Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porady na temat zakupu Brawo 1.4 12V

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam zamiar zakupić auto jak w tytule. W sobote bede je ogladał i ewentualnie się decydował. Auto ma gaz. Proszę o porady na co zwracać uwagę prz zakupie, jakie macie opinie o tym silniku i jakie może być orientacyjne spalanie LPG miasto/trasa. Dodam jeszcze że bedzie to rocznik `97 z deklarowanym przebiegiem 120tyś.

Napisano

Szczerze, to sobie podaruj.....

Kup auto z innym silnikiem niż 1,4 a najlepiej nie starszy niż rocznik 99. Poczytaj sobie podwieszony wątek "Nasze auta"

Napisano

> Witam

> Mam zamiar zakupić auto jak w tytule. W sobote bede je ogladał i

> ewentualnie się decydował. Auto ma gaz. Proszę o porady na co

> zwracać uwagę prz zakupie, jakie macie opinie o tym silniku i

> jakie może być orientacyjne spalanie LPG miasto/trasa. Dodam

> jeszcze że bedzie to rocznik `97 z deklarowanym przebiegiem

> 120tyś.

jeśli klekocze to sobie podaruj.

wadą tego silnika jest duże spalanie w mieście, 1.6 pali tyle samo.

Napisano
  • Autor

Obecnie mam palio 1.2 i mi palio 10litrów LPG na mieście więc jestem przyzwyczajony do wysokiego spalania:) A jak oceniacie blacharke, ocynk czy nie? Jakie przebiegi wytrzymuje ten silnik i skrzynia biegów? I najważniejsze czy silnik jest bezkolizyjny? Z góry dzięki za wszelkie wypowiedzi.

Napisano

> Witam

> 120tyś.

Ja mam 1,6. Ale po tym co czytam i słyszę o 1,4 12V to bez względu na to jak ktoś auto będzie zachwalał nie kupiłbym go.

Mam przykład shade, naszego byłego juz usera. Kupił od któregoś z kącikowiczów takie autko i ponoć egzemplarz bezawaryjny. Auto po roku sprzedał i teraz należy do grupy przeciwników FIATa. Poszukaj sobie usera shade i poczytaj jego posty. Teraz jeździ punto teściowej.

Napisano

> Witam

> 120tyś.

witam, widzę że jesteś z Łodzi

gdzie masz zamiar oglądac to auto i o której? będę wolny koło 12:15-13:00 i 17:00-17:30 jak chcesz mogę zerknąć okiem waytogo.gif ew. podać namiary na sprawdzonych mechaników (nie wiem czy pracują w sobotę, musiałbyś się jutro umówić ).

Generalnie:

1. Zwróć uwagę na kosmetykę. Poprawa większości rzeczy kosztuje grosze, ale jej stan będzie świadczył o podejściu byłego właściciela do samochodu.

- wycierające się progi (od drzwi)

- parciejąca guma na klamkach

- zamek w klapie bagażnika (często się zapada)

- "bujany fotel kierowcy" - często urywa się jeden nit w mocowaniu

- sprawdź czy kręcąc w miejscu kierownicą słychać buczenie - jeśli tak - trzeba wymienić płyn w układzie... lub jeśli jest za późno , cały układ wink.gif

- jeśli jest rdza - był dzwon

2. Silnik/skrzynia biegów

Otwórz maskę, odpal motor i ...słuchaj

- jeżeli będzie zbyt głośno stukać, może to świadczyć o złym stanie panewek, popychaczy i innych podzespołów,

- podobno częstym problemem jest wałek rozrządu (podobno- bo u mnie nie ma tego problemu) - tutaj warto udać się do mechanika

- zobacz czy nie ma wycieków oleju pod uszczelką klawiatury, przy przepustnicy i odmie. Jesli nie ma tam, a nadal leci olej - poszła uszczelka tylna silnika (czyt: 100zł uszczelka + 500zł robocinba)

- Usiądź za kierownicą i pozmieniaj biegi. Jeśli jedynka i wsteczny haczą - sprzęgło jest do wymiany.

- posłuchaj czy wentylator nie chodzi za głośno i ociężale - jeśli tak: wyrabiają się łóżyska

- jesli w kabinie nie robi się błyskawicznie ciepło, a wskazówka temperatury waha się między 1/4 a połową skali - trzeba wymienić termostat

3. Zawieszenie

Przejedź się autem,

- w 1.4 cudów nie ma ale powinien przyśpieszać w miarę sprawnie. Nie wierz jeśli ktoś ci mówi że v max to 110km/h i tak ma być

- pokręć gwałtownie kierownicą - zobacz czy nic nie stuka przy zawieszeniu

- przy hamowaniu nie powinno go ściagać zlosnik.gif

- metaliczny odgłos z okolic przedniego zawieszenia świadczy o zużytych silentblockach

Poza tym zwróć uwagę na typowe rzeczy przy zakupie używanego auta:

numery szyb

kolor (odcień) poszczególnych elementów blachy

wystrzelone napinacze od pasów

...i takie tam blah.gif

to tak na biegu- jest jeszcze pewnie kilka rzeczy typowych dla BBM'ów ale już mi nic nie wpada do głowy

Napisano

Z dobrego serca radze omijac 1,4. Szukaj 1,6 - spalanie to samo przy czym dostaniesz wiecej koni, prawie w ogole nieawaryjny silnik...

Napisano

> Ja mam nie narzekam

i ja, ale ilosc watkow z problemem z 1,4 poteguje do miana huraganu, a jestem tu juz od 5 lat. Chociaz sam nie mam z silnikiem zadnych problemow to zdanie juz sobie wyrobilem. Od poczatku zmieniam olej co 15tys km i tylko na syntetyka. Moze to mnie ratuje. Tak czy siak te silniki maja wade i prawdopodobnie predzej czy pozniej wyjdzie ona na jaw w wiekszosci 1,4.

Napisano

Wszyscy piszą o wałkach w 1,4 ale w 1,6 też były zacierane, nie wspomnę o innych autach gdzie w Corsach pada rozrzą niszcząć cały silnik. Jakoś mi się wydaje że wątek o wałkach 1,4 jest strasznie nagłaśniany i przez to zrobiła się już legenda że sie sypie. Jakos są uzytkownicy co maja te auta i nic się nie dzieje. powraca odwieczne pytanie dbać o auto i sukcesywnie serwisować!

Napisano

> Obecnie mam palio 1.2 i mi palio 10litrów LPG na mieście więc jestem

> przyzwyczajony do wysokiego spalania:) A jak oceniacie

> blacharke, ocynk czy nie? Jakie przebiegi wytrzymuje ten silnik

> i skrzynia biegów? I najważniejsze czy silnik jest bezkolizyjny?

> Z góry dzięki za wszelkie wypowiedzi.

w mieście będzie Ci palił 12 lpg. Blacha nie powinna rdzewieć nawet w 10-latku. Co do silnika... awarie typu panewki czy pierścienie przy przebiegu 100kkm są rzadkością. Silnik jest kolizyjny ale zerwanie paska jest również prawie niemożliwe.

Największy problem to smarowanie wałka - koszt naprawy ok. 700 zł.

Skrzynie: C513 (pochodzi od 1.6) jest trwała, ale wymiana sprzęgła droga (aczkolwiek moje po 150 kkm jeszcze się trzyma). W C514 (od 1.2) pada mechanizm różnicowy. Poza tym jak to we fiacie wsteczny się haczy.

Napisano

Jak dotychczas to problemów z moim 1,4 nie miałem. Jeśli licza sie dla Ciebie osiągi to polecałbym jednak 1,6 ale jesli nie przesadasz z szykimi sprintami ,bedziesz zadowolony. Trzeba zwacac uwage na częsta wymiane oleju ,najlepiej co 10 tyś , no i pasek rozrzadu co jakies 40-50 tys . No silnik troche pali,gazu pewnie w mieście łyknie z 10 min do 12... ,a moze nawet lepiej jak ktoś coś ma pokićkane... generalnie ja nie narzekam na mój samochód, drive.gif bardzo go lubie vibra.gif silnik tez cool.gif ,bardziej od silnika denerwuja mnie typoweprzypadłości BBM takie jak skrzypiące wnętrze i pukające na nierównościach zawieszenie. Z tym mozna walczyc i walczy... sciana.gif

pozdro

Napisano

> wymiane oleju ,najlepiej co 10 tyś , no i

> pasek rozrzadu co jakies 40-50 tys .

No proszę Cię..... Może lepiej pasek wymieniać wraz z olejem? screwy.gif Nie popadajmy w skrajności i nie strasz chłopaka.

Napisano

Trzeszczace wnetrze ? Nie znam tego pojecia zlosnik.gif Dobrze nasmaruj (wazelina) na drzwiach, na gorze masz taka plaska uszczelke pokryta meszkiem. To uwielbia baaaardzo trzeszczec, a mnie doprowadza do bialej goraczki

Napisano

> No proszę Cię..... Może lepiej pasek wymieniać wraz z olejem? Nie

> popadajmy w skrajności i nie strasz chłopaka.

Tym palcem to se wiesz gdzie mozesz pokręcic... hahaha.gif Strzelił Ci kiedys pasek po 60 tys. ? Mi tak ,wiec wiem co pisze!

Co do trzeszczenia to mam na mysli boczki i ta uszczelke o której wspomina Brachu. Zawsze można jezdzic bez dzwi grinser006.gif

Napisano

> Tym palcem to se wiesz gdzie mozesz pokręcic...

Sam se pokręć....

Strzelił Ci kiedys

> pasek po 65 tys. ?

Barany ci go zakładały więc strzelił, albo taniochę wsadziłeś

Mi tak ,wiec wiem co pisze!

Bzdury piszesz.

> Co do trzeszczenia to mam na mysli boczki i ta uszczelke o której

> wspomina Brachu. Zawsze można jezdzic bez dzwi

Czy ja pisałem coś o trzeszczeniu? Czytanie to trudna sprawa. Obejrzyj dobranockę i idź spać. Dobranoc.

Napisano

> Sam se pokręć....

> Strzelił Ci kiedys

> Barany ci go zakładały więc strzelił, albo taniochę wsadziłeś

> Mi tak ,wiec wiem co pisze!

> Bzdury piszesz.

> Czy ja pisałem coś o trzeszczeniu? Czytanie to trudna sprawa.

> Obejrzyj dobranockę i idź spać. Dobranoc.

Przeciez napisałem Ty kacza dupo,ze "o której wspominał Brachu" Moze jak Ci strzeli pasek po 60 tys. i dostaniesz nim w głowe to zmadzejesz. Szkoda z Toba dyskutowac.

Napisano

> Przeciez napisałem Ty kacza dupo,ze "o której wspominał Brachu" Moze

> jak Ci strzeli pasek po 60 tys. i dostaniesz nim w głowe to

> zmadzejesz. Szkoda z Toba dyskutowac.

Tobie strzelił, dostałeś a nie zmądrzałeś.

Napisałem ci, żebyś obejrzał dobranockę, zrobił siku i poszedł spać, synku. I tak nie będę z tobą dyskutował, bo nie mam zamiaru się zniżać, do twojego niskiego poziomu.

Napisano

> Tobie strzelił, dostałeś a nie zmądrzałeś.

> Napisałem ci, żebyś obejrzał dobranockę, zrobił siku i poszedł spać,

> synku. I tak nie będę z tobą dyskutował, bo nie mam zamiaru się

> zniżać, do twojego niskiego poziomu.

To po co piszesz??? z_lol1.gif Ja juz sobie dałem spokój...

30.GIF

Napisano

>Witam . Ja od 8 lat uzytkuję brawke 1.4 Zero problemów. Silnik ciuchutki, zero wycieków, pracuje idealnie. Fakt dbam o niego i o cały samochód. Brak mocy czuje gdy jade z teściową ale tak to jest ok

Napisano

Na teściową to siły nie ma.

Ani egzaminer ani super spec.

Tylko kostucha pomaga waytogo.gif

Napisano

>Ja to bym nie kupil z 1.4 ( nie kupoj z 1.4)!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.