Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyższe OC - nowa kara dla pijanych kierowców

Featured Replies

Napisano

Masz auto? Zapłacisz za wybryki pijanych kierowców

Resort zdrowia chce wyższych składek ubezpieczenia komunikacyjnego OC - pieniądze mają iść na leczenie ofiar wypadków spowodowanych przez pijanych prowadzących. Za wybryki pijanych zapłacą więc wszyscy, którzy mają auto.

Fakty RMF FM

Resortowy projekt zmian w prawie ubezpieczeniowym zakłada, że leczenie ofiar wypadków drogowych powinno być finansowane z obowiązkowego ubezpieczenia komunikacyjnego OC. Jeżeli zapis ten wejdzie w życie, należy spodziewać się wzrostu stawek ubezpieczeń.

Ministerstwo jest już po konsultacjach z ubezpieczycielami i szacuje, że polisy zdrożeją o mniej więcej 6 procent. Jest jedno zastrzeżenie - kierowcy skazani za jazdę po pijanemu mieliby płacić trzykrotność stawki.

Wiceminister zdrowia Bolesław Piecha uważa, że jeśli nowelizacja wejdzie w życie, do budżetu państwa trafi miliard złotych rocznie - pieniądze mają pochodzić z kieszeni pijanych kierowców. - Za dzisiejsze środki na leczenie nie jesteśmy w stanie sprostać oczekiwaniom. Myślę, że świadomość, że nakłady trzeba podnieść, jest ewidentna - tłumaczy wiceszef resortu.

Szykuje się więc kolejny parapodatek - miał dotyczyć tylko pijanych kierowców, obejmie wszystkich. Na razie projekt przesłano do konsultacji ponad 140 podmiotom, a Ministerstwo Zdrowia chce, by rząd przyjął go już we wrześniu.

Kurrrrrrrrw... angryfire.gifwrrr.gifklnie.gificon_eek.gif poj...ło ich, zamiast częściej miśków wystawiać w krzakach i na bocznych drogach którędy jeźdzą pijaki to dobierają się do nas, normalnych kierowców, i jeszcze mamy spłacać jarusiowe długi z becikowego i 3 mln mieszkań i obiecanych podwyżek bez pokrycia....to znaczy już znależli jak widać

Napisano

Wydaję mi się,że Twój komentarzu do opisanej sytuacji podniesienia stawki OC jest bezsensu. Nie chodzi tutaj o to,żeby policial.gif łapała więcej pijanych kierowców (zobacz sobie statystykę ostatniego długiego weekandu majowego,a zbliża się kolejny),bo łapią ich i tak dużo,a jak będą łapać więcej,to i tak nie zmieni to rozwiązań prawnych proponowanych przez obecną władzę. Krawaciarze wpadli na pomysł,żeby wszystkim podnieść stawkę OC,co pozwoli im zatkać dziury budżetowe w służbie zdrowia. Po prostu znowu okazało się,że najłatwiej jest ściągać kasę od praworządnych obywateli,stosując zasadę zbiorowej odpowiedzialności. Jeśli masz do kogoś pretensje,to możesz ją mieć tylko do gości z okrągłego budynku w 100-licy,którzy przepychają w nim różne dziwne pomysły,żeby zedrzeć z nas jak najwięcej kasy. No cóż życie chłoszcze i to całymi garściami,a pijacy za kółkiem zostali postawieni w tym samym szeregu,co kierowcy nie prowadzący samochodów po pijaku,to pokazuje stosunek władzy do nas... trzeźwych kierowców i nie koniecznie trzeźwych obywateli tuk.gif

Napisano

Ja uważam, że wyższe OC powinni płacić właśnie Ci pijani sprawcy wypadków, a nie wszyscy...

Napisano

> Ja uważam, że wyższe OC powinni płacić właśnie Ci pijani sprawcy

> wypadków, a nie wszyscy...

no i tak ma być

Quote:

Jest jedno zastrzeżenie - kierowcy skazani za jazdę po pijanemu mieliby płacić trzykrotność stawki.

Napisano

> wejdzie w życie, do budżetu państwa trafi miliard złotych

> rocznie - pieniądze mają pochodzić z kieszeni pijanych

> kierowców. -

ja tylko chcialbym zobaczyc ile z tych pieniedzy trafi rzeczywiscie na leczenie ofiar wypadkow zlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> Jest jedno zastrzeżenie - kierowcy skazani za jazdę po pijanemu

> mieliby płacić trzykrotność stawki.

Nie będą płacić trzykrotności stawki OC...bo nie starczyło by im diety poselskiej!!! rotfl.gif

Napisano

> no i tak ma być

a to co oznacza:

Quote:

Szykuje się więc kolejny parapodatek - miał dotyczyć tylko pijanych kierowców, obejmie wszystkich. Na razie projekt przesłano do konsultacji ponad 140 podmiotom, a Ministerstwo Zdrowia chce, by rząd przyjął go już we wrześniu.

Nie wiem czy dziennikarze robią szum i jak w końcu ma być?

Jest jeszcze pytanie kto zapłaci więcej - właściciel czy kierowca?

bo jak jade swoim po pijaku to jasna sprawa, ale jak jade nie swoim to co wtedy? a jak pijak pojedzie moim?

Ale z tego co trąbi RMF to zapłacimy wszyscy frown.gif

Napisano

A gdyby tak OC zależało od ilości punktów na koncie?

Ileż spokojniej by się jeździło po drogach biglaugh.gif

A i koszta obsługi ofiar wypadków by spadły....

Napisano

> A gdyby tak OC zależało od ilości punktów na koncie?

> Ileż spokojniej by się jeździło po drogach

> A i koszta obsługi ofiar wypadków by spadły....

jestem za, ale za to powinny się wziąść TU, jednak prościej jest podnieść wszystkim o 6%, przecież i tak musimy zapłacić.

np w USA mandaty mają wpływ na wyskość ubezpieczenia.

Napisano

Tytuł Twojego postu powinien być taki jak mojego ! zlosnik.gif

A w tym wsztystkim nie chodzi o pijanych kierowców, bo ci często wcale OC nie mają ( znam kilu takich niestety) tylko o kasę na wybryki pisuarów. I należy spodziewać się kolejnych ukrytych podatków zamiast wyborczego dobrobytu o którym kaczki kwakały

DNO po prostu ....

Napisano

A czy nie jest tak, że jak ktoś po pijaku spowoduje wypadek, to ubezpieczyciel dochodzi od niego zwrotu odszkodowania?

No to pijacy powinni mieć niższe stawki, bo ich ubezpieczenie obowiązuje tylko wtedy, kiedy jadą trzeźwi.

clown.gifclown.gif

Napisano

Normalnie słów mi zabrakło...

Kurna "wykształceni" ludzie i nic mądrego nie potrafią wymyślić sciana.gif

Tylko czepiają się zwykłych ludzi, którzy ledwo łączą koniec z końcem i od nich wyciągają kasę. Ach.... szkoda słów, wkurzyłem się, nie ma co...

Napisano

Wyższe OC zgadzam sie ale tylko dla tych co piją od reszty się odp...... BTW czy to nie kolejna metoda wyciągniecia dodatkowych pieniedzy od kierowców ? hmm.gif

Napisano

Odpowiedź prosta - nie masz zaufania do człowieka, nie dajesz mu samuchodu. W ten sposób nie zapłacisz wyższego OC.

Napisano

Zgoda, do tego konfiskata auta i pokrycie kosztów leczenia poszkodowanych i to jest sprawiedliwe, a nie ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZBIOROWA jak chce , o ironio, partia mająca w szyldzie prawo i sprawiedliwość.

Paranoja wrrr.gifsciana.gifczerwona.gif

Napisano

> Odpowiedź prosta - nie masz zaufania do człowieka, nie dajesz mu

> samuchodu. W ten sposób nie zapłacisz wyższego OC.

Tu nie chodzi o to komu ja dam, a komu nie

pytam o formalne rozwiązanie problemu

z tego co napisałeś, rozumiem, że łapią gościa w moim autku

i ja za niego bule wyższe OC?

a on za swoje płaci normalnie ? cfaniaczek.gif

Napisano

> no i tak ma być

> Quote:

ale do konca swiata + jeden dzien dluzej?

Napisano

Nic tylko zacząć pić smirk.gif

Napisano

Slyszalem inna wersje, OC dla kierowcow zlapanych po pijaku ma byc 3x wyzsze.. i to byloby najlepsze rozwiazanie! ok.gif

Napisano

> Slyszalem inna wersje, OC dla kierowcow zlapanych po pijaku ma byc 3x

> wyzsze.. i to byloby najlepsze rozwiazanie!

Obejrzyj w TV wiadomości...chcą żebyśmy płacili wszyscy. tuk.gif A później dziwią się,że młodych ludzi w Polsce trzyma już tylko siła grawitacji... rotfl.gif

Napisano

> Obejrzyj w TV wiadomości...chcą żebyśmy płacili wszyscy.

Nie przejdzie to...

> dziwią się,że młodych ludzi w Polsce trzyma już tylko siła

> grawitacji...

To fakt zlosnik.gif

Napisano

Zobaczymy...co przyniesie przyszłość. Nie mniej na razie planują wprowadzić ogólne podniesienie stawki OC. beksa.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.