Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prośba o pomoc przy kupnie astropota :)

Featured Replies

Napisano

witam ponownie

w niedziele wyruszam do hansa po astrolota kumpel i jego laweta juz gotowa waytogo.gif

jutro załatwiam euro i ide dobadać sie z kumplem na gotowo co i o której

teraz mała prośba opisze wam co i jak i prosze o pomoc co i jak załatwic aby wsio było ok to mój pierwszy raz ziew.gifi nie chce żeby mnie 270747800-sex.gif

a było to tak....

Moja Mama 30.GIF jest inwalidą pierwszej grupy ze względu na narząd ruchu (złamanie otwarte, przesunięcie itp nic wspaniałego) buu.gif

wiem że na rok może sobie odpisać na samochodzik ok 2800pln od dochodu czyli ok 500pln zwrotu (jka to powiedziała mamcia "tym skur...synom mam podarować, a tak będziesz miał chociaż na ubespieczenie", a pozartym moge ubiegać sie o znaczek z ludzikiem na wózku żeby mamcie do lekaża podwozić bliżej drzwi czyli musi byś współwłaścicielką i teraz jest problem bo ja jestem zielony.

jade do hansa i....

(tu prosiłbym o wpisanie w punktach co i jak załatwić i ile zapłacić i w jakim terminie i jakie dokumenty są do tego potrzebne abym mógł wsiąść wlać paliwo i jeździć)

pomużcie prosze a będe bow.gif

Napisano

Mogę powiedzieć Ci jak było dwa lata temu, teraz nie wiem czy coś się zmieniło. Ale skoro tak usilnie potrzebujesz pomocy to lepsze to niż nic wink.gif

Z Niemiec musisz przywieść bardzo ważny dokument: papier, który jest dowodem wyrejestrowania auta, do tego umowę kupna-sprzedaży. Do tego dostaniesz od Niemca całą dokumentację dotyczącą auta. Nie powiem dokładnie jakie, bo nie pamiętam a część z nich została po drodze w urzedach.

Dokumenty i umowę trzeba było mieć przetłumaczne na język polski przez tłumacza ale nie kumpla, który zna niemiecki ale przez "tłumacza z pieczątką"

Następnie trzeba było wykonać pierwsze badanie techniczne w kraju. Koszt był około 200 zł

Potem wycieczka do Urzędu Celnego

Następnie do skarbówki o zwolnienie z VAT czy cuś takiego

Potem do Wydziału Komunikacji celem zarejestrowania

Na koniec ubezpieczenie.

Dwa ostatnie punkty mogą mieć odwrotną kolejność, bo czasami nie chcą rejestrowac gdy nie ma OC, albo ubezpieczyć gdy auto niezarejstrowane.

Droga krzyżowa i wszędzie trzeba zostawiać pieniądze.

Napisano

cześć

mniej więcej tak jak opisał lelek, tylko pamiętaj żeby na umowie spisanej z hansem jako kupujący widniało twoje imię i nazwisko oraz imię i nazwisko mamy (możesz się za nią podpisać, albo podpisze ją jak wrócisz - hansowi i tak różnicy nie robi, kto kupuje - byle ojro dostał)

umowę sobie wydrukuj dwujęzyczną to zaoszczędzisz jedną kartkę papieru do tłumaczenia (jak chcesz to poślę Ci doca lub pdfa na maila)

pzdr

grześ

Napisano

> cześć

> mniej więcej tak jak opisał lelek, tylko pamiętaj żeby na umowie

> spisanej z hansem jako kupujący widniało twoje imię i nazwisko

> oraz imię i nazwisko mamy (możesz się za nią podpisać, albo

> podpisze ją jak wrócisz - hansowi i tak różnicy nie robi, kto

> kupuje - byle ojro dostał)

> umowę sobie wydrukuj dwujęzyczną to zaoszczędzisz jedną kartkę

> papieru do tłumaczenia (jak chcesz to poślę Ci doca lub pdfa na

> maila)

Umowa 2jezyczna i tak musi byc podsteplowana przez tlumacza przysieglego.

Napisano

> Moja Mama jest inwalidą pierwszej grupy ze względu na narząd ruchu

> (złamanie otwarte, przesunięcie itp nic wspaniałego)

> wiem że na rok może sobie odpisać na samochodzik ok 2800pln od

> dochodu czyli ok 500pln zwrotu (jka to powiedziała mamcia "tym

> skur...synom mam podarować, a tak będziesz miał chociaż na

> ubespieczenie", a pozartym moge ubiegać sie o znaczek z

> ludzikiem na wózku żeby mamcie do lekaża podwozić bliżej drzwi

> czyli musi byś współwłaścicielką i teraz jest problem bo ja

To tutaj masz odpowiedni punkt ustawy do odliczenia ulgi:

Art. 26 ust. 7a pkt 14 ustawy

używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do l lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2280 zł,

Czyli, jeżeli mama będzie współwłaścicielką autka, to może sobie odliczyć od dochodu 2280 zł (433 zł podatku przy 19% skali). Nie potrzeba na to żadnych rachunków przy ewentualnej kontroli przedstawia się orzeczenie o stopniu niepełnosprawności.

Napisano

Na takiej samej zasadzie moja mamita odlicza sobie kwote 2280zł "za przewodnika" z racji posiadania 2 grupy inwalidzkiej ze wzgledu na wade/chorobe oczu. Zadnych rachunkow nie trzeba, tylko orzeczenie komisji o przyznaniu grupy inwalidzkiej (do okazania w razie wezwania z US)

Napisano

> możesz się za nią podpisać, albo

> podpisze ją jak wrócisz - hansowi i tak różnicy nie robi, kto

> kupuje

To prawda. Moja umowa jest między Niemcem a moją kobitą, której na oczy nie widział.

I jeszcze mialem jeden numer: okazało się już w Polsce, że w papierach auta i na umowie jest inne imię własciciela. spineyes.gif Już myslałem, że będę musiał jechać do Niemiec ale w Urzędzie Celnym wystarczyło napisać oświadczenie wyjaśniające, ze ten w papierach jest synem tego na umowie zlosnik.gif

Napisano

> Umowa 2jezyczna i tak musi byc podsteplowana przez tlumacza

> przysieglego.

Nie zgodzę się z Tobą.

ja nie miałem umowy podbitej przez tłumacza i wszystko poszło gładko.

A co się tyczy tej umowy to ja sam ją sobie wypisywałem w polsce cool.gif W niemczech umowę najpierw wypisaliśmy na kolegę który mi wiózł astrolota bo czasami się czepiają na granicy że jak nie jest na kierowcę to oznacza na handel blush.gif

Napisano

> Nie zgodzę się z Tobą.

No ja tez sie nie zgodze 270751858-jezyk.gif Zreszta widac co inny WK/UC to inne przepisy obowiazuja sciana.gif

Napisano

> tylko pamiętaj żeby na umowie spisanej z hansem jako kupujący widniało twoje imię i nazwisko oraz imię i nazwisko mamy (możesz się za nią podpisać, albo

> podpisze ją jak wrócisz

Nie wiem czy sytuacja jest analogiczna, ale ja, wpisując na umowie drugiego właściciela (korzystniejsze zniżki do ubezpieczenia), musiałem zapłacić podwójny VAT sciana.gif

Owocnych łowów!

pzdr

PeZet

P.S - Sprawdź, czy Astrolot nie ma przepalonych zarówek od podświetlenia kokpitu 270635636-JUMP2.gif270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> P.S - Sprawdź, czy Astrolot nie ma przepalonych zarówek od

> podświetlenia kokpitu

o co chodi z tymi żarówkami od podświetlania ? niewiem.gif

i tu nasuneło mi sie pytanie co oblukać u hansa aby było ok?

jade z kumpem mecholem waytogo.gif ale jak będę wiedział na co luknąć sobie samemu to by było coś palacz.gif

żeby ograniczyć zakres polowania powiem czego szukam

chce diesla (powiem tak przedewszystkim o tym zadecydowały względy finansowe poprostu ponieważ jeżdze na krótkich trasach i gaz mi sie nie będzie opłacał 893goodvibes.gif), ze wspomaganiem, najlepiej sedana (nie wiem czemu bardziej mi sie podoba od HB, a kombi ciut za wielkie jak dla mnie), oraz ma mieć 4/5drzwi. a teraz prosze napiszcie na co uważać

cool.gif

Napisano

W sumie zycze powodzenia w poszukiwaniach. Kolega wlasnie wrocil z D. Jesli szukasz kombi to jest wybor ale z hatchbackami jest problem aby dostac cos sensownego. Kupil po dlugich poszukiwaniach hatchbacka 3d z 97r z klima za 1600 euro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.