Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymienilem tuleje w tylnej belce

Featured Replies

Napisano

strasznie stukaly, poniewaz ostatnio zapalila sie kontrolka poduszki z failerem Stilo zostalo podlaczone do TEXA AXONE 2000 wyglada jak powiekszona komorka ale prawidlowo podalo ktora wtyczke poprawic

axone-2000.jpg

Napisano

Przy jakim przebiegu zmieniałeś tuleje??? PS Jakie sa objawy zużytych tulei???

Napisano

> Przy jakim przebiegu zmieniałeś tuleje??? PS Jakie sa objawy zużytych

> tulei???

Dołączam się do pytania.

Napisano
  • Autor

> Witam

> Jaki koszt wymiany ?

koszt to 200zl w tym byly dwa przewody hamulcowe (sztywne) i butelka plynu hamulcowego TOP4. Przebieg niecale 60kkm ale juz od jakiegos czasu stukalo

Napisano

> koszt to 200zl w tym byly dwa przewody hamulcowe (sztywne) i butelka

> plynu hamulcowego TOP4.

To nawet spoko ok.gif robiles w asio czy poza?? rotfl.gif

Napisano

> juz od jakiegos czasu stukalo

Stukało czy waliło? hmm.gif Bo jak wjadę tylnym prawym kołem w studzienkę to jest wielkie ŁUP, a jak wjadę tylnym lewym to w sumie nic nie słychać. Czy to oznacza, że mam tuleje do wymiany? niewiem.gif

Napisano

To taki odgłos jakby ktoś zapodał sporym młotem w podwozie. Swiadczy to o zupełnym zniszczeniu tulei i koneczności ich wymiany. Kolejny objaw to wyraźne znoszenie tyłu przy szybko pokonywanym zakręcie. Było na ten temat naprawde dużo na kąciku i dlatego proponuję użyć szukajki. Na koniec tylko spytam gdzie i w jaki sposób zostały wymienone tuleje?

Napisano

> Stukało czy waliło? Bo jak wjadę tylnym prawym kołem w studzienkę to

> jest wielkie ŁUP, a jak wjadę tylnym lewym to w sumie nic nie

> słychać. Czy to oznacza, że mam tuleje do wymiany?

Chiba tak grinser006.gif

Napisano

> koszt to 200zl w tym byly dwa przewody hamulcowe (sztywne) i butelka

> plynu hamulcowego TOP4. Przebieg niecale 60kkm ale juz od

> jakiegos czasu stukalo

To cos taniutko... same tuleje ok 85 PLN sztuka plus wymiana - sporo roboty, nie pamietam dokladnie ale chyba wiecej niz 200 zaplacilem hmm.gif

Napisano

> To cos taniutko... same tuleje ok 85 PLN sztuka plus wymiana - sporo

> roboty, nie pamietam dokladnie ale chyba wiecej niz 200

> zaplacilem

Jak to właściwie z tymi tulejami jest? hmm.gif Do Multiwagona ASO szukało, opinie były sprzeczne czy istnieją czy nie, wreszczie ktoś z FAP odpowiedział że nie istnieją i stanęło na wymianie całej belki. biglaugh.gif

Napisano

> Jak to właściwie z tymi tulejami jest? Do Multiwagona ASO szukało,

> opinie były sprzeczne czy istnieją czy nie, wreszczie ktoś z FAP

> odpowiedział że nie istnieją i stanęło na wymianie całej belki.

Wymienialem u siebie jakies dwa miechy temu - tuleje zamawialem i wymienialem w ASO hmm.gif

Napisano

> Wymienialem u siebie jakies dwa miechy temu - tuleje zamawialem i

> wymienialem w ASO

No właśnie ja też zrobiłem podejście w ASO - najpierw twierdzili że już to robili, ale potem się okazało że nie w MW (chociaż nie mam pojęcia, czy to ma jakiekolwiek znaczenie). Potem próbowali ustalić jak te tuleje zamówić i z FAP wróciła odpowiedź, że czegoś takiego nie ma, jest tylko cała belka.

Napisano

że

> czegoś takiego nie ma, jest tylko cała belka.

To samo ściemnianie można usłyszeć we wszystkich ASO francuzów. O ich słynnych tylnychh belkach było napisane w ostatnim Auto Świat lub Motorze. juz nie pamiętam. Oczywiście każdą belkę można z powodzeniem regenerowaća nie ładować się w koszty.

PS Mam przejechane ponad 104 kkm i całe szczęście z belką wszystko jest okay...

Napisano

> Oczywiście każdą belkę można z

> powodzeniem regenerowaća nie ładować się w koszty.

Tyle że widzisz -serwis chciał zregenerować tę belkę, tyle że do tego potrzebne są nowe tuleje. zlosnik.gif

Przefaksowaną odpowiedź z FAP, że takie tuleje w ogóle nie są oferowane, widziałem na własne oczy. hmm.gif

Napisano

> Tyle że widzisz -serwis chciał zregenerować tę belkę, tyle że do tego

> potrzebne są nowe tuleje.

> Przefaksowaną odpowiedź z FAP, że takie tuleje w ogóle nie są

> oferowane, widziałem na własne oczy.

kapisi biglaugh.gif

Napisano

> Dołączam się do pytania.

objaw jest trudny do przeoczenia - na nierownosciach slychac glosne lup z tylnej belki

Napisano

bo to sie z czasem zmienialo; najpierw wymieniano cale belki, potem pojawily sie zestawy naprawcze (tuleje) potem jako ze belki po tych wymianach dlugo nie dawaly rady (glownie z powodu wadliwego montazu - tuleje maja gumowa czesc ktora jest niesymetryczna - istotnym jest ktora strona sie ja montuje), na moment znowu wrocily belki (przekonstruowane ponoc) i znowu pokawily sie zestawy naprawcze (przy czym zdaje sie jest dwoch producentow), ogolnie regularna wada projektowa

Napisano

> Tyle że widzisz -serwis chciał zregenerować tę belkę, tyle że do tego

> potrzebne są nowe tuleje.

> Przefaksowaną odpowiedź z FAP, że takie tuleje w ogóle nie są

> oferowane, widziałem na własne oczy.

Moze gdzies jeszcze mam fakture z ASO z tymi tulejami zlosnik.gifhehe.gif Musialbym poszukac grinser006.gif

Napisano

> Moze gdzies jeszcze mam fakture z ASO z tymi tulejami Musialbym

> poszukac

Kilka razy był już podawany numer

katalogowy tulei w ASO - 50706505

Napisano

> Kilka razy był już podawany numer

> katalogowy tulei w ASO - 50706505

A cena 67,14. zlosnik.gif

Napisano

> A cena 67,14.

Ale na pewno jest tylko jeden rodzaj tych tulei? hmm.gif Coś mi nie to pasuje...

Napisano

> mozesz kupic na allegro zdaje sie...

Teraz to już niepotrzebne, bo jest nowa belka - na ~30 kkm starczy, a potem się zobaczy biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> To cos taniutko... same tuleje ok 85 PLN sztuka plus wymiana - sporo

> roboty, nie pamietam dokladnie ale chyba wiecej niz 200

> zaplacilem

tuleje kupilem tu po 65zl

Napisano
  • Autor

> Stukało czy waliło? Bo jak wjadę tylnym prawym kołem w studzienkę to

> jest wielkie ŁUP, a jak wjadę tylnym lewym to w sumie nic nie

> słychać. Czy to oznacza, że mam tuleje do wymiany?

walilo, zdecydowanie walilo po obu stronach

Napisano

> Jak to właściwie z tymi tulejami jest? Do Multiwagona ASO szukało,

> opinie były sprzeczne czy istnieją czy nie, wreszczie ktoś z FAP

> odpowiedział że nie istnieją i stanęło na wymianie całej belki.

To dziwne , ja wymieniłem tuleje w MW bez problemu w maju coś po ok 60 zł sztuka w ASO plus robocizna i inne pierdólki jak wymiana płynu hamulcowego przy okazji . Co jest grane ?

Napisano

> Ale na pewno jest tylko jeden rodzaj tych tulei? Coś mi nie to

> pasuje...

a dlaczego ma być więcej ? Tuleje nie przenoszą obciążen pionowych ( z grubsza rzecz biorąc)- za to odpowiadają sprężyny i amorki . Ich zadaniem jest tłumienie sił przenoszonych na budę , umożliwiają elastyczne wahania belki w pionie i utrzymują właściwą geometrię belki . Zadania zależne od wersji nadwozia realizują sprężyny i amortyzatory różne dla różnych wersji.

Napisano

> a dlaczego ma być więcej ?

DLatego, że odpowiedż z FAP, którą otrzymało ASO, była taka, że do samochodu z tym numerem VIN, który został podany, tulei nie ma.

Sugerowałoby to, że w ogóle to są, ale ich przydatność w konkretnym samochodzie od czegoś (??) zależy hmm.gif

Napisano

> DLatego, że odpowiedż z FAP, którą otrzymało ASO, była taka, że do

> samochodu z tym numerem VIN, który został podany, tulei nie ma.

> Sugerowałoby to, że w ogóle to są, ale ich przydatność w konkretnym

> samochodzie od czegoś (??) zależy

To może w ogóle nie ma takiego VIN-u jak w twoim samochodzie , myślę , że TWOJEGO samochodu nigdy nie było , rozumiesz - fatamorgana i złudzenie związane z cierpieniem psychofizycznym . To by świetnie tłumaczyło wszystkie problemy

z fatamorganą nigdy nic nie wiadomo zlosnik2.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

bo byly zmiany konstrukcyjne... ogolnie w starych odklejala sie guma od metalu (mam gdzies zdjecia takich tulei po zdjeciu ich z belki)

Napisano

moze to jakas wersja VAN? ze "wzmocnionym" zawieszeniem - ktos wie co to wzmocnienie oznacza?

Napisano

czyli blad w e-perze, jak mi kiedys wymieniali uchylana szybe to w e-perze byl do mojego VIN'u przypisany numer czesci szyby nieprzyciemnionej...; mowilem, tlumaczylem, oni twardo chcili zamawiac to co w systemie - no i zamawiali ponownie

Napisano

> bo byly zmiany konstrukcyjne... ogolnie w starych odklejala sie guma

> od metalu (mam gdzies zdjecia takich tulei po zdjeciu ich z belki)

Oj nie starasz się. nono.gifTUTAJ zlosnik.gif

Napisano

Fajnie tez mam tuleje do roboty, moze zalatwie to za jednym razem hahahahahah mlot.gifhahaha.gif

Napisano

> moze to jakas wersja VAN? ze "wzmocnionym" zawieszeniem - ktos wie co

> to wzmocnienie oznacza?

Przez analogię z innymi modelami fiata - oprócz "przystosowania" bagażnika - zapewne twardsze sprężyny hmm.gif

W każdym razie ten egzemplarz to na pewno nie był VAN biglaugh.gif - być może ta odpowiedź z FAP była z gatunku "wymijających" niewiem.gif

Napisano

Panowie, zaczynacie przynudzać w tym wątku, na dodatek nie na temat! Lepiej sobie wypić zimnego piwo.gif zamiast bezproduktywnie opwiadać bzdety. biglaugh.gif

Napisano

> Panowie, zaczynacie przynudzać w tym wątku, na dodatek nie na temat!

Tzn? hmm.gif Jeśli wiesz na pewno, ile jest rodzajów tych tulei i czym się różnią (albo wiesz na pewno że jest jeden rodzaj, który pasuje do wszystkich wersji - co na jedno wychodzi) to nie bądź taki i podziel się informacją. biglaugh.gif

Napisano

> objaw jest trudny do przeoczenia - na nierownosciach slychac glosne

> lup z tylnej belki

Czy efekt .. pchania tyłu na nierównościach nie wiem jak to określić po zjechaniu z jakiegoś garba mam uczucia jak by mi ktoś popchnął tył nie towarzyszą temu jakies niepokojące dzwięki raczej takie stłumione uderzenie ale wyczuwalne - to też tuleje??

Napisano

> Czy efekt .. pchania tyłu na nierównościach nie wiem jak to określić

> po zjechaniu z jakiegoś garba mam uczucia jak by mi ktoś

> popchnął tył nie towarzyszą temu jakies niepokojące dzwięki

> raczej takie stłumione uderzenie ale wyczuwalne - to też

> tuleje??

Jak sie zjezdza z nierownosci to na ogol w wyniku dzialania grawitacji samochod jedzie sam do przodu zlosnik.gifhehe.gif

U mnie sluchac bylo glosne stukniecie - tylko na wiekszej dziurze ok.gif Mniejsze dziury i nierownosci samochod wybieral poprawnie grinser006.gif

Napisano
smile.gif Moze poprostu jeszcze sie nie przyzwyczaiłem do belki w poprzednim aucie mialem niezalezne wachacze. Albo kończą sie juz amorki i stąd te opóźnienie w reakcji na wyboje
Napisano

A czy koledzy mogą doradzić, oprócz stukania w prawym tylnym kole na nierównośći następuje wyciek płynu - yikes.gif oczywiście przy padniętej tulei.

Napisano

> A czy koledzy mogą doradzić, oprócz stukania w prawym tylnym kole na

> nierównośći następuje wyciek płynu - oczywiście przy padniętej

> tulei.

Jakiego plynu? Z tulei???? Tam jest jakis plyn? boje_sie.gif

Napisano

> Jakiego plynu? Z tulei???? Tam jest jakis plyn?

Płyn hamulcowy? Olej z amortyzatora? hmm.gif Innych źródeł substancji ciekłych to w tamtych okolicach raczej nie ma zlosnik.gif

Napisano

> Płyn hamulcowy? Olej z amortyzatora? Innych źródeł substancji

> ciekłych to w tamtych okolicach raczej nie ma

Jesli to prawa strona to byc moze banzyna z przewodu paliwowego grinser006.gif

Napisano

Ja się za bardzo nie znam, ale wczoraj zdjełem koła tylne i zobaczyłem na wewnętrznej stronie opony jakieś czarne zacieki ze strony prawej (tam gdzie mi stuka).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.