Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

moja rozbita

Featured Replies

Napisano

"No i w Piiiizzdu...", jak to Siara zwykł mówić

Prawe drzwi, lekko słupek wygięty i nie wiem co jeszcze

Od udeżenia w bok urwało się coś w mocowaniu silnika, jakaś łapa irked.gif.

Dopiero jutro będzie rozbierany

Mam depreche

UUUUU, pożałujcie oslabiony.gif

Napisano

uuuu.. współczuje tongue.gif

A co sie dokładnie stało ? jesteś cały ? crazy.gif

Napisano

> "No i w Piiiizzdu...", jak to Siara zwykł mówić

> Prawe drzwi, lekko słupek wygięty i nie wiem co jeszcze

> Od udeżenia w bok urwało się coś w mocowaniu silnika, jakaś łapa .

> Dopiero jutro będzie rozbierany

> Mam depreche

> UUUUU, pożałujcie

Tak to już bywa niestety.

W zeszłym roku miałem małe stłuczkę z nie swojej winy, również byłem wściekły ! Ale po odbiorze auta od lakiernika już wrócił mi humor, a i samochodzik wyładniał.

Będzie dobrze smile.gif

Napisano
  • Autor

> uuuu.. współczuje

> A co sie dokładnie stało ? jesteś cały ?

Nikomu nic się nie stało. Na szczęście.

A o reszczie szkoda gadać, mam nadzieję że złożą JĄ do kupy w miarę porządnie

Napisano

> Nikomu nic się nie stało. Na szczęście.

> A o reszczie szkoda gadać, mam nadzieję że złożą JĄ do kupy w miarę

> porządnie

czyja wina - bo coś Kolega nie bardzo się "chwali" ?

Napisano

> Nikomu nic się nie stało.

Tyle dobrze... ale Gwiazdeczki szkoda... frown.gif

Może to jakiś "atak układu" na Astry... wink.gif ja wczoraj pomagałem ludziom, którzy zaliczyli dachowanie u mnie w górkach - na szczęscie też nic im sie nie stało ale Astra do kasacji.

Swoją drogą po tym co wczoraj zobaczyłem utwierdziłem sie w przekonaniu że Astry to jednak bezpieczne samochody cfaniak.gif

Napisano

> ja wczoraj pomagałem

> ludziom, którzy zaliczyli dachowanie u mnie w górkach

ostatnio widzialem pare dachow w wykonaniu astr - czy one sa takie wywrotne ?? (mowie o seryjnym zawieszeniu)

Napisano

> ostatnio widzialem pare dachow w wykonaniu astr - czy one sa takie

> wywrotne ?? (mowie o seryjnym zawieszeniu)

Chyba nie... w tym przypadku o którym pisałem winny był rów zbierający wodę - przednie lewe koło wpadło potem róg samochodu a reszta poszła górą. Inna sprawa że kobieta jechała za szybko jak na te warunki no i hamowała w zakręcie...

Sam jeżdże na seryjnym zawieszeniu (z oponami 195/55/15) i bardzo sobie chwale. A wcale nie jeżdże wolno i rzadko po prostych drogach.

Napisano
  • Autor

> czyja wina - bo coś Kolega nie bardzo się "chwali" ?

No wreszcie troche ochłonołem

Niestety była moja, ale koleś który mnie walną terz nie jechał zgodnie z przepisami.

Sytuacja wyglądała następująco.

wjeżdzałem z podporządkowanej w lewo. Na drodze z pierwszeństwem po lewej jakieć 50 m dalej są światła.

Z lewej nic nie jechałeo, a z prawej był koras przed światłami. Jeden z uprzejmych kierowców zrobł mi miejsce zebym mógł się wpasować. No i nie spojrzałem dokładnie w prawo, bo stwierdziłem ze wszyscy stoją. Znalazł sie jednak jeden , któremu się spieszyło i OMIJAŁ ( jak twierdził

policial.gif wolno tak) cały koras. No i on mnie stukną. Trafił mnie centralnie w prawe drzwi, wygiął się lekko słupek i tyle. Od udeżenia pękła łapa silnika.

I to cała historia.

teraz Autko stoi u blacharza i jutro idę negocjować koszty, bo oczywiście poskąpiłem i nie mam AC irked.gif

Jeżdże przez to skrzyrzowanie pare razy dziennie i nigdy się nie spodziewałem , że tak mozna tam pojechać.

Olałem dochodzenie do orzeczenia obopulnej winy, ( jak mi wyjaśnił to znajomy policjant) bo mi to nic nie da, niech kolo chociaż zrobi se auto z kasy ubespieczyciela

Jedno , krótkie spojrzenie, i by nie było kłopotu, cały czas pluję sobie w brode

Napisano

> Sytuacja wyglądała następująco.

> wjeżdzałem z podporządkowanej w lewo. Na drodze z pierwszeństwem po

> lewej jakieć 50 m dalej są światła.

> Z lewej nic nie jechałeo, a z prawej był koras przed światłami. Jeden

> z uprzejmych kierowców zrobł mi miejsce zebym mógł się wpasować.

> No i nie spojrzałem dokładnie w prawo, bo stwierdziłem ze

> wszyscy stoją. Znalazł sie jednak jeden , któremu się spieszyło

> i OMIJAŁ ( jak twierdził

> wolno tak) cały koras. No i on mnie stukną. Trafił mnie centralnie

ul Popularna w okolicach Castoramy w Wawie - tam jest wielu którzy tak robią - i dzisiaj jak sobie obserwowałem takie manewry tak się zastanawiałem, czyja byłaby wina w takiej sytuacji. Dodam, że tam też stoi koras i jest podwójna ciągła - więc teoretycznie nie powinno być takiego który tak jak u ciebie chciał sobie przyspieszyć. Doszedłem do wniosku, że byłby remis i nie dałoby rady udowidnić nikomu winy - no ale widzę że policja ma na takie sytuacji sposoby :-)

Napisano

> ostatnio widzialem pare dachow w wykonaniu astr - czy one sa takie

> wywrotne ?? (mowie o seryjnym zawieszeniu)

Ze 2 tygodnie temu swoją seryjną astrę G wrzucałem na chama w zakręty na nieużywanym lotnisku w Borsku. Prędkości rzędu 80-90 km/h i nic. Kiedyś sprawdzałem poloneza na praktycznie nieistniejącym już dziś pasie na Zaspie w Gdańsku. Rozpędzałem go do 80 km/h (na więcej nie było miejsca) i gwałtwonie skręcałem kierownicą. Nie wywracał się, a był to tylko miękko zawieszony, seryjny polonez i to ten ze starym, węższym rozstawem kół (w 1993 poszerzyli rozstaw kół w Polonezie o około 6 cm). Polonez jest wąski, ten poszerzony też nie jest szeroki.

Myślę, że Astra G wytrzyma chamskie wrzucanie e zakręt nawet przy 100 km/h i więcej. Gdy będzie mocniej obciążona to może stracić stabilność przy trochę mniejszej prędkości. Astra jest dość twardo zawieszona, nie ma dużych przechyłów nadwozia na zakrętach, jest dość szeroka i dobrze trzyma się drogi. Nie wywróci się tak łatwo.

Bardziej niebezpieczna może być seria bardzo szybkich zakrętów, gdy auto może wpadać w boczne bujanie nadwozia i stracić sabilność, ale znowu dość twarde, seryjne zawieszenie Astry znacznie pomaga jej uniknąć tego efektu i utrzymać stabilność.

Uważam, że nie ma zbyt wielu argumentów za miękkimi zawieszeniami. Zawieszenia powinny być twarde. Koniec i kropka.

Napisano

> Jedno , krótkie spojrzenie, i by nie było kłopotu, cały czas pluję

> sobie w brode

Tak to bywa frown.gif

Współczuję, ale dasz radę ok.gif Powodzenia smile.gif

Napisano

HEJ !

jasne ze szkoda ... ale to wypadek , na pocieszenie powiem ci swoją przygodę ( trochę mniej jednak kosztowną) postawiłem asterkę przy bramie wjazdowej na posesję moich teściów mieszkających na wsi i wyobraz sobie że tak blisko bramy że ledwo mogłem wysiaśc tak było mało miejsca a jednak ktoś prowadził bydło i jedna cholera weszła między brame i moje cudeńko ... boje_sie.gif na szczęscie chyba była zagłodzona bo oberwała tylko lusterko... ale wku...ny byłem ! ale teraz mam nowe ładne smile.gif

u Ciebie będzie też ładnie ok.gif

pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Wreszcie odebrałem moja Asterke 270635636-JUMP2.gif,

gdybym nie wiedział że cos było robione to bym się nie skapną

Strasznie się grzebali, ale w końcy zrobili

Odpicowali go jak na odpust, nawet opony zrobili pianką i całe plastiki jakims nabłyszczaczem, bedę musiał to zmyć, albo zrobić matową pianką bo nie lubie ak mi się tak świeci

Napisano

> Wreszcie odebrałem moja Asterke ,

> gdybym nie wiedział że cos było robione to bym się nie skapną

> Strasznie się grzebali, ale w końcy zrobili

> Odpicowali go jak na odpust, nawet opony zrobili pianką i całe

> plastiki jakims nabłyszczaczem, bedę musiał to zmyć, albo zrobić

> matową pianką bo nie lubie ak mi się tak świeci

Patrz, co jest w środku (jakość robót blacharkich), a nie na zewnętrzny pic. Kiedyś w czasie naprawy po wypadku położyli mi lakier bez podkładu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.