Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skutki usunięcia katalizatora...

Featured Replies

Napisano

Witam

Jakie mogą być negatywne skutki usunięcia katalizatora z układu wydechowego ? Słyszałem, ze taki zabieg moze negatywnie wplynąc na silnik. drive.gif

Napisano

a ja słyszałem że bardzo negatywnie wpływa na srodowisko a czasami nawet na kieszeń

grinser006.gif

A dla silnika to nic nie znaczy oprócz zmniejszenia oporów wydechu i czasem głośniejszej pracy, no chyba ze występuje wtrysk paliwa na dopalanie i jest 2 sonda lamda za katem ale to juz wyzsza technika i w naszych asterkach raczej nie występuje

Napisano

negatywne:

nie przejscie przegladu

podobno moze cos sie stac z uszczelka pod glowica

strumienica (jesli ja chcesz zalozyc) musi byc dobrana na hamowni przez specjaliste, moga byc spadki mocy w roznych zakresach obrotow np

katalizotor oczyszcza spaliny, bez niego bedziesz bardziej zanieczyszczal srodowisko

ja bym raczej zrobil tak...

wycinasz tego kata, pchasz przez allegro np, za to co dostaniesz kupisz markowy uniwersalny kat i jezdzisz ok.gif

Napisano

> ja bym raczej zrobil tak...

> wycinasz tego kata, pchasz przez allegro np, za to co dostaniesz

> kupisz markowy uniwersalny kat i jezdzisz

A jaka masz pewnosc ze z uniwersalnym katem nie bedzie tak jak z uniwersalna strumienica cfaniaczek.gif

Napisano

> A jaka masz pewnosc ze z uniwersalnym katem nie bedzie tak jak z

> uniwersalna strumienica

jesli tak by nawet mialo byc to pozostaja kolejne aspekty: srodowisko, przeglad ...

Napisano
  • Autor

No właśnie, słyszałem, ze mogą powstawać turbulencje w przepływie spalin i wypalanie uszczelki...ale chce poznać równiez opinie innych...

Napisano

> jesli tak by nawet mialo byc to pozostaja kolejne aspekty:

> srodowisko, przeglad ...

No tak to bardzo wazna sprawa ale jezeli ma to wplywac negatywnie na silnik?

Moze to robic zarowno zle dobrana strumienica lub katalizator z tego co rozumie a z uszkodzonym silnikiem ciezko sie jezdzi i nawet nieraz na przeglad mozna niedojechacgrinser006.gif

Dlatego prosze o powstrzymainie sie od komentarzy w stylu ze strumienica moze wplynac negatywnie na silnik a kat uniwersalny to jest cacy grinser006.gif

Napisano

niemozliwe zjawiska falowe (turbulencje) nie wystąpią od braku katalizatora zaś mogą wystąpić na skutek zaburzenia przepływu gazu poprzez np nierównośći na rurze może to spowodować opór i wzrost cisnienia w kolektorze ale z tego co sie orientuje wzrost ciśnienia spalin powoduje gorsze przepłukanie silnika, spadek mocy i wzrost temeratury a co z kolei pociąga za soba pozostałe nieszcześcia

Napisano

> No tak to bardzo wazna sprawa ale jezeli ma to wplywac negatywnie na

> silnik?

> Moze to robic zarowno zle dobrana strumienica lub katalizator z tego

> co rozumie a z uszkodzonym silnikiem ciezko sie jezdzi i nawet

> nieraz na przeglad mozna niedojechac

> Dlatego prosze o powstrzymainie sie od komentarzy w stylu ze

> strumienica moze wplynac negatywnie na silnik a kat uniwersalny

> to jest cacy

tyle ze strumienica dziala tak ze przyspiesza wydalanie spalin z ukladu wprawiajac je w ruch wirowy, a katalizator nie, bo sklada sie z kanalikow, to ze uniwersalny i np mniejszy, to moze jedynie wplynac na niedostateczne oczyszczanie spalin, a nie na zajezdzanie silnika, idac Twoim tropem kazdy zamiast tlumika koncowego lub srodkowego mialby rure, bo po co tlumik grinser006.gif

Napisano

Miałem taki przypadek, że katalizator mi się cały posypał i się zapchał (silnik się grzał, zero mocy) więc trzeba było się go pozbyć. Zamontowano mi strumienice, nie wiem jaką, ale jeżdże na niej ponad rok i różnicy w działaniu nie odczuwam. Czyli wszystko działa jak należy.

Napisano

> tyle ze strumienica dziala tak ze przyspiesza wydalanie spalin z

> ukladu wprawiajac je w ruch wirowy, a katalizator nie, bo sklada

> sie z kanalikow, to ze uniwersalny i np mniejszy, to moze

> jedynie wplynac na niedostateczne oczyszczanie spalin, a nie na

> zajezdzanie silnika, idac Twoim tropem kazdy zamiast tlumika

> koncowego lub srodkowego mialby rure, bo po co tlumik

Chodzilo mi raczej o to ze pojemnosc wydechu liczona jest w okreslony sposob i dba sie o zachowanie pewnych zjawisk zachodzacych w nim.

I jakakolwiek ingerencja w niego czy to wstawienie rury, kata uniwersalnego czy strumienicy zmiania te zjawiska i tutaj musisz sie ze mna zgodzic.

I tak naprawde ani ja ani Ty nie wiemy jak wplynie taka zmiana elementu ukladu wydechowego na silnik. Nie jestem specem od aerodynamiki ale Twoje tlumaczenie ze strumienica przyspiesza spaliny i to jest zle a uniwersalny kat ktory moze byc za maly tylko niedostatecznie oczysci spaliny nieprzemawia do mnie. Moze sie to skonczyc rownie dobrze niedostatecznym przewietrzaniem silnika.

Ale ja sie nie zn am na tej materii tylko glosno mysle mam nadzieje ze nikt nie ma mi tego za zle smile.gif

Napisano

> Witam

> Jakie mogą być negatywne skutki usunięcia katalizatora z układu

> wydechowego ? Słyszałem, ze taki zabieg moze negatywnie wplynąc

> na silnik.

Głosniej w kabinie. Nic poza tym. Niektore samochody posiadaja dwie sondy lambda - przed i za katem - wtedy bedzie maly problem i trzeba bedzie emulowac prace drugiej sondy. Inna kwestia to ochrona srodowiska.

Napisano

> Witam

> Jakie mogą być negatywne skutki usunięcia katalizatora z układu

> wydechowego ? Słyszałem, ze taki zabieg moze negatywnie wplynąc

> na silnik.

Panowie - myślę że chyba troszke zbyt gorliwie wnikamy w pewne szczegóły dotyczace naszych samochodów. Najważniejsze nie stawiać zbednych barier (zwężeń i zakretów )dla spalin. Poprostu średnica rury nie moze być weższa od orginału. Inna sprawa to głośność i wygląd (tego nie katalizatora) dlą diagnosty. Na alegro sprzedają strumienice w obudowie katalizatora pod dany model lub rozmiar. Pozostaje problem głośności który stwierdzisz dopiero po zamonowaniu w swoim aucie. Proponuje to rozwiązanie bo chyba nie warto wydawac na uniwersalne katalizatory które też są metalicznie głośne. Tylko orginał OPLoski daje ci gwarancje cichości bo jest (powinien) być zrobiony pod konkretny silnik. Ten jednak sporo kosztuje wiec sam jeżdze na pustym (wydłubanym )katalizatoże. Jest głosniej jak jest zimny wydech potem już cichnie i tylko jak depne słychac puszkę. Zaraz po wydłubaniu odczułem nieco wiecej mocy - ale to moze tak mi sie tylko wydało bo wczśniej kat był przytkany osadami.

Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.