Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uwaga na zwierzęta leśne na drogach!!!!

Featured Replies

Napisano

Dziś

Godzina 7:30 jadę na uczelnię, niewielka mgła unosi się w powietrzu. Na liczniku niewiele bo ok 80km/h w terenie niezabudowanym. Z naprzeciwka nadjeżdżaRenault Clio. Nagle zauważam wyskakującą sarnę od jego strony i jak odbija się od zderzaka clio i sunie się z ogromną prędkością centralnie w moją stronę. Nie mając miejsca na ucieczkę (z prawej drzewo z lewej clio) z goromnym impetem uderzam astrą w sarenkę. Zatrzymuje się, wychodzę i patrzę że zwierze jest pod samochodem. Pomału cofnąłem. Ciarki mnie przeszły jak zobaczyłem że sarna żyje...

A co z uszkodzniami?

W clio odczepił się przedni zdrerzak (prawdopodobnie pękł zaczep)

U mnie zgięta tablica rejestracyjna a w skutek uderzenia rogiem w atrapę powietrza odpryśnięty lakier (na wielkośc paznokcia)

Sarna na drodze, oddycha, dzwonimy na polcję,. Po 20 min przyjeżdza policja,. dzwonią po nadleśnictwa, po 20 min zjawia się leśniczy, wkońcu kończy cierpienie niewinnego zwierzęcia.

Jeśli chodzi o odszkodowanieod nadleśnictwa to nie nawet o czym gadac, 50m wcześniej stoi znak "Uwaga zwięrzęta leśne". Można założyc sprawe cywilną kółkom łowieckim crazy.gif ale to już głupota.

Moje przemyślenia:

-dziękuję Bogu że koleś z clio nie zrobił uniku w moją stronę (jechałem bez pasów)

-na taki HUK! po uderzeniu tylko mały odprysk i zgięta tablica....

-co by było jak bym jechał 140km/h....

Do Wszystkich. Patrzcie się nie tylko przed siebie..

Napisano

Po pierwsze zapina się pasy! po drugie ja po spotkaniu z sarną straciłem kierunek a po spotkaniu z dziką kaczką ramke pod tablicą,czarny kot pod kołami...zakończył sie niezdanym egzaminem (czytaj warunkiem sciana.gif)Mieszkam mozna powiedzieć w lesie i mimo doświadczenia ze zwierzętami te dwa ostatnie niestety zgineły na miejscu frown.gif

Napisano

O tej porze rzeczywiście trzeba uważać.

Później już ciężko coś ustrzelić.

Szkoda sarenki frown.gif i autka.

Ciesz się, że to nie był łoś.

Napisano

> Ciesz się, że to nie był łoś.

Albo słoń.... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> -co by było jak bym jechał 140km/h....

Tak humorystycznie - pewnie byłbyś już w tym czasie na uczelni 270751858-jezyk.gif i tylko Clio by ucierpiało

Napisano

ogolnie to ciesz sie ze masz tak małę straty. Napewno widziales jak wyglada samochod nawet po spotkaniu z pieszym przy mneijsej predkosci a taka sarna jest troszke wieksza no i 80km/h to tez nie tak malo.

Ja ojcu w samochodzie polamalem gril z dwoch stron jak uderzylem w goscia z predkosci moze 2km/h...........

Napisano

conajmniej raz w roku wyłazi mi sarna przed samochód - jeżdżę od 7lat ok 35kkm rocznie

jak do tej pory tylko jedna mnie upolowała (kadett, ok80km/h - maska, reflektor, kierunek, chłodnica, atrapa, pas przedni - zderzak i błotnik NIETKNIĘTE)

przez ten czas wyrobiłem sobie taką teorię, która naprawdę się sprawdza

otóż jak widzisz, nawet daleko przd tobą, wychodzącą sarnę z lasu to na 80% za nią wyjdzie następna

ta "moja" to właśnie była ta druga, tylko ja gnałem 110 i nie zdążyłem wyhamować

Napisano

> przez ten czas wyrobiłem sobie taką teorię, która naprawdę się

> sprawdza

> otóż jak widzisz, nawet daleko przd tobą, wychodzącą sarnę z lasu to

> na 80% za nią wyjdzie następna

> ta "moja" to właśnie była ta druga, tylko ja gnałem 110 i nie

> zdążyłem wyhamować

gorzej, jak ta pierwsza wpadnie Ci na maske, to wtedy ta druga po prostu nie zdazy. hmm.gif nazwalbym moja teorie 'teoria pierwszej sarny'. tak czy siak, wszystkim przezywajacym bliskie spotkania trzeciego stopnia ze zwierzakami zycze jak najmniej tych ostatnich na ich pojazdach.

Napisano

> 'teoria pierwszej sarny'.

ładna nazwa ok.gif

teoria ma zastosowanie, gdy daleko przed tobą zobaczysz zwierzaka i przez głowę przechodzi ci myśl 'ok - poszła sobie - jade dalej'

wtedy jednak lepiej zachować zdwojoną czujność

pozdro smile.gif

Napisano

> Ciesz się, że to nie był łoś.

Za łosia, czyli zwierza prawem chronionego dostałby odszkodowanie z ubezpieczalni (przynajmniej w teorii, nie wiem jak to jest w praktyce). Ale zważywszy na gabaryt owego zwierza, to nie chciałbym mieć z nim do czynienia...

Napisano

Witam

widziałem gwizdki przeklejane do zderzaka, które w czasie jazdy wydają dźwięk na niesłyszalnych częstotliwościach odstraszający zwierzaki. Teoretycznie takie cosik jest możliwe, ale chętnie wysłucham opinii kolegów czy to działa prawdziwie czy tylko na samopoczucie?

Znajomy który to założył od tego czasu nie natknął się na zwierzaka, z drugiej strony ja też nie, a nie mam takiego gwizdka, więc jednostkowy przypadek nie jest dowodem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.