Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uwaga na pijanych kierowcow !! [dlugawe]

Featured Replies

Napisano

Dzis wracalem z Kielc. Godzina po 15, na tym ladnym kawalku co jest od Kielc na Piotrkow jade sobie spokojnie. Na radyjku pytam "jak drozka na Piotrkow ? koledzy mowia ze czysto i mozna depnac". No i tak robie. Zazwyczaj jezdze tak 110-120km/h, ale jako ze trasa rowna i ruchu sporego nie ma to podgonilem Lanosika do 140-150km/h i tak sobie jade. Nagle z lasu wyjezdza Maluszek, kolo bokiem bierze zakret. jako ze troche mialem na budziku, postanowilem go ominac, bo zderzenie z nim to pewna smierc. Niestety, nawierzchnia mokra, zbyt gwaltownie machnalem kierownica i Lani sunie bokiem. Nie wiem czy to szczescie czy moje zdolnosci smile.gif, ale Lani sunal bokiem wzdluz drogi, jakby jechal po szynach (tylko ze bokiem). Jada bokiem wg slupkow i sladow pozostawionych na asfalcie to jakies 120-130m. Cale szczescie, ze nie jechalo nic z naprzeciwka, bo pewnie juz nie pisalbym tego posta. Koles z malca nawet sie tym nie przejal tylko pedal w but.gif i ucieka. Wkurzylem sie i puscilem sie za nim. Wyprzedzilem gnojka i staralem sie zajezdzac mu droge tak zeby wyhamowal. Patrzylem w steczne lusterko bo kolo jezdzil od strony do strony. Nagle w lusterku widze jak wyskakuja z tej samej sciezki, z ktorej wyskoczyl malec 2 radiowozy na sygnale i tna za nami. Na szczescie udalo mi sie gnojkow zatrzymac przed interwencja policji. KOlesie wypierdzielili z malca do lasu. Policjanty zapytali sie czy u mnie wszystko OK i pobiegli za nimi w las. Zlapali ich i okazalo sie, ze kierowca malca ma 17lat i 2.7 promila, a maluszka ukradli komus z wioski.

Wiec taki moral na sam koniec. Uwazajcie na pijanych kierowcow bo nie znacie dnia, ani godziny.

Napisano

> Wiec taki moral na sam koniec. Uwazajcie na pijanych kierowcow bo nie

> znacie dnia, ani godziny.

Uwazajcie na jezdzacych 140-150 bo nie znacie dnia ani godziny smirk.gif

Znam ta trase doskonale i do jazdy z taka predkoscia raczej nie ma tam warunkow...

Napisano

> Uwazajcie na jezdzacych 140-150

Fak, ja też czasami pojadę 140-150, ale genralnie na mokrej drodze to bym się na to nie odważył (nawet pustej).... icon_eek.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Uwazajcie na jezdzacych 140-150 bo nie znacie dnia ani godziny

> Znam ta trase doskonale i do jazdy z taka predkoscia raczej nie ma

> tam warunkow...

E tam,... kawalek nowej nawierzchni polozyli wiec da rade tam nieco depnac.

Napisano

.

> Wiec taki moral na sam koniec. Uwazajcie na pijanych kierowcow bo nie

> znacie dnia, ani godziny.

Moral bardzo dobry i w 100% prawdziwy.

Ja bym jeszcze dodal drugi moral.

Zanim jeszcze raz pojedziesz 150km/h po waskiej drodze na mokrej nawierzchni, przypomnij sobie zawsze tego malucha.

Nie wiem gdzie trzeba miec mozg zeby tak jezdzic.

Gdyby niedajboze doszlo do wypadku o ile oczywiscie ktokolwiek by przezyl powinniscie byc oboje winni.

Napisano

Jako ciekawostke jeszcze dodam dla zbyt leniwych zeby to sobie samemu przeliczyc ze droga hamowania ze 150km/h jest prawie 3x dluzsza niz z 90km/h.

Napisano
  • Autor

> Uwazajcie na jezdzacych 140-150 bo nie znacie dnia ani godziny

> Znam ta trase doskonale i do jazdy z taka predkoscia raczej nie ma

> tam warunkow...

No co Ty gadasz, ten kawalek swiezego asfaltu co polozyli jest extra. Droga rowniosienka jak stol, namalowane linie, jedzie sie jak po pasie startowym (tylko te rowy troche przy glebokie grinser006.gif)

Napisano
  • Autor

> Fak, ja też czasami pojadę 140-150, ale genralnie na mokrej drodze to

> bym się na to nie odważył (nawet pustej)....

> Pozdrawiam

Wiesz ja nie jechalem podczas deszczu. Podobno padalo kolo poludnia wiec nie to, ze tam kaluze staly. A dodatkowo tam jest ten nowy asfalt (taki bardziej porowaty), po ktorym nawet jak jest mokry to sie swietnie jezdzi.

Napisano

> Wiesz ja nie jechalem podczas deszczu. Podobno padalo kolo poludnia

> wiec nie to, ze tam kaluze staly. A dodatkowo tam jest ten nowy

> asfalt (taki bardziej porowaty), po ktorym nawet jak jest mokry

> to sie swietnie jezdzi.

No wlasnie nam wyzej opisales jak to SWIETNIE sie jezdzi wink.gif

Napisano

> asfalt (taki bardziej porowaty), po ktorym nawet jak jest mokry

> to sie swietnie jezdzi...

...bokami grinser006.gif

Pozdrawiam

Napisano

> No co Ty gadasz, ten kawalek swiezego asfaltu co polozyli jest extra.

> Droga rowniosienka jak stol, namalowane linie, jedzie sie jak po

> pasie startowym (tylko te rowy troche przy glebokie )

moze gdybys przy tych 150km/h nie sunal bokiem po drodze a wyladowal w tym glebokim rowie (czego ci nie zycze) to bys troche pomyslal na przyszlosc.

Tak z ciekawosci powiedziales policji z oburzeniem ze jedziesz sobie spokojnie z kulturka 150km/h, a tu maluch ci wymusza pierwszenstwo?

Na polskich drogach glowna przyczna wypadkow jest siadanie za za kolko po alkoholu, brawura i nadmierna predkosc.

Tobie udalo wie wszystkie powyzsze "glupoty" wymienic w tym temacie, czego ci gratuluje.

pzdr.

Napisano

> Pozdrawiam

mi sie zdarza jezdzic jeszcze szybciej na mokrej- czy jestem nienormalny? hmm.gif

Napisano

Pomijając stan kierownika malucha...

Gdyby był trzeźwy czy na 100% zobaczyłby samochód prujący 150km/h oslabiony.gif

Napisano

> Jako ciekawostke jeszcze dodam dla zbyt leniwych zeby to sobie samemu

> przeliczyc ze droga hamowania ze 150km/h jest prawie 3x dluzsza

> niz z 90km/h.

Tak, ale to licząc razem z czasem reakcji i dystansem jaki się w tym czasie przejedzie

(90 km/h około 20 m, a 150 km/h >40 metrów przy czasie reakcji 1 sek.)

Napisano

> Tak, ale to licząc razem z czasem reakcji i dystansem jaki się w tym

> czasie przejedzie

> (90 km/h około 20 m, a 150 km/h >40 metrów przy czasie reakcji 1

> sek.)

konkretnie 25m i 41.6(6)m. 16m roznicy.

zejdzcie z kolegi, imho nie zrobil nic zlego. sam ostatnio jechalem 150-160 pod olsztynem, tez po nowej drodze i tez jak bylo pusto.

pozdro

fosfor

Napisano

> Tak, ale to licząc razem z czasem reakcji i dystansem jaki się w tym

> czasie przejedzie

> (90 km/h około 20 m, a 150 km/h >40 metrów przy czasie reakcji 1

> sek.)

Przy 90km/h 25m przejezdza sie w czasie 1 sekundy, a przy 150km/h jest to 41.7m

Pomijajac czas rekacji to droga hamowania z 150km/h jest dokladnie o 2.77x dluzsza niz z 90km/h.

Napisano

> mi sie zdarza jezdzic jeszcze szybciej na mokrej- czy jestem

> nienormalny?

Jesteś jak najbardziej normalny. Tylko ok. 13% dróg w Polsce (piszę o suchej nawierzchni) nie nadaje się do jazdy z prędkościami powyżej 150 km/h. Jeżeli jeździłeś po tych pozostałych 87% to nawet na mokrej nawierzchni byłeś bezpieczny i nie stwarzałeś zagrożenia dla innych.

Tak trzymaj waytogo.gif

Pozdrawiam

Napisano

> zejdzcie z kolegi, imho nie zrobil nic zlego.

Rzeczywiście NIC - to tylko przekroczenie o prawie 70%.... 270751858-jezyk.gif

Napisano

Wiesz, ja nigdzie nie napisalem ze jezdze zgodnie z przepisami. Ale jechac 150 po mokrym, miec pretensje ze ktos droge zajechal i jeszcze sie tym chwalic...

> Pozdrawiam

pozdr

Napisano

> Rzeczywiście NIC - to tylko przekroczenie o prawie 70%....

e tam, naprawde kwestia drogi ok.gif

jesli byla taka jak mysle to luzik smile.gif po prostu zle zareagowal. no i nie wiemy jakie naprawde byly warunki, ale wiem ze jadac np nad morze tez czasami mam 140 na budziku wink.gif

naprawde, kwestia samochodu, samopoczucia i okolicznych warunkow ok.gif

jednak wymuszajacy pierwszenstwo, wyskakujacy z lasu, goniony przez policje pijany kierowca malczera zrobic o wiele gorzej smile.gif

pozdro

fosfor

Napisano

> Cale szczescie, ze nie jechalo nic z naprzeciwka

Właśnie... a ciekawe co by było gdyby jechało coś z przeciwka...?

Ludziom szajba odbija jak widzą nowy kawałeczek asfaltu z nowo wymalowanymi liniami... sory ale 150 kmph to jest prędkość przelotowa na autostradę a nie na zwykłą drogę.

Napisano

> Na radyjku pytam "jak

> drozka na Piotrkow ? koledzy mowia ze czysto i mozna depnac". No

> i tak robie.

Niedługo z takiego radyjka będziesz mógł zrobić sobie przedmiot miłych wspomnień biglaugh.gif

na nic ono się zda jak będą jeździli tajniacy Jak zadadzą pytanie po zatrzymaniu Ciebie za przekroczenie prędkości: "Czy zdaje pan sobie sprawę z tego co by było gyby ktoś wyjechał z bocznej drogi nagle?"

Taaak panie władzo, sunąłbym bokiem clown.gifhahaha.gif

Napisano

> Gdzie tam? Na calym odcinku Kielce - Piotrkow? Bo gosc nie napisal

> gdzie tak popedzil.

Nie pamietam nazw miejscowosci ale poczatek cos od skrzyzowania na Sielpie a konczy sie pare moze parenascie kilometrow przed Żarnowem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.