Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Petrygo czy borygo -co wybrać

Featured Replies

Napisano

Witam czy orintujecie sie jaki płyn jest lepszy petrygo czy borygo?

Napisano

PETRYGO - BORYGO NOWY (różowy) to ten sam płyn - na glikolu monoetylenowym (tak jak większość uniwersalnych płynów czy koncentratów.

BORYGO EKO (zielony) - podobno jest lepszy - oparty na glikolu propylenowym - jest w pełni biodegradalny. Jest kilka złotych droższy i NIE MIESZA SIĘ Z WIĘKSZOŚCIĄ PŁYNÓW!

Napisano

moze nasz kacikowy alchemik wypowie sie na temat mieszalnosci plynow smile.gif.

czy jest to szkodliwe dla ukladu?

jakie sa konsekwencje dolania plynu opartego na bazie x do plynu opartego na bazie y. rozumiem, ze to dwie calkiem odmienne substacje.

jak stwierdzic jaki mam plyn? (powiedzmy, ze nei pamietam co lalem)

Napisano

> Witam czy orintujecie sie jaki płyn jest lepszy petrygo czy borygo?

podobno petrygo bardziej drapie w podniebienie ale mozna sie przyzwyczaic smile.gif

ja osobiscie wole finlandie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> podobno petrygo bardziej drapie w podniebienie ale mozna sie

> przyzwyczaic

> ja osobiscie wole finlandie

Moj wuja jezdzil kiedys autobusem i mial dostep do BORYGO juz wiem dlaczego siedzial non stop w pracy smile.gif ale na gardlo sie nie skarzyl!he,he.trzecia w nocy a i tak mnie rozbawilo!

Napisano

Ja świerzo co wlałem Petrygo, bo jak co roku w TESCO jest promocja (21,49 PLN / 5 litrów). Opakowanie mi się bardziej podoba i jest robione to dla Orlenu, a co za tym idzie jak ubędzie płynu to na każdym Orlenie dostaniesz to samo, ale tam cena ok. 38 PLN. Są jednak opakowania 1 litrowe (Tesco - 7 PLN, Orlen - 11 PLN). 20.GIF

Napisano

> Ja świerzo co wlałem Petrygo, bo jak co roku w TESCO jest promocja

> (21,49 PLN / 5 litrów). Opakowanie mi się bardziej podoba i jest

> robione to dla Orlenu, a co za tym idzie jak ubędzie płynu to na

> każdym Orlenie dostaniesz to samo, ale tam cena ok. 38 PLN. Są

> jednak opakowania 1 litrowe (Tesco - 7 PLN, Orlen - 11 PLN).

to masz tani ten orlen

u mnie za 5 L płącisz 48 zł.....

Napisano

> to masz tani ten orlen

> u mnie za 5 L płącisz 48 zł.....

Albo źle patrzyłem, albo lokalizacja (przy samym TESCO) robi takie cuda...

Napisano

> Albo źle patrzyłem, albo lokalizacja (przy samym TESCO) robi takie

> cuda...

możliwe

aczkolwiek ja tez kupowałem petrygo w TESO i płaciłem za niego 26,99 co okazywało się ceną bardzo atrakcyjną.....

ale im dalej w polske tym taniej wink.gif

Napisano

> moze nasz kacikowy alchemik wypowie sie na temat mieszalnosci plynow.

> czy jest to szkodliwe dla ukladu?

Nie ma żadnych przeciwskazań aby zmieszać ze sobą glikol etylenowy i propylenowy. Mieszają sie ze sobą tworząc jednorodny roztwór.

Zupełnie inaczej ma się sprawa kiedy mamy już gotowe koncentraty/płyny chłodnicze.

Problem polega na tym, że mimo iż mieszanki na bazie obu glikoli mają te same zastosowanie - płyn chłodniczy, to glikol etylenowy ma nieco inne właściwosci niż propylenowy i wymaga innych dodatków, które standartowo dodaje się przy produkcji koncentratu. Można poszukać w necie jakie dokładnie to są dodatki, ale szkoda czasu, to nie jest istotne, ważny jest efekt końcowy: to te dodatki przeszkadzają sobie wzajemnie i dlatego, jak wspomniał kolega zielik nie można mieszać koncentratów/płynów opartych na obu glikolach. W wyniku reakcji między dodatkami może dochodzić do powstawania substancji trzecich, które niekorzystnie wpłyną na metal bloku silnika i chłodnicy, oraz mogą wytrącać się osady, które skutecznie zamulą kanały.

Pozdroofka

Napisano

> Witam czy orintujecie sie jaki płyn jest lepszy petrygo czy borygo?

Kup Auto Świat z tego tygodnia waytogo.gif, jest dokładny opis kilkunastu płynów. Te w marketach wcale nie sa takie złe. Nie pamiętam teraz który był najlepszy (gazeta w służbówce), ale badali temp. zamarzania, skład i ilość w butelce (różnice dochodziły do 200ml hmm.gif)

Napisano

Tak z ciekawostek- ostatnio czytałem, że ORLEN wprowadził jakiś nowy płyn (nie pamiętam nazwy) za który otrzymał jakąś międzynarodową nagrode.

Napisano

> obu glikolach. W wyniku reakcji między dodatkami może dochodzić

> do powstawania substancji trzecich, które niekorzystnie wpłyną

> na metal bloku silnika i chłodnicy, oraz mogą wytrącać się

> osady, które skutecznie zamulą kanaly

no dobrze ale da sie zaobserwowac dominujace kolory plynow:

niebieski, zielony (chyba to wlasnie eko) i czerwony - rozowy.

czy mozna jakos kolorystycznie odroznic ktory jest ktory?

czy dodawane sa barwniki i nie mozna sie na tym opierac?

czy moze zdarzyc sie sytuacja, ze dwa niebeiskie sa oparte na innej bazie - gryzacej sie wzajemnie.

wymienialem niedawno plyn - beczkowy niebieski. teraz mi ubylo

troche plynu - wyciek i ? co dolac?

tak wiem, ze sie kupuje w sklepie z nalepka zeby potem takie rzeczy wiedziec. ale cena mnie skusila :/.

Napisano

> czy mozna jakos kolorystycznie odroznic ktory jest ktory?

> czy dodawane sa barwniki i nie mozna sie na tym opierac?

Powiem ci, że nie mam pojęcia. Może pojawi się ktoś, kto sprzedaje takie płyny i ma doświadczenie. Wydaje mi się że kolega zielik ma coś wspólnego z handlem wink.gif

Napisano

> Kup Auto Świat z tego tygodnia , jest dokładny opis kilkunastu

> płynów.

Rzeczywiście test był. Najlepiej wypadł GLIXOL, jedną gwiazdkę mniej miał BORYGO Nowy, a PETRYGO był jakoś poźniej.

Napisano

Myślę że warto przyjąc zasadę - raz zmienić w całości a potem już trzymać się tego samego (w razie ubytków mieć awaryjny 1L gdzieś w autku)...

Znikną problemy "co teraz dolać bo ubyło" hmm.gif

Napisano

> PETRYGO - BORYGO NOWY (różowy) to ten sam płyn - na glikolu

> monoetylenowym (tak jak większość uniwersalnych płynów czy

> koncentratów.

> BORYGO EKO (zielony) - podobno jest lepszy - oparty na glikolu

> propylenowym - jest w pełni biodegradalny. Jest kilka złotych

> droższy i NIE MIESZA SIĘ Z WIĘKSZOŚCIĄ PŁYNÓW!

glikol propylenowy w przeciwieństwie do etylenowego nie jest trujący ("eko") spineyes.gif; oba glikole są ze sobą mieszalne .

Natomiast obu płynów nie powinno się mieszać ze względu na zawartość dodatków i utratę cechy "eko" zielonego borygo po dolaniu do niego borygo różowego .

Napisano

> Myślę że warto przyjąc zasadę - raz zmienić w całości a potem już trzymać się tego samego (w razie ubytków mieć awaryjny 1L gdzieś w autku)...

> Znikną problemy "co teraz dolać bo ubyło"

I to jest świetne stwierdzenie, które często powtarzam ludziom, ale im to "wisi" sciana.gif

Jeśli chodzi o kolory płynów - to nie da się ich rozróżnić po tylko po kolorze. Na każdej butelce jest etykieta i tam zazwyczaj małymi literkami jest napisane co to jest za płyn - czyli z jakiego glikolu się zrodził. Dla uzasadnienia - popularny ostatnio płyn KULER z firmy K2 jest tak samo zielony jak BORYGO EKO IThankYou.gif lub Paraflu (fiatowski) i Petrygo - nawet nazwy dla niektórych są podobne.

Napisano

> Kup Auto Świat z tego tygodnia , jest dokładny opis kilkunastu

> płynów. Te w marketach wcale nie sa takie złe. Nie pamiętam

> teraz który był najlepszy (gazeta w służbówce), ale badali temp.

> zamarzania, skład i ilość w butelce (różnice dochodziły do 200ml

> )

nie czytałem tego testu ale sądzę , że nie testowali tych płynów pod kątem np. wyglądu elementów silnika mających kontakt z płynem po przejechaniu iluś tam kkm hmm.gif.

Jeśli tak jest to test jest bardzo nieobiektywny .

Najlepsze płyny do chłodnic produkuje amerykańska firma Prestone . Oryginalny płyn Opel (różowy) "long life" jest produktem właśnie tej firmy ok.gif

Napisano

> glikol propylenowy w przeciwieństwie do etylenowego nie jest trujący ("eko")

hmm.gif to czemu na etykiecie EKO podano informacje:

"UNIKAĆ KONTAKTU ZE SKÓRĄ" itp, itd.

To, że jest biodegradalny to nie znaczy, iż nie jest trujący! Jeśli by tak było to by była najtańsza wóda na rynku. Chociaż może to być też kwestia taka jak z denaturatem... ale nie znam się więc brnąć dalej w ten temat nie będę. Spożywać na pewno nie wolno sick.gif

Napisano

> Najlepsze płyny do chłodnic produkuje amerykańska firma Prestone .

> Oryginalny płyn Opel (różowy) "long life" jest produktem właśnie

> tej firmy

Z tym się zgadzam waytogo.gif Cena 67zł za 4l - ale nawet wymagana wymiana dopiero po 5 latach sprawia, że warto zainwestować crazy.gif

Napisano

> to czemu na etykiecie EKO podano informacje:

> "UNIKAĆ KONTAKTU ZE SKÓRĄ" itp, itd.

trudno powiedzieć , ale w przypadku kontaktu ze skórą dziury na pewno nie wypali zlosnik.gif

> To, że jest biodegradalny to nie znaczy, iż nie jest trujący!

ja tego nigdzie nie napisałem clown.gif

Jeśli

> by tak było to by była najtańsza wóda na rynku.

otóż nie , glikole nie powodują "efektów" jak etanol a na pewno nie glikol etylenowy spineyes.gif

Chociaż może to

> być też kwestia taka jak z denaturatem...

dyktę można przez chlebek przepuścić i pub2.gif natomiast z borygiem numer ten nie przejdzie hehe.gif

ale nie znam się więc

> brnąć dalej w ten temat nie będę. Spożywać na pewno nie wolno

ok.gif

Napisano

Witam,

a czy koledzy moga sie podzielic informacja czy w tescie byl i jak wypadl DYNAGEL ?

apropo plynow z USA watpie by byly lepsze od Szwedzkich (chyba nie maja tam takich zim jak u nas ??)

w R.I.P Kadecie lalem Dynagela, chlodnica wytrzymala 14 lat po zmianie lalem bodajze niebieski PETRYGO i przez 2 lata tez nie narzekalem...

pozdrowka Wszystkim

Adiz

btw. jutro wymieniam cos co bylo wlane przez Niemca na Dynagel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.