Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator!!!

Featured Replies

Napisano

Jestem na etapie kupna akumulatora do mojego uno 1.1. Jaką pojemność wybrać, jakiego producenta??

Napisano

ja mam w 1.0 45Ah (bedzie ok do 1.1) firmy exide (robiony w centrze) i jestem zadowolony

Napisano

ja mma 1.0 i tez kupilem wiekszy niz zaleca producent, jeden z tanszych jakie byly w sypermarkecie, cala zime ( a byla mrozna) nie zawiodl mnie ani razu.

Napisano

> Jestem na etapie kupna akumulatora do mojego uno 1.1. Jaką pojemność

> wybrać, jakiego producenta??

Ja mam w 1.0/97- 45Ah robiony w centrze i chula ponad 5 lat bez problemów a zima miała ponad -20 st C. brawo.gif

Poprzednio miałem 30 lub 32Ah i padł po 4 latach ( zwarcie w celach) nawet kontrolek nie było, poszedł całkiem 270747800-sex.gifcool.gif

Ładowanie też nic nie pomogło. sciana.gif

Pojechałem do pracy a po pracy beksa.gif

Nawet w maluchu jak kiedyś miałem i to ponad 10 lat to zawsze z 30tkami miałem problem, bo u nas w górach 45Ah to jest jakaś gwaracja,

że na czas dojadę do pracy. yay.gif

Teorie typu, że nie będzie doładowany to nie dokońca prawda,

bo miałem prądnicę i chyba to kwestia ustawienia regulatora i czasem doładowania mówię o maluchu,.

W 126p miałem taki około 6/7 lat i spałem spokojnie, potem samochód sprzedałem i to jeszcze ze sprawnym akumulatorem.

Napisano

U mnie zimą padł mój 45Ah i z braku innego pod ręką dostałem w spadku 59Ah smile.gif poza małym problemem z mocowaniem jeździłem bez problemów smile.gif

Napisano

Kup tylko z Centry Może jest droższy ale ja zawsze taki kupuje do wszystkich aut jakie mialem i zawsze wytrzymał powyżej 5 lat

Napisano

Producent zaleca 32Ah (chyba), taki byl kiedys i wytrzymal 5 lat, od 3 lat smigam na 44Ah Centry i bardzo polecam...

Napisano

Ja mam 60Ah z diesla, ma duży prąd rozruchu i to jest bardzo dobre w zimie w czasie trzaskających mrozów gdy odgrzebiesz samochód spod półmetrowej warstwy śniegu sprawność aku spada o połowę a ja odpalam na dotyk. Tu masz link do producenta Centry >>> klik

Napisano

wygląda to tak że wszystko jest uzależnione od alternatora.

Alternator musi być większy niż akumulator w 1.0 masz akum 32 Ah a spokojnie pociągnie 45 jeżeli chodzi o 1.4 to i 55 pociągnie

A teraz mała dygresja

Ja miałem kiedyś 55 przy 1.0 i nigdy nie odczułem niedoładowanego akuma grinser006.gif teraz mam 45 i polecam. A jeżeli chodzi o producenta proponuje Centre bo wszystko inne jest drogie co dobre. Bosh'a nie brać bo to dziadostwo chyba że z górnej półki.

Jeżeli akum jest nie doładowany skrawarz jego życie akum dobrze dobrany potrafi dożyć 7 lat bez zarzutów aż przestanie pracować jednego dnia (nadejdzie koniec).

Napisano

Ja do mojego mialem zalozony 54 Ah z Centry i nie narzekalem i alternator dawal sobie z nim rade i w zimie nie bylo z nim najmniejszych problemów ale z tego co wyczytalem kiedys w Auto Świecie to w testach porownawczych Centra wypadla na 4 miej. a nieznacznie ale jednak prym wiodla Varta a za nia Bosch, ktore sa nieznacznie drozsze od Centry grinser006.gif

Napisano

A może ktoś napisać jaką teoretycznie (tak żeby nigdy nie byl niedoładowany) największą pojemność moze miec aku jesli altek daje prąd wyjściowy 45 A?

Napisano

> A może ktoś napisać jaką teoretycznie (tak żeby nigdy nie byl

> niedoładowany) największą pojemność moze miec aku jesli altek

> daje prąd wyjściowy 45 A?

a skad ty taki alternator wytrzasnales confused.gif bo z tego co mi wiadomo to silniki od 1.1 do 1.4 turbo wszystkie maja altki powyzej 55A

yikes.gif

Napisano

> a skad ty taki alternator wytrzasnales bo z tego co mi wiadomo to

> silniki od 1.1 do 1.4 turbo wszystkie maja altki powyzej 55A

tak, ale są jeszcze silniki 0,9 i 1,0 270751858-jezyk.gif i wlasnie taki jest w 899...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.