Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Włącznik świateł - oświetlenie

Featured Replies

Napisano

Czy u was włącznik świateł ma podświetlenie na gałce czy tylko na włączniku powyżej gałki. Bo zauważyłem, że na gałce jest miejsce na oświetlenie symbolu "żaróweczki", ale konstruktorzy nie umieścili oświetlenia.

bb0cbb8f3da03f59.jpg

post-29036-14352475119693_thumb.jpg

Napisano

> Czy u was włącznik świateł ma podświetlenie na gałce czy tylko na

> włączniku powyżej gałki. Bo zauważyłem, że na gałce jest miejsce

> na oświetlenie symbolu "żaróweczki", ale konstruktorzy nie

> umieścili oświetlenia.

==================

Tylko na włączniku powyżej gałki.

Napisano
  • Autor

> ==================

> Tylko na włączniku powyżej gałki.

U mnie też tak jest, ale jakbyś zdjął gałkę, to zauważysz, że jest ona przystosowana do żarówki jakiejś. Bo ten symbol żarówki jest światłoprzepuszczalny.

Napisano

> U mnie też tak jest, ale jakbyś zdjął gałkę, to zauważysz, że jest

> ona przystosowana do żarówki jakiejś. Bo ten symbol żarówki jest

> światłoprzepuszczalny.

miałem w rękach rozłożone włączniki , jeden z regulacją podświetlenia a drugi bez . Ten jak na zdjęciu rzeczywiście miał jakby wtopioną tę żaróweczkę z niby przeźroczystego tworzywa , drugi włącznik - bez regulacji miał ją namalowaną . Co ciekawe , "wtopiona żarówczka" zrobiona jest z masy nieprzepuszczalnej dla nawet silnego źródła światła więc wg mnie nie ma szans , żeby podświetlić ją od wewnątrz hmm.gif

Napisano

a ja mam inne pytanie czy u was w asterkach F, po odpaleniu auta podswietla sie konsola srodkowa, ale bez właczania swiateł zewnętrznych ?? u mnie tak jest i niewiem czy tak ma byc czy cos jest nie tak ... sick.gif

Napisano

> a ja mam inne pytanie czy u was w asterkach F, po odpaleniu auta

> podswietla sie konsola srodkowa, ale bez właczania swiateł

> zewnętrznych ?? u mnie tak jest i niewiem czy tak ma byc czy cos

> jest nie tak ...

wszystko jest ok tak ma być.

Napisano

> Bo zauważyłem, że na gałce jest miejsce

> na oświetlenie symbolu "żaróweczki", ale konstruktorzy nie

> umieścili oświetlenia.

Zastanawiam się jakby to konstrukcyjnie rozwiązać... przecież pokrętło się obraca, jak puścić przewody do wnetrza wyłącznika coby się nie ukręcały...

Pozdroofka

Napisano

> Zastanawiam się jakby to konstrukcyjnie rozwiązać... przecież

> pokrętło się obraca, jak puścić przewody do wnetrza wyłącznika

> coby się nie ukręcały...

> Pozdroofka

A dlaczego zaraz przewody?? Mamy XXI wiek. 893goodvibes.gif

Można to zrobić na zasadzie transformatora (kawałek generatora, jakiś stopien małej mocy itp.). Albo jakieś sprzężenie po w.cz.

Tylko po jakiego grzyba?? hehe.gifhehe.gif

Napisano

> Zastanawiam się jakby to konstrukcyjnie rozwiązać... przecież

> pokrętło się obraca, jak puścić przewody do wnetrza wyłącznika

> coby się nie ukręcały...

> Pozdroofka

Skoro robótki lubisz to bardzo prosze:

Pokrętełko obraca się tylko o jakieś 30stopni. Myślę że zwykłe przewodziki są w stanie wytrzymać bardzo długo takie wychyły. Jeśli myślisz o lepszej technice to -możesz zastosować foliową wiązke tasmową (nie wiem jak to się fachowo nazywa) taką jak w drukarce co jeździ z głowicą mażącą.

Napisano

> możesz zastosować foliową

> wiązke tasmową (nie wiem jak to się fachowo nazywa) taką jak w

> drukarce co jeździ z głowicą mażącą.

Tylko gdzie ją tam zmieścic....

A może inaczej: na wyłączniku blaszka, drut, w kształcie wycinka okręgu, na pokrętle suwaczek z drutu lub blaszki. Będzie jeżdziło jedno po drugim zapodając zasilanie żarówki. Pewnie trzeba by było dać drugi taki sam komplecik dla masy zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Tylko gdzie ją tam zmieścic....

> A może inaczej: na wyłączniku blaszka, drut, w kształcie wycinka

> okręgu, na pokrętle suwaczek z drutu lub blaszki. Będzie

> jeżdziło jedno po drugim zapodając zasilanie żarówki. Pewnie

> trzeba by było dać drugi taki sam komplecik dla masy

> Pozdroofka

Rozmyślałem nad tym rozwiazaniem - ale nie wiem czy uda ci się wykonać dość trwały i bardziej precyzyjny taki mechanizm. Blaszki trzeba by było wtapiać lub przyklejać. Niemniej z pewnością da się to zrobić.

Gdybym ja to chciał robić to wybrałbym cienkie przewodziki np. z taśmy koputrowej (2żyły z taśmy od połaczenia z dyskiem) Wyciąłbym/wytopił/przykleił w plasiku tulei w pokrętle. Powodzenia.

Napisano

> nie wiem czy uda ci się

Czekaj... Ale ja tylko prowadzę rozważania teoretyczne w odpowiedzi na post kolegi ruska wink.gif Nie zamierzam robić czegoś takiego bo... u mnie ten rysunek żarówki na pokrętle jest nieprzeźroczysty... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

A jeszcze mi się przypomniało że w starych z Fiatach Uno czy TIPOz ok. 1994r zastosowano podświetlenie konsoli za pomocą przewodów śwetlnych. Nie wiem czy to były światłowody czy tylko plastik był w środku, ale działąło dość dobrze. Polegało to na tym że 4żarówki były umieszczone w dość dostepnym miejscu gdzies pod konsolą i świeciły w końce tych przewodzików. Przewodziki przenosiły te śiatło na drugi ich koniec i oświetlało to całą konsolę w danym trudno dostepnym miejscu. Przewodziki te miłay do 2mm średnicy i były giętkie . Pamietam dobrze bo rozebrałem całą atrapę podszybia aby dowiedzieć się że wystarczyło 4 żarówki pod ręką wymienić. Może coś takiego na szrocie sie znajdzie - jeden otworek/poszerzenie szczeliny i światełko doprowadzone od innej żaróweczki.

Napisano
  • Autor

A to dziwne, bo mój włącznik (gałka) przepuszcza ładnie światło. Tak, jakby do tego celu był stworzony! A może w Omedze lub Vici było coś takiego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.