Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbiorniczek wyrównawczy i ciśnienie w nim

Featured Replies

Napisano

Takie oto zjawisko zaobserwowałem: Po wymianie węża (odmy) i zalaniu do kreski płynu w zbiorniczku i kilkudniowym pojeżdżeniu odkręcam korek zbiorniczka i.... bardzo krótki "psyk" oraz dość duże ciśnienie w zbiorniczku. Miałem wrażenie, że niemal korek podskoczył. Normalne, czy nie? Wcześniej (wspominam o dziurze w odmie) ciśnienie było jakby mniejsze.

Napisano

Czy odkręcałeś korek na gorącym czy zimnym silniku?

I który dokładnie wąż wymieniałeś?

Napisano

... i zalaniu do kreski płynu w zbiorniczku...

Witam.

Jeśli przedtem w zbiorniczku było mniej płynu to ciśnienie w układzie mogło być mniejsze.

Proponuję obserwować sytuację ,a przy niepokojących objawach wymienić korek .

P.S. Wykluczam myśl o UPG waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Czy odkręcałeś korek na gorącym czy zimnym silniku?

> I który dokładnie wąż wymieniałeś?

To było takie małe gumowe kolanko, mniej więcej na środku szerokosći silnika. Wchodzi później na metalową rurkę, która biegnie w dół silnika.

Napisano

> To było takie małe gumowe kolanko, mniej więcej na środku szerokosći

> silnika. Wchodzi później na metalową rurkę, która biegnie w dół

> silnika.

Cyli odprowadzenie oleju z pokrywy klawiatury. To chyba nie ma wpływu na poziom i ciśnienie płynu chłodniczego, tylko na ubytki oleju.

Napisano

> Cyli odprowadzenie oleju z pokrywy klawiatury. To chyba nie ma wpływu

> na poziom i ciśnienie płynu chłodniczego, tylko na ubytki oleju.

Ale podwyzszone cisnienie w ukladzie chlodzenia byc powinno i nie jest to objaw awarii.

Napisano

Po prostu jeździj i się nie przejmuj. O ile płynu nie ubywa i temperatura silnika utrzymuje się na zdrowym poziomie to tak ma być. Zresztą na korku mam napisane żeby nie odkręcać jak jest gorący silnik bo się poparzyć można.

Napisano

> Cyli odprowadzenie oleju z pokrywy klawiatury.

No nie... To akurat jest odpowietrzenie skrzyni korbowej czyli odma.

> To chyba nie ma wpływu

> na poziom i ciśnienie płynu chłodniczego,

Tu masz rację.

> tylko na ubytki oleju.

A tu nie wink.gif bo to działa "w drugą stronę": tłoki działają jak sprężarka nie tylko "do góry" czyli w cylindrach ale też "w dół" czyli sprężają powietrze w skrzyni korbowej. Powietrze to (oraz spaliny jeśli pierścienie nie trzymają) musi gdzieś ujść i po to jest wspomniana odma - odprowadza je pod pokrywę klawiatury a dalej drugą odmą miesza z powietrzem dolotowym.

Przy pracującym silniku odkręć korek wlewowy oleju i zobacż jak miarowo wali powietrze (oby nie spaliny).

Napisano

Z tymi ubytkami oleju to miałem na mysli, ze ten olej jak masz dziurawe to kolanko to sobie bedzie ta dziurką uciekał i chlapał po silniku. u mnie jak tak było to jak pogoniłem troche bardziej astre po mieście to pryskało mi az na serwo, ale sie wziołem i wymieniłem. oleju ubyło wtedy ok 0,5 l na 500 km ( fakt ze uszczelka pod pokrywa klawiatury tez zrobila swoje), no ale wymieniłem obie rzeczy i mam spokój.

Napisano

> Z tymi ubytkami oleju to miałem na mysli, ze ten olej jak masz

> dziurawe to kolanko to sobie bedzie ta dziurką uciekał i chlapał

> po silniku. u mnie jak tak było to jak pogoniłem troche bardziej

> astre po mieście to pryskało mi az na serwo

To że miałeś/masz olej w tej odmie to nie jest zdrowy objaw. Też wymieniałem tę odmę, bo ze starości zapadła się w sobie i bałem się, że w koncu się zamknie i ciśnienie w skrzyni korbowej wysadzi mi simmeringi na wale (powietrze musi gdzieś ujść a to byłyby najsłabsze punkty). Ale stara odma była sucha w środku. Na poczatku wakacji ktoś pisał na forum, ze też wymieniał i również miał sucho wewnątrz.

Napisano

Jeśli w odmie jest olej to najprawdopodobniej silnik ma przedmuchy z cylindrów do skrzyni korbowej. W swoim starym fiatranie miałem takie przedmuchy że notorycznie zachlapany na amen był filtr powietrza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.