Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Którędy zasilanie siłownika klapy tylnej?

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu nie działa mi siłownik centralnego zamka w tylnej klapie. Sprawdzałem i okazało sie, że sam siłownik jest sprawny brakuje natomiast zasilania. Którędy idzie zasilanie do tego siłownika? Z tego co sie orientuje to centralka centralnego jest w prawym słupku, ale którędy jest prowdzony przewód i ewentualnie w którym miejscu mógł ulec uszkodzeniu (przetarciu?)

pozdrowienia Marcin

Napisano

> Od jakiegoś czasu nie działa mi siłownik centralnego zamka w tylnej

> klapie. Sprawdzałem i okazało sie, że sam siłownik jest sprawny

> brakuje natomiast zasilania. Którędy idzie zasilanie do tego

> siłownika? Z tego co sie orientuje to centralka centralnego jest

> w prawym słupku, ale którędy jest prowdzony przewód i

> ewentualnie w którym miejscu mógł ulec uszkodzeniu (przetarciu?)

> pozdrowienia Marcin

W oplu wiazka instalacyjna idzie lewą strona, kable przeważnie pekaja w tej gumie łącącej nadwozie z klapą. Umnie tam strzelił kabel zasilajacy podświetlenie tablicy rejestracyjnej.

Napisano

w sedanie nie ma tej gumki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> w sedanie nie ma tej gumki

Lewą strona to troszke za mało którędy dokładnie? Chciaż wydaje się prawdopodobne że uszkodzenie jest na ruchomym połączeniu tylko że w sedanie rzeczywiście tej gumki brak confused.gif Miał ktoś kiedyś podobny przypadek?

Napisano

Witam

z tego co pamietam wiazka idzie razem z zawiasem w takiej plastikowej obudowie.

wiec moze tam nastapila awaria

• 6 lat później...
Napisano

> W oplu wiazka instalacyjna idzie lewą strona, kable przeważnie pekaja w tej gumie łącącej nadwozie

Witam, mam problem jw, tzn w tym gumowym łączniku w klapie tylnej mam złamany przewód a pozostałe wyglądają na równie zmęczone życiem i ich przerwanie to tylko kwestia czasu. W związku z powyższym, czy ktoś z kolegów ma sprawdzoną metodę naprawy powyższej usterki?

Najprostszym rozwiązaniem byłoby naciągnięcie urwanego przewodu, polutowanie, zaizolowanie i po sprawie. Ale mam obawy że takie łączenie w miejscu gdzie przewód pracuje przy otwieraniu klapy może być nietrwałe, tym bardziej że kable w miejscu łączenia (lutowania) będą sztywniejsze.

Napisano

Wycinasz uszkodzony kawałek i w jego miejsce lutujesz nowy kawałek przewodu. Kiedyś, ktoś pokazywał tu fotki takiej naprawy.

Napisano

> Wycinasz uszkodzony kawałek i w jego miejsce lutujesz nowy kawałek przewodu. Kiedyś, ktoś pokazywał

> tu fotki takiej naprawy.

Brałem pod uwagę zrobienie wstawki tylko w którym miejscu wykonać połączenia?. Jak widać na załączonej fotce (zapożyczona z elektrody)pod samą gumową osłoną to niema za dużo miejsca na wykonanie samej wstawki na wszystkich kablach i ich połączenia. Rozważam danie dłuższych kawałków przewodu który nie byłby łączony pod gumową osłoną. Od strony klapy, pod tapicerką jest sporo miejsca na wykonanie porządnego łączenia kabli natomiast jak to wygląda od strony dachu? Czy dostępne pole manewru ogranicza się tylko do przewodów w gumowej osłonie czy jest jakaś możliwość bezinwazyjnego dotarcia do tych kabli w okolicach np. wnętrza auta w okolicach podsufitki.

post-87109-14352519897499_thumb.jpg