Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ten CHIPTuning....ZŁY

Featured Replies

Napisano

> Traktowanie samochodu jak narzedzia do szybkiego przemieszczania sie

> ? Do tego nie potrafie jezdzic jak emeryt, wiec jezdze jak

> uposledzony PH

Podoba mi się Twoja szczerość zlosnik.gif

> Benzynka ... 2.4 - motor od Stilo Abarth.

Czyżbym miał się czegoś również obawiać - chociaż z drugiej strony aż tak nie traktuję mojego silniczka... devil.gif

Napisano

> Podoba mi się Twoja szczerość

zlosnik.gif

> Czyżbym miał się czegoś również obawiać -

I tak i nie ...

> chociaż z drugiej strony aż

> tak nie traktuję mojego silniczka...

Jezeli nie bedziesz deptal na zimnym i bedziesz pilnowal poziomu oleju (szczegolnie przy syntetyku crazy.gif ) , to powinno byc OK. Choc do bicia rekordow przebiegu to ten silnik stworzony nie jest zlosnik.gif (Filigranowe tłoki, pierscienie jak zyletki, panweki takie same jak w Punto 1.2 8V itp ... hehe.gif )

Napisano

Choc

> do bicia rekordow przebiegu to ten silnik stworzony nie jest

> (Filigranowe tłoki, pierscienie jak zyletki, panweki takie same

> jak w Punto 1.2 8V itp ... )

ten silnik chyba nie był właśnie do tego stworzony, raczej miał dawać właścicielowi nieokreślone poczucie że jeździ super szybkim autem, ale to miało być tylko poczucie biglaugh.gif

zresztą nie tylko fiat chyba dał ciała z takim poczuciem, jak miałem kupić nowe auto to jeździłem na testach różnymi i między innymi Focusem II ze 115konnym silnikiem , na trasie toruńskiej przycisnąłem mu parę razy i nic, auto niby się rozpędzało ale bardzo wolno, natomiast koleżkę siedzącego z tyłu wogóle nie słyszałem, zapytałem sprzedawcę co jest z tym autem a on mi na to : no cóż w tym aucie chodzi nam o ten pomruk sportowy i wrażenie rajdówki zlosnik.gif

normalnie wymiękłem rotfl.giftaki dźwięk mogę mieć za parę zeta zakładając końcówkę na wydech hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

Szkoda, że 3 tygodnie temu się nie zgadaliśmy bo wtedy miałem największe zużycie materiałów, części i środowiska. Jak zatankowałem COŚ na lotosie w Gliwicach koło ronda (jedyny taki). Aż żal było słuchać silnika na wolnych obrotach, a zasłona dymna była ALA IKARUS. Kurcze zadzwoniłbym po Ciebie - miałbyś pole do popisu.

Napisano

Nikt tu nie pisze, że Twoja - tylko martwić się rzeczami wspólnymi typu środowisko (gdzie niby ja zatruwam Twoje) poprzez piętnowanie poprawności wykonywanych przeróbek elektronicznych w samochodach jest dla mnie gruntownie błędnym podejściem (nie mówiąc wogóle o tym że nie wiadomo dlaczego masz martwić się o np stan moich tłoków pogorszony wyższą kompresją albo czymś innym). Właściwości przeróbek zależą jedynie od profesjonalizmyu tunera, a sposób eksploatacji wpływa na prawidłowość funkcjonowania całości . Niestety na rzecz, o której pisałem 2 posty wyżej nie mam zupełnie wpływu i spalając kilkadziesiąt litrów zatankowanego g...a elementy silnika zużyły się bardziej niż przez przejechane przed nimi tysiące na chipe, a środowisko - odpowiedz sobie sam bo znasz się na nim bardziej niż ja -(niestety też jest moje ;-)). Więc piętnujmy to co jest złe, a nie to co ludzie tworzą w celu ulepszania. Co do atrykułu jest on zmanipulowany w sposób taki sposób i na takim poziomie jaki reprezentuje ta gazeta. Każdy kto coś wie na temat chip tununigu będzie się zastanawiał jak to jest, że im zawsze wyjdzie coś innego niż innym, albo mają takie dziwne zbiegi okoliczności na swoich stronach że zdjęcie fiata stilo jest wydrukowane przy artykule o usługach laweciarzy czy o egzekwowaniu swoich praw gwarancyjnych w ASO.

Ponadto pokazywanie tak zużytego silnika - oczywiście nie tego co należy - czyli testowego 2.0 tdi nasuwa mi jedyną myśl. Musieli pisać tak jak zakładali przed testem - a test pod kątem eksploatacji był nie udany. Nie udało im się uzyskać efektów zniszczenia silnika takich jakie oczekiwali oraz jakie mogłyby na czytelnikach zrobić właściwe wrażenie. Ciekawi mnie również sposób badania szybkości obracających się łopatek turbiny - jakim sprzętem to robili i jakie były przekłamania co 300 000 obr/min bo nawet tunerzy nie posiadają takiego sprzętu który by mierzył taką wartość.

2 sprawą jest pisanie rzeczy w stylu "albo chip albo gaz" co powoduje u mnie śmiech - ponieważ jeżdżąc na gazie mialem zrobionego chipa z mapami gazowymi i jeżdziłem z nim ponad 4 lata robiąc na nim ponad 100 000km - co więcej silnik i kompresja po 100 000 nie wykazały praktycznie żadnych oznak zużycia. Ekploatowałem samochód bezusterkowo.

Więc myślę, trzeba by było się trochę zdystansować od dyskusji i mieć relatywne podejście do spraw marketingu koncernów samochodowych.

Kłopoty mają Ci którzy dokonują złych wyborów i źle eksploatują auta - reszta kierowców będzie zadowolona.

Napisano

> Nie wszyscy czytali pewnie artykuł który ukazał się w Auto Świecie na

> temat tuningowania aut na gnojówkę. Oto skany. Ciekawe co na to

> userzy zawirusowanych JTD

Przejechałem na chipie od Mastersa 120.000km.

Przepływka i turbina pracują od nowości. Tak jak i cały układ przeniesienia napędu włącznie ze sprzęgłem.

Chip najlepiej się sprawdza na jednojezdniowych drogach po których poruszją się TIR-y. ok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Przejechałem na chipie od Mastersa 120.000km.

> Przepływka i turbina pracują od nowości. Tak jak i cały układ

> przeniesienia napędu włącznie ze sprzęgłem.

> Chip najlepiej się sprawdza na jednojezdniowych drogach po których

> poruszją się TIR-y.

Jak się jeździ na zmienionym sofcie? Czy traktowanie diesla jako sportowego samochodu to błąd w myśleniu? Tzn. kupuje diesla np. 150KM robie soft na 190KM i śmigam jak rajdówką? Oczywiście nie chodzi o starty w rajdach ale o przyspieszenie rzędu 7sek i spalanie przy tym 6litrów ON hmm.gif

Napisano

> Jak się jeździ na zmienionym sofcie?

Po 7kkm moge powiedziec, ze rewelacyjnie.

Po wirusie mam 150@340 wobec serii 127@275 (fabryka 115@255) - niby moc nie wzrosla jakos wielce ale roznica w jezdzie jest kolosalna.

Miny kierowcow mocniejszych aut - bezcenne smile.gif

Czy traktowanie diesla jako

> sportowego samochodu to błąd w myśleniu? Tzn. kupuje diesla np.

> 150KM robie soft na 190KM i śmigam jak rajdówką?

Trzeba traktowac takiego diesla z glowa - z reszta podobnie jak seryjnego.

Poza tym watpie aby w MJ150 wykrecic 190KM - Freeco w obu ma chyba kolo 170-175. Tak naprawde liczy sie przebieg krzywych mocy i momentu !

Oczywiście nie

> chodzi o starty w rajdach ale o przyspieszenie rzędu 7sek i

> spalanie przy tym 6litrów ON

Moc nie bierze sie z powietrza wiec te 6l to bedziesz mial przy normalnej jezdzie, jesli bedzie non stop dusil na maksa to licz sie z wiekszym spalaniem.

Podsumowujac: szkoda, ze czekalem 43kkm ale teraz mam oddzial Mastersa w Poznaniu wiec nastepnym razem nie bede czekal tak dlugo angryfire.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.