Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie przyczepiacie swoje PDA (nawigacja)

Featured Replies

Napisano

Jak w tytule. confused.gif

Jak przyczepię do szyby, to drga jak wibrator. Można oprzeć dołem o półkę, ale wtedy dostep od dołu (zasilanie) jest utrudniony. Do kratki wentylacyjnej też próbowałem, ale z kolei trzyma sie tego tragicznie. Poza tym nawiew w tej kratce musi byc wyłączony. Czy szanowni koledzy wykombinowali cóś w tej materii ??? 270751858-jezyk.gif

Napisano

To wszystko zależy jak długie masz ramię przyssawki. Moim zdaniem najlepiej było by po lewej stronie kierownicy przy samej krawędzi szyby oparte dołem o deskę rozdzielczą. Wtedy do rozwiązania zostaje tylko problem zasilania, gdyż zapalniczka jest zbyt daleko. Proponuję dokupić "wiszące" gniazdko zapalniczki i razem z ładowarką umieścić z boku w skrzynce bezpiecznikowej, a kabelek wypuścić przy podszybiu. Wersja ta działa i jest w miarę wygodna.

Napisano

ja mam tak:

DCP_6168.JPG

kupiłem przedłużacz gniazdka zapalniczki i pociągnąłem go z tylniego gniazdka z bagażnika. pda trzymam na standardowym uchwycie, ale fakt jest to niewygodne na polskich drogach- na dziurach drga...ale z drugiej strony nie uzywam nawigacji codzien...

chcialbym kupic cos lepszego, ale ceny sa z kosmosu - o ile pamietam to porzadny uchwyt to cos kolo 400-500 zł..a moze ktos ma lepsze info gdzie kupic cos tanszego?

Napisano

IMO najlepsze miejsce to tuz obok lewego slupka ok.gif Najlepiej tak, aby palm przyslanial lekko slupek - wtedy masz male martwe pole zlosnik.gifok.gif

Zasilanie w miare latwo pociagnac z bagaznika przedluzaczem puszczonym w progu ok.gif

Jesli chodzi o drgania to powigynaj mocowanie tak, aby palm byl jak najblizej szyby (ramie jak najkrotsze poprzez np obkrecenie go dookola czyli zrobienie jakby pentelki zlosnik.gif) Mozna tez wygiac ramie tak, aby oprzec go o deske rozdzielcza lub slupek zlosnik.gifok.gif

Jedyny minus - przyssawka slabo sie trzyba przy bocznej krawedzi szyby bo w tym miejscu szyba jest wygieta. Dlatego przyssawke trzeba mocowac jakies 5 cm od bocznej krawedzi szyby - trzeba to potrenowac zlosnik.gif Najlepiej przyssawke zamocowac i nie zdejmowac ok.gif

Kiedys myslalem o zamoowaniu jakos bezposrednio samego elementu mocowania, w ktory wsuwasz palmtopa, ale nie mialem zadnego rozsadnego pomyslu na to zlosnik.gif

Aha

Sprawdz jeszcze samo mocowanie - u mnie sie wykreca z przyssawki i wtedy to dopiero sa drgania zlosnik.gifok.gif Wystarczy dokrecic i jest cacy ok.gif

A jak Ci bardzo przeszkadzaja drgania, to palm stawiasz w podlokietnik albo na polke pod popielniczka i korzystasz wylacznie z komunikatow glosowych zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifhehe.gif o ile modul GPS masz na tyle dobry, ze nie potrzebje widziec nieba grinser006.gif

Napisano

Dokładnie o tym pisałem. Jednak lewą krawędź PDA oparłbym o deskę rozdzielczą. Wtedy wtyk zasilający tylko minimalnie zasłania kratkę nawiewu.

post-61580-14352473353485_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

chcialbym kupic cos lepszego, ale ceny sa z kosmosu - o ile pamietam

> to porzadny uchwyt to cos kolo 400-500 zł..a moze ktos ma lepsze

> info gdzie kupic cos tanszego?

W zasadzie każdy uchwyt który posiada ramię, czyli taki przyklejany do szyby, nawet ten sztywny zaczyna drgać, przetestowane. Ostatnio jak jechałem, oparłem PDA na desce, zresztą, dokładnie tak jak masz zamontowane, z lewej strony. Wkalkulowałem, że brak zasilanie pozwoli ma na..... 2h jazdy yikes.gif.

No nic mam pewien pomysł, jak zrobie i zda to egzamin, wtedy cykne fotki, 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Pod popielniczką to faktycznie niezły pomysł grinser006.gif. Muszę tylko sprawdzić czy chwyci sygnał ????

Napisano

> Pod popielniczką to faktycznie niezły pomysł . Muszę tylko sprawdzić

> czy chwyci sygnał ????

Rzut oka na ekranik dosc czesto sie przydaje - czasem AutoMapa mowi "w lewo" a w rzeczywistosci trzeba jechac prosto lub wybrac jeden z dwoch skretow w lewo zlosnik.gif Oznaczenie trasy na ekraniku pomaga w takich sytuacjach ok.gif

Przez moment myslalem tez o zamontowaniu palma gdzies w okolicy gornej krawedzi szyby - moze oslona przeciwslonczena? niewiem.gif

A tak generalnie to te wszystkie palmtopy to nie sa zbyt bezpieczne podczas np. zderzenia zlosnik.gif

Napisano

> Jesli chodzi o drgania to powigynaj mocowanie tak, aby palm byl jak

> najblizej szyby (ramie jak najkrotsze poprzez np obkrecenie go

> dookola czyli zrobienie jakby pentelki ) Mozna tez wygiac ramie

> tak, aby oprzec go o deske rozdzielcza lub slupek

>

zrobiłem tak i co ciekawe pojawiły się drgania lewo,prawo. a tak mam tylko dol, gora (w przeważającej częsci zlosnik.gif ), a wole jak mi lata góra, dół niz lewo,prawo zlosnik.gif

Napisano

> Dokładnie o tym pisałem. Jednak lewą krawędź PDA oparłbym o deskę

> rozdzielczą. Wtedy wtyk zasilający tylko minimalnie zasłania

> kratkę nawiewu.

jesli prawidłowo rozumiem twoją propozycję, to chyba ramie jest za krótkie...(jesli przyssawka ma zostac tam gdzie jest widoczna na zdjeciu)

277389753-pop.jpg

Napisano

Mimo że mam Turboklekota na drgania specjalnie nie narzekam hmm.gif .

Sprzęt: Acer n35 + uchwyt std.

Mocowanie: głównie na środku szyby, bliżej pasażera, tak aby kabel (spirala*) nie przeszkadzał przy zmianie biegów (trochę jednak przeszkadza). Jeżeli "jadę" na bateriach, to bliżej kierowcy, ale też po prawej stronie. Nie sprawdzałem ale chyba starczają na dłużej niż 2 godziny.

* Czy ktoś wie gdzie można kupić ładowarkę ze zwykłym, prostym kablem?

Napisano

> jesli prawidłowo rozumiem twoją propozycję, to chyba ramie jest za

> krótkie...(jesli przyssawka ma zostac tam gdzie jest widoczna na

> zdjeciu)

Tak jak pisałem w moim pierwszym poście "To wszystko zależy jak długie masz ramię przyssawki....". U mnie tak właśnie wystarcza i jest ok (bez drgań-pomijając drgania całego autka).

Napisano

> Tak jak pisałem w moim pierwszym poście "To wszystko zależy jak

> długie masz ramię przyssawki....". U mnie tak właśnie wystarcza

> i jest ok (bez drgań-pomijając drgania całego autka).

a masz standardowe z zestawu czy dokupywane ekstra?

Napisano

> a masz standardowe z zestawu czy dokupywane ekstra?

mam standardowy z zestawu do MIO 550.

Napisano

> a masz standardowe z zestawu czy dokupywane ekstra?

Ja w swoim byłym Stilo używałem trochę Mio 168 GPS - na fabrycznym uchwycie się telepał zlosnik.gif, kupiłem kiedyś w DE jakiś uchwyt na stacji benzynowej (!) koło Autohausu przy A7 dosłownie za grosze (nie pamiętam ile hmm.gif, 10-15 EUR, nie więcej ok.gif) i ten nie bujał się w ogóle, mimo że też miał "wyginane" ramię.

Ostatnio używam Mio A701 - ten na fabrycznym uchwycie nie buja się w ogóle, ale może dlatego że w ogóle jest lekki hmm.gif

Napisano

>Wkalkulowałem, że brak

> zasilanie pozwoli ma na..... 2h jazdy .

Eee, chyba więcej. hmm.gif

Mio 168 GPS naładowany "do pełna" bez kabelka wytrzymał przejazd z Wrocławia do Gliwic i dalej aż pod Olkusz, a potem jeszcze powrót i w drodze powrotnej odmówił współpracy dopiero gdzieś koło Katowic. zeby.GIF

Napisano

> Ostatnio używam Mio A701 - ten na fabrycznym uchwycie nie buja się w

> ogóle, ale może dlatego że w ogóle jest lekki

Moga byc dwie przyczyny braku telepania tego MIO:

1. Przyczepiles go do okna w domu zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifhehe.gif

2. Taksowka, ktora podrozujesz jest wyjatkowo komfortowa hmm.gifniewiem.gifrotfl.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> Moga byc dwie przyczyny braku telepania tego MIO:

> 1. Przyczepiles go do okna w domu

> 2. Taksowka, ktora podrozujesz jest wyjatkowo komfortowa

Akurat diesel w L200 trzęsie jak wściekły - ze dwa razy gorzej niż JTD w Stilo zeby.GIF - a jakoś uchwyt nie chce się bujać. zlosnik.gif Ten zdobyczny niemiecki też dobrze utrzymywał Mio 168 w tak skrajnie trudnych warunkach ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mimo że mam Turboklekota na drgania specjalnie nie narzekam .

> Sprzęt: Acer n35 + uchwyt std.

> Mocowanie: głównie na środku szyby, bliżej pasażera, tak aby kabel

> (spirala*) nie przeszkadzał przy zmianie biegów (trochę jednak

> przeszkadza). Jeżeli "jadę" na bateriach, to bliżej kierowcy,

> ale też po prawej stronie. Nie sprawdzałem ale chyba starczają

> na dłużej niż 2 godziny.

> * Czy ktoś wie gdzie można kupić ładowarkę ze zwykłym, prostym

> kablem?

Dokładnie ten sam problem miałem. 270751858-jezyk.gif. Ze wzgledu na dość nietypowe umieszczenie zapalniczki, kabel "spirala" odpada mad.gif. Proponuje zakup

http://www.skleppda.pl/index.php?d=produkt&id=424

Ja tak zrobiłem + do tego zwykły zasilacz USB do zapalniczki. Nic nie przeszkadza, a nadmiar kabla spina się rzepem, który zresztą jest w komplecie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Eee, chyba więcej.

> Mio 168 GPS naładowany "do pełna" bez kabelka wytrzymał przejazd z

> Wrocławia do Gliwic i dalej aż pod Olkusz, a potem jeszcze

> powrót i w drodze powrotnej odmówił współpracy dopiero gdzieś

> koło Katowic.

Bateria nie była do końca naładowana, więc dlatego

padła biedaczka po 2h. ( LOOX 520). Ponoć najwięcej

wysysa moduł GPS. A tak swoją drogą ciekawe ile całe

ustrojstwo pobiera miliamperów niewiem.gif

Napisano

fajne, musialbym takie cus zobaczyc na zywo...

Napisano
  • Autor

> a ja tak i nie narzekam

No tak, ale to chyba jekieś dedykowane cudeńko do

tego Siemensa. A gdzie podpinasz zasilacz, jesli w

ogóle podpinasz. confused.gif

Napisano

> No tak, ale to chyba jekieś dedykowane cudeńko do

> tego Siemensa. A gdzie podpinasz zasilacz, jesli w

> ogóle podpinasz.

jest to uniwersalny multimedialny uchwyt Rikaline (ma wzmacniacz i glosnik z regulacja lepszy od wbudowanego w PDA). Przy zakupie musisz tylko wybrac zlacze odpowiednie do Twojego PDA (ladowanie PDA)

Z dolu uchwytu wychodzi kabel zasilajacy uchwyt i kabel zasilajacy odbiornik GPS (z tego drugiego korzystasz, jezeli potrzebujesz)

Kabel zasialajacy uchwyt moze konczyc sie wtyczka do gniazda zapalniczki, albo golymi przewodami do instalacji auta.

Uchwyt w zestawie ma chwytaki do lapania kratek wentylacji (jak na zdjeciach) ale takze pałąka z przyssawka do montazu na szybie. Do wyboru

Napisano

> jest to uniwersalny multimedialny uchwyt Rikaline (ma wzmacniacz i

> glosnik z regulacja lepszy od wbudowanego w PDA). Przy zakupie

> musisz tylko wybrac zlacze odpowiednie do Twojego PDA (ladowanie

> PDA)

> Z dolu uchwytu wychodzi kabel zasilajacy uchwyt i kabel zasilajacy

> odbiornik GPS (z tego drugiego korzystasz, jezeli potrzebujesz)

> Kabel zasialajacy uchwyt moze konczyc sie wtyczka do gniazda

> zapalniczki, albo golymi przewodami do instalacji auta.

> Uchwyt w zestawie ma chwytaki do lapania kratek wentylacji (jak na

> zdjeciach) ale takze pałąka z przyssawka do montazu na szybie.

> Do wyboru

a ile kosztował? zlosnik.gif

Napisano

> ponizej 200zl

> teraz juz wiecej

> Allegro

no to jeszcze mozna cene przezyc..i w dodatku w poblizu mnie smile.gif

ale nie ma mio168...

a czy mozna ten uchwyt przymocowac do kratki? bo jakos z opisu tego na allegro nie wynika...

Napisano

> no to jeszcze mozna cene przezyc..i w dodatku w poblizu mnie

> ale nie ma mio168...

> a czy mozna ten uchwyt przymocowac do kratki? bo jakos z opisu tego

> na allegro nie wynika...

pisalem, ze w zestawie sa dwa uchwyty - na kratke i na przyssawke

ale dzisiaj trzeba sprzedawce dopytac

Napisano

> pisalem, ze w zestawie sa dwa uchwyty - na kratke i na przyssawke

> ale dzisiaj trzeba sprzedawce dopytac

ewentualnie cos tanszego i bardzie uniwersalnego...

jakiś tekst

Napisano

> ewentualnie cos tanszego i bardzie uniwersalnego...

> jakiś tekst

nie laduje PDA, nie zasila GPSa, nie ma glosnika ze wzmacniaczem zlosnik.gif

Napisano

> nie laduje PDA, nie zasila GPSa, nie ma glosnika ze wzmacniaczem

Z innej beczki.

JaMi Ty jesteś mądry gość. Powiedz mi (ale tak obiektywnie), gdybyś miał kupować jeszcze raz nawigację, to jaką byś kupił obecnie, ale pod kątem wykorzystania WYŁĄCZNIE do jazdy po drogach i to głównie polskich ??? Inne bajery mnie nie interesują.

Do 2000 zł. kpl. z mapami, itp.

Napisano

> ewentualnie cos tanszego i bardzie uniwersalnego...

> jakiś tekst

Ten na piedestale bym chyba wybrał. No, ale to jest tylko sam uchwyt. Ma też swój plus, bo tylko 39 zł. waytogo.gif

Napisano

> Rozeznaj temat na forum www.pdaclub.pl

smile.gif Już kilka razy rozeznawałem (znam ten adres - jest tam nawet test - ale jest to dla mnie zbyt wielka magia i liczę, że może mi ktoś poda konkretny model na "tacy" pod kątem moich skromnych wymagań, aby niepotrzebnie nie przepłacać. Obiecuję nie mieć żadnych pretensji zlosnik.gif

Napisano

> Już kilka razy rozeznawałem (znam ten adres - jest tam nawet test -

> ale jest to dla mnie zbyt wielka magia i liczę, że może mi ktoś

> poda konkretny model na "tacy" pod kątem moich skromnych

> wymagań

Jeśli nie potrzebujesz PDA jako takiego, a tylko do nawigacji, to pomyśl o jakimś pockecie z wbudowanym GPS - swoje zadanie spełniają bardzo dobrze, w komplecie z Automapą powinieneś się zmieścić w zakładanym budżecie, a nawet coś tam jeszcze zostanie. ok.gif

Napisano

> tylko do nawigacji, to

> pomyśl o jakimś pockecie z wbudowanym GPS - swoje zadanie

> spełniają bardzo dobrze, w komplecie z Automapą powinieneś się

> zmieścić w zakładanym budżecie,

Dobrze radzisz smile.gif tylko bym prosił o konkrety: O JAKIM ? hmm.gif

Napisano

> Dobrze radzisz tylko bym prosił o konkrety: O JAKIM ?

Na przykład o takim: KLIK. W komplecie jest wszystko oprócz folii na ekran, jakiegoś etui i sensownej wielkości karty pamięci - budżetu spokojnie starczy na to wszystko i jeszcze Automapę XL. Jeśli jeździsz tylko po Polsce, to w zasadzie niczego więcej już nie potrzebujesz ok.gif No jeśli ewentualnie zależy Ci na WLAN, to może taki: KLIK. hmm.gif

Jakoś mam zaufanie do Mio ok.gif - wcześniej przez półtora roku miałem Mio 168 GPS, potem krótko co innego, a teraz mam Mio A701, który jest o tyle fajny, że w zasadzie na codzień jest takim odrobinę większym telefonem, więc odpada noszenie (i ewentualne ładowanie) jednego grata więcej. zeby.GIF

Napisano

> Na przykład o takim: KLIK. W komplecie jest wszystko oprócz folii na

> ekran, jakiegoś etui i sensownej wielkości karty pamięci -

> budżetu spokojnie starczy na to wszystko i jeszcze Automapę XL.

OK. Ale nie jest jego wadą to, że ma tylko 64 MB pamięci ROM

> Jeśli jeździsz tylko po Polsce, to w zasadzie niczego więcej już

> nie potrzebujesz No jeśli ewentualnie zależy Ci na WLAN, to

> może taki: KLIK.

A do czego jest ten moduł WLAN ??? Ten jest chyba lepszy od poprzedniego.

teraz mam Mio A701, który

> jest o tyle fajny, że w zasadzie na codzień jest takim odrobinę

> większym telefonem,

Jak dla mnie ma za mały ekran smile.gif Ja potrzebuję jak największy ekran, żeby nie gubił sygnału w mieście, mówił i pisał w języku polskim.

A co sądzisz o tym modelu ? Oferowany, np. TUTAJ

Napisano

> OK. Ale nie jest jego wadą to, że ma tylko 64 MB pamięci ROM

Nie jest. zlosnik.gif

> A do czego jest ten moduł WLAN ??? Ten jest chyba lepszy od

> poprzedniego.

Jeśli nie korzystasz z bezprzewodowego dostępu do sieci, to do niczego. Ale czasem może się przydac - można np. przeglądać maile bez wyłażenia z łóżka. zeby.GIF

> Ja potrzebuję jak największy ekran

W sensie rozdzielczości czy wielkości fizycznej?

>, żeby nie gubił sygnału w mieście,

To zalezy od modułu GPS. ok.gif

> mówił i pisał w języku polskim.

To zależy od aplikacji - automapa jest po polsku, więc każdy palmtop na którym ją uruchomisz będzie "mówił i pisał" po polsku. zlosnik.gif

> A co sądzisz o tym modelu ? Oferowany, np. TUTAJ

Stary moduł GPS, nie ma nawet Bluetooth - tylko IrDA. hmm.gif Ze dwa lata temu byłby "taki sobie, ale bez rewelacji" zeby.GIF

Napisano

> W sensie rozdzielczości czy wielkości fizycznej?

Wielkości fizycznej ekranu

> To zalezy od modułu GPS.

... i chyba anteny - tak wynika z testu (poniżej)

> To zależy od aplikacji - automapa jest po polsku, więc każdy palmtop

> na którym ją uruchomisz będzie "mówił i pisał" po polsku.

niektóre wymagają nakładek (chodzi mi o opis ikonek, przycisków, itp.)

> Stary moduł GPS, nie ma nawet Bluetooth - tylko IrDA. Ze dwa lata

> temu byłby "taki sobie, ale bez rewelacji"

Podkreślam, ze wszelkie bajery są mi zbędne i na 100% nie bedę z nich korzystał (żadne filmy, e-maile, gry, zdjęcia, itp., itd.). Interesuje mnie tylko nawigacja.

TEST - jak znajdziesz czas to moze przeczytaj - proszę i oceń.

W końcowej fazie opisu autor go chwali. Są tam jakieś wykresy w których wygrywa bądź minimalnie przegrywa z np. Mio 168 i 169 i innymi, ale nic mi to nie mówi smile.gif.

Chwali, ale też wspomina, że nie ma co porównywać go do Mitac Mio A201, nowych ASUSów i GPSowych modeli Fujitsu-Siemensa.

Pytanie: czy jest on gorszy pod wzgl. nawigacji od ww. wymienionych? , bo nie ustępował jakiemuś "sinozębemu" odbiornikowi GlobalSat BT-338 opartemu na układzie SiRF Star III.

Napisano

> Wielkości fizycznej ekranu

Tutaj

Chyba ten ma największy ekran no i te inne nowinki techniczne i technologiczne i cena całkiem przystępna.

Czy jest coś o czym powinienem wiedzieć a on tego nie realizuje w kwestii nawigacji ???

Napisano

> Wielkości fizycznej ekranu

ok.gif

> ... i chyba anteny - tak wynika z testu (poniżej)

Też - ale tez od samochodu, miejsca zamocowania, itd. ok.gif Ogólnie SiRF III jest pewniejszym rozwiązaniem - chociaż sam używałem Mio 168 ze starym modułem GPS i też się dało ok.gifzeby.GIF

> niektóre wymagają nakładek (chodzi mi o opis ikonek, przycisków,

> itp.)

Nakładki spolszczającej na system operacyjny nie instaluj pod żadnym pozorem no.gif - więcej z tego problemów niż korzyści. zlosnik.gifJeśli interesuje Cię głównie nawigacja, to Automapa i tak jest po polsku ok.gif

> Podkreślam, ze wszelkie bajery są mi zbędne i na 100% nie bedę z nich

> korzystał (żadne filmy, e-maile, gry, zdjęcia, itp., itd.).

> Interesuje mnie tylko nawigacja.

A widziałes np. to: KLIK? zlosnik.gif Do synchronizacji POI trzeba mieć dostęp do netu - jeśli palmtop ma BT, a masz komórkę z modemem GPRS i BT to możesz to zrobić skądkolwiek, itd.

> W końcowej fazie opisu autor go chwali.

ok.gif

Tyle, że tak jak napisałem wczesniej - dwa lata temu byłby to sprzęt godny uwagi, teraz są po prostu ... lepsze. Kupisz Automapę, za jakiś czas się okaże że kolejny upgrade działa juz nieakceptowalnie wolno, albo co gorsza z jakichs pokrętnych przyczyn wymaga np. Windows Mobile 5.0, a czasem nowsze mapy wymagają tez upgrade samej aplikacji - i wtedy masz problem.

Te dwa Mio, które podałem wyżej, są "bezpieczniejszym" zakupem IMO - chociaż oczywiście komplet będzie droższy. Coś za coś ok.gif

Napisano

> Chyba ten ma największy ekran no i te inne nowinki techniczne i

> technologiczne i cena całkiem przystępna.

> Czy jest coś o czym powinienem wiedzieć a on tego nie realizuje w

> kwestii nawigacji ???

Tak - nie ma wbudowanego modułu GPS. Można oczywiście kupić zewnętrzny, bezprzewodowy (BT), ale to i dodatkowy koszt i - w zastosowaniach przed wszystkim nawigacyjnych - dodatkowe urządzenie, więc i dodatkowy problem. zlosnik.gif

Napisano

> Te dwa Mio, które podałem wyżej, są "bezpieczniejszym" zakupem IMO -

> chociaż oczywiście komplet będzie droższy.

Dzięki za obszerną pomoc. Wstępnie zdecydowałem się na Mitac MIO P550.

Na dzisiaj mam dosyć tej wiedzy, pojutrze jeszcze pokopię w necie za sprzedawcami i cenami, a także i akcesoriami. Może się wyklują nowe pytania i problemy smile.gif

Na dzisiaj mam juz dosyć kompa 30.GIF

Napisano
  • Autor

Daniel ma racje, Gdybym miał wybierać spośród tych

dwóch to wybrałbym któregoś z Mio. Są sprawdzone, w

komplecie masz wszystko i spoko zmieścisz sie w budżecie

Napisano

> a ja tak i nie narzekam

ja mam tak samo i tez nie narzekam. plusem jest mozliwosc wymiany koncowki w uchwycie co pozwala na podlaczanie wielu PDA.

Napisano

> III jest pewniejszym rozwiązaniem - chociaż sam używałem Mio 168

tez uzywam nadal i powiem, ze NIGDY nie mialem problemow z sygnalem i ustaleniem pozycji...

a jesli dodamy, ze ten sprzet mozna teraz kupic za grosze...

Napisano

a teraz mam Mio A701, który

> jest o tyle fajny, że w zasadzie na codzień jest takim odrobinę

> większym telefonem, więc odpada noszenie (i ewentualne

> ładowanie) jednego grata więcej.

Fajny sprzecik smile.gif Używam właściwie jako telefonu GSM MDA Compact. Jest mały w kieszeń wejdzie, a mozliwości duże jak na moje potrzeby. Jako, że z nawigacji korzystam sporadycznie nie przeszkadza mi wielkość ekranu. Jadąc w trasę mocuje uchwyt do środkowej kratki i ładowanie kablem USB z ładowarki samochodowej. Sam GPS jest na BT, a do tego chip Nemerix charakteryzujacy sie bardzo małym poborem prądu. Producent podaje do 20 h. Testowałem przez 12 h i działał więc bez ładowania mozna trochę pojeździć, nie trzeba tzrymać w ładowarce- jeden problem odpada. Moze nie jest to najnowszy chip, ale trzymany w tym chłodzonym schowku widzi satelity smile.gif

Napisano

> Z innej beczki.

> JaMi Ty jesteś mądry gość. Powiedz mi (ale tak obiektywnie), gdybyś

> miał kupować jeszcze raz nawigację, to jaką byś kupił obecnie,

> ale pod kątem wykorzystania WYŁĄCZNIE do jazdy po drogach i to

> głównie polskich ??? Inne bajery mnie nie interesują.

> Do 2000 zł. kpl. z mapami, itp.

ale mi sie dostalo hehe.gif

ja teraz rynku nie sledze, wiec ciezko powiedziec, jest od groma nowych modeli aczkolwiek....

aczkolwiek w grupie PDA z ekranami VGA (640x480) zmienilo sie niewiele. Na pewno znowu poszedlbym w VGA, bo jednak VGA kontra QVGA to duza roznica.

Co dalej ? Poszedlbym w marke, ktora mam, bo super sie sprawdzila - Fujitsu Siemens. Jest niezawodny, trwaly i po prostu dobry.

Dochodzimy w ten sposob do nowego modelu - N560 z wbudowanym odbiornikiem GPS cool.gif

I to bym kupil dla siebie palacz.gif Z mapa (Automapa poki co) i czyms do auta moze wyjsc nieco drozej niz 2 tys.zl. Ale polecam nie oszczedzac, PDA szybko nie zmienisz.

Aha - PDA wykorzystuje tez poza nawigacja. Do rachunkow, jako organizer itp itd wspaniale sie przydaje. Wyszlo w trakcie eksploatacji.

To jest moj subiektywny, na pewno wypasiony wybor devil.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.