Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z Akumulatorem

Featured Replies

Napisano

Witam , od tamtego roku mialem problem z akumulatorem bo po swapie zaistniata taka sytuacja ze od czasu do czasu komp nierozlanczal przekaznika i krokowy sobie cykał tak ze stary aku byl rozladowany praktycznie w 30 min a ze byla zima zakupilem nową Centre wszystko bylo ok ale nastepniego dnia rano dalej rozładowało nowiusienki akumulator : oslabiony.gif: naladowalem go i bylo ok ale czy posluchalem radia godzinke czy zostawilem auto na postojowkach i bylo po akum oslabiony.gif sprawdzilem ładowanie było ok podjechalem do elektryka sprawdzil pobor prady przy odpaleniu i na wylaczonym zaplonie wszystko bylo jak najbardziej OK to pojechalem tam gdzie mi shandlowali aku sprawdzili go i powiedzieli ze plytki sa sprawne w 97% i cos tam jescze bylo sprawne tez ok 97% tak ze gosc mi powiedzial ze jak chce go oddac na gwarancje to i tak jej nieuwzglednią bo akumulator jest praktycznie nowy ale jak to tak jak postawie auto na postojowkach pol godziny czy na radiu i juz auta nieodpale oslabiony.gif akumulator kupiłem w lutym sick.gif co proponujecie ??

Napisano

> Witam , od tamtego roku mialem problem z akumulatorem bo po swapie

> zaistniata taka sytuacja ze od czasu do czasu komp nierozlanczal

> przekaznika i krokowy sobie cykał tak ze stary aku byl

> rozladowany praktycznie w 30 min a ze byla zima zakupilem nową

> Centre wszystko bylo ok ale nastepniego dnia rano dalej

> rozładowało nowiusienki akumulator : : naladowalem go i bylo

> ok ale czy posluchalem radia godzinke czy zostawilem auto na

> postojowkach i bylo po akum sprawdzilem ładowanie było ok

> podjechalem do elektryka sprawdzil pobor prady przy odpaleniu i

> na wylaczonym zaplonie wszystko bylo jak najbardziej OK to

> pojechalem tam gdzie mi shandlowali aku sprawdzili go i

> powiedzieli ze plytki sa sprawne w 97% i cos tam jescze bylo

> sprawne tez ok 97% tak ze gosc mi powiedzial ze jak chce go

> oddac na gwarancje to i tak jej nieuwzglednią bo akumulator jest

> praktycznie nowy ale jak to tak jak postawie auto na

> postojowkach pol godziny czy na radiu i juz auta nieodpale

> akumulator kupiłem w lutym co proponujecie ??

A czyś Ty go przypadkiem sam nie załatwił tym rozładowywaniem do zera ????

Napisano

> A czyś Ty go przypadkiem sam nie załatwił tym rozładowywaniem do zera

> ????

Ewentualnie coś okresowo przywiera i dlatego w czasie pomiaru u elektryka wszysko było ok.Najlepiej wstawić ten aku do innego bolida,albo do twojego podstawić inny aku.Wtedy będzie jasność,czy elektryka w samochodzie,czy akumulator 30.GIF

Napisano
  • Autor

no wlasnie niewiem tez myslalem ze to wlasnie przez to rozladowanie ale na aku sie dokladnie nieznam wiec wole tutaj zapytac co to sie moze dziac niz dzialac na wlasna reke i wydawac pieniadze w bloto frown.gif czyli po tym rozladowaniu moze byc juz tylko na zlom ??

Napisano
  • Autor

hmm raczej jestem na 99% pewien ze to juz aku bo auto czasem stoi pare dni bez ruchu i coraz czesciej mi sie to zdaza i absolutnie nic sie nie dzieje ,ale jak cos zaczynam grzebac pod autem (dla jasnosci absolutnie nic nie zwiazane z elektryką) tylko dajmy na to wlacze sobie radyjko na rowną godzinke (wzmacniacz wylaczony) tak ze graja tylko 2 glosniczki i radio i to dosc cichotylko tyle ze sobie bzdeka cos to rowno godzinke i juz rozrusnikiem nie zakreci frown.gif, czasem podlanczalem latarkie taką na 5W mam z łady samary zlosnik.gif i tez po godzince swiecenia tez aku padnie crazy.gif tak ze raczej jestem bardziej przekonany ze to akumulator niz elektryka

Napisano

Zrob tak: 1.Jak aku jest naladowany to wlacz swiatla mijania i zmierz napiecie na aku(zwykly miernik zabawka za 15 zl). Przed wlaczeniem swiatel tez zmierz napiecie na aku(bez obciazenia go czym kolwiek). I teraz: -przy pomiarze bez obciazenia moze pokazac nawet 14V, ale najwazniejszy pomiar to pod obciazeniem.Jak bedzie ok12.5-13V i nie spada w dol "zbyt szybko" to ok.Jak bedzie ok ~12-12.3 i bedzie spadac widocznie to aku do d...

Napisano

> hmm raczej jestem na 99% pewien ze to juz aku bo auto czasem stoi

> pare dni bez ruchu i coraz czesciej mi sie to zdaza i absolutnie

> nic sie nie dzieje ,ale jak cos zaczynam grzebac pod autem (dla

> jasnosci absolutnie nic nie zwiazane z elektryką) tylko dajmy na

> to wlacze sobie radyjko na rowną godzinke (wzmacniacz wylaczony)

> tak ze graja tylko 2 glosniczki i radio i to dosc cichotylko

> tyle ze sobie bzdeka cos to rowno godzinke i juz rozrusnikiem

> nie zakreci , czasem podlanczalem latarkie taką na 5W mam z łady

> samary i tez po godzince swiecenia tez aku padnie tak ze

> raczej jestem bardziej przekonany ze to akumulator niz elektryka

Jeśli jesteś pewien,że to akumulator to reklamuj.Po to masz gwarancję.Tylko się nie przyznawaj,że był rozładowany do zera.Nie masz nic do stracenia.Najwyżej przyjdzie ekspertyza,że uszkodzony z winy użytkownika.

Napisano
  • Autor

> Zrob tak: 1.Jak aku jest naladowany to wlacz swiatla mijania i zmierz

> napiecie na aku(zwykly miernik zabawka za 15 zl). Przed

> wlaczeniem swiatel tez zmierz napiecie na aku(bez obciazenia go

> czym kolwiek). I teraz: -przy pomiarze bez obciazenia moze

> pokazac nawet 14V, ale najwazniejszy pomiar to pod

> obciazeniem.Jak bedzie ok12.5-13V i nie spada w dol "zbyt

> szybko" to ok.Jak bedzie ok ~12-12.3 i bedzie spadac widocznie

> to aku do d...

ok.gif ok zastosowalem sie do twojej porady podpiolem miernik na dziendobry pokazało mi 12.30V wlaczylem swiatla spadło do 11.60 ale w niecale 10sek urosło do 11.95 no i tak rowno co 8 sek zaczynało spadac o 0.01 w dol jak doszlo to 11.45 to przestalem zaprzestalem badan i sprobowalem odpalic auto powoli zakrecilo oslabiony.gif ale odpalił , hmm to co aku OUT ??

Napisano
  • Autor

aha ładowanie tez sprawdzilem jest 14,45 znaczy sie ok.gif

Napisano

> hmm to co aku OUT ??

Jeszcze nie wiadomo - jak narazie to stwierdziłeś tylko że akumulator jest rozładowany palacz.gif

1)Wyjmij go z auta, lekko nim zamieszaj (ale z wyczuciem) i zbadaj jak wygląda elektrolit w każdym ogniwie (np strzykawką). Jeśli jest przeźroczysty to idź do pkt. 2, jeśli mętny (brunatny) to idź do pkt.3

2) Podłącz aku do prostownika (z otwartymi korkami) i zacznij go ładować prądem 1/10 pojemności. Po naładowaniu do opełna (oznaki to intensywne gazowanie oraz spadek poboru prądu na amperomierzu w prostowniku) zostaw go na 5 godzin i zmierz napięcie spoczynkowe, później obciąż go na chwilę i zrób pomiar ponownie.

3)Z opisu który podałeś aku jest prawdopodobnie zasiarczony lub nastąpił opad masy czynnej (jeśli elektrolit jest ciemno-brunatny) co powoduje samorozładowani się akumulatora.

Zarówno jedno jak i drugie nie jest wadą fabryczną a jest następstwem głębokiego rozładowania.

Napisano
  • Autor

> Zarówno jedno jak i drugie nie jest wadą fabryczną a jest następstwem

> głębokiego rozładowania.

to jak byl rozladowany doszczetnie to juz z niego nic a nic nie bendzie ??

wyciagnolem aku z auta potelepalem nim delikatnie gora dol,lewo prawo odkrecilem korki wziolem strzykawe ,elektrolit jest bezbarwny ale z delikatną mgielką ale to chyba normalna zecz.

hmm to co teraz ładowac go i ma byc jescze sprawny??, czy moze oddac go na gwarancje o ile to cos da crazy.gif??

Napisano

> to jak byl rozladowany doszczetnie to juz z niego nic a nic nie

> bendzie ??

> wyciagnolem aku z auta potelepalem nim delikatnie gora dol,lewo prawo

> odkrecilem korki wziolem strzykawe ,elektrolit jest bezbarwny

> ale z delikatną mgielką ale to chyba normalna zecz.

> hmm to co teraz ładowac go i ma byc jescze sprawny??, czy moze oddac

> go na gwarancje o ile to cos da ??

Moim zdaniem oddaj.Nie masz nic do stracenia,najwyżej nie uznają.Ty nie musisz się na tym znać,więc zgrywaj głupa.

Napisano

> to jak byl rozladowany doszczetnie to juz z niego nic a nic nie

> bendzie ??

Akumulator rozruchowy powinien być cały czas naładowany w 100%. Każde rozładowanie do zera skraca jego żywotność, niemniej najgorsze jest rozładowanie i pozostawienie go w takim stanie na dłuższy okres czasu - następuje wtedy zasiarczenie które czasem może być na tyle silne że nie da się go odwrócić.

> wyciagnolem aku z auta potelepalem nim delikatnie gora dol,lewo prawo

> odkrecilem korki wziolem strzykawe ,elektrolit jest bezbarwny

> ale z delikatną mgielką ale to chyba normalna zecz.

Tak, czyli mamy już jedną dobrą wiadomość - nie masz opadu masy czynnej.

> hmm to co teraz ładowac go i ma byc jescze sprawny??,

Tak, naładuj go wg tego co wcześniej napisałem i zmierz napięcie spoczynkowe, możesz też zmierzyć do ilu spadnie napięcie podczas rozruchu auta (będzie potrzebna pomoc drugiej osoby)

>czy moze oddac

> go na gwarancje o ile to cos da ??

Pewnie skończy się tym że po 14 dniach oddadzą ci naładowany akumulator w którym nie stwierdzą żadnej wady, a ty będziesz śmigał przez ten czas rowerem/autobusem, do tego gościu rozpatrujący reklamacje będzie słał Ci wiązanki za to że przyniosłeś sprawny akumulator hehe.gif

Napisano
  • Autor

załozylem stary aku i narazie jezdze zlosnik.gif tamten oddalem na gwarancje bo jak rano zaczolem bo miernikiem badac to mial 10.10v oslabiony.gif a oni jak go tam na sklepie zaczeli dusic to przy samym przylozeniu ich miernika zostalo ino 6v tak ze wzieli bez zadnego sprzeciwu , zobaczymy co tam zdzialają za 14 dni kazali sie zglosic zlosnik.gif

Napisano

> załozylem stary aku i narazie jezdze tamten oddalem na gwarancje bo

> jak rano zaczolem bo miernikiem badac to mial 10.10v a oni jak

> go tam na sklepie zaczeli dusic to przy samym przylozeniu ich

> miernika zostalo ino 6v tak ze wzieli bez zadnego sprzeciwu ,

> zobaczymy co tam zdzialają za 14 dni kazali sie zglosic

Te 10V to miałeś rano po ładowaniu czy po prostu wyjąłeś go z auta i zaniosłeś?

Napisano

A ja pozwole się wtrącić z moim problem też dotyczy akumulatora... Wychodze wczoraj rano do pracy chce odpalić i dupa nie kręci. Wieczorem wykręciłem aku sprawdzam cele a tu w jednej celi a dokładnie w 3-ciej licząc od minusa płyn jest straszliwie zasyfiony i właśnie taki brunatny.... Zrozumiałbym to gdyby wszystkie takie były a reszta jest przezroczysta i czyściutka.... Co z tym zrobić i czy wogule to w czymś przeszkadza??

Napisano

> A ja pozwole się wtrącić z moim problem też dotyczy akumulatora...

> Wychodze wczoraj rano do pracy chce odpalić i dupa nie kręci.

> Wieczorem wykręciłem aku sprawdzam cele a tu w jednej celi a

> dokładnie w 3-ciej licząc od minusa płyn jest straszliwie

> zasyfiony i właśnie taki brunatny.... Zrozumiałbym to gdyby

> wszystkie takie były a reszta jest przezroczysta i

> czyściutka.... Co z tym zrobić i czy wogule to w czymś

> przeszkadza??

Możesz sobie kupić nowy akumulator,w tym już się cela posypała i nic z niego niebędzie.

Napisano
  • Autor

wyjołem i zanioslem , a ten stary jak go wladalem to mial 13,4 potem wieczorem go zmiezylem bylo tyle samo dzis rano go miezylem jest tak samo no i jescze wieczorem sprawdze ale podejzewam ze tez bendzie trzymal caly czas taka samą

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.