Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator chłodnicy, czujnik??

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jakiś czas temu udało mi się rozgrzać płyn do 100stopni i trochę się przestraszyłem (wentylator się nie włączył, myślałem, że spalę uszczelkę). Pojechałem więc do mecha, powiedział, że prawdopodobnie padł czujnik na chłodnicy.

Czujnik poszedł do wymiany, ale sytuacja niestety się powtórzyła. Na wskaźniku 100, w wyrównawczym bulki, a wentylator jak trup. Kolejna odpowiedź mecha - TTTM, w astrach wentylator włącza się w wyższej temperaturze, ale jak chcę, to mi dopasują od jakiegoś innego autka. Zastanawiam się (cały czas:)) nad gazowaniem, dlatego problem raczej poważny.

Co byście poradzili? Wymieniać czujnik po raz kolejny, czy liczyć, że faktycznie włączy się powyżej 100 stopni?

PS> Sam wentylator spięty na krótko - chodzi...

Napisano

> Co byście poradzili? Wymieniać czujnik po raz kolejny, czy liczyć, że

> faktycznie włączy się powyżej 100 stopni?

> PS> Sam wentylator spięty na krótko - chodzi...

W Astrze 1,4 pamietam ze wentylator włączał się powyżej 100

U Ciebie, jak postoi to w końcu się załaczy, czy nie ?

Napisano

U mnie też załącza się pow. 100 i schładza tylko do 100.

A czujnik wymieniałem.

Narazie tak śmigam i nic się nie dzieje.

Napisano

> U mnie też załącza się pow. 100 i schładza tylko do 100.

> A czujnik wymieniałem.

> Narazie tak śmigam i nic się nie dzieje.

bo to raczej zjawisko normalne, że włącza się powyzej 100 w tym modelu

Napisano

Termometr może nieznacznie przekłamywać , tak , że mając na nim 100* rzeczywista temperatura może być niższa . U mnie jest to różnica około 3-4* .

Przed wymianą termostatu oryginalnego na taki sam , wentylator włączał mi się przy 100* a wyłączał przy 95* wg termometru . Po wymianie termostatu wentylator włącza się powyżej 100* a wyłącza powyżej 95* . Spowodowane jest to tym , że nowy termostat otwiera się nieco mniej w porównaniu z poprzednim . Nie wszystko więc zależy od czujnika temperatury w chłodnicy .

Napisano

A co mi poradzicie na takie coś:

Temperatura do niedawna była ok w okolicach umownych 92 stopni

Ostatnio utrzymuje sie w okolicach pow 95, Po wymianie termostatu jeszcze wyżej, po wymiania czujnika stoi na umownym 98-100 czasami wyżej. Czy to w mieście czy w trasie. Pozatym wszystko jest ok auto normalnie jeżdzi. Temp mierzona termometrem w zbiorniczku ma jakieś 85 stopni przy wskazaniu 100 na zegarach. Wszystko jest ok wentylator sie włącza ale w wyższej temp, tej wg wskaźnika. Po prostu wygląda tak jakby wskaźnik zaczął zawyrzać.

Taka temp była od wieków i było ok

be2184305d575db6.jpg

Tu zaczęła mnie zastanawiac

3510a970157b9467.jpg

Teraz jest tak, po wymianie czujnika, termostatu, sprawdzeniu kabelka od czujnika do zegarów. Cały czas tak samo. Jak sie tylko auto zagrzeje odrazu taka temp. Ale to czuć nawet organoleptycznie że tyle niema.

635e33e987b96978.jpg

Nawet przy okazji kupuje nowe zegary z obrotkiem może to wyleczy wszystko.

Ale może i nie, zastanawiam sie czy to nie pompa se tak padła że cichutko jest. Kiedyś jak padła to rzęźiła. Sam juz nie wiem. Czekam na zegary z allegro i zobaczymy.

Ale może mi coś jeszcze dorradzicie, może ktoś tak miał??

Napisano

byl juz kiedys post o tym, ze 100 na zegarze to nie znaczy, ze masz 100 w rzeczywistosci.

odnosi sie to zarowno do predkosciomierza jak i wskaznika temp.

jest jakis uklad na zegarach - dzielnik napiecia? czy cos podobnego - on w duzej mierze decyduje o tym o ile sie podniesie wskazowka - nie chce mi sie szukac ale byl kiedys taki post. ktos pokazal dwa zegary rozniace sie rozdzielczoscia - na jednym temp konczyla sie na 100, a na drugim na 110 - przy tym samym rozmieszczeniu kresek.

chcesz miec dokladne wskazania temp? pierwsze moje pytanie: po co Ci taka informacja? po co Ci wiedziec, ze w danej chwili ciecz ma 97.8st C?

a jesli juz chcesz miec takie dane to zastosuj inny czujnik i wyswietlacz cyfrowy.

jak wlacza Ci sie wentylator to nie ma co kombinowac. a jak sie nie wlaczy to znaczy, ze masz cos tam sknocone, a nie we wskazniku.

Napisano

Post był i nawet go czytałem. Zdjecia róznej skali zapodał kolega Lelek.

Problwm w tym że przez rok czasu było ok.

Tylko od niedawna wskazówka pokazuje co chce. To że przekłamuje to ja wiem. Jak pewnie wiesz i Ty, wskaźnik temp w asterkach jest bardzo przydatny. Dobrze by było żeby chociarz pokazywał orientacyjnie (jak do niedawna) a on sobie siedzi czały czas na 100 czasami ponad, gdzie termometr w zbiorniczku pokazuje np 80.

CZasami wskazówka wchodni grubo ponad 100 zeby w ciągy 2 s spaść na 95, i po chwili wraca spowrotem. To jest dośc frustrujące.

A co sknocenia to co tam niby miało by być włąsnie sknocone?

Czujnik temp NOWY

Termostat NOWY

Kabelek od czujnika do zegarów SPRAWDZONY, PODMIENIONY itd

temp w zbiorniczku 80

temp na bloacie jak bys przykleił wskazówke na 100

Napisano

Jesli się załancza wentylator i wychładza to wszystko ok u mnie ciągle siedzi na pierwszej kresce ponad niebieskim też wszystko wymieniłem i bez zmian(załancza się wentylator przy 90*C)i tak jeżdżę ponad rok sprawdzam ilość płynu i wszystko gra i już nie szukam bo niewiem czego mam szukać niewiem.gif

Napisano

W sumie wszystko jest normalnie, wentylator sie włącza w odpowiedniej temp (chyba) ale na wskażniku jest wtedy grubo ponad 100. Termostat sie otwiera napewno w odpowiedniej temp bo nowy ale wtedy na wskażniku jest dalej ta 100. Czyli mam 100 a chłodnica zimna. Wszystko jest ok tylko jak by ta wskazówke przykleił.

Własnie przed chwilą jak śmigałem po miescie i co chwila gasiłem auto (nigdy wcześniej nie gasiłem jak było około 100!!) zaówarzyłem pewną rzecz:

Mam temp 100 gasze auto i po 5-10 s odpalam ponownia a temp wraca do normy, czyli tak jak było zawsze i było ok, ale po chwili wraca spowrotem na 100 i to w takim tepie że chyba palnikiem musiałbym podgrzewac silnik. I tak kilka razy spróbowałem, mam 100 gasze odpalam temp spada do umownych 92 i po chwili w ciagu sekundy wraca na czerwone. W takim razie to coś z pradem.

Ale co do jasnej... niewiem.gifsciana.gif

Napisano

> W takim razie to coś z pradem.

Jeżeli chcesz pójść wątkiem prądu, to może tak:

Nagrzej, że na wskaźniku bedzie 100, wylącz. Podłącz się woltomierzem pod bezpiecznik (najłatwieszy dostep, chociaż idealnie by było pod zegary przed stabilizatorem), odpal (mówisz, że wtedy powinno być 92*) i obserwuj czy napięcie czasem nie wędruje w górę razem ze wskazówką. Jeżeli napiecie stoi a wskazówka pnie się do 100 to pozostaje trudniejsza operacja: pomiar napięcia ZA stabilizatorem a to się wiaże z wyjeciem zegarow. Czyli wszystko to samo tylko woltomierz nie pod bezpiecznik a pod stabilizator z drugiej strony zegarow.

Chociaż wątpię że to prąd bo również szalałby wskaźnik paliwa.

A moje zdanie jest takie (która to już wersja tego zdania, prawda? wink.gif ) Myslę, że uszkodzony jest wskaźnik. Rozmawialiśmy ktoregoś wieczora i mówiłeś, że widziałeś co jest we wskaźniku. Jest tam element owinięty drutem, który ogrzewa sie dzięki płynącemu przez niego pradowi, ogrzewa bimetal, ktory wyginając się poruszą wskazówką. W zasadzie wychylenie wskazówki powinno być proporcjonalne do płynącego przez drucik prądu. Obawiam się jednak, że coś się uszkodziło i bimetal dostaje dodatkowe ciepło, które podnosi dodatkowo wskazówkę.

Zobacz, że już w zasadzie wszystko wykluczyliśmy przez ostatnie dni wink.gif , został tylko wskaźnik. Jak wrócę do domu to pogadamy bo tu nawet nie mam gg zlosnik.gif a mam kilka spraw wink.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.