraz zeby.GIF u mnie przebieg 45000 a waliło już przy 42000 tylko miałem dwie długie podróże i nie miałem czasu wymienić wczesniej wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.