Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy złego paliwa pali więcej?

Featured Replies

Napisano

Otóż zalałem dwa auta do pełna paliwem w promocji na stacji jednego z hipermarketów. Benzyna po 3,39zł/l więc niby opłaciło się. Jedno auto to mój Lanos 1,6 a drugie to Punto 1,2 16V żony. No i teraz najciekawsze: wydaje nam się, że oba auta palą wyraźnie więcej! U mnie wskazówka opada szybciej niż zwykle w stosunku do nastukanych km, a u żony komputer nijak nie chce pokazać takiej średniej jak zwykle. Warunki jazdy i trasy te same co zwykle (dojazdy do pracy).

Pytanie brzmi: czy komp w aucie jak czuje że paliwo jest chrzczone potrafi zwiększyć jego dawkę? Wydawało mi się, że nie - że jedynym skutkiem ubocznym będzie spadek mocy i ew. problemy z pracą silnika. BTW, ja spadku mocy nie zauważyłem za to serce.gif twierdzi że jej auto wyraźnie osłabło.

Napisano

> Pytanie brzmi: czy komp w aucie jak czuje że paliwo jest chrzczone

> potrafi zwiększyć jego dawkę? Wydawało mi się, że nie - że

> jedynym skutkiem ubocznym będzie spadek mocy i ew. problemy z

> pracą silnika. BTW, ja spadku mocy nie zauważyłem za to

> twierdzi że jej auto wyraźnie osłabło.

a jak osłabło, to wciska się mocniej pedał gazu i spalanie wyższe

Napisano

Moim zdaniem spala wiecej.

Kiedys zatankowalem na tesco. To byl pierwszy i ostani raz. Auto dziwnie jezdzilo, duzo wiecej spalilo. Pozorna oszczednosc na takich stacyjkach.

Napisano

Tankowalem na BP zwykla 95 i na baku robilem 500 km do zapalenia sie rezerwy,a jak wlalem na Shellu VPower 95 zrobilem wiecej o 55 km.Od tej pory lalem VPower,raz zalalem na orlenie i zrobilem 475 km.Jazda,styl taki sam.Wiec wniosek jest jeden,jak czegos doleja to wiecej spala.

Napisano

Od kiedy zrobili stację tesco koło mnie, to tam tankuję. Róznicy w spalaniu i osiągach nie zauważyłem.

Może starają się z jakością na początku...? biglaugh.gif

Natomiast brat czasem tankował na "wiejskiej" stacji przy okazji pobytu na rancho - spalanie wychodziło wyższe. Czyli - albo więcej pali, albo oszukuja na liczniku.

Pozdr. P.

Napisano

A czy spadająca temperatura otoczenia nie ma czasem wpływu

na spalanie hmm.gif ?

Napisano

>Jedno auto to mój Lanos 1,6 a drugie to Punto 1,2 16V żony.

> BTW, ja spadku mocy nie zauważyłem, jej auto wyraźnie osłabło.

Żeby z niewyżyłowanym ^100-konnym silnikiem zauważyć spadek mocy w jeździe po mieście, musiało by już być chyba katastrofalnie źle.

Napisano

> Tankowalem na BP zwykla 95 i na baku robilem 500 km do zapalenia sie

> rezerwy,a jak wlalem na Shellu VPower 95 zrobilem wiecej o 55

> km.Od tej pory lalem VPower,raz zalalem na orlenie i zrobilem

> 475 km.Jazda,styl taki sam.Wiec wniosek jest jeden,jak czegos

> doleja to wiecej spala.

Ja tankuje dokładnie tam gdzie kolega i potwierdzam że paliwku ze shella o 25-30 km zrobiłam więcej.

Napisano

> Tankowalem na BP zwykla 95 i na baku robilem 500 km do zapalenia sie

> rezerwy,a jak wlalem na Shellu VPower 95 zrobilem wiecej o 55

> km.Od tej pory lalem VPower,raz zalalem na orlenie i zrobilem

> 475 km.Jazda,styl taki sam.Wiec wniosek jest jeden,jak czegos

> doleja to wiecej spala.

Nie neguję wpływu jakości paliwa na spalanie - bo sam też to zauważyłem, ale jest też inna (dodatkowa właściwie) opcja - otóż komputer z autoadaptacją potrzebuje pewnego przebiegu (zależy od auta) na "przestawienie" się na inne paliwo - dlatego odchylenia niewielkie procentowo między stacjami (różnymi) na pewno występują. Natomiast różnica między dobrym, "markowym" paliwem a chrzczonymi wynalazkami może wynieść kilkanaście procent - stwierdziłem to na kilku samochodach - i to zarówno benzyniakach, jak i silnikami diesela. Prawdopodobnie jest to spowodowane (przynajmniej częściowo) tym, że kierowca przyzwyczajony do pewnego poziomu osiągów samochodu mocniej wciska gaz (czyli podaje de facto większą dawkę mieszanki powietrzno-paliwowej) i auto zaczyna więcej palić.

Napisano

witam

Na kiepskim paliwie oczywistym jest ze spalanie bedzie wiesksze, tym bardziej ze depczemy wicecej coby auto w ogole ruszylo.

Zatankowalem na nowej stacji w okolici ceny przystepne, pierwsze co ze do baku weszlo mi o 3iltry wiecej niz pojemnosc baku, jak zwrocilem uwage panu przy kasie pokazal jakis paierek ze dystrybutory byly sprawdzane i sa sprawne (papier przyjmie wszystko) drugie co ze auto nie bardzo chcialo jezdzic, zalozylem ze paliwa mam tyle ile pojemnosc baku (nie tyle ile niby weszlo) i mimo to spalanie srednie wzroslo o 20% !

pzdr.

Napisano

Ja tam tankuje prawie wylacznie na Auchan i Geancie i jest waytogo.gif

Na pewno jednak nie zatankuje niegdy na jakis wynalazkach "U Zdzicha" itp

Napisano

> Ja tam tankuje prawie wylacznie na Auchan i Geancie i jest

> Na pewno jednak nie zatankuje niegdy na jakis wynalazkach "U Zdzicha"

> itp

Ja tez na Auchan na puławskiej i tez jest ok. Ale o Geancie na pulawskiej słyszalem duzo złego.

Napisano

> Ja tez na Auchan na puławskiej i tez jest ok. Ale o Geancie na

> pulawskiej słyszalem duzo złego.

Slyszec tez slyszalem ale kilka tankowan ostatnio tam robilem i jestem zadowolony [leje 98 waytogo.gif]

Napisano

> o Geancie na Puławskiej słyszalem duzo złego.

Za darmo tam nie zatankuję. Po tym paliwie wymieniałem bak. Na szczęście w maluchu, więc koszt był niewielki.

Napisano
  • Autor

> A czy spadająca temperatura otoczenia nie ma czasem wpływu

> na spalanie ?

Zbyt mocno ostatnio nie spadła, a na pewno nie powinna mieć negatywnego wpływu na osiągi.

Napisano
  • Autor

> Żeby z niewyżyłowanym ^100-konnym silnikiem zauważyć spadek mocy w

> jeździe po mieście, musiało by już być chyba katastrofalnie źle.

To fakt. Ale Punto żony ma 80KM więc jak na tak lekką budę i miejskie warunki też nieźle. Inna rzecz, że tamten silnik jest dość wysilony i ma baaardzo słaby "dół" obrotów, więc rzeczywiście mogło to być odczuwalne.

Napisano

> Za darmo tam nie zatankuję. Po tym paliwie wymieniałem bak.

Nie no prosze zlosnik2.gif

Chyba kwas zatankowales hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.