Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komórka w aucie opóźnia reakcję o 20%

Featured Replies

Napisano

Quote:

Co piąty wypadek drogowy spowodowany jest nieuwagą kierowcy. Wielokrotnie zdarza się, że siedząc za kierownicą zajmujemy się zupełnie czym innym, niż prowadzenie auta. Rozmawiamy przez telefon, poprawiamy makijaż, szukamy czegoś w samochodzie...

Takie zachowanie - choć nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę - powoduje ogromne zagrożenie. Jak dowodzą badania amerykańskich naukowców,
naszą koncentrację osłabia nawet rozmowa przez telefon z zainstalowanym systemem głośnomówiącym
.

Bez względu na to, czy słuchawka jest przy uchu, czy nie, prowadzimy samochód tak, jakbyśmy byli po alkoholu - twierdzą Amerykanie.
Nasz czas reakcji przed naciśnięciem pedału hamulca wydłuża się nawet o 20 procent
. Do tego powodujemy większe korki, bo wolniej ruszamy na światłach, jedziemy w większej odległości od poprzedzającego samochodu i z opóźnieniem podejmujemy decyzje i wykonujemy niezbędne manewry.

Badania sugerują, że
rozmawiając przez komórkę nie zauważamy nawet połowy informacji
o sytuacji na drodze, które powinny do nas docierać.

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=779730

Czytałem też o innych takich badaniach które również tłumaczyły

różnicę między rozmową z pasażerem a rozmową przez telefon.

Otóż pasażer dostosowuje rozmowę do sytuacji-

widzi co się dzieje i w mairę potrzeby milknie (oprócz może teściowej biglaugh.gif)

Napisano

Oj, prawda to, prawda. I nie tylko to. Ostatnio mało nie wjechałem do rowu grzebiąc przy radiu... Nie jem i nie palę prowadząc - też niebezpieczne. (Chociaż zdarza mi się gadać przez tel. z zest. głośnomówiącym).

Ps. Jak już musisz wozić teściową, to w bagażniku.

Napisano

Tyle, że nie wiadomy czy od mówienia, słuchania czy prztwarzania danych... biglaugh.gif

Dlaczego nic nie napisano o innych emiterach dźwięku - vide radyjo....np.

Napisano

Oglądałem kiedyś taki program.. gdzie wykazano,

że człowiek nie jest w stanie jednocześnie przetwarzać danych ze słuchu i wzroku..

i to właśnie powoduje, ze rozmowa przez telefon jest niebezpieczna..

Podobno można samemu sprawdzić..

Zauważcie czy nie zciszacie radia patrząc na mapę cool.gif

A właśnie jeśli chodzi o samo radio,

to najcżeściej słuchamy muzyki,

a nie audycji gadanych..

Muzyka trafia bardziej do podświadomości niż naszego skupienia..

(Takie moje chłopske tłumaczneie hehe.gif )

Napisano

coś w tym jest...

tyle, że przepisy są dość niekonsekwentne:

żarcie w samochodzie czy picie kawy z maca nie jest bezpieczniejsze niż rozmowa GSM bez HF zlosnik.gif

To samo dotyczy dłubania w nosie, gadania z dzieckiem na tylnej kanapie, podnoszenia upadłej chusteczki, gapienie się na laski na ul;icy czy extra fury, na......

chiba, że w najbliższym czasie zabronią robić czegokolwiek z głową jak tylko gapienie się przez szyby w celach "drogowych"

Napisano

Swiete slowa! Komorka w aucie to zlo! zlosnik.gif

Osobiscie znalem jedna blondynke, ktora kompletnie skasowala fure, bo... wjechala na skrzyzowanie przy czerwonym swietle szukajac dzwoniacego w torebce telefonu pad.gif

Napisano

zgadzam sie wpelni zanim Ja odbiore to tak wlasnie z 20% czasu wiecej potrzebuje niz jak jestem w domu zakrecony.gif

Napisano

> Oj, prawda to, prawda. I nie tylko to. Ostatnio mało nie wjechałem do

> rowu grzebiąc przy radiu... Nie jem i nie palę prowadząc - też

> niebezpieczne. (Chociaż zdarza mi się gadać przez tel. z zest.

> głośnomówiącym).

Ja o mało nie miałem czołówki, bo szukałem stacji z LPG (rozglągałem się wśród gęsto ustawionych szyldów przy drodze).

Skąd mogłem się spodziewać że ze sznurka aut sunących równo na pasie z naprzeciwka przy podwójnej ciągłej nagle ktoś mi wyskoczy na czołówkę. Nie zdążyłem nawet zareagować - minęliśmy się na centymetry...

Powinni zdecydowanie zakazać stawiania reklam przy drodze...

Napisano

> Bez względu na to, czy słuchawka jest przy uchu, czy nie, prowadzimy

> samochód tak, jakbyśmy byli po alkoholu - twierdzą Amerykanie.

generalnie strasznie lakoniczne te stwierdzenia i badania. pogrubilem kawalek z alkoholem bo chcialem zwrocic uwage ze nie napisali jakiej ilosci alkoholu.

ale fakt, komorka znaczaco ogranicza koncentracje.

od rozmowy z pasazerem rozni sie jeszcze poruszanymi tematami - z pasazerem czesto rozmawiam 'o d.. maryni', a jak juz ktos dzowni to najczesciej chodzi o cos wazniejszego.

pozdro

Napisano
  • Autor

> generalnie strasznie lakoniczne te stwierdzenia i badania.

Chyba raczej nie badania a notatka Interii.

Wiadomo - ciężko to zmierzyć, ale wcześniej czytalem o tym i widzialem liczbę 0,8 promila.

Szwedzi przeprowadzili podobne badania.

Na podstawie nich zmieniono prawo tak, że używanie komórki

podczas jazdy nawet bez HF jest nadal legalne

ale jeśli masz wypadek "nie ze zwojej winy" a udowodnią ci, że rozmawialeś przez komórkę- będzie wspólwina ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.