Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieknie łolej

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

Słuchajcie jak to możliwe? Zanim kupiłem autko (tydzień temu) zajechałem z nim do stacji kontroli i miły Pan mechanik powiedział "żyleta". Dwa dni po zakupie był w Polmozbycie na przeglądzię, examiner'ach i innych i to samo. Dziś odjeżdżałem spod domu a tu plamka. Myślałem, że pozostałość po Escorcie (tfu!) ale jakaś świeża była. Zaglądam pod autko a tam kapie z uszczelki pomiędzy silnikiem a (chyba) skrzynią. Autko nie było specjalnie picowane przed sprzedażą więc musiało to tam być. Myślicie, że to na tyle błaha sprawa żeby żaden mechanik nie zauważył? Dodam też, że autko ma 6 lat i 130kkm nakręcone na gumy a jeździ na Castrolu 0W30 (przynajmniej taką ma kartkę pod maską). Nie miałem nigdy TD ale w UNO przy takim przebiegu mechanik poradził już mineral (rzygał jeszcze więcej niż zżerał smile.gif). Co myślicie? Robić uszczelkę? Ile to może zakosztować (nie pytam o ASO bo tam mi podali kilka cen i już rozumiem dlaczego proponują krzesło smile.gif).

Sie rozpisał crazy.gif

Napisano

zależy jak duży jest wyciek i czy się nie powiększa ,

jak jest nieznaczny to można jeździć ,

jeśli jest spory , to robota cię nie ominie ,

co pomysłu żeby wlać minerala do JTD to daj sobie spokój ,

pomijając niezgodność z zaleceniem fabryki , pomyśl co by się działo z silnikiem i turbo w zimie ...

Napisano
  • Autor

> zależy jak duży jest wyciek i czy się nie powiększa ,

> jak jest nieznaczny to można jeździć ,

> jeśli jest spory , to robota cię nie ominie ,

> co pomysłu żeby wlać minerala do JTD to daj sobie spokój ,

> pomijając niezgodność z zaleceniem fabryki , pomyśl co by się działo

> z silnikiem i turbo w zimie ...

Dzięki! Tak jak pisałem TD to dla mnie nowość.

Wyciek duży nie jest (ta plama to raczej po escorcie jednak bo dzisiaj świeżej nie było). Wygląda na to, że tylko "spocone" jest.

Napisano

> Dzięki! Tak jak pisałem TD to dla mnie nowość.

> Wyciek duży nie jest (ta plama to raczej po escorcie jednak bo

> dzisiaj świeżej nie było). Wygląda na to, że tylko "spocone"

> jest.

To sie lepiej upewnij. Jak "spocone" to jeszcze ujdzie. Mi niestety przed wakacjami pierdyknal simering w skrzyni i kapalo dokladnie z miejsca zlaczenia skrzyni i silnika. Tam nie ma zadnej uszczelki. To jest polaczenie "na styk". Jak padl simmering to wyrzygiwalo ole w czasie jazdyj przez to laczenie az byl slad na baku!!! Na postoju splywal olej i wykapywal pod samochod. Nie lekcewaz tego bo zaj...esz skrzynie. U mnie bylo mniej niz polowa oleju w skrzyni. Na szczescie w pore zauwazylem. Jest trochu roboty z tym bo trzeba wyjmowac skrzynie. Ja przy okazji zrobilem sprzeglo...i kolo zamachowe.....

....ale to juz inna historia.....Pozdrawiam i sprawdz ten wyciek....

Napisano
  • Autor

> To sie lepiej upewnij. Jak "spocone" to jeszcze ujdzie. Mi niestety

> przed wakacjami pierdyknal simering w skrzyni i kapalo dokladnie

> z miejsca zlaczenia skrzyni i silnika. Tam nie ma zadnej

> uszczelki. To jest polaczenie "na styk". Jak padl simmering to

> wyrzygiwalo ole w czasie jazdyj przez to laczenie az byl slad na

> baku!!! Na postoju splywal olej i wykapywal pod samochod. Nie

> lekcewaz tego bo zaj...esz skrzynie. U mnie bylo mniej niz

> polowa oleju w skrzyni. Na szczescie w pore zauwazylem. Jest

> trochu roboty z tym bo trzeba wyjmowac skrzynie. Ja przy okazji

> zrobilem sprzeglo...i kolo zamachowe.....

> ....ale to juz inna historia.....Pozdrawiam i sprawdz ten wyciek....

Ty mnie kuna nie strasz! W niedziele jadę 800km i wolałbym nie zajechać skrzyni. Można to jakoś sprawdzić bez rozkręcania?

Napisano

> W niedziele jadę 800km i wolałbym nie

> zajechać skrzyni. Można to jakoś sprawdzić bez rozkręcania?

powinno być widoczne zaolejenie w m-cu połączenia silnika ze skrzynią , jest nawet od spodu taka blaszka co można ją odkręcić i widać koło zamachowe , więc musi tam być mokro jak jest spory wyciek

Napisano

> powinno być widoczne zaolejenie w m-cu połączenia silnika ze skrzynią

> , jest nawet od spodu taka blaszka co można ją odkręcić i widać

> koło zamachowe , więc musi tam być mokro jak jest spory wyciek

Dokladnie. Jak jest wyciek to olej skapuje na zlaczeniu skrzyni z silnikiem. Tym bardziej jak jest rozgrzany. Jak juz pisalem w czasie jazdy ped moze go nadmuchiwac po calym podwoziu. Przejedz tochu rozgrzej auto a potem na kanal sprawdzic. Generalnie "spocone" to polaczenie moze byc ale cieknac nie powinno a tym bardziej zostawiac oleju pod samochodem. Moglby jeszcze "puscic" simering od strony silnika. Efekt bylby taki sam jak mysle ale jeszcze dodatkowo mogloby zapaskudzic olejem sprzeglo ...czyli wiadomo...bryndza. Zobacz jeszcze jaki ten olej jesli kapie. Silnikowy czy ze skrzyni? Podluz jakas folie albo cosik. Nie strasze tylko dziele sie doswiadczeniami...Mnie dopadlo 3 dni przed wyjazdem nad morze...... pad.gif

Napisano

> uszczelki pomiędzy silnikiem a (chyba) skrzynią. Autko nie było

> specjalnie picowane przed sprzedażą więc musiało to tam być.

Musi sprzęgło było robione

Napisano
  • Autor

> Dokladnie. Jak jest wyciek to olej skapuje na zlaczeniu skrzyni z

> silnikiem. Tym bardziej jak jest rozgrzany. Jak juz pisalem w

> czasie jazdy ped moze go nadmuchiwac po calym podwoziu. Przejedz

> tochu rozgrzej auto a potem na kanal sprawdzic. Generalnie

> "spocone" to polaczenie moze byc ale cieknac nie powinno a tym

> bardziej zostawiac oleju pod samochodem. Moglby jeszcze "puscic"

> simering od strony silnika. Efekt bylby taki sam jak mysle ale

> jeszcze dodatkowo mogloby zapaskudzic olejem sprzeglo ...czyli

> wiadomo...bryndza. Zobacz jeszcze jaki ten olej jesli kapie.

> Silnikowy czy ze skrzyni? Podluz jakas folie albo cosik. Nie

> strasze tylko dziele sie doswiadczeniami...Mnie dopadlo 3 dni

> przed wyjazdem nad morze......

A jak rozpoznać jaki to olej? Czym się różnią tak "na oko"?

Jesli to po stronie silnika to pół bidy bo zawsze można dolać żeby nie zatrzeć. A co do sprzęgła to może być to bo strasznie ciężko nim ruszyc bez drgań więc chyba coś się ślizga (ale przy pełnym wysprzęgleniu nie ślizga więc raczej nie jest zużyte).

Czyli mówicie, że albo kicha albo d.pa? smile.gif

Napisano

> Czyli mówicie, że albo kicha albo d.pa?

sprawdź najpier jak duży masz wyciek , a potem się będziesz martwił wink.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdź najpier jak duży masz wyciek , a potem się będziesz martwił

Jak ciepły to kapie skubany na asfalt (po 2 godzinach jest kropka ze 3 cm). Dzwoniłem do mechanika i powiedział żeby się nie martwić i podjechać. A ile może kosztować taka zabawa z ew. simeringiem? Mój mechanik niedrogi jest (za sprzęgło w escorcie wziął 180 podczas kiedy w pół-autoryzowanym serwisie chcieli 320).

Napisano

> A jak rozpoznać jaki to olej? Czym się różnią tak "na oko"?

> Jesli to po stronie silnika to pół bidy bo zawsze można dolać żeby

> nie zatrzeć. A co do sprzęgła to może być to bo strasznie ciężko

> nim ruszyc bez drgań więc chyba coś się ślizga (ale przy pełnym

> wysprzęgleniu nie ślizga więc raczej nie jest zużyte).

> Czyli mówicie, że albo kicha albo d.pa?

U mnie drgania przy ruszaniu byly spowodaowane kolem zamachowym dwumasowym. Rozwulkanizowalo sie i d....a. Do wymiany. Koszt niemaly. Objaw byl taki ze przy ruszniu na jedynce lekko szarpalo i drgalo. Ciezko bylo ruszyc bez drgan.

Napisano
  • Autor

> U mnie drgania przy ruszaniu byly spowodaowane kolem zamachowym

> dwumasowym. Rozwulkanizowalo sie i d....a. Do wymiany. Koszt

> niemaly. Objaw byl taki ze przy ruszniu na jedynce lekko

> szarpalo i drgalo. Ciezko bylo ruszyc bez drgan.

Czy to takie koło?

Napisano

> Czy to takie koło?

Nie panikuj..... palacz.gif. EASY. Najpierw sprawdz ten wyciek. U mnie sprawa kola wyszla "przy okazji" sciagniecia skrzyni, wymiany simeringu ktory powodowal wyciek i wymiany sprzegla. Sprzeglo wymienilem bo po byla skrzynia juz zrzucona wiec po co robic to znowu. A tak przy okazji nadawalo sie do wymiany. A kolo okazalo sie, ze ma luz i to duzo za duzy.... sick.gif

A co sie tyczy kola to na aukcji to kolo PASOWE walu a chodzi o kolo zamachowe dwumasowe. Koszt takiego kola w moim przypadku wyniosl 1350 niestety.....Ale widzialem, ze na Allegro sie ostatnio pojawilo sie - kolo zamachowe . Ja nie mailem szczescia i nie bylo w takiej cenie a jeszcze zalezalo mi na czasie. W sumie te kola to w wiekszosci sa raczej regenerowane. W ASO po regenaracji krzycza sobie 1600..........No coz bywa.

Napisano

też mam wyciek w tym miejscu dolewam w serwisie 200g na rok (wyciek nie wzrasta od 3lat) i jeżdzę dalej. Jak będę wymieniał sprzęgło (teraz 160tys) pewnie niedługo smile.gif zrobie to. Koszt dolwewki jest nieporównywalnie mniejszy od robocizny za to. Sprawdż ile oleju ci ubywa potem decyduj.

Napisano

> też mam wyciek w tym miejscu dolewam w serwisie 200g na rok (wyciek

> nie wzrasta od 3lat) i jeżdzę dalej. Jak będę wymieniał

> sprzęgło (teraz 160tys) pewnie niedługo zrobie to. Koszt

> dolwewki jest nieporównywalnie mniejszy od robocizny za to.

> Sprawdż ile oleju ci ubywa potem decyduj.

Ale co Ci wycieka? Olej z silnika czy ze skrzyni? Bo nie sadze zebys robil dolewki do skrzyni....

Napisano
  • Autor

> Ale co Ci wycieka? Olej z silnika czy ze skrzyni? Bo nie sadze zebys

> robil dolewki do skrzyni....

Raz do roku to chyba tylko do skrzyni wink.gif Chyba, że przy wymianie dolewają 200g na poczet przyszłych wycieków smile.gif

Napisano
  • Autor

> ... widzialem, ze na Allegro sie ostatnio

> pojawilo sie - kolo zamachowe .

Łomatkojedyno! 9 paczek?! No to mam nadzieję, że tylko jest tłuste i się ślizga. A jeśli nie ... ciekawe jak się żyje bez jednej nerki confused.gif

Napisano

> Ale co Ci wycieka? Olej z silnika czy ze skrzyni? Bo nie sadze zebys

> robil dolewki do skrzyni....

do skrzyni biegów, a dlaczego nie sądzisz?

Napisano
  • Autor

> do skrzyni biegów, a dlaczego nie sądzisz?

No dla mnie też logiczne bo przecież kto by do serwisu jeździł żeby dolewać do silnika? smile.gif

Napisano

> Jak ciepły to kapie skubany na asfalt (po 2 godzinach jest kropka ze

> 3 cm).

no , oby ci się tylko wyciek nie powiększał ,

swoją drogą to do skrzyni dolewki też są czasem wskazane , tyle że dostęp nie za dobry i dlatego mało kto sam to robi

Napisano

> do skrzyni biegów, a dlaczego nie sądzisz?

Dolewasz w serwisie (umknelo mi za pierwszym razem jak czytalem). Bo dostep tuchu nie teges jak samemu.

Napisano
  • Autor

A wracając do oleju. Mam zalany Castrol SLX 0W30. Czy to bezpieczne? (tylko mi wiertła dentystycznego brakuje wink.gif).

Co myślicie o zmianie na Mobil 0W40 TD? Ten Castrat to drogi dość jest ale jeśli jest naprawdę lepszy nie będę się zastanawiał.

W końcu autko pali 5 litrów to na oleju przynajmniej nie będę żyłował smile.gif

Napisano

> A wracając do oleju. Mam zalany Castrol SLX 0W30. Czy to bezpieczne?

Jakby brał, możesz dać mu półsyntetyk. Ja jeżdżę na Castrol GLD 10W40.

Co do wycieku, mój uszczelniacz wału zaczął puszczać po 145kkm. Wymieniłem przy okazji sprzęgła. Jego koszt w ASO to ok 150zł. Wymiana gratis (przy sprzęgle smile.gif).

Napisano

> Jakby brał, możesz dać mu półsyntetyk. Ja jeżdżę na Castrol GLD

> 10W40.

> Co do wycieku, mój uszczelniacz wału zaczął puszczać po 145kkm.

> Wymieniłem przy okazji sprzęgła. Jego koszt w ASO to ok 150zł.

> Wymiana gratis (przy sprzęgle ).

Ja za simering walu od strony sprzegla dalem 85 zika. Ten Twoj to przy silniku?

Napisano

> Ja za simering walu od strony sprzegla dalem 85 zika. Ten Twoj to

> przy silniku?

Tak. Z metalowym kołnierzem dookoła, coby łatwiej wymienić.

Napisano
  • Autor

> U mnie drgania przy ruszaniu byly spowodaowane kolem zamachowym

> dwumasowym. Rozwulkanizowalo sie i d....a. Do wymiany. Koszt

> niemaly. Objaw byl taki ze przy ruszniu na jedynce lekko

> szarpalo i drgalo. Ciezko bylo ruszyc bez drgan.

Słuchajcie! Nie mogę z tym autem. Do wczoraj nie dało się ruszyć bez drgań a wczoraj wsiadam do niego, ruszam i wydawało mi się jakby lepiej było. Dziś rano po kilku minutach jazdy ciężko było go sprowokować nawet żeby troszkę zadrżał przy ruszaniu.

Czy to możliwe żeby coś tam się "dotarło" czy coś? Autko przez rok było prawie nie ruszane na parkingu banku więc może sprzęgło dostało odleżyn? smile.gif A może jakiś syf się przykleił do koła zamachowego i odpadł yikes.gif

Napisano

Hej,

może być jeszcze jedna przyczyna wink.gif

cieknąca odma, taki głupi powykręcany wężyk za ponad 60zł wink.gif

Guma z wiekiem zrobiła się sztywna od ciepła i nie trzymała na łączeniu....

Objawy dokładnie takie same, wyciek jakby z tyłu miski albo skrzyni, kapało dokładnie na łączeniu....

Napisano
  • Autor

Właśnie wróciłem od "magika". Słuchajta co się okazało. Olej nie cieknie z miejsca, które wskazałem tylko jakoś tak z tyłu (nie pamiętam nazwy ale jak go znam to i tak powiedział to w slangu mechaników smile.gif). Powodem okazało się - uwaga - zbyt wiele oleju w skrzyni smile.gif. Powiedzcie mi jak zalać skrzynię tak obficie żeby po odkręceniu korka wylało się pół szklanki oleju. Mechanik twierdzi, że przez to było zbyt duże ciśnienie i dlatego wywalało olej. Kazał się nie martwić i przyjechać jak będę miał czas to on wygrzebie skrzynię i obejrzy to razem ze sprzęgłem. Tak więc jestem spokojniejszy.

Aha, no i kazał zmienić olej w silniku na 5W40 do TD. Brać Mobila1 TD czy Castrola GTD?

Napisano

>..... Powodem okazało się - uwaga - zbyt wiele oleju w

> skrzyni . Powiedzcie mi jak zalać skrzynię tak obficie żeby po

> odkręceniu korka wylało się pół szklanki oleju.

Z tego co pamiętam to skrzynie zalewało się zawsze pod korek, ciekawe jak zmieścile więcej ? zlosnik.gif

> Aha, no i kazał zmienić olej w silniku na 5W40 do TD. Brać Mobila1 TD

> czy Castrola GTD?

osobiście odradzam produkty castrola raz na tym g....nie jeździłem a do tego to jest półsyntetyk !!!

Polecam M1 nie koniecznie do TD wink.gif

Napisano

zanim zaczniesz kombinowac to zajedz na kanal i umyj wszystko dokladnie benzyna eX. potem zerknij co i gdzie cieknie. (miedzy nami miedzy skt=rzynia a silnikiem nie ma uszczelki jest uszczelniacz na walku atakujacym - zadna frajda z wymiana ). wiec umyj i sie zorientuj co konkretnie cieknie zamin zaczniesz pakowac kaske zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.