Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przyciemnianie

Featured Replies

Napisano

Hej!

Mam pytanko, jak przyciemnic tylna szybe w SC, folia oczywiscie. Juz jeden kawalek folii zmarnowalem i mam zamiar w koncu to zrobic, tylko nie wiem jak, caly czas robia sie zmarszczone miejsca. Jak kazdy wie tylna szybka jest wyokraglona, wiec to tak jakby naklejac folie na pilke oslabiony.gif Moze ktos podzieli sie ze mna jak to zrobil u siebie. Niektorzy z was maja tak ladnie naklejone ze nie ma nawet kawalka powietrza. Pomocy

Napisano

po pierwsze przynajmniej 6-cio pak browaka zlosnik.gif

po drugie - folia termokurczliwa

po trzecie cieply garaz

po czwarte -docinasz folie na szybie pod wymiar, potem szybe od zewnatrz doklanie !!!!!!!! myjesz , potem spryskujesz woda i kladziesz folie ale zabezpieczeniem do siebie !!! robisz tak jak byc kladl od wewnatrz czyli wyciskasz spod niej wode, jak juz polozysz to dogrzewasz suszarka az bedzie prawie idealnie przylegac. a potem juz standardowo od srodka, czyli spryskujesz szybe woda z ludwikiem, zrywasz zabiezpieczenie i wczesniej wygrzana folie kladziesz od srodka, wyciskasz wode, dogrzewasz resztki i po sprawie. tylko w miedzycczasie nie zapomnij o wypiciu tego 6-cio paka zlosnik.gif Milej zabawy

Napisano

> Hej!

> Mam pytanko, jak przyciemnic tylna szybe w SC, folia oczywiscie. Juz

> jeden kawalek folii zmarnowalem i mam zamiar w koncu to zrobic,

> tylko nie wiem jak, caly czas robia sie zmarszczone miejsca. Jak

> kazdy wie tylna szybka jest wyokraglona, wiec to tak jakby

> naklejac folie na pilke Moze ktos podzieli sie ze mna jak to

> zrobil u siebie. Niektorzy z was maja tak ladnie naklejone ze

> nie ma nawet kawalka powietrza. Pomocy

witam...zapewne nie korzystałes z dobrodziejstwa wody podczas oklejania....a wiec musisz wymieszac sobie wode z np.ludwikiem lub zrobic poprostu mydliny...nastepnie zaróno szyby jak i wyciety kawałek folii (nieco wiekszy niz szyba) dokłądnie spryskac mieszanina wody z np.płynem....nastepnie przykładasz go na szybe od skraju jednoczesnie wyciagajac (gładząc folie ku krawedziom, powodujesz tym samym wyciaganie wody z powietrzem)...idac dalej nakładasz dalszy kawałek folil i czynnosc powtarzasz tylko gładzisz teraz folie nie na zewnatrz szyby tylko do wewnatrz (wyciagasz w ten sposub wode i powietrze)....najlepiej do tego celu poprosic kolege aby trzymał kawał foli a ty gładz folie...sama czynnosc przypomina tapetowanie grinser006.gif

pzdr

Napisano
  • Autor

Wlasnie musze sprobowac patent z suszarka, oczywiscie uzywalem wody, tylko zapomnialem o tym napisac. Mam nadzieje ze nie zepsuje znow kawalka folii.

Napisano

> Wlasnie musze sprobowac patent z suszarka, oczywiscie uzywalem wody,

> tylko zapomnialem o tym napisac. Mam nadzieje ze nie zepsuje

> znow kawalka folii.

Zanim ja ściemniłem to zepsułem dwa kawałki, życzę powodzenia 20.GIF

Pozdro

Napisano

Tak kolega ma racje też tak u siebie robilem i juz trzeci rok jest ok

Napisano

> Tak kolega ma racje też tak u siebie robilem i juz trzeci rok jest ok

a jaka folie w przystepnej cenie z atestem polecacie?

Napisano

> a jaka folie w przystepnej cenie z atestem polecacie?

atestu niema na folie cfaniaczek.gif Milicja ma za to atest--->prubnik czy jakos tak to sie zwie frown.gif

jak kupic folie tz zeby niebył granatowa tylko czarna słyszałem ze to zalezy od marki i jakosci tej folii prawda to czy lipa confused.gif

pozdr

Napisano

atestu nie trzeba na tyl, ale jednak wolalbym nie zakladac jakiegos NONAME'a i lepiej coby jakis certyfikat abo cus bylo a nie sam rulon :>

Napisano

> atestu nie trzeba na tyl, ale jednak wolalbym nie zakladac jakiegos

> NONAME'a i lepiej coby jakis certyfikat abo cus bylo a nie sam

> rulon :

nietrzeba na tylna i tylne boczne jakiegos certyfikatu,mozesz sobie ja zaspawac zamalowac oczywiscie musisz wtedy miec dwa lusterka zawnetrzne i wsio smile.gif chodzi tylko o przednie boczne musza miec przpuszczalnoc swiatła 70% w sumie czyli szyba + folja i milicja sobie sprawdzi i jestes zgodny z przepisami smile.gif

Napisano

> atestu niema na folie Milicja ma za to atest---

> jak kupic folie tz zeby niebył granatowa tylko czarna słyszałem ze to

> zalezy od marki i jakosci tej folii prawda to czy lipa

> pozdr

Troszkę się kolega myli:

Quote:

Po dokładnej analizie ustawy z Dziennika Ustaw (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262)

doszedłem do wniosku że według § 8 roz1 pn.5 ppn4:

przednie powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 75%, natomiast przednie boczne nie mniejszy niż 70%;

i

§ 10 pn 1

Przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków:

ppn1 oznakowane są znakami homologacji międzynarodowej stosowanymi w homologacji Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) - "E" lub Unii Europejskiej - "e";

i

§ 10 roz2 pn3

Wykaz przedmiotów wyposażenia i części związanych z bezpieczeństwem użytkowania pojazdu i ochroną środowiska podlegających sprawdzeniu w tym zakresie przez jednostki akredytowane w polskim systemie akredytacji określa załącznik nr 3 do rozporządzenia

więc folia do szyb samochodowych jest w zał.3 pn 22

Morał z tego taki że każda folia musi mieć atest!!!!!!!!

A tu jest cały wątek POCZYTAJ cool.gif

Napisano

> Morał z tego taki że każda folia musi mieć atest!!!!!!!!

Ja się z Tobą nie zgodze... zlosnik.gif

Bo tak jak kolega wyżej napisał, możesz z tylnimi wszystko zrobić, nawet zamalować farbą!

Byle przód miał 70%, ale to raczej niemożliwe jak przyciemniasz folia, nawet tą najjaśniejszą!

Pozdro! zlosnik.gif

Napisano

> Ja się z Tobą nie zgodze...

> Bo tak jak kolega wyżej napisał, możesz z tylnimi wszystko zrobić,

> nawet zamalować farbą!

> Byle przód miał 70%, ale to raczej niemożliwe jak przyciemniasz

> folia, nawet tą najjaśniejszą!

> Pozdro!

Zgadzam się w 100%

Napisano

> nawet zamalować farbą!

ale jest taka sprawa ze jak masz zamalowane farba to nikt ci nic nie powie ale jak juz masz taki wynalazek jak folia to wymagają atestu.

to taka nasza mała polska paranoja jak w wielu innych sprawach... spineyes.gif

Napisano

> ale jest taka sprawa ze jak masz zamalowane farba to nikt ci nic nie

> powie ale jak juz masz taki wynalazek jak folia to wymagają

> atestu.

> to taka nasza mała polska paranoja jak w wielu innych sprawach...

Hm...ja mam całe auto przyciemnione i póki co (odpukać) nikt się nie czepiał! A tym bardziej o tył, jak miałem kiedyś tylko tył! Policja mnie zatrzymywała i o zaden atest nie pytała! PIERWSZE SŁYSZE icon_eek.gif

Napisano

> po czwarte -docinasz folie na szybie pod wymiar, potem szybe od

> zewnatrz doklanie !!!!!!!! myjesz , potem spryskujesz woda i

> kladziesz folie ale zabezpieczeniem do siebie !!! robisz tak jak

> byc kladl od wewnatrz czyli wyciskasz spod niej wode, jak juz

> polozysz to dogrzewasz suszarka az bedzie prawie idealnie

> przylegac. a potem juz standardowo od srodka, czyli spryskujesz

> szybe woda z ludwikiem, zrywasz zabiezpieczenie i wczesniej

> wygrzana folie kladziesz od srodka,

Czy folie trzeba najpierw wystudzić na tylnej szybie??

Może to głupie pytanie ale kto pyta wielbłądzi

Napisano

> ale jest taka sprawa ze jak masz zamalowane farba to nikt ci nic nie

> powie ale jak juz masz taki wynalazek jak folia to wymagają

> atestu.

> to taka nasza mała polska paranoja jak w wielu innych sprawach...

Ja będąc na przeglądzie rejestracyjnym pytałem o to i powiedział że tył mogę nawet deskami zabić.A jak to jest z szybami które są oryginalnie ciemniejsze albo z tą folią co się rozjaśnia jak jest ciemno?Też nie da rady jej dać na przód?Słyszałem tylko że jest bardzo droga ale jak to jest w praktyce to nie wiem.

Napisano

> Ja będąc na przeglądzie rejestracyjnym pytałem o to i powiedział że

> tył mogę nawet deskami zabić.A jak to jest z szybami które są

> oryginalnie ciemniejsze albo z tą folią co się rozjaśnia jak

> jest ciemno?Też nie da rady jej dać na przód?Słyszałem tylko że

> jest bardzo droga ale jak to jest w praktyce to nie wiem.

Też nie wiem jak w praktyce! Ale znając busted.gif to i tak nie przepuszczą i zabiora dowodzik zlosnik.gif

Napisano

> Też nie wiem jak w praktyce! Ale znając to i tak nie przepuszczą i

> zabiora dowodzik

No ale z drugiej strony patrząc to jak udowodnią Ci że nie ma tyle co powinno być przepuuszczalności światła?Nie każdy busted.gif ma jeszcze to do pomiarów,tak samo z wydechem bo jak powie że na oko jest za głośny to wiesz,na oko chłop w szpitalu umarł zlosnik.gif Ale niestety nasi busted.gif czują się zbyt pewni siebie zlosnik.gif

Napisano

gadacie panowie glupoty kupilem folie za 19zl i byla tam mala karteczka "euroatest 1967" hehe.gifzlosnik2.gifspineyes.gif ok a tak na powaznie jak by przyciemnic przednie szybki piecowo? podobno maja atest i wbijaja do dowodu czy spelnia to norme 70% watpie jak to jest?

Napisano

> gadacie panowie glupoty kupilem folie za 19zl i byla tam mala

> karteczka "euroatest 1967" ok a tak na powaznie jak by

> przyciemnic przednie szybki piecowo? podobno maja atest i

> wbijaja do dowodu czy spelnia to norme 70% watpie jak to jest?

Słyszałem że to piecowe przyceimnianie to też jest o d**pe rozbić.A tym z rządu to wszystko wolno mad.gif

Napisano

> ok a tak na powaznie jak by

> przyciemnic przednie szybki piecowo? podobno maja atest i

> wbijaja do dowodu czy spelnia to norme 70% watpie jak to jest?

Piecowo w powaznym zakladzie przyciemnia Ci szybe o tyle zeby bylo 70% i do tego dostaniesz atest wystawiony na ta konkretna szybe po przyciemnieniu.

pozdr.

Napisano

> Słyszałem że to piecowe przyceimnianie to też jest o d**pe rozbić.

A slyszales moze czemu jest o "d**pe rozbic" ?

Bo ja slyszalem ze widziano Yeti. grinser006.gif

>A tym z rządu to wszystko wolno

A co to ma do watku?

pozdr.

Napisano

> A slyszales moze czemu jest o "d**pe rozbic" ?

> Bo ja slyszalem ze widziano Yeti.

> A co to ma do watku?

> pozdr.

To że nie podoba mi się to że tamci mogą mieć czarne wszystkie szyby a u nas jak masz ryse na przedniej to już rzucają się angryfire.gif

Napisano

> To że nie podoba mi się to że tamci mogą mieć czarne wszystkie szyby

> a u nas jak masz ryse na przedniej to już rzucają się

prawda u mnie polowa policjantow ma wszystkie ciemne szybki ciekawe czy legalnie

Napisano

a jak by tak przyciemnić za pomocą ciekłych kryształów (takich jak w zegarkach elektronicznych) to wtedy by można było ściemniać i zorjaśniać szybki sterując np. pilotem albo przyciskiem w aucie...

fajna sprawa

Napisano

> a jaka folie w przystepnej cenie z atestem polecacie?

atest na folie??? na zadna filje nie dostaniesz atestu,no chyba ze atest made in china taki z pupa.gif wziety...te wszystkie atesty na tych foliach to sobie mozna wsadzic...

nawet jezeli bedziesz miał ten atest a okleisz przednie szybki folia która nie bedzie miała 70% przepuszczalnosci to i tak ci zabiora dowodzik i tak...wiec te wszystkie atesty to jedna wielka sciema i chwyt marketingowy...a w zasadzie zadna folia nawet ta najjasniejsza nie ma przepuszcalnosci 70%...wiec jezeli okleisz przednie szybki folja musisz raczyc sie ryzykiem ze twoja godzina nadejdzie grinser006.gif a wtedy juz zalezy od panów niebieskich czy beda w dobrym chumorku czy tez beda potrzebowac kasy i zabiora dowodzik,.... cool.gif pzdr

Napisano

> nawet zamalować farbą!

> Byle przód miał 70%, ale to raczej niemożliwe jak przyciemniasz

> folia, nawet tą najjaśniejszą!

> Pozdro!

To poczytaj sobię te ustawe która podałem wyżej biglaugh.gif

i moim zdaniem jest tak:

Szyby możesz pomalować farba , zaspawać, zabić deskamizasypać piachem i panowie policjanci moga cię w pupa.gif pocałować ale jesli użyjesz folii to musisz mieć na nią atest( nie ma znaczenia jak ciemna)

a do ustawy jeżeli taka obowiązuje trzeba się stosować bo można dostać czerwona.gifbiglaugh.gif

Polska jest specyficznym krajem i w jego prawie jest kilka(dużooooo) nieścisłościspineyes.gif

P.S ja sam nie mam atestu ale to na własne ryzyko grinser006.gif

Napisano

> To poczytaj sobię te ustawe która podałem wyżej

> i moim zdaniem jest tak:

to tylko twoje zdanie aczkolwiek niekoniecznie jest ono obiektywne

> Szyby możesz pomalować farba , zaspawać, zabić deskamizasypać piachem

> i panowie policjanci moga cię w pocałować ale jesli użyjesz

> folii to musisz mieć na nią atest( nie ma znaczenia jak ciemna)

skoro moge pomalowac jak piszesz czy zabic dechami to wg twojego rozumowania tez np. na dechy lub farbe musiałbym miec atest yikes.gif czy tak jest?niewydaje mi sie

nastepna sprawa jest taka ze jak mi udowodnisz ze mam atest akurat z tej folii która mam przyciemnione szybki?? moge miec atest folii x a faktycznie założone szybki z folia y...

tylnich szyb nikt nie mierzy (przepuszczalnosci swiatła)

no i wreszcie skoro twierdzisz ze atest jest obowiazkowy to dlaczego nikt tego nie sprawdza (diagnosci,niebiescy)

> a do ustawy jeżeli taka obowiązuje trzeba się stosować

i do wszsytkich przepisów ruchu drogowego tez sie stosujesz?? np jazda w miescie w dzien 50km/h ni wiecej ni mniej?? cfaniaczek.gif ja staram sie ale nie zawsze wychodzi palacz.gif

> P.S ja sam nie mam atestu ale to na własne ryzyko

no widzisz i niemasz powodu do zmartwien bo za tył cie moga cmoknąc

Napisano

Ja zastanawiałem się nad takim patentem żeby mieć po 2 szyby w dzrwiach,jedne normalne a drugie ciemne i wrazie czego opuszczasz czarną a podnosisz normalną.Nie wiem czy dałoby radę zrobić ale pewnie tak biglaugh.gif

Napisano

> no widzisz i niemasz powodu do zmartwien bo za tył cie moga cmoknąc

wydaje Ci się

Napisano

Powiem tak , jeżeli jest coś czarno na białym to co ma z tym wspólnego obiektywizm?????

Po drugie jeżeli się nie stosujesz do przepisów to twoja prywatna sprawa i prywatne ryzyko.

Po trzecie w ustawie jest mowa o folii natomiast nie ma mowy o żadnych innych rzeczach(dechy, farba itp), a jeżeli coś nie jest zabronione to jest to to mozna stosować wink.gif a co do policji to jak każdy człowiek jeden się czepnie folii i tego że masz brudny samochód a drugiemu to leci koło nosa.A jak się zaczniesz takiemu mądrzyć to czerwona.gif i co mu zrobisz.Doskonale wiesz że z nimi ciężko wygrać

Ale zanim zaczniesz się z busted.gif kłócic poczytaj Dziennik ustaw >>>>>>kliknij tu<<<<<<< a dokładniej dział III rozdział 1 § 8. punk 5 i rozdział 2 § 10 punkt 1 i 3 oraz załącznik 3

Miłej lektury waytogo.gif

P.S.A jeżeli naklejasz homologacje od innej folii to to jest to fałszowanie i też grożą za to sankcje waytogo.gif

Napisano

> Powiem tak , jeżeli jest coś czarno na białym to co ma z tym

> wspólnego obiektywizm?????

> Po drugie jeżeli się nie stosujesz do przepisów to twoja prywatna

> sprawa i prywatne ryzyko.

> Po trzecie w ustawie jest mowa o folii natomiast nie ma mowy o

> żadnych innych rzeczach(dechy, farba itp), a jeżeli coś nie jest

> zabronione to jest to to mozna stosować a co do policji to jak

> każdy człowiek jeden się czepnie folii i tego że masz brudny

> samochód a drugiemu to leci koło nosa.A jak się zaczniesz

> takiemu mądrzyć to i co mu zrobisz.Doskonale wiesz że z nimi

> ciężko wygrać

> Ale zanim zaczniesz się z kłócic poczytaj Dziennik ustaw

> >>>>>>kliknij tu

No to zapytam w temacie. Ile kosztuje piecowe przyciemniienie przednich szyb w Sejku ?

Napisano

> No to zapytam w temacie. Ile kosztuje piecowe przyciemniienie

> przednich szyb w Sejku ?

niewiem.gif

Napisano

> 50-70 zl za sztukę

A gdzie ? Bo ponoc tylko Czeladz i Zielona Gora maja atest ISiC z prawdziwego zdarzenia

Napisano

szybki mozna sobie przyciemnic na 3 sposoby:

1. Made in Garage ale wtedymozemy przyciemnic tylko tyl folia z tylu nie wymaga atestu ani nic w tym stylu wymagane jest tylko prawe lusterko z przednimi szybami jest problem poniewaz nikt nie uznaje tej naklejki (atestu) ktora dodaja do foli wiec szkoda go przyklejac zeby odjechac z dowodem po zatrzymaniu przez policje trzeba dobrze gadac z palami nie radze zgrywac kozaka tak jak to sie czasami zdazalo bo ktos cos slyszal o atescie a tu w pudelku byl cyk na szybe i kluci sie ze atest jest i juz

2 to w jakims zakladzie zajmujacym sie takimi bajerami tam przewaznie dodaja swistek( atest ) w ktorym jest napisane ile procent przepuszczalnosci maja szybki przednie i tylnie ta opcja przewaznie przechodzi u gliniarzy poniewaz bardzo malo jest w polsce radjowozow z urzedzeniami umozliwiajacymi zmierzenie przepuszczalnosci swiatla wiec w takim przypadku jesli my mamy swistek z pieczatka i td. policjantowi ciezko udowodnic ze szyby boczne przednie nie maja przepyszczalnosci 70% powiedzmy mamy przewage

3. to piecowe przyciemnianie szyb wiem ze w Kiełpinie kolo Zielonej gory jest mozliwosc takiego przyciemniania posiadaja oni certyfikat instytutu szkła i ceramiki (www.technicolor.pl) reklamowali sie w GT

Napisano

> 2 to w jakims zakladzie zajmujacym sie takimi bajerami tam przewaznie

> dodaja swistek( atest ) w ktorym jest napisane ile procent

> przepuszczalnosci maja szybki przednie i tylnie ta opcja

> przewaznie przechodzi u gliniarzy poniewaz bardzo malo jest w

> polsce radjowozow z urzedzeniami umozliwiajacymi zmierzenie

> przepuszczalnosci swiatla wiec w takim przypadku jesli my mamy

> swistek z pieczatka i td. policjantowi ciezko udowodnic ze szyby

> boczne przednie nie maja przepyszczalnosci 70% powiedzmy mamy

> przewage

Te atesty z firm to wielkie g***o. Przecież każda szyba, na której jest położona jakakolwiek folia nie ma przepuszczalności w granicach 70%. To co Ty piszesz, że numer z atestami (świstkami z firm) przechodzi!

Pozdrawiam! wink.gif

P.S Zamknijmy ten temat, bo coraz większe głupoty ludzie piszą zlosnik.gif

Napisano

> dodaja swistek( atest ) w ktorym jest napisane ile procent

> przepuszczalnosci maja szybki przednie i tylnie ta opcja

> przewaznie przechodzi u gliniarzy poniewaz bardzo malo jest w

> polsce radjowozow z urzedzeniami umozliwiajacymi zmierzenie

> przepuszczalnosci swiatla wiec w takim przypadku jesli my mamy

> swistek z pieczatka i td. policjantowi ciezko udowodnic ze szyby

> boczne przednie nie maja przepyszczalnosci 70% powiedzmy mamy

> przewage

Panom policjantom nic nie udowodnisz... jak będą się wahać to zabiorą ci dowodzik i pójdziesz na przegląd...

I kto teraz ma przewagę... biglaugh.gifchaja.gif

Napisano

no chyba że tacy jak wczoraj na IKEA biglaugh.gif jeszcze 10 min i kupili by fiata i wstąpili do cento

P.S. pozdrowienia dla Panów busted.gif

Napisano

> Powiem tak , jeżeli jest coś czarno na białym to co ma z tym

> wspólnego obiektywizm?????

> Po drugie jeżeli się nie stosujesz do przepisów to twoja prywatna

> sprawa i prywatne ryzyko.

> Po trzecie w ustawie jest mowa o folii natomiast nie ma mowy o

> żadnych innych rzeczach(dechy, farba itp), a jeżeli coś nie jest

> zabronione to jest to to mozna stosować a co do policji to jak

> każdy człowiek jeden się czepnie folii i tego że masz brudny

> samochód a drugiemu to leci koło nosa.A jak się zaczniesz

> takiemu mądrzyć to i co mu zrobisz.Doskonale wiesz że z nimi

> ciężko wygrać

> Ale zanim zaczniesz się z kłócic poczytaj Dziennik ustaw

> >>>>>>kliknij tu

sory ale gdzie tam pisze cos o folii?? bo jakos czytałem ale nie widze tam zadnej folii grinser006.gif pisze owszem o przejzystosci szyb ze ma byc odpowiednia,spełniajaca zadane normy....ale słowo folia nie pojawia sie ani razu,wiec jezeli czegos niema to mozna to róznie rozumiec nie koniecznie w kontekscie folii..

nigdzie niema napisane ze na tył musisz miec atest....

pzdr waytogo.gif

Napisano

> no chyba że tacy jak wczoraj na IKEA jeszcze 10 min i kupili by

> fiata i wstąpili do cento

> P.S. pozdrowienia dla Panów

I tacy powinni być policjanci waytogo.gif Wtedy byliby szanowani zlosnik.gif

Pozdro 893goodvibes.gif

Napisano

Pamiętaj busted.gif to też ludzie j taki sam zawód jak kożdy inny są w nich ludzie i parapety. Zależy na kogo sie trafi

Napisano

Wycinek z Ustawy:

§ 10. 1. Przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków:

1) oznakowane są znakami homologacji międzynarodowej stosowanymi w homologacji Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) - "E" lub Unii Europejskiej - "e";

2) oznakowane są cechami producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji;

3) oznakowane są cechami dostawcy producenta pojazdu, na który wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji;

4) oznakowane są znakiem zgodności zgodnie z przepisami o systemie oceny zgodności i akredytacji; przepisu nie stosuje się do przedmiotów wyposażenia i części oznakowanych znakiem bezpieczeństwa na podstawie dotychczasowych przepisów o badaniach i certyfikacji;

5) tablice rejestracyjne mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli oznakowane są znakiem producenta zgodnie z przepisami o rejestracji i oznaczaniu pojazdów.

2. Przepis ust.1 stosuje się do producentów, importerów, dystrybutorów oraz podmiotów montujących i świadczących usługi.

3. Wykaz przedmiotów wyposażenia i części związanych z bezpieczeństwem użytkowania pojazdu i ochroną środowiska podlegających sprawdzeniu w tym zakresie przez jednostki akredytowane w polskim systemie akredytacji określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.

4. Przedmioty wyposażenia i części objęte obowiązkiem homologacji typu określone są w przepisach o homologacji pojazdów

A teraz patrz załącznik 3 punkt 22

WYKAZ PRZEDMIOTÓW WYPOSAŻENIA I CZĘŚCI ZWIĄZANYCH Z BEZPIECZEŃSTWEM UŻYTKOWANIA POJAZDU I OCHRONĄ ŚRODOWISKA

Lp.

Nazwa wyrobu

1

2

1

Tarcze kół jezdnych oraz śruby i nakrętki do ich mocowania

2

Okucia do środków transportu - zamki, zawiasy, spinacze

3

Zespoły i elementy silników spalinowych tłokowych: tłumiki wydechu (nieobjęte homologacją), pompy paliwa i pompy wtryskowe, wtryskiwacze i rozpylacze, wtryskowe układy zasilania silników o zapłonie iskrowym, filtry, zbiorniki paliwa, przewody paliwowe elastyczne, uszczelnienia pierścieniowe gumowe i gumowo-metalowe

4

Mechanizmy kierownicze kompletne oraz poszczególne ich elementy (koło, kolumna, wałki, przekładnie, dźwignie, ramiona, drążki, przeguby, sworznie)

5

Wały napędowe kompletne, krzyżaki przegubów i przeguby równobieżne wałów napędowych i półosi

6

Niezależne systemy grzewcze wykorzystujące paliwo i ich elementy

7

Mechanizmy wywrotu kompletne oraz przewody wysokiego ciśnienia (okute) i zawory (rozdzielacze)

8

Zespoły i elementy zawieszenia: amortyzatory, resory (drążki i pakiety skrętne, resory piórowe, sprężyny śrubowe, resory pneumatyczne), wahacze i ich przeguby, stabilizatory i ich przeguby, drążki reakcyjne, elementy gumowo-metalowe zawieszeń

9

Zespoły i elementy układów hamulcowych: pompy, zbiorniki - do 0,03 MPa x m3, przewody i złącza, zawory, korektory, urządzenia wspomagające, sprężarki, reduktory, odmrażacze, odolejacze, filtry, siłowniki, bębny, okładziny cierne, klocki i szczęki, rozpieraki, zespoły regulacji, tarcze, zaciski kompletne, cylindry, urządzenia przeciwblokujące, linki hamulcowe

10

Siodła, haki, zaczepy i inne elementy służące do ciągnięcia i holowania (nieobjęte homologacją)

11

Zwierciadła do lusterek samochodowych

12

Elementy i akcesoria do pojazdów: zagłówki, podnośniki samochodowe stanowiące wyposażenie pojazdu, urządzenia do mocowania ładunku, bagażniki, transportowe pasy ściągające

13

Urządzenia bezpieczeństwa ruchu pozostałe: tablice rejestracyjne, do oznakowania pojazdów przewożących materiały niebezpieczne, lampy ostrzegawcze dla pojazdów przewożących materiały niebezpieczne, urządzenia uziemiające pojazdy do przewozu materiałów niebezpiecznych, urządzenia odblaskowe dla rowerów

14

Urządzenia świetlne i sygnalizacyjne: reflektory elektryczne do motocykli, motorowerów i rowerów, lampy świateł błyskowych ostrzegawczych, klosze do lamp sygnalizacyjnych i cofania, osłony reflektorowe

15

Sygnały dźwiękowe (nieobjęte homologacją)

16

Wyposażenie elektryczne i elektroniczne, w tym: urządzenia zapłonowe, urządzenia z elementami grzewczymi, sterowniki, przekaźniki, urządzenia i elementy przystosowujące pojazdy do transportu wartości materialnych

17

Zapalniczki elektryczne oraz inne urządzenia zasilane z gniazd wtykowych

18

Elektroniczne, elektryczne i mechaniczne urządzenia zabezpieczające - alarmowe, lokalizacji i blokad nieobjęte homologacją

19

Płyny eksploatacyjne: hamulcowe, do układów chłodzenia silników spalinowych, do spryskiwania szyb samochodowych

20

Kabiny ochronne, ramy ochronne i siedziska amortyzowane do ciągników rolniczych

21

Akumulatory energii elektrycznej

22

Szyby z powłokami refleksyjnymi i folie do szyb samochodowych

I czytać należy dokładnie biglaugh.gif a link do dziennika ustaw masz podany wcześniej waytogo.gif

Napisano

> Wycinek z Ustawy:

> § 10. 1. Przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z

> bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być

> stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest co najmniej jeden z

> następujących warunków:

> 1) oznakowane są znakami homologacji międzynarodowej stosowanymi w

> homologacji Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji

> Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) - "E" lub Unii Europejskiej -

> "e";

> 2) oznakowane są cechami producenta pojazdu, na który wystawiono

> krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to

> powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki celem ewidencji;

> 3) oznakowane są cechami dostawcy producenta pojazdu, na który

> wystawiono krajowe świadectwo homologacji typu pojazdu;

> ocechowanie to powinno być zgłoszone do upoważnionej jednostki

> celem ewidencji;

> 4) oznakowane są znakiem zgodności zgodnie z przepisami o systemie

> oceny zgodności i akredytacji; przepisu nie stosuje się do

> przedmiotów wyposażenia i części oznakowanych znakiem

> bezpieczeństwa na podstawie dotychczasowych przepisów o

> badaniach i certyfikacji;

> 5) tablice rejestracyjne mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli

> oznakowane są znakiem producenta zgodnie z przepisami o

> rejestracji i oznaczaniu pojazdów.

> 2. Przepis ust.1 stosuje się do producentów, importerów,

> dystrybutorów oraz podmiotów montujących i świadczących usługi.

> 3. Wykaz przedmiotów wyposażenia i części związanych z

> bezpieczeństwem użytkowania pojazdu i ochroną środowiska

> podlegających sprawdzeniu w tym zakresie przez jednostki

> akredytowane w polskim systemie akredytacji określa załącznik nr

> 3 do rozporządzenia.

> 4. Przedmioty wyposażenia i części objęte obowiązkiem homologacji

> typu określone są w przepisach o homologacji pojazdów

> A teraz patrz załącznik 3 punkt 22

> WYKAZ PRZEDMIOTÓW WYPOSAŻENIA I CZĘŚCI ZWIĄZANYCH Z BEZPIECZEŃSTWEM

> UŻYTKOWANIA POJAZDU I OCHRONĄ ŚRODOWISKA

> Lp.

> Nazwa wyrobu

> 1

> 2

> 1

> Tarcze kół jezdnych oraz śruby i nakrętki do ich mocowania

> 2

> Okucia do środków transportu - zamki, zawiasy, spinacze

> 3

> Zespoły i elementy silników spalinowych tłokowych: tłumiki wydechu

> (nieobjęte homologacją), pompy paliwa i pompy wtryskowe,

> wtryskiwacze i rozpylacze, wtryskowe układy zasilania silników o

> zapłonie iskrowym, filtry, zbiorniki paliwa, przewody paliwowe

> elastyczne, uszczelnienia pierścieniowe gumowe i gumowo-metalowe

> 4

> Mechanizmy kierownicze kompletne oraz poszczególne ich elementy

> (koło, kolumna, wałki, przekładnie, dźwignie, ramiona, drążki,

> przeguby, sworznie)

> 5

> Wały napędowe kompletne, krzyżaki przegubów i przeguby równobieżne

> wałów napędowych i półosi

> 6

> Niezależne systemy grzewcze wykorzystujące paliwo i ich elementy

> 7

> Mechanizmy wywrotu kompletne oraz przewody wysokiego ciśnienia

> (okute) i zawory (rozdzielacze)

> 8

> Zespoły i elementy zawieszenia: amortyzatory, resory (drążki i

> pakiety skrętne, resory piórowe, sprężyny śrubowe, resory

> pneumatyczne), wahacze i ich przeguby, stabilizatory i ich

> przeguby, drążki reakcyjne, elementy gumowo-metalowe zawieszeń

> 9

> Zespoły i elementy układów hamulcowych: pompy, zbiorniki - do 0,03

> MPa x m3, przewody i złącza, zawory, korektory, urządzenia

> wspomagające, sprężarki, reduktory, odmrażacze, odolejacze,

> filtry, siłowniki, bębny, okładziny cierne, klocki i szczęki,

> rozpieraki, zespoły regulacji, tarcze, zaciski kompletne,

> cylindry, urządzenia przeciwblokujące, linki hamulcowe

> 10

> Siodła, haki, zaczepy i inne elementy służące do ciągnięcia i

> holowania (nieobjęte homologacją)

> 11

> Zwierciadła do lusterek samochodowych

> 12

> Elementy i akcesoria do pojazdów: zagłówki, podnośniki samochodowe

> stanowiące wyposażenie pojazdu, urządzenia do mocowania ładunku,

> bagażniki, transportowe pasy ściągające

> 13

> Urządzenia bezpieczeństwa ruchu pozostałe: tablice rejestracyjne, do

> oznakowania pojazdów przewożących materiały niebezpieczne, lampy

> ostrzegawcze dla pojazdów przewożących materiały niebezpieczne,

> urządzenia uziemiające pojazdy do przewozu materiałów

> niebezpiecznych, urządzenia odblaskowe dla rowerów

> 14

> Urządzenia świetlne i sygnalizacyjne: reflektory elektryczne do

> motocykli, motorowerów i rowerów, lampy świateł błyskowych

> ostrzegawczych, klosze do lamp sygnalizacyjnych i cofania,

> osłony reflektorowe

> 15

> Sygnały dźwiękowe (nieobjęte homologacją)

> 16

> Wyposażenie elektryczne i elektroniczne, w tym: urządzenia

> zapłonowe, urządzenia z elementami grzewczymi, sterowniki,

> przekaźniki, urządzenia i elementy przystosowujące pojazdy do

> transportu wartości materialnych

> 17

> Zapalniczki elektryczne oraz inne urządzenia zasilane z gniazd

> wtykowych

> 18

> Elektroniczne, elektryczne i mechaniczne urządzenia zabezpieczające

> - alarmowe, lokalizacji i blokad nieobjęte homologacją

> 19

> Płyny eksploatacyjne: hamulcowe, do układów chłodzenia silników

> spalinowych, do spryskiwania szyb samochodowych

> 20

> Kabiny ochronne, ramy ochronne i siedziska amortyzowane do ciągników

> rolniczych

> 21

> Akumulatory energii elektrycznej

> 22

> Szyby z powłokami refleksyjnymi i folie do szyb samochodowych

> I czytać należy dokładnie a link do dziennika ustaw masz podany

> wcześniej

a tego to niedoczytałem grinser006.gif respect waytogo.gifgrinser006.gif

ale i tak powiem ze tylnich szybek nikt nie sprawdza co do atestu wiec z tym niema problemu,sam miałem założone jeszcze w maluchu i nigdy nie było z tym problemu na badaniach i z niebieskimi

pzdr

Napisano

Musze jeszcze dopowiedzieć że ja też mam w pupa.gif jakieś śmieszne atesty.Chodziło mi o to że na tę zasrana folię tzreba cuś takiego mieś i zakładać powinna firma ktura jest zamieszczona na stronie >>>>szkła i ceramiki....>>>> (cY cuś takiego spineyes.gif) Ale jeżeli mam wydać 400zł a 40 to wybieram bramkę nr.2.Większość naszych ustaw jest do bani, tyningować nie można bo tamto sramto ,itp.Za klamki zabierają dowodziki a nie maja prawa.I wszystko musi posiadać atest.Kto to wogóle wymyślił.Rozumiem że co do rzeczy bezpośrednio związanych z bezpieczeństwem to tak ale np. zapalniczka samochodowa musi posiadać atest spineyes.gif głupota do potęgi entej.A maluchy (bez obrazy) nienadające się wielokrotnie do użytkowania przechodzą przeglądy i panowie busted.gif ich się nie czepiaja oslabiony.gif

TAKA MAŁA DYGRESJA grinser006.gif

Napisano

> Musze jeszcze dopowiedzieć że ja też mam w jakieś śmieszne

> atesty.Chodziło mi o to że na tę zasrana folię tzreba cuś

> takiego mieś i zakładać powinna firma ktura jest zamieszczona na

> stronie

> TAKA MAŁA DYGRESJA

tu sie w 100% zgodze,podobnie sytuacja ma sie do szrotów zwożonych masowo z zachodu,najczesciej ze znaczkami bmw lub vw....czesto bywam na giełdzie i widze jak te auta wyglądają,wiekszosc ludzi kupuje taki stwór trzymajacy sie na kołach zamiast kupic młodszego np cc w o niebo lepszym stanie,nie zagrazajacy zyciu kierowcy albo tez innemu członkowi ruchu...

no cóż juz od dawna twierdze ze zyjemy w dziwnym kraju...

co do tych maluchów to prawda wiekszosc jezdzacych naprawde nienadaje sie do jazdy,ale panu władzy lepiej jest zabrac dowód za brak atestu który w mniejszym stopniu zagraza bezpieczenstwu niz jakiemus dziadkowi jezdzacemu bolidem w stanie rozkładu...

pzdr

Napisano

> Musze jeszcze dopowiedzieć że ja też mam w jakieś śmieszne

> atesty.Chodziło mi o to że na tę zasrana folię tzreba cuś

> takiego mieś i zakładać powinna firma ktura jest zamieszczona na

> stronie

> TAKA MAŁA DYGRESJA

no ok! atesty atestami ,czy mamy czy nie i tak beda chcieli zabrac dowodzik za przednie boczne, wiec jak poradzic sobie z takim Panami busted.gif bo słysze ze jedni smigaja juz długo i niemaja problemow inni zrywaja czyli lepej dac im na wino marki wino (ile?) czy oddac dowodzik?

pozdr

Napisano

> Hm...ja mam całe auto przyciemnione i póki co (odpukać) nikt się nie

> czepiał! A tym bardziej o tył, jak miałem kiedyś tylko tył!

> Policja mnie zatrzymywała i o zaden atest nie pytała! PIERWSZE

> SŁYSZE

jakiej marki masz folie? wogole jakie sa do wyboru?ktore sa lepsze ?

chciałbym zakupic tylko widze czasami jakies te folie granatowe a chciałbym czarna?

Napisano

> no ok! atesty atestami ,czy mamy czy nie i tak beda chcieli zabrac

> dowodzik za przednie boczne, wiec jak poradzic sobie z takim

> Panami bo słysze ze jedni smigaja juz długo i niemaja problemow

> inni zrywaja czyli lepej dac im na wino marki wino (ile?) czy

> oddac dowodzik?

> pozdr

Tak oklej żeby przednie boczne miały 70% przepuszczalności światła a przednia czołowa 75% i będzie waytogo.gif

Najlepiej udawać pokornego i skruszonego wink.gif to może sie zlitują i będzie waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.