Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parowanie szyb - po raz ostatni ;)

Featured Replies

Napisano

Mogly te gumki przyklejone tamowac, jesli zapchaly sie piaskiem.

U mnie tez sa ale przetestowalem i pod ciezarem wody wykapuje ale odkleilem je na koniec testu i woda wyleciala do konca szybciej.

A co do klapki tak jak pisze Lelek przy wlaczonym nadmuchu robi sie nadcisnienie i ta klapka powietrze wylatuje. Na zdjeciu nie ma pokrywki, moze ktos wczesniej usunal.

Zaczepow zadnych nie ma, ona samoistnie sie otwiera i zamyka.

Napisano

Pomysł z choineczką na filtrze super. szkoda zedo tego filtra jest taki sobie dostęp, nie chcę rozbierac plasików bo mam dobrze załozone frown.gif, a męczyłem się z nimi troche!

Napisano
  • Autor

> Ale skoro były założone od nowości firmowo tzn ze od nowości w tej Astrze parowały szybki???

Wiesz... woda w drzwiach to tylko jedna wielu możliwych przyczyn parowania. Jeżeli folia jest szczelna to te cycki gumowe w otworach odpływowych wpływ na parowanie mają mniejszy. Myślę, że dobrze zrobiłeś usuwając je. Im mniej wody gdziekolwiek w samochodzie - tym mniej pary wodnej w kabinie. A przecież właśnie o to nam chodzi.

> czy skoro zdjąłem tez gumowe zaślepkii woda bedzie lepiej odpływac z

> drzwi to w sumie bedzie spadała na progi czy ewent. wiecej wody

> i wilgotności na progach nie może przyczynic sie ewent. do

> wiekszej ich korozji ???

Zauważ w które miejsce woda jest odprowadzana: na zewnetrzną część progu, już poza uszczelkę drzwi. U mnie nawet nie na poziomą cześć progu tylko na pionową, czyli w zasadzie na zewnątrz auta. Woda i tak tam jest bo przecież pada deszcz smile.gif

> A co do kratki wentylacyjnej z tyłu ( tej na "nie twoim" zdjęciu ) u

> mnie ta kratka jest zasłonięta tyakim drzwiczakmi - owszem

> palcem jak tam dotykam to mozge to otworzyc ale jak tylko palec

> puszczam to znowu sie ta kratka amyka - czy u m,nie jest cos

> zepsute - czy moze sa tam jakies zatrzaski zeby była ta kratka

> ciagle otwarta?

W zasadzie lekkie nadciśnienie w kabinie powinno wypychać powietrze przez tę kratkę ale przecież można coś tam wetknąć aby zablokować w pozycji "otwarte" o ile oczywiście zachodzi taka potrzeba.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Pomysł z choineczką na filtrze super. szkoda zedo tego filtra jest

> taki sobie dostęp, nie chcę rozbierac plasików bo mam dobrze

> załozone , a męczyłem się z nimi troche!

Ale przecież musisz zdjąć tylko dolny plastik (o gumowej uszczelce klapy silnika nawet nie wspominam). Ten dolny plastik nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o uszczelnienie, byleby siedział w wycięciu górnego plastiku. Możesz go wyciągać nawet codziennie, aczkolwiek uważaj aby podczas demontażu/montażu za mocno nie podrywać do góry górnego plastiku - chodzi o szczelność w miejscu: piankowa uszczelka/blacha bo o ile pamiętam uszczelniałeś tam czymś dodatkowo.

Pozdroofka

Napisano

> Ale przecież musisz zdjąć tylko dolny plastik (o gumowej uszczelce

> klapy silnika nawet nie wspominam). Ten dolny plastik nie ma

> żadnego znaczenia jeśli chodzi o uszczelnienie, byleby siedział

> w wycięciu górnego plastiku. Możesz go wyciągać nawet

> codziennie, aczkolwiek uważaj aby podczas demontażu/montażu za

> mocno nie podrywać do góry górnego plastiku - chodzi o

> szczelność w miejscu: piankowa uszczelka/blacha bo o ile

> pamiętam uszczelniałeś tam czymś dodatkowo.

> Pozdroofka

Spokx pójde kupie moze od razu 2 choinki 270751858-jezyk.gif u mnie intensywność musi być:), już nie pamietam jak jest z tymi plastikami ale rozumiem ze ten dolny jak ściagne to bee miał dostęp, fatk że on ciezko wychodzi, i cięzko o mnie było go ząłozyć, jak by miał trzasnąć ..

Napisano
  • Autor

> Spokx pójde kupie moze od razu 2 choinki u mnie intensywność musi

> być:),

Nie wytrzymasz dwóch, zagazujesz się zlosnik.gif

> już nie pamietam jak jest z tymi plastikami ale rozumiem

> ze ten dolny jak ściagne to bee miał dostęp,

Na focie powyżej (tej z choinką) masz widok po zdjęciu tylko dolnego plastiku. Jak widać dostęp jest bezproblemowy.

> fatk że on ciezko

> wychodzi, i cięzko o mnie było go ząłozyć, jak by miał trzasnąć

Po piątym montażu wychodzi w 3 sekundy wink.gif Kwestia wprawy. On jest bardzo giętki, da się go nawet skręcać osiowo, nie pęknie (no, chyba, że przy -20* smile.gif )

Napisano

> Nie wytrzymasz dwóch, zagazujesz się

> Na focie powyżej (tej z choinką) masz widok po zdjęciu tylko dolnego

> plastiku. Jak widać dostęp jest bezproblemowy.

> Po piątym montażu wychodzi w 3 sekundy Kwestia wprawy. On jest

> bardzo giętki, da się go nawet skręcać osiowo, nie pęknie (no,

> chyba, że przy -20* )

spoko a jak jest z samym filtrem PP? Na ile on nieby starcza, ja od montazu tj rok nie otwierałem go? dużo tez nie jeździłem. Brudny on będzie?, moge sobie go odkurzyć jak coś... co ile się sugeruje wymiane, czasowo i przebiegowo?

Napisano
  • Autor

> spoko a jak jest z samym filtrem PP? Na ile on nieby starcza, ja od

> montazu tj rok nie otwierałem go? dużo tez nie jeździłem. Brudny

> on będzie?, moge sobie go odkurzyć jak coś... co ile się

> sugeruje wymiane, czasowo i przebiegowo?

U mnie po roku był szaro-czarny ze wskazaniem na czarny zlosnik.gif Kupa owadów, śmieci i paprochów w nim. Próbowałem trzepać ale skutek marny. 20 zł to nie pieniądz, lepiej wymienić.

Napisano

Dzisiaj dobrałem się do mojego filtra przeciwpyłkowego. Powiem tyle... w jednym, kawałku to się go wyjąć nie da grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> w jednym, kawałku to się go wyjąć nie da

Skoro przegnił to znaczy, że bywał mokry a to oznacza nieszczelność plastików - patrz wyżej wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Dzisiaj dobrałem się do mojego filtra przeciwpyłkowego. Powiem

> tyle... w jednym, kawałku to się go wyjąć nie da

Bo moze od czasu wyprodukowania nie byl wymieniany.

Moj byl wymieniony w lutym a jest jak pisze Lelek:

>U mnie po roku był szaro-czarny ze wskazaniem na czarny Kupa owadów, śmieci i paprochów w nim.

Napisano

Też myślę, że to ten sam, który wyjechał z fabryki zeby.GIF

Najpierw zaopatrzę się w filtr a potem do dzieła. Oj nie da mi asterka o sobie choć na chwilę zapomnieć zeby.GIF Jest parawie tak wymagająca jak moja kobita wink.gif

Napisano
  • Autor

> Moj byl wymieniony w lutym a jest jak pisze Lelek:

> >U mnie po roku był szaro-czarny ze wskazaniem na czarny Kupa

> owadów, śmieci i paprochów w nim.

Ale to świadczy tylko celowości jego zastosowania. Gdyby nie on cały ten syf znalazłby się w kabinie. Jak sobie przypomnę Peugeota i jego wloty powietrza pełne tłustego kurzu w zasadzie nie do usunięcia i te tumany kurzu i paprochów, które wylatywały z wlotów po właczeniu nadmuchu, to mi się niedobrze robi smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Przy oberwaniu chmury w Sopocie wyjelem i nie zalozylem a corka przejezdzala na Przymorzu kolo wiezowcow ocieplanych i w srodku kupa syfu, bialego, resztki steropianu buu.gif

Napisano

> Też myślę, że to ten sam, który wyjechał z fabryki

> Najpierw zaopatrzę się w filtr a potem do dzieła. Oj nie da mi

> asterka o sobie choć na chwilę zapomnieć Jest parawie tak

> wymagająca jak moja kobita

Ciesz sie zę kobieta jest wymagając gorzej jak by się trafił jakiś hohoł 270751858-jezyk.gif, połacz te dwa problemy w jedno i pomyśl co z tego moze wyjsć, kiedyś był już poruszany temat 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> wloty powietrza pełne tłustego kurzu w zasadzie nie do

> usunięcia i te tumany kurzu i paprochów, które wylatywały z

> wlotów po właczeniu nadmuchu, to mi się niedobrze robi

> Pozdroofka

prawda. Najbardziej dobijająca jest herbatka ze świeżo zmielonych przed dmuchawę suchych liści ok.gif

Napisano

a co z asterka G. paruje jak sam sk.....n i tylko klima pomaga. o sciagnieciu wycieraczke moge zapomniec brak techniki w ogole. ale z tego co widzialem to ten wlot powietrza jest tak umiejscowny ze moga strumienie po podszybkiu leciec i nie powinna ani kropelka sie dostac. a jednak filter powietrza mokrzutki jak nos psa. czy usczelnienie tej listwy na szybie wyeliminuje ten problem

Napisano
  • Autor

> a co z asterka G. paruje jak sam sk.....n i tylko klima pomaga. o

> sciagnieciu wycieraczke moge zapomniec brak techniki w ogole.

> ale z tego co widzialem to ten wlot powietrza jest tak

> umiejscowny ze moga strumienie po podszybkiu leciec i nie

> powinna ani kropelka sie dostac. a jednak filter powietrza

> mokrzutki jak nos psa. czy usczelnienie tej listwy na szybie

> wyeliminuje ten problem

Zasada postepowania jest taka sama w F i G : nie dopuścić do zamoczenia filtra pp. Niestety nie wiem jak zbudowane jest podszybie w G i trudno mi cokolwiek Ci doradzić konkretnego. Musisz się zmobilizować, rozebrać te plastiki i zobaczyć co w trawie piszczy. Myslę, że powinieneś odsłonić jak najbardziej wlot do filtra (nie zdejmując plastiku, który jest przy samej szybie), polewać wodą po szybie i obserwować, którędy cieknie. Powodzenia.

Pozdroofka

Napisano

> Zasada postepowania jest taka sama w F i G : nie dopuścić do

> zamoczenia filtra pp. Niestety nie wiem jak zbudowane jest

> podszybie w G i trudno mi cokolwiek Ci doradzić konkretnego.

> Musisz się zmobilizować, rozebrać te plastiki i zobaczyć co w

> trawie piszczy. Myslę, że powinieneś odsłonić jak najbardziej

> wlot do filtra (nie zdejmując plastiku, który jest przy samej

> szybie), polewać wodą po szybie i obserwować, którędy cieknie.

> Powodzenia.

> Pozdroofka

Dzenki, to chyba naprawde dobre rozwiaznie,a w sumie latwo o zrobic bo ten plastik tzyma tylko uszczelka w omorze silnika

ps. LELEK jest de best

Napisano

Efekt z choinką na filtrze PP - super smile.gif

Napisano
  • Autor

> Efekt z choinką na filtrze PP - super

Mam nadzieję, że dałeś tylko jedną smile.gif

Napisano

> Mam nadzieję, że dałeś tylko jedną

tak jedną bo dwie przez pare dni byłby niezły hardcore!! troszke mdli jak się załączy ciepłe powietrze, ale jest spoko, ciekawena jak długo starczy...?

• 3 miesiące później...
Napisano

> ciekawena jak

> długo starczy...?

ja kilka tygodni temu na kratce wlotu powietrza do dmuchawy powiesilem zapach od zmywarki kuchennej smile.gif jest on w postaci zelu, nie "boi" sie wilgoci i starcza na bardzo dlugo

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Ktoś kiedyś pytał na forum czym uszczelniłem ten dolny plastik podszybia. Chodzi o to miejsce, gdzie ów plastik dolega do małego rantu blachy karoserii. Jest to najbardziej newralgiczny punkt całego podszybia, bo jeśli będzie tam nieszczelność to woda bedzie się lała na filtr pp a nawet dalej przez wiatrak na nogi.

Wtedy napisałem, że nie pamiętam ale dziś natknałem się w sklepie na tę masę. Jako, że nie mogę znaleść wątku gdzie ktośo to pytał, pozwalam sobie odświeżyć ten temat wink.gif

Otóż masa uszczelniająca, którą użyłem (i od dwóch lat nie ma kropli wody na filtrze pp i jego okolicach) to:

"Masa uszczelniająca i klejąca SOUDAFLEX"

Jest dostępna w normalnych kartuszach:

94.jpg

albo w formie kiełbasy grinser006.gif tzn masa jest opakowana w srebrną folię i wygląda jak średniej grubości kiełbasa zlosnik.gif Wtedy do jej zapodawania służy taki pistolet (niestety nie mam foty kiełbasy tylko pistoletu) :

128.jpg

Moim zdaniem rewelacja. W ogóle oferta firmy SOUDAL jest kusząca jeśli chodzi o różnego rodzaje pianek, uszczelniaczy, klejów i co dla nas najciekawsze - chemii samochodowej: http://212.160.146.51/index.php?menu=produkty&grupa=1

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.