Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypadki a stan dróg

Featured Replies

Napisano

Witam

Często w mediach sugeruje się, że duża liczba wypadków i liczba osób zmarłych/rannych jest spowodowana złym stanem dróg w Polsce. Zastanawiam się natomiast na ile jest to prawda. W przypadku zdarzeń występujących na drogach międzynarodowych (np. czwórka) faktycznie może to być prawda - na całej długości powinna być autostrada a przynajmniej droga ekspresowa. Co jednak z drogami niższych kategorii, drogami powiatowymi. Jaki procent wypadków zdarza się na takich drogach? Czy można wówczas mówić wówczas w kontekscie słabej sieci dróg, złego stanu? Czy wówczas stwierdzenie niedostosowania prędkości do warunków drogowych, ogólnie nieprzestrzegania ograniczeń prędkości nie ma racji?

Napisano

mnie zastanawia - czy wzrost jakosci drog nie pociagnałby wzrost predkosci ... tym samym liczba wypadkow by sie nie zmieniła hmm.gif

Napisano
  • Autor

> mnie zastanawia - czy wzrost jakosci drog nie pociagnałby wzrost

> predkosci ... tym samym liczba wypadkow by sie nie zmieniła

W tym przypadku przydałoby się znalezienie/przygotowanie opracowania dotyczącego wypadków występujących na autostradzie pomiędzy Wrocławiem a Katowicami na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat. Tak na prawdę przecież na początku lat 90 jechało się tam płytami po jednym pasie w każdą stronę.

Napisano

> mnie zastanawia - czy wzrost jakosci drog nie pociagnałby wzrost

> predkosci ... tym samym liczba wypadkow by sie nie zmieniła

tak, pewnie jezdziloby sie szybciej, ale taka jest przeciez idea autostrad wink.gif

nie wiem jak wyglada statystyka wypadkow na dwujezdniowych drogach w porownaniu z drogami jednojezdniowymi (powiedzmy w przeliczeniu na 1km), ale wiem ze na 'dwupasmowkach' spotkalo mnie duzo mniej groznych sytuacji - nawet mimo duzo wyzszej predkosci.

porzadne autostrady zmniejszylyby tez ruch na drogach lokalnych, co takze zwiekszyloby ich bezpieczenstwo.

mysle tez, ze nie kazdy bedzie pilowal autko do kresu jego mozliwosci - raczej kazdy wybierze sobie swoja predkosc i bedzie tak jechal. niektorym naprawde wystarcza 130 wink.gif

pozdrawiam

fosfor

Napisano
  • Autor

> porzadne autostrady zmniejszylyby tez ruch na drogach lokalnych

Tutaj wiele będzie zależało od ilości zjazdów a także konkretnych przejazdów kierowców.

Napisano

> tak, pewnie jezdziloby sie szybciej, ale taka jest przeciez idea

> autostrad

> nie wiem jak wyglada statystyka wypadkow na dwujezdniowych drogach w

> porownaniu z drogami jednojezdniowymi (powiedzmy w przeliczeniu

> na 1km), ale wiem ze na 'dwupasmowkach' spotkalo mnie duzo mniej

> groznych sytuacji - nawet mimo duzo wyzszej predkosci.

> porzadne autostrady zmniejszylyby tez ruch na drogach lokalnych, co

> takze zwiekszyloby ich bezpieczenstwo.

> mysle tez, ze nie kazdy bedzie pilowal autko do kresu jego mozliwosci

> - raczej kazdy wybierze sobie swoja predkosc i bedzie tak

> jechal. niektorym naprawde wystarcza 130

> pozdrawiam

> fosfor

I tu jest logika, w pełni sie z Tobą zgadzam, często jestem użytkownikiem autostrady i to własnie A4 Wrocław-Kraków i faktycznie wielu kierowcom wystarczy te 130km/h, często ich samochody na niewiele więcej stać, a i ekonomika jazdy w dzisiejszych czasach bierze górę. Oczywiście znajda się oszołomy którym i 200km/h bedzie mało, ale takie zjawisko występuje na wszystkich autostradach na świecie. I to upragnione odciążenie miast od ruchu Tirów i innych dalekodystansowców.

Napisano

> Witam

> Często w mediach sugeruje się, że duża liczba wypadków i liczba osób

> zmarłych/rannych jest spowodowana złym stanem dróg w Polsce.

> Zastanawiam się natomiast na ile jest to prawda.

Jest jeden aspekt, w którym jest to w 1000% prawda.

Nigdzie w normalnym, kraju nie masz sytuacji, że nagle na środku niby porządnej drogi z zaskoczenia napada Cię dziura zlosnik.gif

I nie mówię tu o sytuacji, gdy wjedziesz w boczną zaniedbaną drogę, gdzie musisz to założyć. Mówię to o drogach "pierwszej klasy", gdzie w innych krajach mas gwarancję, że dziury nie będzie, a jeżeli sięzdarzy, to będzie zawczasu i porządnie oznakowana. W Polsce wprost przeciwnie, nie masz żadnej gwarancji że nagle na środku drogi takowej całkowicie nieoznakowanej nie będzie.

I dlatego u nas kilkadziesiąt procent uwagi kierowca musi przeznaczać na wypatrywanie dziur. Powoduje to swoistą krotkowzroczność, bo zamiast patrzeć podczas jady generalnie daleko przed samochód, by móc zawczasu reagować na rozwijające się sytuację, musimy się ślepić na 10 - 50 metrów przed samochód, żeby w coś nie wjechać, przez co nie zauważamy sytuacji w większej odległości i stają się one nagłym zaskoczeniem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.