Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieknąca chłodnica

Featured Replies

Napisano

Mam astrę 1,7TD (silnik oplowski) 96r. Zauważyłem że z przedniego zderzaka kapie mi płyn chłodniczy. Po wielu tygodniach zlokalizowałem wyciek, a dokładnie okolicę wycieku, tzn. patrząc na wprost samochodu wyciek znajduje się w dolnej części chłodnicy po lewej stronie (po tej stronie gdzie znajduje się termostat), a dokładniej to jakby płyn wyciekał z tej obudowy (Może się rozszczelniła na łączeniu) poniżej gdzie znajduje się czujnik od wentylatora. Nie wiem czym to zakleić. Jeśli macie jakieś pomysły ;ub sparwdzone środki to proszę o pomoc. Dodam tylko że wycieki są nieregularne.

Napisano

> Mam astrę 1,7TD (silnik oplowski) 96r. Zauważyłem że z przedniego

> zderzaka kapie mi płyn chłodniczy. Po wielu tygodniach

> zlokalizowałem wyciek, a dokładnie okolicę wycieku, tzn. patrząc

> na wprost samochodu wyciek znajduje się w dolnej części

> chłodnicy po lewej stronie (po tej stronie gdzie znajduje się

> termostat), a dokładniej to jakby płyn wyciekał z tej obudowy

> (Może się rozszczelniła na łączeniu) poniżej gdzie znajduje się

> czujnik od wentylatora. Nie wiem czym to zakleić. Jeśli macie

> jakieś pomysły ;ub sparwdzone środki to proszę o pomoc. Dodam

> tylko że wycieki są nieregularne.

mialem podobnie, wymien chlodnice zaplacisz pare stowek i masz spokoj. przegrzany silnik 3 razy tyle

Napisano

Możesz spróbować uszczelnic chłodnice, Są takie specjalne preparaty uszczelniające.

NP:

- 1

- 2

Jeśli to nie pomoże to pozostaje ci tylko wymiana chłodnicy.

Napisano

nie kombinuj z uszczelniaczami bo to sie odbija czkawką. Staniesz w szczerym polu na dwudzistu stopniach mrozu z pustą chłodnicą i tyle z tego uszczelniania będzie. U mnie też zaczęło cieknąć na łączeniu aluminium z plastikiem. Uszczelniacz pomógł na dwa tygodnie aż pod światłami poszła chmura pary spod machy i po ptakach. Kupiłem nową chłodnicę Nissensa (2 lata gwarancji na piśmie) za 260 pln i jest spokój ok.gif

Napisano

> nie kombinuj z uszczelniaczami bo to sie odbija czkawką. Staniesz w

> szczerym polu na dwudzistu stopniach mrozu z pustą chłodnicą i

> tyle z tego uszczelniania będzie. U mnie też zaczęło cieknąć na

> łączeniu aluminium z plastikiem. Uszczelniacz pomógł na dwa

> tygodnie aż pod światłami poszła chmura pary spod machy i po

> ptakach. Kupiłem nową chłodnicę Nissensa (2 lata gwarancji na

> piśmie) za 260 pln i jest spokój

a ja śmigam już drugi rok na uszczelniaczu i jest OK, więc nie przesadzaj wink.gif.

Też ciekło mi na łączeniu plastik/alu, dolałem jakiegoś paskudztwa i drugi rok jest w miare ok. Tzn nie kapie wink.gif

a płynu i tak gdzieś po troszke ubywa (ok 1L na pół roku), ale wiem, że troche na instalce LPG i chyba gdzieś na chłodnicy (choć na oko jest sucha), jednak na razie nie są to ilości powalające, a plam na jezdni nie zostawia więc nie ruszam grinser006.gif

Napisano

> a ja śmigam już drugi rok na uszczelniaczu i jest OK, więc nie

> przesadzaj .

> Też ciekło mi na łączeniu plastik/alu, dolałem jakiegoś paskudztwa i

> drugi rok jest w miare ok. Tzn nie kapie

> a płynu i tak gdzieś po troszke ubywa (ok 1L na pół roku), ale wiem,

> że troche na instalce LPG i chyba gdzieś na chłodnicy (choć na

> oko jest sucha), jednak na razie nie są to ilości powalające, a

> plam na jezdni nie zostawia więc nie ruszam

To właśnie ucieka Ci na chłodnicy. Ja przed wymianą chłodnicy dolewałem litr na jakies 500 km, a z chłodnicy leciała mala chmurka na łączeniu z plastikiem. Po wymianie nie ubywa. Odpukać zlosnik.gif

Napisano

> To właśnie ucieka Ci na chłodnicy.

na 100% przepuszcza troche trójnik od instalki - sprawdzone namacalnie grinser006.gif

a na chłodnicy też coś ciecze, ale jak się na nią patrzy to nie widać mokrego, więc są to minimalne ilości wink.gif

> Ja przed wymianą chłodnicy

> dolewałem litr na jakies 500 km,

no to ja tak 10-15 razy więcej zrobie na litrze wink.gif

> a z chłodnicy leciała mala

> chmurka na łączeniu z plastikiem.

zdarza się czasem grinser006.gif

> Po wymianie nie ubywa. Odpukać

jak dobije do 1L na 500km to też wymienię 270751858-jezyk.gif

przed wlaniem uszczelniacza, na postoju zostawała plama płynu tak ok 10cm średnicy, więc troche pomogło wink.gif

Napisano

> Nie napisałes skad jestes ja we wrocku znalazlem chłodnice valeo za

> 185 zl. Nówka w sklepie.

No tak ale do benzyn chlodnice są tansze i maja chyba inna budowe do diesla trzeba liczyc 250 - 300zł. Dlatego ja swoja łatałem ale nie preparatami tylko mechanicznie u mechanika zajmujacego sie chlodnicami. Ale to wszystko zalezy od rodzaju i wielkosci dziury.

czolem

Oberon

Napisano

Jak większość radzi. Wymienić chłodnicę. Ja kiedyś zastosowałem cud preparaty i w czasie wyjazdu do Chorwacji całkowicie się zapchała. Musiałem ściągać z Polski i wymieniać na miejscu.

Napisano

> na 100% przepuszcza troche trójnik od instalki - sprawdzone

> namacalnie

> a na chłodnicy też coś ciecze, ale jak się na nią patrzy to nie widać

U mnie tez był malutki przeciek na ładczeniu z plastikiem. Podejrzenie padło najpierw na UPG, a potem na nagrzewnice. Ja tez nie mogłem pojąć ze tyle płynu moze ubyc przez tak małą nieszczelność w chłodnicy. A jednak moze. Wiem, dwie stówy drogą nie chodzi, w lecie mozna dolewac wode, ale zimą trzeba dolewać płynu.

Napisano

> Wiem, dwie stówy drogą

> nie chodzi, w lecie mozna dolewac wode, ale zimą trzeba dolewać

> płynu.

otóż to, ja dolewam płyn (petrygo) litr kosztuje niecałą dyche, więc to groszowe sprawy, w stosunku do zakupu chłodnicy.

Dolewania wody nie polecam, bo w zimie będzie problem

Napisano

> otóż to, ja dolewam płyn (petrygo) litr kosztuje niecałą dyche, więc

> to groszowe sprawy, w stosunku do zakupu chłodnicy.

> Dolewania wody nie polecam, bo w zimie będzie problem

Jak juz mialbym dolewac to wolałbym wymienic na nową takie moje zdanie bo te 10 zł i tak jest wyrzucone w asfalt crazy.gif

czolem

Oberon

Napisano

Witam!

Ponieważ mam podobny problem (cieknie chłodnica w lewym dolnym rogu i to tylko wtedy gdy jest zimno), chciałbym zapytać o specyfik, który zastosowałiście do uszczelnienia chłodnicy.

Z tego co zdążyłem się zorientować do płyn na kąciku nie cieszy się popularnością, zaś znajomy mechanik poleca mi właśnie płyn zamiast proszku - mam proszek o nazwie K2 bodajże.

Czy zastosowanie proszku/płynu do uszczelniania nie odbije się np. na sprawności nagrzewnicy lub trwałości pompy wody?

Napisano

> Witam!

> Ponieważ mam podobny problem (cieknie chłodnica w lewym dolnym rogu i

> to tylko wtedy gdy jest zimno), chciałbym zapytać o specyfik,

> który zastosowałiście do uszczelnienia chłodnicy.

> Z tego co zdążyłem się zorientować do płyn na kąciku nie cieszy się

> popularnością, zaś znajomy mechanik poleca mi właśnie płyn

> zamiast proszku - mam proszek o nazwie K2 bodajże.

> Czy zastosowanie proszku/płynu do uszczelniania nie odbije się np. na

> sprawności nagrzewnicy lub trwałości pompy wody?

Polecam STP i tylko to, nie ma nic lepszego. Sam zastosowalem i nie mam juz rzadnych problemów, mialem tego kilka sztuk, zalatwione po znajomosci, zalalem do siebie, reszte sprzedalem na allegro i wszyscy zadowolnieni smile.gif. Szczerze polecam ten srodek.

Napisano

> Polecam STP i tylko to, nie ma nic lepszego. Sam zastosowalem i nie

> mam juz rzadnych problemów, mialem tego kilka sztuk, zalatwione

> po znajomosci, zalalem do siebie, reszte sprzedalem na allegro i

> wszyscy zadowolnieni . Szczerze polecam ten srodek.

Dziękuję za wiadomość !

Czy ten środek STP to płyn, czy proszek (nie wiem czego szukać) i jaka ewentualnie cena opakowania?

Napisano

> Dziękuję za wiadomość !

> Czy ten środek STP to płyn, czy proszek (nie wiem czego szukać) i

> jaka ewentualnie cena opakowania?

To plyn, kosztuje nieco ponad 20zl nazywa sie to dokladnie STP Radiator Sealer.

Napisano

> Witam!

> Ponieważ mam podobny problem (cieknie chłodnica w lewym dolnym rogu i

> to tylko wtedy gdy jest zimno), chciałbym zapytać o specyfik,

> który zastosowałiście do uszczelnienia chłodnicy.

do astry zalewałem jakimś płynem, to właściwie jest płyn z glutami wink.gif

w poprzednim autku wsypywałem siakiś proszek - coś tam USA - wygląda to jak opiłki z miedzi wink.gif

> Czy zastosowanie proszku/płynu do uszczelniania nie odbije się np. na

> sprawności nagrzewnicy lub trwałości pompy wody?

po dwóch latach nie widzę problemów, tzn chłodnica chłodzi, a nagrzewnica grzeje wink.gif

pompa - ma ok 30kkm, w tym ok 25kkm z uszczelniaczem - więc wiele nie mogę powiedzieć.

Napisano

A ja mialem tak: dolewalem płynu jak diabli, wszyscy kazali mi wymienić chłodnicę bo znalazłem trochę słodkiego płynu na zderzaku od śrdoka, wsypałem dwa pudełka proszku za 5 zł szt. kupionego na stacji Lotos, płynu ubywa buu.gif i co? Zobaczyłem przypadkiem, że fachmajstry od gazu rurę do parownika zamontowali tak, że bujając się została przetarta przez taką metalową obejmę zaciskająca rukę poniżej wrrr.gif. Wymieniłem, podpiąlem do góry i od pół roku nie dolałem kropelki.

Czyli drobny przeciek z chłodnicy proszek uszczelnił, a przyczyna tkwiła gdzie indziej. Kolega powiedział tak: wyjmij chłodnicę, włóż do wanny z wodą i puść przez nią powietrze, zalutuj dziurę. Gdyby nie ruka to pewnie z tej rady bym skorzystał.

Powodzenia

Napisano

> włóż do wanny z wodą i puść przez nią powietrze, zalutuj dziurę.

> Gdyby nie ruka to pewnie z tej rady bym skorzystał.

nie wiem czy da się to polutować - tzn przeciek na połączeniu plastiku z alu hmm.gif ale jak ktoś robił to niech potwierdzi wink.gif

w dostawczaku jak kamyczek zrobił kuku chłodnicy to kleiłem poxipolem "phi"

Napisano

No a ja kilka dni temu pochwalilem sie, ze wymienilem chlodnice i plynu nie ubylo od tego czasu (spreawdzalem kilka razy i bylo tyle samo), a tu wczoraj pokorcilo mnie zeby zajzec i patrze a tam brakuje jakies pol litra, moze mniej, no i sie frown.gif

Napisano

> nie wiem czy da się to polutować - tzn przeciek na połączeniu

> plastiku z alu ale jak ktoś robił to niech potwierdzi

> w dostawczaku jak kamyczek zrobił kuku chłodnicy to kleiłem poxipolem

> "phi"

Masz rację, z lutowaniem przy uszczelce może być problem. no ale wlasnie ja miałem tam drobny przeciek i zalatwił to ten proszek. On dopiero w zetknięciu z powietrzem (czyli w nieszczelności) zamienia się w plastelinę, a potem zastyga. Z mjego doświadczenia na nieszczelności przy uszczelce wystarczył, bo jak pisałem większym problemem była przetarta gumowa rura, która jak byla ściśnięta to nie puszczała, a jak samochód podskoczył to otwór się rozszerzał i leciało. Przez pół roku nikt tego nie zauważył i było na uszczelki przy chłodnicy bo pod nią było trochę mokro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.