Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyżby uszczelka pod głowicą?

Featured Replies

Napisano

Witam! Ostatnio zauwazyłem, że w zbiorkiku wyrownawczym poziom plynu chłodniczego jest trochę niższy, niz powinien być.Odkręciłem zakrętkę-niestety na mocno rozgrzanym silniku i zaczęło mi wyrzucac chlodziwo na zewnątrz.Wylało sie chyba 2.5 litra.Póxniej opadło, ale po chwili przy włączonym silniku znów wyrzucało.Czy świadczy to o uszkodzonej uszczelce pod glowicą? Jeździ niby dobrze, ale poziom w chlodzeniu powoli stopniowo sie obniżał, choc niedużo, ale jednak. Co o tym wiecie? Pozdrawiam!

Napisano

a nie sypane były wcześniej jakieś uszczelniacze do chłodnic ?

kolega w zeszłe lato wsypał jakiś wynalazek bo mu sie pociła chłodnica i pozatykało mu kanały w silniku a objaw miał potem identyczny jak u Ciebie

Napisano

> Witam! Ostatnio zauwazyłem, że w zbiorkiku wyrownawczym poziom plynu

> chłodniczego jest trochę niższy, niz powinien być.Odkręciłem

> zakrętkę-niestety na mocno rozgrzanym silniku i zaczęło mi

> wyrzucac chlodziwo na zewnątrz.Wylało sie chyba 2.5

> litra.Póxniej opadło, ale po chwili przy włączonym silniku znów

> wyrzucało.Czy świadczy to o uszkodzonej uszczelce pod glowicą?

> Jeździ niby dobrze, ale poziom w chlodzeniu powoli stopniowo sie

> obniżał, choc niedużo, ale jednak. Co o tym wiecie? Pozdrawiam!

Płynu ubywa bo w takie upały musi gdzie odparowywać. Po odkęceniu korka przy ciepłym silniku zazwyczaj wywala płyn do góry.

Jak jest z poziomem oleju, nie podnosi sie?

Napisano

Też jestem tego zdania. W układzie jest nadciśnienie, temp. płynu >100 stopni. Odkręcając korek pozbyłeś się nadciśnienia, płyn zaczął wrzeć i dlatego wykipiał.

Jeśli chcesz być pewien to jedź na sprawdzenie sprężania w cylindrach.

Napisano

> Też jestem tego zdania. W układzie jest nadciśnienie, temp. płynu

> Jeśli chcesz być pewien to jedź na sprawdzenie sprężania w

> cylindrach.

A Ty wszystkich bedziesz wysylal na pomiar kompresji wink.gif

Napisano

> A Ty wszystkich bedziesz wysylal na pomiar kompresji

Lekarz też najpierw każdemu mierzy cisnienie a dopiero po tym wysyła na konkretne badania zlosnik.gif

Napisano

> Płynu ubywa bo w takie upały musi gdzie odparowywać.

teoretycznie ilość odparowanego płynu powinna być niezauważalna po jednym sezonie - oczywiście jeśli tylko odparowywanie bierzemy pod uwagę

>Po odkęceniu korka przy ciepłym silniku zazwyczaj wywala płyn do góry.

A to coś nowego icon_eek.gif

owszem, na gorącym silniku po odkręceniu korka poziom płynu podniesie się bo to normalne ale nie ma prawa go jak to określiłeś "wywalać" ze zbiorniczka

Napisano

> Też jestem tego zdania. W układzie jest nadciśnienie, >temp. płynu >100 stopni. Odkręcając korek pozbyłeś się >nadciśnienia, płyn zaczął wrzeć i dlatego wykipiał.

po to mamy w silniku wentylator na chłodnicy aby nie dopuścił do temperatury płynu powyżej 100 stopni. Jesli jest taka sytuacja, że po odkreceniu korka nagle płyn zaczyna wrzeć i kipieć to na pewno nie jest to normalny i prawidłowy objaw. Oczywiście układ chłodenia po to jest robiony tzw. ciśnieniowy aby podnieść temperaturę wrzenia płynu jednak robione jest to tak na wyrost i na wszelki wypadek.

Napisano

Uzupełnij płyn i jeżdzij. Obserwuj co jakiś czas czy go nie ubywa. Jeśli ubywa to :

-sprawdź czy nie masz wycieków

-sprawdź czy nie przybywa oleju lub czy nie kapie z tłumika- wtedy UPG do wymiany.

Możesz tez sprawdzić twardość węży od chłodnicy na gorącym silniku. Powinny być niewiele twardsze niż na zimnym. Wyrzucanie gorącego płynu po odkręceniu korka jest normalne. Można się przy tym nieźle poparzyć.

U mnie delikatne ubywanie płynu było spowodowane nieszczelnością pompy wody i uszczelki pod termostatem. Tak ok. 0,5 litra na pół roku.

Napisano

> Uzupełnij płyn i jeżdzij. Obserwuj co jakiś czas czy go nie ubywa.

> Jeśli ubywa to :

> -sprawdź czy nie masz wycieków

> -sprawdź czy nie przybywa oleju lub czy nie kapie z tłumika- wtedy

> UPG do wymiany.

nono.gif nie wprowadzaj kolegi w błąd - to że będzie kapać z tłumika to najnormalniejsza rzecz gdyż jednm z efektów spalania jest H2O !

Napisano

> nie wprowadzaj kolegi w błąd - to że będzie kapać z tłumika to

> najnormalniejsza rzecz gdyż jednm z efektów spalania jest H2O !

potwierdzam !! w wczesniejszym stadium pracy silnika , zawsze leje sie woda z tłumika , leje to dobre słowo bowiem gdybys auto ustawił pod górke i gazował to szklanki ci zabraknie by ową wodę zebrać , za to po np godzinnej jezdzie na miescie juz powinno byc sucho w tłumikach , jesli dalej tam jest mokro to cos jest nie tak

Napisano

> nie wprowadzaj kolegi w błąd - to że będzie kapać z tłumika to

> najnormalniejsza rzecz gdyż jednm z efektów spalania jest H2O !

Mea culpa, nie wyraziłem się precyzyjnie. Płyn wydostający się z tłumika będzie miał słodkawo gorzki posmak. Wiem to niestety z własnego doświadczenia.

Napisano

> po to mamy w silniku wentylator na chłodnicy aby nie dopuścił do

> temperatury płynu powyżej 100 stopni. Jesli jest taka sytuacja,

> że po odkreceniu korka nagle płyn zaczyna wrzeć i kipieć to na

> pewno nie jest to normalny i prawidłowy objaw. Oczywiście układ

> chłodenia po to jest robiony tzw. ciśnieniowy aby podnieść

> temperaturę wrzenia płynu jednak robione jest to tak na wyrost i

> na wszelki wypadek.

w mojej asterce wentylator wlacza sie przy 100C jednak temperatura idzie do 107C i dopiero wtedy nastepuje pelne otwarcie termostatu... wiec nie koniecznie 100C to granica.

c18xe jakby silnik interesowal.

ach i te termostaty tak maja smile.gif)

Napisano
  • Autor

> w mojej asterce wentylator wlacza sie przy 100C jednak temperatura

> idzie do 107C i dopiero wtedy nastepuje pelne otwarcie

> termostatu... wiec nie koniecznie 100C to granica.

> c18xe jakby silnik interesowal.

> ach i te termostaty tak maja )

Dzieki Wam Wszystkim za podpowiedzi!Uzupelniłem plyn i jeżdżę, rura wydechowa jest generalnie sucha.Zobaczymy ile po jakim przebiegu ubędzie. Natomiast od czasu tego nieszczęsnego zabiegu otwarcia zakretki zbiorniczka pojawił sie inny problem- pływające obroty na biegu jalowym-także na gazie.Czy może miec to z tym jakis związek?Zaznaczam, że od początku miałem odłączony silniczek krokowy w instalacji gazowej. Pozdrowionka!

Napisano
  • Autor

No tak, węże od chlodnicy przy gorącym silniku są twarde jak cholera!!! I co to oznacza? I jeszcze jedno: po nieszczęsnej operacji otwarcia zakretki zbiorniczka na gorącym silniku, zapala czasami mi sie na chwilę kontrolka z kodami.Co to za kody?:10 mrugnięć, po sekundzie jedno, po 3 sekundach 7, po sekundzie 10 i tak w kółko.Złącze mam 16 stykowe. Kody te nie zgadzają mi sie z żadną tabelą, jeśli ktoś wie o co tu chodzi, to bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam!

Napisano

Odłącz akumulator na pół minuty i sprawdź czy kod się powtarza.

Napisano
  • Autor

Juz odłączałem, powtarza się, poza tym, na benzynie po rozgrzaniu silnika nie chce chodzić, ja mu w gaz, a on staje, podejrzewam, ze w kodzie może byc przyczyna tego, ale nie moge go dopasowac do żadnej tabeli

Napisano

> No tak, węże od chlodnicy przy gorącym silniku są twarde jak

> cholera!!! I co to oznacza? I jeszcze jedno: po nieszczęsnej

> operacji otwarcia zakretki zbiorniczka na gorącym silniku,

> zapala czasami mi sie na chwilę kontrolka z kodami.Co to za

> kody?:10 mrugnięć, po sekundzie jedno, po 3 sekundach 7, po

> sekundzie 10 i tak w kółko.Złącze mam 16 stykowe. Kody te nie

> zgadzają mi sie z żadną tabelą, jeśli ktoś wie o co tu chodzi,

> to bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam!

0170 - Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata

Sprawdź sondę. Czy na gazie też taki objaw masz ? Jeśli tylko na gazie, ustaw emulator

Napisano
  • Autor

Wielkie dzieki Miho1 Na gazie poza plywajacymi często obrotami( za wolno schodza z wysokich na jalowym,czasem ze 3 sekundy, żeby spadło do 900 obr) wszystko jest dobrze, ciągnie ok, nic nie szarpie. Ale jeszcze raz zaznaczę, że mam odłączony silniczek krokowy przy gazowni jeśli ma to jakies znaczenie. Sonde sprawdzę. A tak przy okazji, mozna prosic o linka do takich kodów 4-cyfrowych?Pozdrawiam serdecznie!

Napisano

> Wielkie dzieki Miho1 Na gazie poza plywajacymi często obrotami( za

> wolno schodza z wysokich na jalowym,czasem ze 3 sekundy, żeby

> spadło do 900 obr) wszystko jest dobrze, ciągnie ok, nic nie

> szarpie. Ale jeszcze raz zaznaczę, że mam odłączony silniczek

> krokowy przy gazowni jeśli ma to jakies znaczenie. Sonde

> sprawdzę. A tak przy okazji, mozna prosic o linka do takich

> kodów 4-cyfrowych?Pozdrawiam serdecznie!

http://212.87.231.90/vu/dzialy/porady/aldl_b.html

Napisano
  • Autor

Dzięki Mihó!

Napisano
  • Autor

Byłem dziś u mechaniora, ten w kwesti błędu :zbyt uboga lub bogata mieszanka" stwierdzil, że przyczyna jest źle wyregulowana gazownia i przez to głupieje komputer, wiec dlatego nie chce mi chodzic po rozgrzaniu na benzynie.Polecil mi sie z tym udac do gazownika.A w ogole to stwierdził, że te Ecotec-ki na gazie tak maja i komputery sterujace przy nich wariują.Juz nie wiem, co o tym wszystkim mysleć, bo do tego czasu zrobiłem 5000km i wszystko bylo ok, no poza tym, że na benzynie troche sie dławił.

Napisano

> Wielkie dzieki Miho1 Na gazie poza plywajacymi często obrotami( za

> wolno schodza z wysokich na jalowym,czasem ze 3 sekundy, żeby

> spadło do 900 obr) wszystko jest dobrze, ciągnie ok, nic nie

> szarpie. Ale jeszcze raz zaznaczę, że mam odłączony silniczek

> krokowy przy gazowni jeśli ma to jakies znaczenie. Sonde

> sprawdzę. A tak przy okazji, mozna prosic o linka do takich

> kodów 4-cyfrowych?Pozdrawiam serdecznie!

4-ro cyfrowe kody bledow

Prosze wink.gif

Napisano

> No tak, węże od chlodnicy przy gorącym silniku są twarde jak

> cholera!!!

koledzy ale nie zapominajcie o tym.

a wy sie juz za komputey zabieracie smirk.gif

cos to nie tak, jaki masz kolor oleju, plynu chlodzacego, spalin, itd..

sądze ze pewnie woda przedsotaje sie do cylindrow i po spaleniu takiej mieszanki lambda ma problem, i komputer wariuje.

Napisano
  • Autor

Kolor płynu w chłodnicy jest ok, czyli niebieski (petrygo), spalin chyba tez ok,tzn nie dymi na biało, olej sprawdzałem pare dni temu, kolor ciemnobrązowy, jeszcze sie nie zwarzył. Martwia mnie te b. twarde przewody chlodzenia na gorącym,poza tym wskaźnik temp.po rozgrzaniu i jeździe miejskiej pokazuje mi ponad 100 stopni, wentylator włącza się dopiero przy jakiśch 105 stopniach. Czy to normalne?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.